liveblog
NOS NieuwsAangepast

Ministerie wil met artsen praten over kwetsbare wijken • Feestgangers Breda weggestuurd, 200 boetes

  • Welkom in het liveblog van zaterdag 24 april. Hier vind je al het coronanieuws uit binnen- en buitenland.
  • Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 8123 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld.
  • In Rotterdam demonstreerden honderden mensen tegen de coronamaatregelen.
  • Bewoners van achterstandswijken durven zich meestal niet te laten vaccineren.
liveblog gesloten

Brand in coronaziekenhuis Bagdad, zeker 27 doden

Bij een brand in een ziekenhuis met coronapatiënten in de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn zeker 27 mensen om het leven gekomen, meldt persbureau Reuters. Ook raakten 46 mensen gewond. De brand zou zijn ontstaan na een ontploffing van een zuurstoftank. Het vuur zou inmiddels onder controle zijn. Een deel van de patiënten is overgebracht naar andere ziekenhuizen in Bagdad.

Acht agenten gewond in Londen

Bij rellen in Londen zijn acht agenten gewond geraakt. Na afloop van een coronademonstratie in de Britse hoofdstad, werden ze bekogeld met flessen en andere voorwerpen, zegt de Londense politie. De agenten probeerden een menigte die zich had verzameld in Hyde Park uit elkaar te drijven.

Twee van de gewonde agenten zijn naar het ziekenhuis gebracht, maar hun verwondingen zijn niet ernstig. De politie pakte drie mensen op die de agenten hadden aangevallen.

De rellen vonden plaats na een grote demonstratie tegen coronamaatregelen. Onder de noemer Unite For Freedom demonstreerden zo'n 10.000 Britten onder meer tegen een voornemen van de regering om een vaccinatiepaspoort in te voeren.

Noodkreet Brabantse intensivisten: Wees voorbereid op code zwart

Een groep intensivisten van ziekenhuizen in Noord-Brabant heeft een brandbrief geschreven waarin ze stellen dat de grenzen zijn bereikt van de zorg op hun intensivecare-afdelingen. De brief is gericht aan het ministerie van VWS en de besturen van het Landelijk Netwerk Acute Zorg en het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding en is gestuurd namens IC-teams van ziekenhuizen in Uden, Eindhoven, Tilburg, Breda, Boxmeer, Veldhoven, Helmond, Bergen op Zoom, Den Bosch en Weert (Limburg).

"De Nederlandse bevolking lijkt niet te beseffen hoe dicht we ons momenteel bevinden bij het moment dat de grens van onze IC-capaciteit bereikt wordt", staat in de brief. De ondertekenaars willen dat de overheid "zich samen met ons gaat voorbereiden op de scenario's die gaan ontstaan als we daadwerkelijk de zorg niet meer kunnen leveren."

Rode stopknop

Gisteren maakte de voorman van de intensivecare-vereniging Diederik Gommers zich al zorgen over de ziekenhuizen. Hij wil het kabinetsbesluit om komende week te versoepelen niet ter discussie stellen, maar hoopt wel "dat er ergens een rode stopknop zit en dat we die voor dinsdag nog kunnen gebruiken als het echt niet goed gaat".

Het kabinet kondigde afgelopen dinsdag aan dat de coronaregels vanaf woensdag voor een deel worden losgelaten. Die dag gaat de avondklok van tafel en mogen winkels weer zonder afspraak klanten ontvangen. Ook mogen de terrassen onder voorwaarden 's middags open en wordt het bezoekadvies verruimd.

200 boetes voor overtreden groepsgrootte in Breda

Agenten hebben in de binnenstad van Breda ongeveer 200 bekeuringen uitgeschreven aan mensen die zich niet hielden aan het verbod op groepsvorming. Vanmiddag en aan het begin van de avond zijn groepen jongeren weggestuurd uit het centrum omdat het daar volgens de politie te druk werd. Een man is aangehouden voor het beledigen van agenten.

Het Valkenbergpark in het centrum is op last van de burgemeester gesloten. De mensen die er zijn, mochten wel blijven zitten. Later op de avond werd het park ontruimd.

Vandaag zou in Breda een groot feest van radiozender 538 worden gehouden. Dat ging na protest vanuit de medische hoek niet door. Het lijkt erop dat er toch groepen jongeren van buiten de stad naar Breda zijn gekomen.

Duizenden demonstranten in Londen laten hun stem horen

Naar schatting 10.000 mensen hebben in Londen hun stem laten horen tegen de anti-coronamaatregelen van de regering. "Gezamenlijk voor vrijheid" was het thema van de demonstratie, die voor zover bekend relatief rustig is verlopen.

Op 12 april versoepelde premier Johnson een deel van de maatregelen om het virus onder controle te houden. Cafés en restaurants die hun klanten buiten op terrassen en in biertuinen kunnen bedienen gingen weer open, net als kappers, niet-essentiële winkels en sportscholen in Engeland.

Schotland, Wales en Noord-Ierland hanteren eigen planningen, die overigens niet veel afwijken van die van Engeland.

Ministerie wil met huisartsen praten over vaccincampagne in kwetsbare wijken

Vanmorgen meldde de NOS dat huisartsen en specialisten een speciale vaccinatiecampagne willen in achterstandswijken. De artsen maken zich zorgen over de lage opkomst voor een prik in die buurten. Het ministerie van VWS heeft nu gereageerd op de oproep.

Vertegenwoordigers van de artsen worden komende week uitgenodigd voor een gesprek. Verder benadrukt het ministerie dat er al veel gebeurt om bewoners van kwetsbare wijken te bereiken. Zo is er een vaccinatiefolder in tien talen beschikbaar en zijn er informatiekaarten en "praatplaten" voor laaggeletterden en andere groepen in de samenleving.

Verbazing huisartsen over kranteninterview

Huisartsen zijn verbaasd over uitspraken van RIVM-vaccinatiecoördinator Jaap van Delden over het AstraZeneca-vaccin. In een interview dat vandaag in het AD staat, stelt hij dat het AstraZeneca-vaccin binnenkort waarschijnlijk niet meer nodig zal zijn voor de vaccinatiestrategie.

Lees hier waarom de Landelijke Huisartsen Vereniging ontstemd is:

Drukte in Breda, feestgangers weggestuurd uit het centrum

De binnenstad van Breda, vanmiddag

De politie stuurt in Breda groepen jongeren weg uit het centrum omdat het daar op sommige plekken te druk wordt. Tientallen feestvierders staan dicht bij elkaar en trekken van plek naar plek.

Vandaag zou in de Brabantse stad een groot feest van radiozender 538 worden gehouden. Dat ging na protest vanuit de medische hoek niet door. Het lijkt erop dat er toch groepen jongeren naar de stad zijn gekomen.

Volgens de politie is de mobiele eenheid in actie gekomen omdat een groep agenten zich bedreigd voelde.

Politie grijpt in bij examenstunt in Bussum

De politie heeft gisteren ingegrepen bij een examenstunt in Bussum, schrijft NH Nieuws.

Op beelden op Twitter is te zien dat een grote groep jongeren zich voor een school verzamelde om te feesten. Volgens een van de ouders ging het om een examenstunt, ze zegt op social media niet te begrijpen waarom de politie met geweld ingreep bij het examenfeest.

Volgens een woordvoerder van de politie waren agenten ingeschakeld omdat er op verschillende plekken groepen jongeren op de been waren, iets wat volgens de huidige coronaregels niet mag. De rector van de school is geschokt. "We houden van onze leerlingen, maar dit gaat de pet te boven. Mensen zijn bedreigd en politieagenten zijn aangevallen. We gaan alle foto's en filmpjes onderzoeken op strafbare feiten."

SC Heerenveen mist twee spelers vanwege corona

Sc Heerenveen treedt in de competitiewedstrijd tegen PEC Zwolle aan zonder het duo Joey Veerman en Henk Veerman. Beiden zijn positief getest op het coronavirus. Veerman en Veerman maakten dit seizoen samen 21 doelpunten in de competitie en namen daarmee ruim de helft van de Friese productie (39 goals) voor hun rekening.

Spits Henk Veerman is de aanvoerder van Heerenveen. Hij is met veertien treffers ook de clubtopscorer. Middenvelder Joey Veerman scoorde zeven keer en gaf negen assists.

Honderden demonstranten lopen door Rotterdam

Door het centrum van Rotterdam lopen enkele honderden mensen die demonsteren tegen de coronamaatregelen van het kabinet. Ze dragen spandoeken met 'genoeg is genoeg', 'niet normaal maken wat niet normaal is' en 'vrijheid, wanneer?'. Ook wordt gedanst en gezongen. Politieagenten te paard en op de fiets begeleiden de stoet. Bijna niemand draagt een mondkapje, is te zien op onderstaand filmpje:

Minder coronabesmettingen en patiënten in het ziekenhuis dan gisteren

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 8123 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. En in de ziekenhuizen nam de bezetting af. Er zijn dus meer patiënten uit het ziekenhuis ontslagen of overleden dan dat er werden opgenomen.

Lees hier alle cijfers van vandaag:

21 patiënten minder op intensive care

Er liggen vandaag vergeleken met gisteren 21 patiënten minder op de intensive care in Nederlandse ziekenhuizen. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Om 15.15 uur komt het RIVM, zoals elke dag, met meer cijfers over coronabesmettingen.

'Duitsland gaat reizigers uit India weren'

Duitsland is van plan de meeste reizigers uit India te weren. Volgens regeringsbronnen wordt dit besluit maandag officieel bekendgemaakt. Het reisverkeer zou worden beperkt vanwege zorgen over de Indiase coronavariant.

In Duitsland waren tot vandaag 25 besmettingen met deze variant bekend. Deze mutatie van het coronavirus is mogelijk extra besmettelijk. Wetenschappers vermoedden al dat de huidige coronavaccins minder goed werken tegen de Indiase variant. Meerdere landen besloten al eerder om het reisverkeer met India te beperken.

Er zouden wel enkele uitzonderingen op het inreisverbod gaan gelden. Zo zouden Duitsers en mensen met een verblijfsvergunning nog wel vanuit India mogen terugkeren, maar moeten ze voor de reis een negatieve coronatest tonen en bij aankomst in quarantaine gaan.

In buurland Zwitserland is voor het eerst de Indiase coronavariant opgedoken. De variant werd ontdekt bij een passagier die op doorreis was op een van de luchthavens. Diegene is nu in quarantaine geplaatst. De Zwitserse regering overweegt om India op de lijst van risicolanden te zetten.

Nederland heeft geen volledig vliegverbod vanuit India. Minister De Jonge van Volksgezondheid zei donderdag dat de Indiase variant door de Wereldgezondheidsorganisatie niet wordt gezien als extra gevaarlijk. Pas vanaf half mei wordt quarantaine verplicht voor reizigers uit gebieden met een 'zeer hoog risico', zoals waarschijnlijk India en Brazilië.

Geen leeftijdsgrens voor Johnson & Johnson-vaccin in België, AstraZeneca vanaf 41 jaar

In België zal het vaccin van Johnson & Johnson voor alle leeftijden gebruikt worden, meldt de VRT.

De leeftijdsgrens voor AstraZeneca wordt lager: van 56 naar 41 jaar. "Dat wil zeggen dat mensen tussen de 18 en 40 jaar geen AstraZeneca zullen krijgen, maar wel andere vaccins", zegt minister Wouter Beke tegen de Vlaamse omroep. "Voor de groep jonger dan veertig jaar zijn er mogelijk beperkte risico's en die willen we maximaal vermijden."

Er geldt wel een uitzondering: iedereen die de eerste keer met AstraZeneca is gevaccineerd, krijgt ook de tweede keer AstraZeneca. Het maakt daarbij niet uit hoe oud diegene is.

Merkel: de nieuwe coronamaatregelen zijn hard nodig in Duitsland

Bondkanselier Angela Merkel heeft de Duitsers opgeroepen om de nieuwe, strengere coronaregels te accepteren. Dat deed ze in haar wekelijkse videoboodschap. Ze erkende dat de nieuwe beperkingen zwaar zijn, maar dat ze nodig zijn om de verspreiding van het virus tegen te gaan. De maatregelen gingen om middernacht in en gelden in gebieden waar in een week tijd meer dan honderd positieve tests per 100.000 inwoners worden vastgesteld.

Onder de maatregelen is een avondklok van 22.00 uur tot 05.00 uur. Ook zijn er contactbeperkingen en moeten niet-essentiële winkels dicht. Woensdag stemde de Bondsdag in met een wet die de landelijke regering in staat stelt om coronamaatregelen op te leggen in gebieden waar het virus snel om zich heen grijpt. De federale regering kan met deze 'noodremwet' ingrijpen buiten de deelstaten om, die tot nu toe vooral zelf hun coronabeleid konden bepalen.

Limburgers verrast met 'Italiaanse' serenade in hun voortuin

In Hoensbroek en in Geleen zijn ouderen, coronapatiënten en zorgpersoneel verrast met een serenade: vrienden en familie haalden zanggroep 'De Italianen' naar Limburg. Dat gebeurde omdat ze zo'n moeilijk jaar hebben gehad door het coronavirus, schrijft 1Limburg.

Het drietal zingt met een gitaar, een roos en een gebrekkig Italiaans accent klassiekers in de voortuin. Normaal gesproken staan ze op het podium, maar dat ligt nu stil. "Gelukkig hebben we subsidie gekregen om deze tour te doen", zegt een van de zangers. "We komen zo in meerdere provincies per dag. Dit zou ik eigenlijk wel altijd willen doen."

Onder meer voor Annelies werd er gezongen. "Het is de eerste keer in mijn leven dat ik word toegezongen door drie jonge mannen", zegt ze. "Dus het kan niet meer stuk, het is geweldig."

Gisteren zongen de Italianen in Hoensbroek en Geleen

Toch geen boetes voor horeca in Maarssen voor mensen op terras

De vier restauranthouders in Maarssen die vorige week de coronamaatregelen overtraden, hoeven een boete van 4000 euro per restaurant niet te betalen. Het blijft bij een waarschuwing, meldt RTV Utrecht.

De boetes werden vorig weekeinde uitgedeeld bij de zogenoemde WijnSpijs-route, die juist was bedoeld om de horeca in het dorp te ondersteunen.

Zo'n honderd wandelaars liepen van terras naar terras en bestelden daar een hapje en een drankje. Boa's grepen in toen een aantal wandelaars op een gesloten terras plaatsnam.

Reisbubbel tussen Nieuw-Zeeland en Australië onderbroken

Nieuw-Zeeland stopt tijdelijk met de reisbubbel die net was geopend met Australië, na een nieuwe uitbraak van het coronavirus daar.

Vlak na opening van de reisbubbel, eind vorige week, testte een vliegveldmedewerker in de Nieuw-Zeelandse stad Auckland al positief op het virus. Toen zei premier Ardern nog dat besmettingen bij de openstelling horen. Honderden mensen reisden de afgelopen dagen heen en weer zonder dat er een quarantaine nodig was. Maar omdat nu een reiziger in Australië positief blijkt en regio's daar weer in lockdown moeten, wordt de reisbubbel onderbroken.

Dj's draaien ondanks corona toch nog (virtueel) voor volle zalen

Dj-duo Kenth Kvien and Marcus Nordli blijft draaien voor een volle zaal, de coronamaatregelen ten spijt. Weliswaar gebeurt dat op een andere manier dan ze gewend zijn, meldt Omroep Brabant: het publiek staat namelijk aan de andere kant van de wereld, de dj's in hun Tilburgse studio.

Het hardstyle-duo komt uit Noorwegen, maar ze wonen al even in Brabant. Normaal gesproken hebben ze ongeveer 180 optredens per jaar over de hele wereld, maar door de coronacrisis kan dat nu niet. Toch hebben manieren gevonden om in contact te blijven met hun fans.

"We geven natuurlijk iedere week een livestream op YouTube", zegt Marcus. Ook nemen ze sets op in een greenroom voor een groen scherm, zegt hun manager. "Op plekken waar nu wel feesten worden gehouden worden die afgespeeld. Het groen wordt dan vervangen door een andere achtergrond."

Recent namen ze zo in Tilburg een set op die in Melbourne in Australië werd vertoond. "Dit zou twee jaar geleden echt niet zijn gedaan. Maar omdat mensen weten dat het nu niet mogelijk is om erheen te vliegen, vinden ze het goed en accepteren ze het." Voor nu vinden de twee het prima, maar ze missen het optreden. "Natuurlijk hebben we nu minder jetlags, maar je mist de energie van het publiek ontzettend", zegt Marcus.

Het dj-duo geeft iedere week live een optreden via YouTube

Versoepelingen in Wales: met meer huishoudens buiten, horeca deels open

In Wales mogen mensen vanaf vandaag met zes personen van verschillende huishoudens buiten afspreken. The Guardian schrijft verder dat de horeca vanaf maandag weer gedeeltelijk open mag: alleen buiten, net zoals in Nederland.

Het was er al toegestaan om met zes mensen buiten af te spreken, maar eerder mocht de groep uit maximaal twee verschillende huishoudens bestaan. "Dit zal ervoor zorgen dat mensen vaker buiten kunnen afspreken met hun vrienden, vooral jongeren", zegt premier Mark Drakeford. "Het zal zeker een positief effect hebben op hun welzijn."

Opnieuw recordaantal besmettingen in India

Voor de derde dag op rij is het aantal nieuwe coronabesmettingen in India gestegen: in het afgelopen etmaal meldde het land 346.786 nieuwe besmettingen. Verder overleden er 2624 mensen in India aan de gevolgen van het coronavirus, ook een record.

Veel ziekenhuizen zitten met een nijpend tekort aan medicinale zuurstof om coronapatiënten te behandelen. De afgelopen twee weken steeg het aantal nieuwe besmettingen snel, ook in gebieden waar eerder weinig gevallen waren. Mogelijk is dat het gevolg van de Indiase variant van het coronavirus, die gevaarlijker en besmettelijker lijkt dan de variant die eerder dominant was. Maar de afgelopen tijd zijn er ook veel grote feesten en bijeenkomsten gehouden.

India telt ruim 1,3 miljard inwoners en heeft sinds het begin van de pandemie 16,6 miljoen coronabesmettingen geregistreerd. Officieel zijn tot nu toe bijna 190.000 Indiërs overleden aan het virus.

Amsterdamse overleeft twee coronabesmettingen en viert 100e verjaardag

Dora van Poelgeest, een geboren en getogen Amsterdamse, heeft deze week haar honderdste verjaardag gevierd. AT5 noemt het "een klein wonder", omdat ze twee keer besmet is geweest met het coronavirus. Bij de tweede besmetting had ze al afscheid genomen van haar familie, maar uiteindelijk sloegen de medicijnen toch aan.

Deze week werd ze honderd en dat werd gevierd met haar twee zoons en drie kleinkinderen. "Lekker dicht bij elkaar, voor een keertje, want ze zijn bijna allemaal gevaccineerd", schrijft AT5.

"Je moet vooruit leven en niet te veel terugkijken", zegt Van Poelgeest. "En optimistisch moet je blijven. Als het slecht gaat moet je erop vertrouwen dat het altijd wel weer beter wordt. En natuurlijk elke dag een glaasje wijn."

