Mensen met een mondkapje op in een ijssalon in Utrecht
NOS NieuwsAangepast

Mondkapjes af en niet langer thuiswerken mits 1,5 meter afstand per 26 juni 

Vanaf volgende week zaterdag verdwijnt de mondkapjesplicht en vervalt ook het advies om thuis te werken, mits er anderhalve meter afstand kan worden gehouden. Haagse bronnen melden dat aan de NOS. Dat betekent bijvoorbeeld dat de mondkapjes in het openbaar vervoer voorlopig blijven.

Demissionair minister De Jonge zei na afloop van overleg over de coronasituatie tussen de meest betrokken ministers al dat het "goed zou kunnen" dat de mondkapjesplicht volgende week wordt geschrapt.

Anderhalve meter

Als er anderhalve meter afstand in acht kan worden genomen, kunnen de mondkapjes per eind volgende week dus af. Het kabinet wacht nog een advies van het Outbreak Management Team af over de de noodzaak van de beschermingsmiddelen in bijvoorbeeld supermarkten. Vrijdag wordt daarover de knoop doorgehakt, maar de verwachting is dat de verplichting om in supermarkten een mondkapje te dragen vervalt.

Ook bij het schrappen van het thuiswerkadvies speelt de afstandsregel dus een beslissende rol: mensen die bijvoorbeeld op een kantoor werken, waar je anderhalve meter afstand kunt houden, kunnen weer naar het werk gaan. Waar je geen afstand kunt houden, blijft het devies: "Werk thuis."

Werkgeversorganisatie VNO-NCW verwacht niet dat alle werknemers weer op kantoor gaan werken. "Het ligt meer voor de hand dat bedrijven eerst groepen werknemers naar kantoor laten komen. Voor zover nodig zullen kantoren en bedrijven aanpassingen moeten doen om op anderhalve meter afstand van elkaar te kunnen werken", laat een woordvoerder van VNO-NCW weten.

Regels als afstand houden en thuisblijven bij klachten blijven voorlopig nog van kracht.

'Het gaat hartstikke goed'

De Jonge zei vanmiddag dat het kabinet alle maatregelen nog eens weegt en bekijkt welke snel kunnen worden geschrapt. "Het gaat gewoon hartstikke goed; het gaat heel snel met vaccineren, we zien dat de besmettingscijfers en de ziekenhuiscijfers geweldig dalen. Dat maakt dat we de volgende stap vrijdag kunnen zetten en die gaat dan een week later in."

Hij zei ook dat er van een flink deel van de maatregelen afscheid genomen kan worden, maar dat een deel ook nog blijft. Daarbij wordt het 'epidemiologisch risico' gewogen, evenals de vermoedelijke situatie in het najaar.

Eerder deze week werd al duidelijk dat het kabinet sneller dan gepland Nederland van het slot wil halen. Het ziet er onder meer naar uit dat vanaf 26 juni het maximale aantal bezoekers thuis naar acht gaat en dat in restaurants meer gasten worden toegestaan. Vrijdag zet het kabinet de puntjes op de i en daarna geven demissionair premier Rutte en minister De Jonge weer een persconferentie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl