Publiek blijft welkom bij Songfestival • Frankrijk vanaf 9 juni open voor toeristen
- Welkom in het liveblog van donderdag 29 april. Hier vind je al het coronanieuws uit binnen- en buitenland.
- Frankrijk: buitenlandse toeristen vanaf 9 juni welkom.
- Zorgautoriteit: de druk op de ziekenhuizen is verder toegenomen.
- RIVM: 7344 nieuwe besmettingen, minder dan gemiddeld.
- Komend weekend nog geen publiek bij eredivisie.
Ierse regering kondigt versoepelingen aan
De coronabeperkingen in Ierland worden de komende tijd geleidelijk versoepeld, heeft premier Martin bekendgemaakt. In het land geldt sinds Kerst het hoogste risiconiveau, maar vanaf 10 mei worden de regels stap voor stap losgelaten.
Vanaf die datum kunnen Ieren voor het eerst in vier maanden buiten hun regio reizen en mogen kappers, musea en bibliotheken weer open. Vanaf 17 mei kunnen niet-essentiële winkels weer mensen ontvangen. De horeca, sportscholen en zwembaden moeten geduld hebben tot 7 juni.
In vergelijking met andere landen in Europa zijn er in Ierland weinig besmettingen, maar het land maakt geen grote haast met versoepelingen. In december leidde het loslaten van restricties tot een flinke piek in het aantal besmettingsgevallen.
Ongeveer een vijfde van de Ieren heeft minstens één coronaprik gekregen. Het land telt 5 miljoen inwoners.
Congo stuurt 1,3 miljoen doses naar andere landen
De Democratische Republiek Congo stuurt in totaal 1,3 miljoen doses van het AstraZeneca-vaccin naar andere Afrikaanse landen. De vaccins zijn houdbaar tot eind juni en het gaat volgens de minister van Volksgezondheid niet lukken om ze voor die tijd toe te dienen.
Congo had de start van de vaccinatiecampagne uitgesteld vanwege de zeldzame trombosegevallen die in een aantal landen waren vastgesteld bij mensen die met AstraZeneca waren gevaccineerd. Maar ook daarna ging het niet hard met prikken; in de eerste negen dagen werden slechts 2035 mensen ingeënt.
Een vliegtuig van Angola heeft vanmiddag bijna een half miljoen doses van het AstraZeneca-vaccin opgehaald uit Congo. De rest gaat naar Ghana, Togo, de Centraal-Afrikaanse Republiek en Madagascar.
"De juiste term is herverdeling", zei de minister van Volksgezondheid, "het is geen donatie." De hoeveelheid vaccins komt volgens hem op een later moment terug via het Covax-programma. Dat initiatief van onder meer de Wereldgezondheidsorganisatie had de vaccins ook geleverd aan Congo, op 2 maart.
Veel Afrikaanse landen hebben grote moeite met het organiseren van de coronavaccinaties, onder meer door een gebrek aan middelen en gekwalificeerd personeel.
Kabinet: publiek blijft welkom bij Eurovisie Songfestival
Bij het Eurovisie Songfestival volgende maand in Rotterdam kan zoals gepland publiek aanwezig zijn. Het kabinet gaf begin deze maand in principe al groen licht, maar hield een slag om de arm omdat onzeker was hoe het aantal besmettingen zich zou ontwikkelen.
Nu is afgesproken dat het Fieldlab-experiment door kan gaan. Alle toeschouwers moeten aantonen dat ze minder dan 24 uur geleden negatief zijn getest. Ook krijgen ze de vraag of ze zich vijf dagen na het evenement opnieuw willen laten testen. Onderweg naar hun plek en naar het toilet moeten bezoekers een mondkapje op.
Bij de zes repetities, twee halve finales en de finale worden per keer maximaal 3500 toeschouwers toegelaten. Risicogroepen, zoals mensen ouder dan 70 jaar, zijn niet welkom. De halve finales van het liedjesfestijn zijn op 18 en 20 mei, de finale is op zaterdag 22 mei.
De ticketverkoop begint op 8 mei op 12.00 uur 's middags. Dat kan in eerste instantie alleen voor mensen die al een kaartje hadden voor de editie van vorig jaar, die vanwege corona werd afgelast.
Record in Duitsland: bijna 1,1 miljoen prikken op een dag
Buitenlandse toeristen vanaf 9 juni welkom in Frankrijk
Nederlanders die komende zomer voor vakantie naar Frankrijk willen, kunnen daar als het goed is vanaf 9 juni terecht. De Franse overheid wil dan weer buitenlandse toeristen binnenlaten, mits ze zijn gevaccineerd of negatief zijn getest. Ze moeten dat kunnen aantonen met een gezondheidsverklaring.
Het plan is onderdeel van de versoepelingen die president Macron in Franse kranten uit de doeken heeft gedaan. Een aantal voornemens werd vanmiddag al bekend. Zo gaan op 19 mei onder voorwaarden de terrassen weer open, net als musea, bioscopen, theaters, stadions en concertzalen. Bij binnenevenementen mogen maximaal 800 mensen komen, buiten is er plaats voor 1000 man publiek.
Vanaf 9 juni zijn er bij evenementen maximaal 5000 mensen welkom en mogen cafés en restaurants weer binnen bedienen. Verder wordt de begintijd van de avondklok de komende maanden stapsgewijs opgeschoven, van 19.00 uur naar uiteindelijk 23.00 uur. De bedoeling is dat de maatregel op 30 juni helemaal van tafel gaat.
Komende maandag vervalt het verbod om naar andere regio's te reizen en gaan de middelbare scholen weer beperkt open.
Ook na de zomer vermoedelijk nog coronabeperkingen in mbo en hoger onderwijs
Mbo's, hbo's en universiteiten moeten ook komend studiejaar rekening houden met coronabeperkingen. Dat staat in een brief van onderwijsminister Van Engelshoven aan bestuurders van onderwijsinstellingen.
In het "meest waarschijnlijke" scenario is er na de zomer weer fysiek onderwijs mogelijk en hoeft er geen afstand te worden gehouden. Wel geldt dan nog een maximale groepsgrootte. Ook moeten onderwijsinstellingen zorgen dat de ventilatie op orde is en er moet extra goed worden schoongemaakt.
De minister gaat er in het meest waarschijnlijke scenario van uit dat "een aanzienlijk deel" van de bevolking is ingeënt en "het epidemiologische beeld het mogelijk maakt om veel maatregelen af te schalen". Als het meezit, komt er een scenario waarin alleen de basisregels nog van kracht zijn, zoals handen wassen en het laten testen bij klachten.
Als het tegenvalt met de vaccinaties en de coronabesmettingen, worden er juist strengere regels van kracht. Het OMT wordt op zijn laatst in juli om advies gevraagd voor welk scenario het kabinet het best kan kiezen. In de aanbeveling moet ook meer duidelijk worden over het dragen van mondkapjes.
Teststraat voor grensgangers
Bij Kerkrade is op de grens met Duitsland een coronasneltestcentrum geopend. De teststraat is bedoeld voor Nederlanders die voor school of werk de grens over moeten.
Foutje: mensen uit 1963 uitgenodigd voor coronaprik
Door een administratieve fout hebben 40.000 mensen die in 1963 zijn geboren te vroeg een uitnodiging voor een coronaprik gekregen. Die groep is eigenlijk nog niet aan de beurt voor een vaccin, maar mag volgens het RIVM bij wijze van uitzondering toch een afspraak maken voor een inenting.
Deze week krijgen mensen uit 1955 en 1961 een invitatie voor een coronaprik bij de GGD. Mensen die zijn geboren tussen 1956 en 1960 worden via de huisarts ingeënt.
Zorgautoriteit: druk op de zorg neemt verder toe
Bijna de helft van de ziekenhuizen kan de kritisch planbare zorg nog volledig volgens planning leveren. Dat is aanzienlijk minder dan vorige week, toen nog 63 procent aangaf dat die zorg helemaal volgens planning verliep. 1 procent zegt dat er helemaal geen kritisch planbare zorg meer mogelijk is. De cijfers komen uit de wekelijkse inventarisatie van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).
Bij kritisch planbare zorg gaat het om operaties en behandelingen die binnen zes weken moeten gebeuren om gezondheidsschade te voorkomen. Voorbeelden daarvan zijn kankerbehandelingen en nier- en stamceltransplantaties.
Bijna een derde van de ziekenhuizen levert geen planbare zorg meer, zoals knie- en heupoperaties. Vorige week konden patiënten bij een kwart van de ziekenhuizen niet meer terecht voor zulke ingrepen. De planbare zorg verloopt in vrijwel geen enkel ziekenhuis volgens planning.
Turkije wekenlang op slot
Turkije gaat vanaf 18.00 uur Nederlandse tijd voor bijna drie weken in lockdown. De maatregel was maandag aangekondigd door president Erdogan. Scholen en veel winkels zijn dicht en er mag geen alcohol worden verkocht.
De aankondiging van het verbod op alcoholverkoop leidde tot kritiek en veroorzaakte een run op drankwinkels. Volgens de regering-Erdogan is de maatregel bedoeld om oneerlijke concurrentie te voorkomen. Supermarkten mogen wel open zijn maar kleinere winkels moeten de deuren dichthouden.