Personeel horecabedrijven in Ede mag op kosten van de baas het terras op

In Ede sturen tot nu toe zeker acht horecabedrijven hun personeel na de versoepelingen volgende week met een paar tientjes het terras op. Omroep Gelderland schrijft dat het online tijdschrift Food Inspiration begon met een oproep.

"We hebben echt heel hard gewerkt afgelopen jaar," zegt de mede-eigenaar van het magazine, Lukas Vlaar, tegen de regionale omroep. "We vonden dat het personeel na al het harde werken eindelijk weer eens mocht genieten, dus iedereen mag vrijdag na de versoepelingen met vijftig euro het terras op. Zo helpen we de branche ook weer een handje."

Ook horeca-uitzendbureau Mise en Place en Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH) doen mee met de actie. "Een medewerker vroeg al of het eerste biertje volgende week van de SVH zou zijn," zegt directeur Ricardo Eshuis. Toen hij de oproep in het tijdschrift zag, besloot hij zijn personeel met dertig euro het terras op te sturen.

Vanaf 28 april mogen onder voorwaarden de terrassen weer open. De terrassen mogen open zijn van 12.00 tot 18.00 uur. En er mogen bijvoorbeeld niet meer dan twee personen aan een tafeltje plaatsnemen, behalve als ze uit één huishouden komen.

Artsenorganisaties: bewoners achterstandswijken durven zich vaak niet te laten inenten

Bewoners van achterstandswijken durven zich meestal niet te laten vaccineren. Huisartsen, specialisten en hun belangenorganisaties willen dat er vaccinatiecampagnes komen die zijn gericht op mensen in achterstandswijken. Ze maken zich zorgen over de lage opkomst in die buurten.

Huisarts Sana merkt dat veel van zijn patiënten niet komen opdagen voor hun vaccinatieafspraak. De opkomst is tussen de 30 en 40 procent. Hij maakt zich daar grote zorgen over, omdat juist in de achterstandswijken de kans om ernstig ziek te worden groot is. Aandoeningen als suikerziekte, diabetes, longziektes en obesitas komen daar relatief veel voor.

Veranderingen in het vaccinatiebeleid, bijvoorbeeld rond de inzet van het AstraZeneca-vaccin, hebben volgens Sana geleid tot grote angst en twijfel. "Mensen krijgen bovendien eenzijdige informatie uit hun omgeving, waardoor ze gaan twijfelen en angstig worden. Ik probeer ze wel op andere gedachten te brengen, maar dat kost me drie kwartier per patiënt. Die tijd heb ik niet."

'GGD-artsen omzeilen regels om kankerpatiënten te vaccineren'

GGD-artsen hebben soms bewust de vaccinregels omzeild om ernstige zieke kankerpatiënten te kunnen vaccineren tegen het coronavirus. Dat meldt de Volkskrant na gesprekken met patiënten en artsen. Volgens de krant worden in sommige gevallen patiënten als zorgpersoneel geregistreerd, zodat ze al aan de beurt zijn voor een prik. Ook tekent de krant verhalen op van kankerpatiënten die naar Rusland of Servië afreizen om zich daar te laten inenten.

Voor veel kankerpatiënten geldt geen voorrang op het vaccinatieschema, omdat er vooral wordt gekeken naar het overlijdensrisico als gevolg van een corona-infectie. "Andere situaties, zoals mensen die nog maar een paar jaar te leven hebben, zijn daar niet in meegenomen", zegt belangenbehartiger Irene Dingemans van de Nederlandse Federatie voor Kankerpatiëntenorganisaties in de krant.

Het gaat om een zeer kwetsbare groep mensen, zegt internist-oncoloog John Haanen tegen de Volkskrant. Hij pleit ervoor huisartsen en ziekenhuizen de ruimte te bieden deze groep mensen te helpen.

Een andere uitweg zijn de spillagelijsten waar de GGD's mee mogen werken. Met behulp van zo'n reservelijst worden 'schrijnende gevallen' gevaccineerd met vaccin dat aan het eind van de dag over is. De GGD Limburg-Noord zou zo al 250 kwetsbare mensen hebben ingeënt.

RIVM: AstraZeneca-vaccins mogelijk al snel overbodig

RIVM-vaccinatiecoördinator Jaap van Delden verwacht dat de vaccins van AstraZeneca al snel niet meer nodig zullen zijn voor de Nederlandse vaccinatiestrategie. In een gesprek met het AD zegt hij dat de miljoenen doses van het middel die na half mei worden geleverd, hoogstwaarschijnlijk niet meer hoeven worden gebruikt. Er zullen dan voldoende andere vaccins voorhanden zijn, denkt Van Delden.

Als gevolg van zeldzame trombosebijwerkingen kampt het Brits-Zweedse vaccin met een gebutst imago. Daardoor komen veel mensen die worden opgeroepen voor een AstraZeneca-inenting niet opdagen, terwijl zij geen ander vaccin kunnen krijgen. "Later dit jaar kan dit veranderen", aldus Van Delden. Het deel van de groep zestigplussers dat het AstraZeneca-vaccin nu weigert, krijgt dan misschien een nieuwe oproep voor een prik van een andere farmaceut.

Volgens het coronadashboard van de Rijksoverheid zijn er inmiddels bijna 5 miljoen prikken gezet, hoewel dat getal op een schatting berust. Tegen het AD zegt Van Delden dat zulke schattingen "niet zo comfortabel" zijn. "Ik zou dat zelf natuurlijk ook liever anders zien."

Advies: alle zwangere vrouwen kunnen worden gevaccineerd

Zwangere vrouwen kunnen zich veilig laten inenten met het coronavaccin. Dat adviseert een werkgroep van de Federatie Medisch Specialisten (FMS), bestaande uit afgevaardigden van onder meer het RIVM en de beroepsverenigingen voor verloskundigen en kindergeneeskunde. Voorheen gold het advies om alleen kwetsbare vrouwen met onderliggende ernstige aandoeningen te vaccineren.

Volgens de FMS hebben ervaringen uit de Verenigde Staten, waar al zo'n 90.000 zwangere vrouwen zijn gevaccineerd, aangetoond dat inenten niet tot "noemenswaardige bijwerkingen" leidt. Ook heeft de Gezondheidsraad geconcludeerd dat de vaccins niet in borstvoeding terecht kunnen komen.

In het advies staat wel dat de voorkeur uitgaat naar een zogeheten mRNA-vaccin. Pfizer en Moderna werken met die techniek, AstraZeneca en Janssen leveren vectorvaccins.

In Israël zijn zwangere vrouwen al gevaccineerd met het vaccin van Pfizer

Ook in VS advies om inentingen met Janssen-vaccin te hervatten

Het inenten met het coronavaccin van de Leidse farmaceut Janssen in de Verenigde Staten wordt hervat. Daartoe hebben de Amerikaanse gezondheidsautoriteiten besloten na een positief advies van het CDC, de Amerikaanse tegenhanger van RIVM.

De voordelen van het vaccin wegen op tegen de zeer zeldzame bijwerkingen, oordeelde het CDC-adviespanel. "De kans op zulke bijwerkingen is extreem klein. Kleiner dan veel van de risico's die we elke dag nemen", zegt panellid en gezondheidswetenschapper Berth Bell.

Het gebruik van het vaccin in de VS werd vorige week opgeschort nadat zes mensen na inenting te maken kregen met bloedstolsels in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes. In totaal hebben zo'n zeven miljoen Amerikanen het Janssen-vaccin ontvangen. De VS heeft zo'n 10 miljoen doses van het vaccin, dat deels in Leiden werd ontwikkeld, op voorraad.

Goedemorgen

Hartelijk welkom in het coronaliveblog van zaterdag 24 april. Het blog van gisteren kun je hier teruglezen.