NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Ministerie wil met artsen praten over kwetsbare wijken • Feestgangers Breda weggestuurd, 200 boetes

 • Welkom in het liveblog van zaterdag 24 april. Hier vind je al het coronanieuws uit binnen- en buitenland.
 • Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 8123 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld.
 • In Rotterdam demonstreerden honderden mensen tegen de coronamaatregelen.
 • Bewoners van achterstandswijken durven zich meestal niet te laten vaccineren.
Liveblog gesloten
 • Brand in coronaziekenhuis Bagdad, zeker 27 doden

  Bij een brand in een ziekenhuis met coronapatiënten in de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn zeker 27 mensen om het leven gekomen, meldt persbureau Reuters. Ook raakten 46 mensen gewond. De brand zou zijn ontstaan na een ontploffing van een zuurstoftank. Het vuur zou inmiddels onder controle zijn. