liveblog
NOS NieuwsAangepast

Barcelona sluit stranden af om drukte • Bezetting ziekenhuizen opnieuw gedaald

  • Welkom in het coronablog van zondag 30 mei. Hier lees je het coronanieuws uit binnen- en buitenland.
  • 2785 nieuwe besmettingen; ziekenhuisbezetting neemt verder af.
  • Iedereen in Nederland moet voor 1 september zijn gevaccineerd, zegt minister De Jonge.
  • Ook mensen geboren in 1977 en 1978 kunnen zich laten inenten.
  • Hier vind je een overzicht van alle versoepelingen de komende tijd.
liveblog gesloten

Strandgangers Barcelona weggestuurd vanwege drukte

In Barcelona zijn dit weekend meerdere stranden afgesloten vanwege de drukte. Ook werden ruim 5000 bezoekers weggestuurd omdat ze zich niet aan de coronaregels van de Spaanse stad hielden.

Door middel van een surveillancesysteem houdt de gemeente in de gaten hoeveel mensen op de stranden afkomen. Het systeem is dit weekend voor het eerst ingezet vanwege de start van het hoogseizoen.

Laagste aantal coronadoden in Italië sinds oktober

In Italië zijn de afgelopen dag 44 coronadoden gemeld. Dat is het laagste aantal overlijdens sinds oktober vorig jaar, schrijven Italiaanse media. Gisteren werden nog 83 doden gemeld.

Ook het aantal besmettingen daalde. Vandaag werden 2949 positieve tests gemeld, gisteren waren het er nog 3351. Hoewel het op zondag gemelde aantal overlijdens vaak lager is, passen de cijfers in de dalende trend die de afgelopen dagen in Italië is te zien.

Sinds februari vorig jaar zijn ruim 126.000 coronadoden gemeld in Italië. Daarmee is het Zuid-Europese land na Groot-Brittannië het zwaarst getroffen in Europa.

Zorgverzekeraars bang voor dure coronabehandelingen

Tienduizenden ex-coronapatiënten krijgen waarschijnlijk te maken met langdurige klachten. Niemand weet precies wat de beste behandeling is en de vraag is dan ook wie hen gaat behandelen.

De grote zorgverzekeraars Zilveren Kruis, CZ en Menzis zijn bang dat zelfstandige revalidatieklinieken hen onnodige, te dure behandelingen aan gaan bieden om een graantje van deze nieuwe patiëntengroep mee te pikken.

Lees hier verder:

School morgen wel of niet volledig open?

Niet alle middelbare scholen gaan morgen al volledig open, maar het mag wel. En vanaf 7 juni moeten ze verplicht open. Maar scholen krijgen de roosters en de benodigde ruimten niet zo snel rond, en er zijn veel twijfels over het zelftesten bij leerlingen.

Sommige scholen zetten maandag de deuren al wagenwijd open. Andere scholen gaan pas dinsdag - na de laatste examens - volledig open. Weer andere wachten tot maandag 7 juni.

Er zijn ook middelbare scholen die tot aan de zomervakantie niet meer alle leerlingen tegelijk willen ontvangen. Zij blijven bijvoorbeeld werken met halve klassen die halve dagen naar school gaan. Dat laatste doen scholen in onder meer Almere, Alkmaar, Purmerend, Rotterdam, Veghel en Eindhoven. Zij zullen bezoek krijgen van de Onderwijsinspectie, want tot aan de vakantie op halve kracht fysiek onderwijs geven mag niet.

Vietnam wil alle inwoners metropool testen

In de strijd tegen het toenemende aantal coronabesmettingen, willen autoriteiten in Vietnam de volledige bevolking van Ho Chi Minhstad testen op corona. Staatsmedia schrijven dat voorbereidingen worden getroffen voor het testen van 13 miljoen mensen.

De stad wil 100.000 tests per dag afnemen. Ook gelden vanaf morgen strengere afstandsregels in de metropool.

In het Zuidoost-Aziatische land is een nieuwe variant van het coronavirus opgedoken, werd gisteren bekendgemaakt. Het gaat om een hybride variant die kenmerken van zowel de Britse als de Indiase stam bevat.

Vietnam heeft de coronapandemie relatief goed doorstaan. In totaal zijn ruim 7000 besmettingen vastgesteld; sinds eind april nam het aantal toe. Er zijn in totaal 47 coronadoden geregistreerd.

Meer ziekenhuizen sluiten corona-afdelingen

Steeds meer ziekenhuizen kunnen verpleegafdelingen voor coronapatiënten sluiten. Uit een rondgang van de NOS onder 51 ziekenhuizen blijkt dat in twintig ziekenhuizen corona-afdelingen zijn gesloten.