Reizen tussen steden is voor inwoners alleen mogelijk met toestemming. Voor toeristen geldt die maatregel niet. De lockdown geldt tot 17 mei, als de ramadan en het Suikerfeest zijn afgelopen.
Met de lockdown wil Turkije het aantal besmettingen de kop indrukken. Het land met zo'n 84 miljoen inwoners registreerde gisteren zo'n 40.000 nieuwe besmettingen. Twee weken geleden kwamen er dagelijks ruim 60.000 nieuwe coronagevallen bij. President Erdogan wil dat het aantal nieuwe besmettingen wordt teruggebracht naar minder dan 5000 per dag.
Burgemeester New York: geen coronabeperkingen meer in juli
New York wil op 1 juli de coronabeperkingen opheffen, heeft burgemeester De Blasio gezegd tegen tv-zender MSNBC. "Wij zijn er klaar voor om winkels, bedrijven, kantoren en theaters weer helemaal open te gooien", zei De Blasio.
De voorspoedige vaccinatiecampagne is volgens de burgemeester een van de redenen dat er weer meer mogelijk is. Meer dan de helft van de volwassen bevolking in New York City heeft minimaal een dosis van een coronavaccin gekregen, 36 procent is volledig ingeënt.
De stap naar volledige heropening is in de stad minder groot dan in bijvoorbeeld Nederland, omdat de coronaregels er minder streng zijn. Gisteren maakte gouverneur Cuomo van de staat New York bekend dat de restricties verder worden versoepeld. Zo mogen vanaf 31 mei eet- en drinkgelegenheden ook na middernacht binnen serveren.
RIVM registreert minder nieuwe coronagevallen dan gemiddeld
Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 7344 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 1338 minder dan gisteren.
Ook gemiddeld gezien daalt het aantal positieve coronatests. Afgelopen week werden gemiddeld 7564 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is een daling van 8 procent vergeleken met de week ervoor.
Terrassen Frankrijk medio mei open, ook andere versoepelingen aangekondigd
Fransen kunnen vanaf 19 mei weer naar het terras, heeft president Macron gezegd tegen regionale media. Die dag zijn ook winkels, musea, theaters en bioscopen onder voorwaarden weer toegankelijk. Ook gaat de avondklok dan in om 21.00 uur in plaats van om 19.00 uur.
Per 9 juni kunnen de cafés en restaurants ook binnen serveren en wordt de begintijd van de avondklok verschoven naar 23.00 uur.
Op 30 juni wordt de avondklok helemaal afgeschaft, zei Macron in het interview. Dan zijn er ook weer evenementen mogelijk met meer dan 1000 mensen. Die moeten dan wel een gezondheidsverklaring bij zich hebben.
Ruim 2700 coronapatiënten in het ziekenhuis, hoogste aantal sinds 7 januari
Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is gestegen tot 2704. Dat zijn er 93 meer dan gisteren, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.
Sinds 7 januari lagen er niet zo veel mensen met een coronabesmetting in het ziekenhuis.
Duitse minister: jonge tieners mogelijk voor nieuwe schooljaar gevaccineerd
De Duitse minister van Volksgezondheid Jens Spahn zegt dat tieners tussen de 12 en 15 jaar oud mogelijk nog voor het nieuwe schooljaar een coronaprik krijgen.
Vaccinproducent Pfizer/BioNTech maakte vanmorgen bekend dat het "in de komende dagen" een vaccin voor kinderen van 12 tot 15 jaar ter goedkeuring voorlegt aan het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Dat heeft dan enkele weken nodig om over toelating te beslissen. Als de Europese Commissie ook akkoord gaat, kan in de zomervakantie met vaccineren worden begonnen, denkt Spahn.
In het begin van de pandemie gingen wetenschappers ervan uit dat kinderen het virus niet kunnen verspreiden. Daar zijn ze inmiddels van teruggekomen. "Kinderen dragen in ieder geval aan de verspreiding bij", zei de president van het Duitse gezondheidsinstituut.
Coronateststraat Rotterdam uren dicht na overlijden vrouw
De coronatestlocatie bij Rotterdam Ahoy is bijna de hele ochtend dicht geweest, schrijft Rijnmond. Een vrouw die in de rij stond om getest te worden, werd onwel en kwam te overlijden. Er is vergeefs geprobeerd haar te reanimeren.
Mensen die zich wilden laten testen, werden naar andere locaties doorverwezen. Rond 13:00 uur ging de teststraat weer open.
Komend weekend nog geen publiek bij eredivisie
Het kabinet staat nog niet toe dat er komend weekend publiek bij wedstrijden in de eredivisie is. De KNVB en de clubs hadden daar wel op gehoopt, gesterkt door de resultaten van een onderzoek van Fieldlab.
Fieldlab concludeerde gisteren na drie testwedstrijden dat er bij voetbalwedstrijden de helft tot driekwart van de normale hoeveelheid publiek aanwezig kan zijn, onder strenge voorwaarden zoals het vooraf testen van het publiek en het dragen van mondkapjes. Het advies van Fieldlab wordt nog bekeken door het OMT.
Afgelopen weekend was er in het kader van de pilot 'Testen voor toegang' in beperkte mate publiek aanwezig bij wedstrijden in de eredivisie, voor het eerst sinds september. De KNVB had die proef graag door willen zetten.
95.000 boetes voor overtreden avondklok
De politie heeft de afgelopen maanden ruim 95.000 boetes uitgeschreven voor het overtreden van de avondklok. De boetes zijn vooral opgelegd aan mensen tussen de 18 en 45 jaar. De meeste mensen hebben zich aan de avondklok gehouden, zegt de politie.
Volgens de politie heeft de maatregel veel gevergd van de samenleving en moesten agenten de afgelopen tijd "vaker repressief optreden dan gebruikelijk". Dat is ten koste gegaan van het contact met mensen in de wijken.
Voor het handhaven van coronamaatregelen zijn veel extra agenten ingezet. De afgelopen maanden hebben politiemensen in totaal 212.000 overuren gemaakt, een stijging van twee derde ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.
RIVM begrijpt uitspraak van Kuipers bij Beau niet
Het RIVM begrijpt niet waarop Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg zich baseerde, toen hij gisteravond bij het RTL-programma Beau zei dat de avondklok nauwelijks effect heeft gehad. "De berekening was dat het 10 procent zou verminderen. Als je kijkt naar het beloop van de ziekenhuisopnames in de tijd, zagen we zowel bij de invoering als bij het opschuiven geen enkel effect", zei Kuipers. Hij zei ook dat er geen keus was. Begin januari werd duidelijk dat de besmettelijker Britse variant in Nederland was opgedoken. "We moesten iets doen", zei hij.
Het RIVM weet niet hoe Kuipers bij deze vaststelling komt. Die 10 procent was de verwachting voor de invoering van twee maatregelen samen, zegt een woordvoerder. Dat waren de avondklok en de maatregel dat een huishouden maar één bezoeker tegelijkertijd mocht ontvangen. Het RIVM kijkt of het mogelijk is om het effect van alleen de avondklok op de ontwikkeling van de besmettingscijfers uit te rekenen.
RIVM: 220.000 vaccinaties minder dan eerder berekend
Het RIVM heeft het vaccinatiecijfer voor Nederland naar beneden bijgesteld; het aantal geschatte vaccinaties bedraagt nu bijna 5,2 miljoen. Het instituut telde eerder deze maand door een rekenfout 220.000 vaccinaties te veel. De correctie heeft geen invloed op het verloop van het vaccinatieprogramma, zegt het RIVM.
Door de rekenfout, op 13 april, was het aantal vaccinaties bij huisartsen en instellingen ongeveer 10 procent te hoog ingeschat. De programmering en de rekenmethode zijn na herstel van de fout ook gecontroleerd en gevalideerd door een externe partij.
Hotel evacueert hotelgasten om hotel bij internationale luchthaven te ontsmetten
In Taiwan zijn 412 gasten en personeelsleden geëvacueerd van een Novotel-hotel bij de internationale luchthaven van Taipei. Bij een aantal gebruikers van het hotel was een coronabesmetting vastgesteld. Het gebouw wordt nu grondig ontsmet. De gasten en personeelsleden zijn naar een quarantaine-faciliteit gebracht, waar ze allemaal worden getest.
Taiwan kent nauwelijks besmettingen, omdat het van het begin af aan veel aan preventie heeft gedaan. Nadat het virus in China was opgedoken, sloot het land al gauw zijn grenzen. Als iemand besmet raakt, is dat nog zo bijzonder dat het in persconferentie bekend wordt gemaakt. Sinds het begin van de pandemie waren het er 1122. Twaalf mensen stierven aan de gevolgen ervan.
Vorige week bleken negen piloten van vrachtvliegtuigen van de Taiwanese maatschappij China Airlines besmet te zijn. Enkelen van hen, hebben in het Novotel-hotel overnacht.
