NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Barcelona sluit stranden af om drukte • Bezetting ziekenhuizen opnieuw gedaald

 • Welkom in het coronablog van zondag 30 mei. Hier lees je het coronanieuws uit binnen- en buitenland.
 • 2785 nieuwe besmettingen; ziekenhuisbezetting neemt verder af.
 • Iedereen in Nederland moet voor 1 september zijn gevaccineerd, zegt minister De Jonge.
 • Ook mensen geboren in 1977 en 1978 kunnen zich laten inenten.
 • Hier vind je een overzicht van alle versoepelingen de komende tijd.
Liveblog gesloten
 • Strandgangers Barcelona weggestuurd vanwege drukte

  In Barcelona zijn dit weekend meerdere stranden afgesloten vanwege de drukte. Ook werden ruim 5000 bezoekers weggestuurd omdat ze zich niet aan de coronaregels van de Spaanse stad hielden.

  Door middel van een surveillancesysteem houdt de gemeente in de gaten hoeveel mensen op de stranden afkomen. Het systeem is dit weekend voor het eerst ingezet vanwege de start van het hoogseizoen.

 • Laagste aantal coronadoden in Italië sinds oktober

  In Italië zijn de afgelopen dag 44 coronadoden gemeld. Dat is het laagste aantal overlijdens sinds oktober vorig jaar, schrijven Italiaanse media. Gisteren werden nog 83 doden gemeld.

  Ook het aantal besmettingen daalde. Vandaag werden 2949 positieve tests gemeld, gisteren waren het er nog 3351. Hoewel het op zondag gemelde aantal overlijdens vaak lager is, passen de cijfers in de dalende trend die de afgelopen dagen in Italië is te zien.

  Sinds februari vorig jaar zijn ruim 126.000 coronadoden gemeld in Italië. Daarmee is het Zuid-Europese land na Groot-Brittannië het zwaarst getroffen in Europa.

 • Zorgverzekeraars bang voor dure coronabehandelingen

  Tienduizenden ex-coronapatiënten krijgen waarschijnlijk te maken met langdurige klachten. Niemand weet precies wat de beste behandeling is en de vraag is dan ook wie hen gaat behandelen.

  De grote zorgverzekeraars Zilveren Kruis, CZ en Menzis zijn bang dat zelfstandige revalidatieklinieken hen onnodige, te dure behandelingen aan gaan bieden om een graantje van deze nieuwe patiëntengroep mee te pikken.

  Lees hier verder:

 • School morgen wel of niet volledig open?

  Niet alle middelbare scholen gaan morgen al volledig open, maar het mag wel. En vanaf 7 juni moeten ze verplicht open. Maar scholen krijgen de roosters en de benodigde ruimten niet zo snel rond, en er zijn veel twijfels over het zelftesten bij leerlingen.

  Sommige scholen zetten maandag de deuren al wagenwijd open. Andere scholen gaan pas dinsdag - na de laatste examens - volledig open. Weer andere wachten tot maandag 7 juni.

  Er zijn ook middelbare scholen die tot aan de zomervakantie niet meer alle leerlingen tegelijk willen ontvangen. Zij blijven bijvoorbeeld werken met halve klassen die halve dagen naar school gaan. Dat laatste doen scholen in onder meer Almere, Alkmaar, Purmerend, Rotterdam, Veghel en Eindhoven. Zij zullen bezoek krijgen van de Onderwijsinspectie, want tot aan de vakantie op halve kracht fysiek onderwijs geven mag niet.

 • Vietnam wil alle inwoners metropool testen

  In de strijd tegen het toenemende aantal coronabesmettingen, willen autoriteiten in Vietnam de volledige bevolking van Ho Chi Minhstad testen op corona. Staatsmedia schrijven dat voorbereidingen worden getroffen voor het testen van 13 miljoen mensen.

  De stad wil 100.000 tests per dag afnemen. Ook gelden vanaf morgen strengere afstandsregels in de metropool.

  In het Zuidoost-Aziatische land is een nieuwe variant van het coronavirus opgedoken, werd gisteren bekendgemaakt. Het gaat om een hybride variant die kenmerken van zowel de Britse als de Indiase stam bevat.

  Vietnam heeft de coronapandemie relatief goed doorstaan. In totaal zijn ruim 7000 besmettingen vastgesteld; sinds eind april nam het aantal toe. Er zijn in totaal 47 coronadoden geregistreerd.

 • Meer ziekenhuizen sluiten corona-afdelingen

  Steeds meer ziekenhuizen kunnen verpleegafdelingen voor coronapatiënten sluiten. Uit een rondgang van de NOS onder 51 ziekenhuizen blijkt dat in twintig ziekenhuizen corona-afdelingen zijn gesloten.

  Het gaat in alle gevallen om verpleegafdelingen waar zuurstof wordt toegediend. In totaal zijn 25 covidafdelingen dicht. Sommige ziekenhuizen hebben meerdere van die afdelingen terwijl er ook ziekenhuizen zijn zonder een speciaal cohort voor coronagevallen.

  In het UMC Utrecht is afscheid genomen van de laatste coronapatiënt op een speciale nood-IC:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  UMC Utrecht sluit nood-IC: 'De volgende uitdaging komt eraan'
 • Coördinator noodhulp Suriname: medisch personeel vertrekt vrijdag

  Het eerste team met medisch personeel vanuit Nederland vertrekt mogelijk vrijdag naar Suriname. Het gaat waarschijnlijk om verpleegkundigen, zaalartsen en IC-artsen, zegt Denise Telgt, infectioloog bij het Radboud UMC en één van de coördinatoren van de noodhulp.

  Het team gaat naar Suriname om te helpen met de schrijnende coronasituatie in het land. Door het hoge aantal coronapatiënten is inmiddels het hoogste risiconiveau van kracht. Er is in ziekenhuizen sprake van code zwart en er is te weinig zuurstof voor covidpatiënten. Ook is er een tekort aan coronavaccins.

  Het team wil zo snel mogelijk op het vliegtuig stappen, maar er moeten nog praktische zaken worden geregeld, zoals visumverplichtingen en een logeeradres in Paramaribo. Ook moeten de hulpmiddelen worden verzameld, zegt Telgt die eerder voor het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid inventariseerde wat er nodig is in Suriname.

 • Zo verliep de mars tegen coronamaatregelen in Eindhoven:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Mars tegen coronamaatregelen: 'Wij komen op voor uw rechten!'
 • Politie beëindigt illegaal feest op kerkhof Opmeer

  De politie heeft gisteravond een einde gemaakt aan een illegaal feest op een begraafplaats in de Noord-Hollandse plaats Opmeer. Zo'n honderd deelnemers kwamen af op het feest, schrijft NH Nieuws.

  De feestgangers richtten vernielingen aan, liepen over grafstenen en lieten troep achter, meldt de nieuwssite. Burgemeester Wim Groeneweg van Opmeer noemt het "verbijsterend" dat jongeren over de grafstenen lopen.

  Er zouden geen boetes zijn uitgedeeld.

 • Medewerkers ziekenhuis Texas vechten vaccinatieplicht aan

  Ruim honderd medewerkers van een ziekenhuis in Houston in de Amerikaanse staat Texas hebben een rechtszaak aangespannen tegen hun werkgever. Ze zijn het er niet mee eens dat ze zich verplicht moeten laten vaccineren, schrijft The Washington Post.

  De medewerkers vinden dat een verplichte inenting tegen het coronavirus in strijd is met de Code van Neurenberg, normen die na de Tweede Wereldoorlog zijn vastgesteld om experimenten met menselijke proefpersonen zonder hun toestemming te voorkomen. "Het ziekenhuis dwingt medewerkers te dienen als menselijke 'proefkonijnen', als voorwaarde voor het behouden van een vaste baan", staat in de aanklacht.

  Eerder al vochten medewerkers van onder meer bedrijven en scholen een vaccinatieplicht aan, schrijft de krant.

 • Alle deelstaten Duitsland weer onder cruciaal risiconiveau

  In alle zestien deelstaten is aantal coronabesmettingen onder een kritiek risiconiveau gedaald, blijkt uit cijfers van het Duitse Robert Koch Instituut (RKI), de evenknie van het RIVM. Dit risiconiveau, minder dan vijftig positieve coronatests op de 100.000 inwoners, bepaalt of het heropenen van de maatschappij en verdere versoepelingen van de coronamaatregelen veilig wordt geacht, schrijven Duitse media.

  De daling heeft onder meer te maken met het oplopend aantal gevaccineerden, hogere temperaturen en meer beschikbare sneltests op onder meer scholen, schrijft persbureau DPA.

  Blijft het risiconiveau de komende dagen onder de 50, dan worden in meerdere deelstaten versoepelingen doorgevoerd. In Beieren bijvoorbeeld wordt de verplichting om een negatieve coronatest te laten zien bij sportevenementen, theaters, openbare zwembaden en sportscholen opgeheven als de besmettingsgraad stabiel blijft.

 • 1327 coronapatiënten in het ziekenhuis, 486 op de IC

  In de ziekenhuizen is de bezetting verder afgenomen. Er liggen nu 1327 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1352), van wie 486 op de IC (gisteren: 499), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

  Gisteren lagen er voor het eerst in vijf maanden minder dan 500 coronapatiënten op de IC.

  Verder werden bij het RIVM tot 10.00 uur vanmorgen 2785 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 622 minder dan gisteren.

 • Honderden mensen demonstreren in Eindhoven tegen coronaregels

  In Eindhoven lopen enkele honderden mensen mee in de Walk of Freedom. Met de mars demonstreren ze tegen de coronaregels. De politie en de ME zijn uit voorzorg aanwezig, maar vooralsnog verloopt het protest gemoedelijk. Wel lopen veel mensen dicht op elkaar en wordt er onderling geknuffeld.

  Vooraf liepen de schattingen voor het aantal deelnemers uiteen van 300 tot 3000. Burgemeester Jorritsma zei in de aanloop tegen Omroep Brabant dat de gemeente op alles was voorbereid. "Tot nu toe heeft de Walk of Freedom een positief beeld. Eerdere manifestaties liepen niet uit de hand, maar dit wordt wel de eerste manifestatie die niet stilstaat."

  Omroep Brabant
 • Rellen in Duitsland na politie-ingrijpen bij grote bijeenkomsten

  Op meerdere plekken in Duitsland is het vannacht onrustig geweest. In Hamburg was in een park een feest aan de gang met zo'n 1500 mensen. In Stuttgart ontstonden rellen tussen de politie en een groep van zeshonderd jongeren. Vijf agenten raakten daarbij gewond.

  Volgens Duitse media werd er in het park in Hamburg luide technomuziek gedraaid. De politie beëindigde het feest, omdat er geen afstand werd gehouden en er nauwelijks mondkapjes werden gedragen. De feestvierders vluchtten daarop nabijgelegen straten in en gooiden met flessen naar agenten. Er zijn enkele aanhoudingen verricht.

  Ook in het zuiden van het land, in Stuttgart, ging het mis. Een groep van zo'n zeshonderd jongeren hield zich in de binnenstad niet aan de afstandsregels en het alcoholverbod. Toen de politie ingreep, werd er ook daar met flessen gegooid. Vijf agenten liepen daarbij verwondingen op; zes relschoppers werden aangehouden. Zij zijn inmiddels weer op vrije voeten, meldt SWR.

 • Gommers verheugd over daling covid-patiënten op IC

  Diederik Gommers, voorman van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) is blij met de daling van het aantal coronapatiënten op de IC-afdelingen. "Yes: ik loop vandaag op een verlaten Covid-afdeling. Deze extra afdeling hebben we van de week kunnen sluiten omdat de daling is ingezet", schrijft hij op Instagram.

  Hij verwacht een verdere daling van de covid-patiënten op de IC naar maximaal 50 per 1 augustus. Dat is tien keer minder dan er momenteel op de IC's liggen. "De snelle daling op de komt door het vaccineren in rap tempo van de risicogroepen; dat zien we omdat nieuwe opnames op de IC's nu duidelijk jonger zijn. We zijn op weg naar ons 'oude' leven en willen ook echt van dit virus af!"

  Ook schrijft Gommers te hopen dat zoveel mogelijk mensen zich laten vaccineren zodat het virus kan worden uitgeroeid.