Het gaat in alle gevallen om verpleegafdelingen waar zuurstof wordt toegediend. In totaal zijn 25 covidafdelingen dicht. Sommige ziekenhuizen hebben meerdere van die afdelingen terwijl er ook ziekenhuizen zijn zonder een speciaal cohort voor coronagevallen.

In het UMC Utrecht is afscheid genomen van de laatste coronapatiënt op een speciale nood-IC:

UMC Utrecht sluit nood-IC: 'De volgende uitdaging komt eraan'

Coördinator noodhulp Suriname: medisch personeel vertrekt vrijdag

Het eerste team met medisch personeel vanuit Nederland vertrekt mogelijk vrijdag naar Suriname. Het gaat waarschijnlijk om verpleegkundigen, zaalartsen en IC-artsen, zegt Denise Telgt, infectioloog bij het Radboud UMC en één van de coördinatoren van de noodhulp.

Het team gaat naar Suriname om te helpen met de schrijnende coronasituatie in het land. Door het hoge aantal coronapatiënten is inmiddels het hoogste risiconiveau van kracht. Er is in ziekenhuizen sprake van code zwart en er is te weinig zuurstof voor covidpatiënten. Ook is er een tekort aan coronavaccins.

Het team wil zo snel mogelijk op het vliegtuig stappen, maar er moeten nog praktische zaken worden geregeld, zoals visumverplichtingen en een logeeradres in Paramaribo. Ook moeten de hulpmiddelen worden verzameld, zegt Telgt die eerder voor het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid inventariseerde wat er nodig is in Suriname.

Zo verliep de mars tegen coronamaatregelen in Eindhoven:

Mars tegen coronamaatregelen: 'Wij komen op voor uw rechten!'

Politie beëindigt illegaal feest op kerkhof Opmeer

De politie heeft gisteravond een einde gemaakt aan een illegaal feest op een begraafplaats in de Noord-Hollandse plaats Opmeer. Zo'n honderd deelnemers kwamen af op het feest, schrijft NH Nieuws.

De feestgangers richtten vernielingen aan, liepen over grafstenen en lieten troep achter, meldt de nieuwssite. Burgemeester Wim Groeneweg van Opmeer noemt het "verbijsterend" dat jongeren over de grafstenen lopen.

Er zouden geen boetes zijn uitgedeeld.

Medewerkers ziekenhuis Texas vechten vaccinatieplicht aan

Ruim honderd medewerkers van een ziekenhuis in Houston in de Amerikaanse staat Texas hebben een rechtszaak aangespannen tegen hun werkgever. Ze zijn het er niet mee eens dat ze zich verplicht moeten laten vaccineren, schrijft The Washington Post.

De medewerkers vinden dat een verplichte inenting tegen het coronavirus in strijd is met de Code van Neurenberg, normen die na de Tweede Wereldoorlog zijn vastgesteld om experimenten met menselijke proefpersonen zonder hun toestemming te voorkomen. "Het ziekenhuis dwingt medewerkers te dienen als menselijke 'proefkonijnen', als voorwaarde voor het behouden van een vaste baan", staat in de aanklacht.

Eerder al vochten medewerkers van onder meer bedrijven en scholen een vaccinatieplicht aan, schrijft de krant.

Alle deelstaten Duitsland weer onder cruciaal risiconiveau

In alle zestien deelstaten is aantal coronabesmettingen onder een kritiek risiconiveau gedaald, blijkt uit cijfers van het Duitse Robert Koch Instituut (RKI), de evenknie van het RIVM. Dit risiconiveau, minder dan vijftig positieve coronatests op de 100.000 inwoners, bepaalt of het heropenen van de maatschappij en verdere versoepelingen van de coronamaatregelen veilig wordt geacht, schrijven Duitse media.

De daling heeft onder meer te maken met het oplopend aantal gevaccineerden, hogere temperaturen en meer beschikbare sneltests op onder meer scholen, schrijft persbureau DPA.

Blijft het risiconiveau de komende dagen onder de 50, dan worden in meerdere deelstaten versoepelingen doorgevoerd. In Beieren bijvoorbeeld wordt de verplichting om een negatieve coronatest te laten zien bij sportevenementen, theaters, openbare zwembaden en sportscholen opgeheven als de besmettingsgraad stabiel blijft.

1327 coronapatiënten in het ziekenhuis, 486 op de IC

In de ziekenhuizen is de bezetting verder afgenomen. Er liggen nu 1327 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1352), van wie 486 op de IC (gisteren: 499), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Gisteren lagen er voor het eerst in vijf maanden minder dan 500 coronapatiënten op de IC.

Verder werden bij het RIVM tot 10.00 uur vanmorgen 2785 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 622 minder dan gisteren.

Honderden mensen demonstreren in Eindhoven tegen coronaregels

In Eindhoven lopen enkele honderden mensen mee in de Walk of Freedom. Met de mars demonstreren ze tegen de coronaregels. De politie en de ME zijn uit voorzorg aanwezig, maar vooralsnog verloopt het protest gemoedelijk. Wel lopen veel mensen dicht op elkaar en wordt er onderling geknuffeld.

Vooraf liepen de schattingen voor het aantal deelnemers uiteen van 300 tot 3000. Burgemeester Jorritsma zei in de aanloop tegen Omroep Brabant dat de gemeente op alles was voorbereid. "Tot nu toe heeft de Walk of Freedom een positief beeld. Eerdere manifestaties liepen niet uit de hand, maar dit wordt wel de eerste manifestatie die niet stilstaat."

Rellen in Duitsland na politie-ingrijpen bij grote bijeenkomsten

Op meerdere plekken in Duitsland is het vannacht onrustig geweest. In Hamburg was in een park een feest aan de gang met zo'n 1500 mensen. In Stuttgart ontstonden rellen tussen de politie en een groep van zeshonderd jongeren. Vijf agenten raakten daarbij gewond.

Volgens Duitse media werd er in het park in Hamburg luide technomuziek gedraaid. De politie beëindigde het feest, omdat er geen afstand werd gehouden en er nauwelijks mondkapjes werden gedragen. De feestvierders vluchtten daarop nabijgelegen straten in en gooiden met flessen naar agenten. Er zijn enkele aanhoudingen verricht.

Ook in het zuiden van het land, in Stuttgart, ging het mis. Een groep van zo'n zeshonderd jongeren hield zich in de binnenstad niet aan de afstandsregels en het alcoholverbod. Toen de politie ingreep, werd er ook daar met flessen gegooid. Vijf agenten liepen daarbij verwondingen op; zes relschoppers werden aangehouden. Zij zijn inmiddels weer op vrije voeten, meldt SWR.

Gommers verheugd over daling covid-patiënten op IC

Diederik Gommers, voorman van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) is blij met de daling van het aantal coronapatiënten op de IC-afdelingen. "Yes: ik loop vandaag op een verlaten Covid-afdeling. Deze extra afdeling hebben we van de week kunnen sluiten omdat de daling is ingezet", schrijft hij op Instagram.

Hij verwacht een verdere daling van de covid-patiënten op de IC naar maximaal 50 per 1 augustus. Dat is tien keer minder dan er momenteel op de IC's liggen. "De snelle daling op de komt door het vaccineren in rap tempo van de risicogroepen; dat zien we omdat nieuwe opnames op de IC's nu duidelijk jonger zijn. We zijn op weg naar ons 'oude' leven en willen ook echt van dit virus af!"

Ook schrijft Gommers te hopen dat zoveel mogelijk mensen zich laten vaccineren zodat het virus kan worden uitgeroeid.

IOC-lid bevestigt: Spelen gaan door

Ondanks alarmerende berichten vanuit gastland Japan, gaan de Olympische Spelen door. Dat zegt IOC-lid Richard Pound in een gesprek met de NOS. Volgens hem wijst niks erop dat zijn organisatie, het IOC, de koers zal wijzigen.

"De Spelen gaan altijd door. Kijk, twee of drie maanden voor de Spelen zijn er altijd brandjes die geblust moeten worden. In 1984 in Los Angeles spraken journalisten openlijk over het aantal olympische atleten dat zou doodgaan als gevolg van de smog daar. En in 2016 was het zika-virus opeens een heet hangijzer vlak voor de Spelen van Rio", zegt Pound.

De Japanse regering besloot deze week de noodtoestand in Tokio en andere delen van het land te verlengen met drie weken, omdat het aantal besmettingen niet afneemt. De Spelen moeten op 23 juli van start gaan. Onder meer vanuit artsen en zakenmensen klinkt de dringende oproep om het evenement af te gelasten. Ook Japanners zelf zijn bang dat de komst van atleten uit de hele wereld zal zorgen voor nieuwe besmettingen en meer varianten van het virus.

Nog maar 6 procent van de Japanners heeft een prik gehad. De regering wil dat dat bij de start van de Olympische Spelen zo'n 30 procent is.

"Ik weet van de huidige onvrede in bepaalde delen van Japan. Maar elke instantie is ervan overtuigd dat het doorgaat. Van de Japanse overheid tot de lokale overheid in Tokio, tot het organiserende comité en tot het IOC", aldus Pound. "Alle speellocaties worden in gereedheid gebracht. Dus op dit moment, eind mei, is het een overtuigend 'ja'. Ze zullen doorgaan."

Minister De Jonge: 'Voor 1 september iedereen die dat wil gevaccineerd'

Voor 1 september moet iedereen in Nederland die dat wil, volledig zijn gevaccineerd. Dat zegt minister De Jonge in het televisieprogramma WNL op Zondag. Hij noemt het een "reëel scenario" dat Nederland, voordat het nieuwe school- en studiejaar begint, van de meeste coronamaatregelen af kan zijn.

Ook het krijgen van de tweede prik blijft voor iedereen die met de vaccins van Pfizer, Moderna en AstraZeneca is ingeënt "heel belangrijk", ook vanwege nieuwe varianten die er rondgaan.

Hij waarschuwde wel voor onvoorzichtigheid en te veel optimisme. "Je moet anderhalve meter in acht nemen zolang je niet gevaccineerd bent. Nu denken we 'we zijn er bijna', dus als we het nu maar vast laten, dan duurt het weer langer."

De Jonge over vaccinaties: 'voor 1 september is iedereen die het wil gevaccineerd'

Mensen geboren in 1977 en 1978 mogen prikafspraak maken

De vaccinatieoperatie is flink op stoom, twittert minister De Jonge van Volksgezondheid. Daardoor kunnen mensen die zijn geboren in de jaren 1977 en 1978 vanaf 10.30 uur ook een afspraak maken voor een vaccinatie met het vaccin van BioNTech/Pfizer of Moderna.

De Jonge benoemt in zijn tweet specifiek 1977 als "het prachtige geboortejaar". Dat is zijn eigen geboortejaar, waardoor hij nu dus zelf ook kan aansluiten in de rij voor de prikstraat.

Ruim helft Amerikaanse bevolking is gevaccineerd

Ruim de helft van alle inwoners van de VS is gevaccineerd tegen covid-19. Dat blijkt uit cijfers van de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC. Onder 65-plussers ligt dat aantal nog een stuk hoger; bijna 90 procent van de oudere leeftijdsgroep heeft inmiddels ten minste een inenting gehad.

Op 4 juli, de Amerikaanse Onafhankelijkheidsdag, moet zo'n 70 procent van de 330 miljoen Amerikanen in elk geval een dosis tegen het coronavirus hebben gehad, zei president Joe Biden begin deze maand in zijn eerste tv-toespraak. "We zullen niet alleen onze onafhankelijkheid vieren als een natie, maar het begin van onafhankelijkheid van dit virus", zei hij.

Het coronavirus heeft in de VS aan bijna 600.000 mensen het leven gekost. Meer dan 33 miljoen mensen raakten besmet.

De effecten van de grootse vaccinatiecampagne in Amerika worden steeds zichtbaarder op straat. Volledig gevaccineerde mensen hoeven geen maskers meer te dragen. Dit vakantieweekend van Memorial Day, reizen veel mensen af naar familieleden elders in het land en komen ze bijeen in parken en op stranden.

Middelbare scholen niet allemaal klaar voor heropening

Hoewel morgen de middelbare scholen weer open mogen, gaan veel scholen nog niet direct terug naar "het oude normaal". Uit een rondgang van NU.nl blijkt dat voor veel onderwijsinstellingen ook de deadline van 7 juni, mogelijk te vroeg komt. Op die dag moeten de middelbare scholen weer verplicht volledig open.

Directeuren geven aan niet te weten hoe zij binnen een week de roosters klaar moeten hebben en ook nog te zorgen dat leerkrachten en leerlingen tweemaal per week een coronazelftest doen. "Het is een enorm complexe zaak en we moeten een logistiek kunststukje leveren om dit in goede banen te leiden", aldus de woordvoerder van NUOVO, met vijftien scholen actief in Utrecht.

De Algemene Onderwijsbond (AOb) is kritisch op de versnelde heropening. "Het was beter om met deze stap te wachten tot het volgende schooljaar. Dit zijn immers toch niet de meest productieve schoolweken."

Duitsland: Nederland geen hoog risicogebied meer, geen sneltest meer nodig aan grens

Nederland wordt vanaf vandaag niet meer als hoog risicogebied beschouwd door Duitsland. Dat betekent dat er geen sneltests meer nodig zijn voor Nederlanders die een bezoek aan Duitsland brengen dat korter duurt dan 24 uur. Eerder was een sneltest nog wel verplicht.

Ons land had vanaf 6 april voor de Duitsers de status van hoog risico. Als Nederlanders de grens over wilden, moesten ze daarom een negatieve testuitslag kunnen laten zien. Die uitslag mocht niet ouder zijn dan 72 uur. Mensen die voor hun werk geregeld naar Duitsland moeten, moesten zich dus regelmatig laten testen. Op verschillende plekken langs de grens zijn daarvoor gratis testlocaties.

Het is nog wel verplicht om je te laten testen als je langer dan 48 uur in Duitsland blijft.

Welkom!

Welkom in het coronablog van zondag 30 mei. Het liveblog van gisteren kun je hier terugvinden.