Verzorging van een coronapatiënt in het ziekenhuis
NOS Nieuws

Steeds meer covid-verpleegafdelingen kunnen dicht

Steeds meer ziekenhuizen kunnen verpleegafdelingen voor coronapatiënten sluiten. Uit een rondgang van de NOS onder 51 ziekenhuizen blijkt dat in twintig ziekenhuizen corona-afdelingen zijn gesloten.

Het gaat om verpleegafdelingen waar bijvoorbeeld zuurstof wordt toegediend. In totaal zijn 25 covidafdelingen dicht. Sommige ziekenhuizen hebben meerdere van die afdelingen terwijl er ook ziekenhuizen zijn zonder een speciaal cohort voor coronagevallen.

In ziekenhuizen zonder een aparte corona-afdeling wordt al wel het aantal bedden voor covidpatiënten afgeschaald.

In het UMC Utrecht is afscheid genomen van de laatste coronapatiënt op een speciale nood-IC. Die afdeling wordt nu gereedgemaakt om een eventuele nieuwe golf op te vangen.

UMC Utrecht sluit nood-IC: 'De volgende uitdaging komt eraan'

Overigens betekent het sluiten van de afdelingen niet dat de druk op het verplegend personeel minder wordt. "De afgelopen acht maanden hebben we natuurlijk relatief weinig reguliere zorg kunnen doen", zegt de capaciteitsmanager van het UMC Utrecht, Remco van Lunteren.

"Dat betekent dat de wachtlijsten zijn opgelopen en dat we achterstanden moeten wegwerken. Dat komt bovenop het reguliere aanbod dat we normaal gesproken al hebben. Dus de volgende uitdaging komt eraan."

Ook daling op IC's

Ook op IC's waar mensen met ernstige benauwdheidsklachten worden behandeld gaat het de goede kant op. Dat ziet ook Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC).

"Yes: ik loop vandaag op een verlaten covidafdeling. Deze extra afdeling hebben we van de week kunnen sluiten omdat de daling is ingezet", schrijft hij op Instagram.

Diederik Gommers

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl