De laatste editie van Zwarte Cross was in 2019
NOS Nieuws

Zwarte Cross opnieuw afgelast, wel alternatief festival gepland

De Zwarte Cross gaat ook dit jaar toch niet door. Het populaire festival was al verplaatst van juli naar september, maar volgens organisator de Feestfabriek zijn er vanwege het coronavirus nog te veel onzekerheden.

Zo is nog veel onduidelijk over de vergunningseisen bij grootschalige evenementen. Ook de personeelstekorten in de evenementenbranche spelen een rol.

"Het is een enorme domper", zegt Ronnie Degen, mede-eigenaar van de Feestfabriek in een verklaring. "Maar met de uitdagingen waar we tegenaan lopen, in combinatie met de krapper wordende voorbereidingstijd, kunnen we het festival niet neerzetten zoals de mensen dat van ons gewend zijn. Daarom is de Zwarte Cross wederom annuleren de enige optie."

Alternatief festival

De organisatie zegt wel een alternatief festival te willen houden in het weekend van 24 tot en met 26 september. Dat wordt een festival zonder camping en met een capaciteit van ongeveer 20.000 bezoekers per dag. "De beperktere omvang van dit evenement zorgt voor een haalbaarder scenario in een relatief korte voorbereidingstijd." De vergunningen voor dit festival zijn aangevraagd en binnenkort start de kaartverkoop.

Tickets voor de Zwarte Cross blijven geldig voor de editie van volgend jaar. Van 1 tot en met 9 juli kunnen mensen met kaartjes ook hun geld terugvragen. De Zwarte Cross is een van de grootste Nederlandse festivals. Op de laatste editie in 2019 kwamen meer dan 200.000 bezoekers af.

Fieldlab

Eerder werd ook al het Startschotgala op het terrein van Zwarte Cross afgelast. Dat was een Fieldlab-testevenement waar 10.000 bezoekers op af zouden komen. Het evenement ging niet door vanwege de maatschappelijke discussie die toen ontstond.

Het houden van testevenementen met grote aantallen bezoekers was tegen het zere been van zorgverleners omdat er veel mensen in de ziekenhuizen lagen met corona.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl