Medewerker teststraat
NOS NieuwsAangepast

2785 nieuwe besmettingen; ziekenhuisbezetting gehalveerd in maand tijd

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 2785 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 622 minder dan gisteren.

Ook gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests: de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 3061 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 24 procent minder dan de zeven dagen daarvoor.

1327 coronapatiënten in het ziekenhuis

In de ziekenhuizen nam de bezetting verder af. Er liggen nu 1327 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1352), van wie 486 op de IC (gisteren: 499), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Eind april lagen er nog ruim 2700 covidpatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen. Daarmee is de bezetting in een maand tijd meer dan gehalveerd.

Ook het officiële dodental loopt verder terug. Het voorbije etmaal werden bij het RIVM zes overleden covidpatiënten gemeld. In het weekend worden minder sterfgevallen doorgegeven aan het RIVM. Daardoor zijn op zondag en maandag deze cijfers vrijwel altijd lager dan in de rest van de week.

Maar ook het weekgemiddelde daalt: de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 11 doden per dag, tegen 14 doden per dag de zeven dagen daarvoor. Bekend is dat het werkelijke aantal sterfgevallen hoger ligt; niet alle mensen met covid worden getest.

Drijvende kracht achter de positief stemmende cijfers is volgens deskundigen de vaccinatiecampagne, die gestaag doorgaat. In de strijd tegen het coronavirus zijn naar schatting van het ministerie van Volksgezondheid inmiddels 9,2 miljoen prikken gezet.

Gisteren zijn er 131.000 vaccinaties uitgedeeld. Naar verwachting worden er deze week ruim een miljoen prikken gezet.

Ouderen lopen relatief veel risico als ze het coronavirus krijgen. Daarom registreert het RIVM in hoeveel verpleeghuizen recent coronagevallen waren. Er zijn nu 104 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Een week geleden waren dat er 126.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl