Binnen twee weken besluit over gratis PCR-tests • Ministerie wil meer voorlichtingscampagnes
- Welkom bij het coronablog van woensdag 19 mei. Hier lees je al het coronanieuws uit binnen- en buitenland.
- Niet alleen in Nederland, maar ook in Frankrijk wordt er vandaag versoepeld.
- De Europese Unie zet stappen in het toelaten van reizigers van buiten Europa.
- De IJslandse band Dadi og Gagnamagnid zal niet live optreden bij het Songfestival vanwege een besmetting.
- Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is met 147 gedaald, de grootste afname sinds 1 januari.
Kabinet besluit binnen twee weken over kosten PCR-tests vakantiegangers
Over twee weken komt het kabinet met een plan voor PCR-testen voor vakantiegangers. De beslissing of de tests gratis worden of niet is nog niet genomen, zei demissionair premier Rutte in de Tweede Kamer. Er tekent zich een Kamermeerderheid af die de tests voor vakantiegangers die naar het buitenland gaan, gratis wil maken. Dat wil zeggen dat de overheid ook deze testen betaalt.
Partijen als D66 en GroenLinks vinden het niet eerlijk als bijvoorbeeld jongeren die nog niet zijn gevaccineerd voor extra kosten komen te staan als zij naar het buitenland op vakantie willen. Dat terwijl een grote groep Nederlanders deze kosten, na hun vaccinatie, niet meer hoeft te maken.
De Europese Commissie wilde het alle EU-landen verplichten de PCR-tests gratis aan te bieden. Nederland is daartegen omdat het kabinet vindt dat lidstaten dat zelf moeten kunnen bepalen. Rutte zei in de Kamer dat het kabinet op dit moment de juridische haken en ogen aan gratis verplichte tests onderzoekt. Hij vroeg de Kamer nog even geduld te hebben.
Facebook verwijdert 18 miljoen berichten over coronavirus
Facebook heeft naar eigen zeggen meer dan 18 miljoen misleidende berichten over het coronavirus verwijderd. Het gaat om berichten die vanaf het begin van de pandemie tot april werden gepost op de platforms Facebook en Instagram. Met de berichten zou het covid-19-beleid van het techconcern zijn geschonden. Dat beleid schrijft onder meer voor dat het verspreiden van desinformatie over vaccins niet is toegestaan. Ook de commerciële verkoop van gezondheidshulpmiddelen zoals mondkapjes en desinfecterende gel is verboden.
Het bedrijf kreeg eerder kritiek op de manier waarop zijn platforms werden gebruikt om angst over vaccins en desinformatie over het virus te verspreiden. Daarop nam Facebook maatregelen. Wie de regels herhaaldelijk overtreedt, wordt bijvoorbeeld van de platforms verwijderd. Daarnaast verwijst het gebruikers door naar een centraal covid-19-informatiecentrum.
Kamervoorzitter benadrukt: alle Kamerleden moeten coronaregels opvolgen
Tweede Kamervoorzitter Bergkamp wijst in een brief aan alle Kamerleden nog eens op het belang van het naleven van de coronaregels. "Anderhalve meter afstand houden en een mondkapje is verplicht in alle openbare gedeelten van het Kamergebouw en dat geldt voor iedereen", staat in de brief die namens het bestuur van de Kamer - het Presidium - is verstuurd.
Dat laatste lijkt vooral een boodschap aan leden van de fractie van Forum voor Democratie. Vorige week was er heibel in de Kamer over het naleven van de regels door leden van die partij. Medewerkers van de Kamer beklaagden zich bij het bestuur omdat FvD'ers geen mondkapjes willen dragen. Ook zouden ze geen afstand houden.
In een debat vorige week over de coronamaatregelen uitte D66-Kamerlid Paternotte zijn wrevel nadat ThePostOnline had bericht over een wijnproeverij in het Kamergebouw waarna Kamerleden van Forum zich niet lekker voelden. In dat debat kreeg Paternotte even later een schouderklopje van Forum-leider Baudet. Wybren van Haga, die zich daags daarna met twee andere fractieleden van Forum afsplitste, bood in hetzelfde debat excuses voor het schouderklopje van Baudet.
Vandaag werd het nieuwe Forum voor Democratie-Kamerlid Kerseboom na haar maidenspeech (de eerste speech van een nieuw Kamerlid) gefeliciteerd, waarbij zij tot twee keer toe omhelsd werd.
Kamervoorzitter Bergkamp deed daarop opnieuw een oproep aan iedereen om zich aan de regels te houden. "Bij herhaaldelijke overtredingen volgt een schriftelijke waarschuwing", aldus Bergkamp. Als het nodig is om anderen te beschermen kunnen diensten van bodes of andere medewerkers worden aangepast of afgeschaald, aldus Bergkamp.
Terrassen langer open: 'Samen drinken we corona de wereld uit'
Sinds vandaag mogen de terrassen langer open zijn. En dat leverde in sommige plaatsen om 06.00 uur 's ochtends lange rijen en volle terrassen op.
Brabantse gemeenten lopen miljoenen aan parkeergeld mis
Brabantse gemeenten lopen miljoenen aan parkeerinkomsten mis doordat er door corona minder bezoekers naar de binnensteden komen. Dat heeft Omroep Brabant uitgezocht.
Zo verwacht Den Bosch dit jaar ruim 8,3 miljoen euro minder binnen te krijgen, Breda ruim 5 miljoen en Eindhoven 4,6 miljoen. Voor alle grote steden in Brabant samen gaat het om tientallen miljoenen, concludeert de regionale omroep. Vorig jaar liepen de zes grootste gemeenten samen ook al zo'n 21 miljoen euro mis.
Den Bosch laat weten de gemiste inkomsten voorlopig uit reserves te halen. Eindhoven heeft eerder al middelen vrijgemaakt voor de gevolgen van de coronapandemie.
Ministerie wil meer groepen bereiken voor voorlichting over vaccinatie
Het ministerie van Volksgezondheid gaat proberen meer mensen te bereiken in voorlichtingscampagnes over vaccinatie tegen het coronavirus. Volgens demissionair minister De Jonge zijn er bepaalde groepen die meer twijfelen dan anderen of ze zich willen laten inenten. Het gaat om laaggeletterden, mensen met een migratie-achtergrond en dak- en thuislozen.
Ze willen vaak ook kunnen overleggen met een buurtgenoot, met de huisarts of met iemand anders die ze vertrouwen, zegt het ministerie. Daarom komen er flyers in verschillende talen, filmpjes in wachtkamers bij huisartsen en ziekenhuizen en voorlichtingsbijeenkomsten bij lokale gemeenschappen. Eind deze week beginnen 'sleutelpersonen' met voorlichtingsbijeenkomsten in de gemeenschappen waar ze onderdeel van zijn.
Doel is om meer mensen te helpen bij hun keuze. "Steeds als iemand kiest om zich te laten vaccineren, beschermt hij of zij niet alleen zichzelf, maar ook de mensen om zich heen", benadrukt De Jonge.
Malawi vernietigt 20.000 verlopen doses van AstraZeneca-vaccin
Malawi heeft bijna 20.000 verlopen doses van het AstraZeneca-vaccin verbrand. De Wereldgezondheidsorganisatie had het land opgeroepen de doses niet te vernietigen. Hoewel de officiële houdbaarheidsdatum verstreken was, konden de vaccins nog tot halverwege juli worden gebruikt, zei de WHO.
Volgens een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid zijn de doses alsnog vernietigd, omdat overheidsprotocol voorschrijft dat verlopen 'gezondheidsproducten' niet gebruikt mogen worden. Volgens het ministerie wordt hiermee voorkomen dat vaccin-sceptici zich niet laten inenten met het excuus dat de vaccins verlopen en dus schadelijk zijn.
De vernietigde doses maakten deel uit van een grote lading vaccins (102.000 doses) die het land eind maart verkreeg. Op dat moment waren de prikken officieel nog amper drie weken houdbaar, maar volgens de Afrikaanse Unie konden ze langer worden gebruikt. Op de 20.000 vernietigde doses na zijn alle vaccins gebruikt.
Volgens de minister van Volksgezondheid beschikt het land over voldoende andere vaccins. Het land was voor de toelevering steeds grotendeels afhankelijk van de Afrikaanse Unie en het internationale vaccinprogramma Covax.
EU zet stappen in toelaten niet-Europese reizigers
De Europese Unie versoepelt de reisbeperkingen voor reizigers van buiten Europa. Niet-Europese reizigers die volledig zijn gevaccineerd mogen de EU weer in en de criteria voor de zogenoemde veilige landen worden iets versoepeld. Het is nog niet duidelijk wanneer die versoepelingen in werking treden.
Hiermee kan het internationaal reizen geleidelijk worden hervat, zegt een woordvoerder van de Europese Commissie. De EU-lidstaten zijn het daarover vandaag eens geworden.
De lijst van veilige landen, oftewel landen met een laag covid-19-risico, wordt binnenkort uitgebreid. Hiervoor geldt dat er over een periode van twee weken niet meer dan 75 nieuwe besmettingen op 100.000 inwoners mogen zijn. Op de lijst van veilige landen staan er nu slechts zeven. Welke landen erbij komen is nog niet duidelijk; dit wordt bepaald in samenspraak met het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC). Een nieuwe versie van de lijst wordt eind deze week of begin volgende week verwacht.
Inwoners van veilige landen mogen vrij naar de EU reizen, ook zonder vaccinatie. Wel mogen lidstaten zelf bepalen of ze een negatieve testuitslag of quarantaineperiode verplicht stellen.
De Europese Commissie had eerder deze maand al voorgesteld om de reisbeperkingen voor gevaccineerden van buiten Europa op te heffen. Zij moeten wel geprikt zijn met een vaccin dat in de EU is goedgekeurd, zo luidde het advies. Ook is de voorwaarde dat zij ten minste twee weken voor hun reis gevaccineerd zijn.
Kabinet zaterdag in Catshuis over corona en opening middelbare scholen
Het kabinet heeft zaterdag een extra bijeenkomst gepland voor een corona-overleg. Op de agenda staan 'langetermijnonderwerpen' over corona in de volgende zogenoemde endemische fase. Het virus is dan nog wel aanwezig, maar zorgt voor minder ziektegevallen. Het kabinet wil bekijken of een vaccinatiebewijs in de toekomst ook geschikt is voor de toegang tot grote evenementen. Ook moet uiteindelijk duidelijk worden of gevaccineerde reizigers bij terugkomst in Nederland wel of niet in quarantaine moeten.
In dit Catshuisoverleg praten de betrokken ministers ook over de vraag of de middelbare scholen volledig open kunnen en of het verantwoord is om de anderhalvemeterregel los te laten. Het kabinet mikt op een volledige opening van de scholen eind mei, maar moet nog van deskundigen horen of dit verantwoord is.
Eigenlijk is het Catshuisoverleg altijd op zondag, maar dan is het Eerste Pinksterdag.
IJslandse band treedt niet op bij Songfestival na positieve besmetting
De IJslandse band Dadi og Gagnamagnid zal definitief niet live optreden bij het Eurovisie Songfestival vanwege een besmetting bij een van de bandleden. Dat heeft de organisatie bekendgemaakt. De band zou vandaag twee keer repeteren en morgenavond in de tweede halve finale staan.
Zondag werd een vertegenwoordiger van het IJslandse team al positief getest op het virus en vandaag werd dus een tweede besmetting vastgesteld. Omdat de bandleden als voltallige groep willen optreden, trekken zij zich gezamenlijk terug als live-act. In plaats daarvan zal een back-up-opname worden gebruikt, zegt Dadi og Gagnamagnid op Twitter.
De rest van de delegatie kreeg vandaag een negatieve testuitslag, maar de ploeg blijft desondanks de komende tijd in quarantaine.
Grootste afname ziekenhuisopnames sinds 1 januari
Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is met 147 gedaald. Het gaat om de grootste afname sinds 1 januari, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Gisteren lagen nog 2149 coronapatiënten in het ziekenhuis, vandaag zijn dat er 2002. De meesten liggen op verpleegafdelingen. Op de intensive cares zijn nog 637 coronapatiënten opgenomen, 9 minder dan een dag eerder.
Opnieuw coronabesmetting bij IJslandse Songfestival-delegatie
Een lid van de IJslandse Songfestival-delegatie is positief getest op het coronavirus. Dadi og Gagnamagnid kan daardoor waarschijnlijk niet fysiek deelnemen aan het Eurovisie Songfestival. De band zou vandaag twee keer repeteren en morgenavond in de tweede halve finale staan.
Hoe de IJslander het virus heeft opgelopen, is een raadsel, zegt zanger Daði Freyr. "We zijn de hele reis allemaal uiterst voorzichtig geweest", schrijft Freyr op Twitter. In de tweede halve finale morgen wordt hoogstwaarschijnlijk een opname gebruikt die is gemaakt tijdens de tweede repetitie in Ahoy, vorige week donderdag.
Eerder vandaag zei uitvoerend producent Sietse Bakker dat er tien van de 20.000 coronatests die tot nu toe zijn afgenomen positief waren. Het publiek wordt hierbij niet meegerekend.
Bruls komt met noodbevel bij play-offwedstrijd tussen NEC en Roda JC
De burgemeester van Nijmegen, Hubert Bruls, is overvallen door het besluit van demissionair minister De Jonge om publiek toe te staan bij de wedstrijd tussen NEC en Roda JC. Dat zegt hij tegen Omroep Gelderland. Bruls komt met een noodbevel om ongeregeldheden te voorkomen, schrijft de regionale omroep.
Door het noodbevel mag er niemand bij het stadion aanwezig zijn zonder toegangsbewijs. Het bevel geldt van het plein voor het stadion tot aan de Burgemeester Daleslaan.
Maandag maakte De Jonge bekend dat er publiek welkom is tijdens de play-offs. "Wij werden gisteren overvallen door het besluit van het ministerie en moesten de voorbereidingen op het laatste moment aanpassen", zegt Bruls.
De 1500 kaarten voor de wedstrijd morgenavond in het Goffertstadion zijn uitverkocht. Alle toeschouwers moeten een negatieve coronatest meenemen.
Ten minste één vaccinatie voor 60 procent van volwassenen in VS
In de Verenigde Staten is inmiddels 60 procent van de volwassenen ten minste één keer gevaccineerd. Dat zegt directeur Rochelle Walensky van het CDC, de Amerikaanse tegenhanger van het RIVM, schrijft CNN.
Ruim 158 miljoen Amerikanen hebben tot nu in ieder geval één vaccinatie gehad. Dat zijn volgens Walensky onder meer 3.5 miljoen mensen tussen de 12 en 17 jaar.
Ministerie van VWS gaf onrechtmatig miljarden uit aan coronamateriaal
Het ministerie van Volksgezondheid heeft vorig jaar onrechtmatig 5,1 miljard euro belastinggeld uitgegeven aan coronamateriaal, zoals mondkapjes, beademingsapparatuur en testen. Voor 40 procent is niet duidelijk aangetoond wat ermee is gebeurd. "Wij constateren dat het financieel beheer onder het vereiste niveau was", schrijft de Algemene Rekenkamer, die spreekt van "een ernstige onvolkomenheid".
De Algemene Rekenkamer heeft de jaarcijfers van de ministeries van vorig jaar onder de loep genomen en stelt dat het ministerie van Volksgezondheid er in 2020, tijdens de coronapandemie, een potje van heeft gemaakt. Het heeft miljarden uitgegeven aan persoonlijke beschermingsmiddelen zoals mondkapjes, plastic handschoenen en spatschorten en beademingsapparatuur voor zorginstellingen. Ook is er grote voorraad testmateriaal ingeslagen.
Daklozen in Amsterdam gevaccineerd voor sluiting corona-noodopvang
Zo'n 350 dak- en thuislozen die verblijven in een corona-noodopvang in Amsterdam worden vanaf eind mei gevaccineerd. Dat laat wethouder Simone Kukenheim in een brief aan de gemeenteraad weten, meldt AT5.
Nu stap 2 van het openingsplan van het kabinet is ingegaan, wordt de extra opvang ook langzaam afgebouwd. Op 2 juni sluiten de deuren. In eerste instantie zou dat begin mei al zijn, maar dat werd uitgesteld nadat er in april tegen was geprotesteerd.
Het is de bedoeling dat de groep voor 2 juni is ingeënt. "Ik ben blij dat het de gemeente Amsterdam dankzij de enorme inzet van de GGD en de zorgaanbieders, gelukt is om tijdens deze coronacrisis extra noodopvang te bieden aan alle dak- en thuislozen in de stad", schrijft de wethouder.
Politie registreerde minder woninginbraken, maar ook meer klachten
De coronacrisis leidde het afgelopen jaar tot minder woninginbraken en minder straatroof, maar ook tot meer klachten over de politie. Ook registreerden agenten meer geweld door de politie. Dat staat in het jaarverslag van de politie.
Veel mensen klaagden over bejegening door de politie. Anderen klaagden juist dat de politie te weinig actie ondernam. Het aantal klachten steeg met 29 procent tot ruim 13.000.
Als mogelijke verklaring ziet de politie dat "het maatschappelijk ongenoegen" vorig jaar groeide. "Er was discussie over discriminatie in de samenleving en daarna over de coronamaatregelen", zegt een woordvoerder. "Er is een groep zeer ontevreden dat de politie deze maatregelen handhaaft en dat levert klachten op."
Dierentuinen en kinderboerderijen ook open: 'Ik word een beetje emotioneel'
Ook dierentuinen en kinderboerderijen mogen na maanden weer bezoekers ontvangen. Wel onder voorwaarden.
Zo opent dierenpark Burgers' Zoo in Arnhem vandaag de deuren. Het is een bijzondere dag voor iedereen die de dierentuin een warm hart toedraagt, zegt een medewerker tegen Omroep Gelderland. "Gek, ik word er zelfs een beetje emotioneel van, merk ik", zegt hij. "Dit zijn de eerste bezoekers van 2021. Ja, daar kijk ik wel erg naar uit."
In Middelburg is kinderboerderij De Klepperhoeve ook weer open. Daar kunnen mensen de dieren weer bezoeken, schrijft Omroep Zeeland. De beheerder verwacht dat het druk wordt, als het weer een beetje mee zit. Voor de dieren zal dat even wennen zijn, denkt ze.
"Niet alleen voor ons, maar ook voor de dieren was het een stuk stiller. Ik denk dat ze de aandacht wel weer leuk vinden en dat ze dat gemist hebben. Als we langsliepen of schoonmaakten dan 'riepen' ze. We knuffelen ze dan wel even, maar dat kan natuurlijk niet de hele dag."
Ondernemer moet weer langer wachten op coronasteun
De coronasteun die ondernemers kunnen krijgen als tegemoetkoming voor de vaste lasten is voor het lopende kwartaal met een maand uitgesteld. Het loket voor aanvraag van de steun zou rond deze tijd opengaan, maar uitvoeringsinstantie RVO zegt dat het vanwege technische aanpassingen nog niet lukt.
Pas halverwege juni kunnen aanvragen worden ingediend. Dat betekent dat ondernemers het geld voor het lopende kwartaal later krijgen en waarschijnlijk op zijn vroegst begin juli op de rekening hebben staan.
"Ik ben met stomheid geslagen", zegt horecaondernemer Hans van Heesch. Hij belde gisteren met de RVO om te vragen wanneer het loket open zou gaan. "Eind juni kreeg ik te horen, maar we hebben het geld nu nodig. Het is het duurste kwartaal van het jaar, want het vakantiegeld moet betaald worden. In mijn situatie gaat het om 25.000 euro, dat is voor mij heel belangrijk."
Ook versoepelingen in Frankrijk: rijen bij het Louvre
Niet alleen in Nederland, maar ook in Frankrijk wordt er vandaag versoepeld. Daar mogen onder meer de terrassen weer open. Dat geldt ook voor alle niet-essentiële bedrijven, musea, bioscopen, theaters en concertzalen.
Correspondent Frank Renout meldt via Twitter dat er al een rij bij het Louvre staat:
'Tot nu toe 10 van de 20.000 testen positief bij Songfestival'
Van de 20.000 coronatests die tot nu toe zijn afgenomen onder het personeel, journalisten en delegaties bij het Eurovisie Songfestival waren er tien positief. Het publiek wordt hierbij niet meegerekend. Uitvoerend producent Sietse Bakker vindt dat het strenge testregime goed werkt, zegt hij tegen het ANP. "Geen van de besmettingen hebben binnen Ahoy plaatsgevonden."
De tests zijn vanaf 6 april, toen de opbouw begon, tot en met afgelopen maandag afgenomen in een speciale teststraat. Het ging vooral om personeel dat voor het eerst kwam werken of weekenddiensten draaide, zegt Bakker tegen het persbureau. "Dan hebben ze tijdens de opbouw een weekend gewerkt, doordeweeks thuis een besmetting opgelopen en testten ze het volgend weekend bij hun volgende shift positief."
De coronabesmettingen bij delegaties van Polen en IJsland vallen ook onder de tien positieve testen. Zij verschenen dan ook niet op de rode loper afgelopen zondag. Twee van hen zitten nog in quarantaine, de rest is ondertussen negatief getest. Alle leden van Polen en IJsland worden vandaag en morgen weer getest.
Lees in onderstaand artikel meer over de organisatie van het Songfestival:
Vol terras om 06.00 uur in Almelo: 'We hadden nachtdienst'
Op een terras in Almelo was het vanochtend al vroeg druk, meldt RTV Oost. De mensen die op het terras kwamen zitten, kregen ontbijt voor een euro en een gratis handdoek.
Vanaf vandaag mogen de terrassen langer open zijn: van 06.00 tot 20.00 uur. "Normaal eet ik iets later, maar dit vind ik zo leuk", zegt een van de gasten tegen de regionale omroep. Binnen een kwartier waren alle plaatsen bezet. In totaal waren er honderd mensen.
Ook de brandweer kwam langs. "We hadden nachtdienst, die zit er bijna op en zo'n ontbijt is een mooie afsluiting."
Olympisch Comité in overleg met Japanse artsen over de Spelen
Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en de organisatoren van de Olympische Spelen zullen vanaf vandaag drie dagen lang praten met Japanse artsen. Zij willen het liefst dat het evenement niet doorgaat, meldt persbureau AP. Het IOC zal proberen hen ervan te overtuigen dat de Spelen veilig zullen zijn.
De artsen waarschuwden in een open brief dat het medische systeem instort als de Spelen naar Tokio komen. Japan zit op dit moment in een vierde coronagolf. De Olympische Spelen staan gepland voor 23 juli tot en met 8 augustus dit jaar.
De meeste Japanners willen niet dat het sportevenement doorgaat. Vorige week werd duidelijk dat veertig van de ruim vijfhonderd Japanse dorpen die atleten zouden ontvangen dat niet meer zien zitten. Ze maken zich zorgen over het stijgende aantal coronabesmettingen in hun land en de druk op de zorg. De dorpen hadden zich aangemeld om internationale sporters te verwelkomen, onder meer voor trainingskampen en culturele activiteiten.
Versoepelingen vanaf middernacht van kracht: sportscholen weer open
Vanaf vandaag geldt een aantal nieuwe versoepelingen. Onder meer de openingstijden voor terrassen zijn verruimd.
Ook sportscholen, pretparken, dierentuinen mogen hun deuren weer openen:
'Eén op vijf werknemers krijgt geen vakantiegeld'
Eén op de vijf werknemers krijgt dit jaar geen vakantiegeld, omdat het bedrijf waar ze werken daar geen geld voor heeft door de coronacrisis. Dat schrijft het AD na een onderzoek van Maurice de Hond in opdracht van CNV. Die vakbond liet De Hond onderzoek doen onder 3500 werknemers. 19 procent van hen zegt dit jaar geen vakantiegeld te krijgen.
CNV-voorzitter Piet Fortuin zag die omvang niet aankomen. "Het is niet zomaar een leuk extraatje", zegt hij tegen de krant. "Veel gezinnen gebruiken het om de grote rekeningen te betalen, of schulden af te lossen."
De respondenten die in de evenementenbranche werken, zeggen het vaakst geen vakantiegeld te krijgen: 70 procent. In de horeca- en toerismesector gaat het om een kwart van de medewerkers.
Rode Kruis start campagne: voorlichting over corona in 6 talen
Het Rode Kruis begint vandaag een campagne in zes talen om mensen die niet of nauwelijks Nederlands spreken beter voor te lichten over corona. De informatie over testen, vaccins en preventie is in eerste instantie bedoeld voor arbeidsmigranten, vluchtelingen en migranten zonder papieren. Mensen die moeite hebben met de Nederlandse taal zijn extra kwetsbaar tijdens deze pandemie, blijkt uit onderzoek van de hulporganisatie.
"Iedereen in Nederland heeft recht op een vaccin, maar niet iedereen krijgt dezelfde informatie", zegt Marieke van Schaik, directeur van het Rode Kruis Nederland. "Op deze manier proberen we betrouwbare informatie toegankelijk te maken voor alle mensen." Het Rode Kruis geeft niet alleen voorlichting, maar is ter ondersteuning ook aanwezig op veel vaccinatie- en testlocaties.
GGD: zeker 483 besmettingen Koningsdag A'dam, veruit meeste binnen opgelopen
Feesten tijdens Koningsdag in de regio Amsterdam hebben geleid tot zeker 483 coronabesmettingen, verspreid over zeventien clusters. Veruit de meeste besmettingen waren te herleiden tot feestjes binnenshuis, heeft de GGD laten weten aan onder meer NH Nieuws.
Het ging in drie van de vier gevallen om besmettingen van mensen tussen de 19 en 30 jaar oud. Het waren hoofdzakelijk inwoners van de regio: slechts een van de zeventien clusters bestond uit mensen die ergens anders wonen.
Verder is 60 procent van de besmette personen in een grote groep in de binnenstad of in een park geweest. Waarschijnlijk ligt het aantal besmettingen hoger dan 483, maar niet iedereen is in beeld.
Gouverneur Texas in actie tegen mondkapjesplicht
In Texas mogen scholen en overheidsinstellingen binnenkort het dragen van mondkapjes niet meer verplichten. De Republikeinse gouverneur Greg Abbott heeft daartoe een decreet uitgevaardigd. Abbott gaat daarmee lijnrecht in tegen de adviezen van het landelijke Center for Disease Control and Prevention (CDC), vergelijkbaar met het RIVM in Nederland.
Volgens Abbott is corona dusdanig teruggedrongen door vaccinaties en andere maatregelen, dat het dragen van mondkapjes niet langer nodig is. "We kunnen covid-19 verder bestrijden en Texas' vrijheid verdedigen om zelf te kiezen om wel of niet een mondkapje te dragen."
Vanaf vrijdag kunnen overheidsinstellingen een boete van 1000 dollar verwachten als ze het dragen van mondkapjes verplichten. Scholen krijgen wat langer de tijd om aan Abbotts decreet te voldoen; die moeten uiterlijk 4 juni stoppen met de verplichting tot het dragen van mondkapjes.
Versoepelingen vandaag van kracht
Vanaf vandaag gelden een aantal nieuwe versoepelingen. Onder meer sportscholen, pretparken, dierentuinen mogen hun deuren weer openen. Ook de openingstijden voor terrassen worden verruimd. Ze hoeven niet meer om 18.00 uur te sluiten, maar pas om 20.00 uur, en ze mogen om 6.00 uur open.
Minister De Jonge maakte maandag bekend dat de voorgenomen versoepelingen doorgaan en dat gezien de dalende coronacijfers een druk op de 'pauzeknop' niet nodig is.
Welkom!
Welkom in het coronaliveblog van woensdag 19 mei. Het liveblog van gisteren lees je hier terug.