Aantal besmettingen in Duitsland daalt drie dagen op rij
In Duitsland is het zevendaagse gemiddelde van nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners voor de derde opeenvolgende dag gedaald. Het gemiddelde is nu 155, het laagste aantal in twee weken.
Ook Duitsland kampt met een derde coronagolf. Het Duitse kabinet kan sinds kort zelf een lockdown afkondigen, zonder instemming van regionale of lokale overheden. Als het aantal besmettingen ergens in een week tijd op drie achtereenvolgende dagen boven de 100 per 100.000 inwoners komt, wordt aan de 'federale noodrem' getrokken. Daar hoort ook de invoering van een avondklok bij.
Ook in Nederland daalt het aantal besmettingen. Het RIVM maakte gisteren bekend dat het zevendaags gemiddelde met 3 procent was gedaald ten opzichte van de week daarvoor.
Moderna produceert volgend jaar drie keer zoveel vaccins
Moderna verhoogt de productie van zijn coronavaccin. Het wil volgend jaar 3 miljard doses produceren. Dit jaar zijn het er tussen de 800 miljoen en 1 miljard.
Volgend jaar moet een groot deel van de wereldbevolking zijn eerste injectie met een coronavaccin nog krijgen. Daarnaast hebben mensen die al gevaccineerd zijn mogelijk een nieuwe injectie nodig om opnieuw goed beschermd te zijn.
Het Moderna-vaccin is voor 94 procent werkzaam en geschikt voor mensen vanaf 16 jaar. In de VS loopt een onderzoek naar de resultaten bij kinderen tussen de 12 en 17 jaar. Ook wordt gewerkt aan een vaccin dat bescherming moet bieden tegen nieuwe gevaarlijker virusvarianten.
Bijna 380.000 nieuwe besmettingen in India
India heeft opnieuw een recordaantal nieuwe besmettingen gemeld: 379.257. Het aantal coronadoden in de afgelopen 24 uur bedroeg 3645, zegt het ministerie van Volksgezondheid. In werkelijkheid zijn de cijfers hoger, omdat niet alle coronabesmettingen en coronadoden worden geregistreerd, zeggen deskundigen.
India is met meer dan 1,3 miljard inwoners het land met het hoogste aantal inwoners, op China na. Het is de zevende keer in acht dagen tijd dat India het 'wereldrecord' van het aantal besmettingen op één dag verbreekt. In de ziekenhuizen is een tekort aan bedden, zuurstof en geneesmiddelen.
De regering wil vanaf zaterdag alle inwoners van 18 jaar en ouder vaccineren. Inwoners kunnen zich aanmelden met een app, maar die crashte, vermoedelijk omdat hij de stroom aan aanmeldingen niet aankon. Toen hij weer in de lucht was, kon er geen afspraak worden gemaakt. Bijna 10 procent van de inwoners heeft de eerste injectie gehad, slechts 1,5 procent is volledig gevaccineerd.
Waarom zijn de coronacijfers in India nu zo hoog? En waarom wordt er gevochten om zuurstof? In de podcast Lang verhaal kort legt NOS op 3 het je in vijf minuten uit.
Twee dagen geen waarschuwingen van CoronaMelder-app
De CoronaMelder-app stuurt vanaf vandaag zeker twee dagen geen waarschuwingen over contacten met besmette andere gebruikers. Dat heeft minister De Jonge van Volksgezondheid besloten omdat er privacyproblemen zijn, zegt hij in een verklaring.
De meldingen worden stopgezet, omdat codes die aan gebruikers worden gekoppeld op Android-telefoons korte tijd in een logboek worden opgeslagen. Daar kunnen voorgeïnstalleerde apps ook bij. Veel smartphonefabrikanten - denk aan Samsung of Huawei - leveren die apps vaak mee bij de verkoop van telefoons. In theorie kunnen de codes vervolgens worden gekoppeld aan personen en zou een partij hier misbruik van kunnen maken.
Avond zonder avondklok wordt gevierd met vuurwerk
Reiskoepel blij met Europese plannen voor coronareispas
Een grote meerderheid van het Europees Parlement is voor een coronareispas waarmee je vrij door EU-landen kunt reizen, zonder beperkingen zoals een quarantaine of een testverplichting. Frank Oostdam, de directeur van de reiskoepel ANVR, noemt het plan "de uitkomst voor de zomervakantie". "Het zal desondanks een dramatisch jaar worden, maar het draagt bij aan het herstel van onze sector."
De Europese Commissie en de individuele lidstaten moeten het plan nog goedkeuren.
Goedemorgen
Welkom. In dit liveblog vind je al het coronanieuws uit binnen- en buitenland van donderdag 29 april. Het blog van gisteren kun je hier terugvinden.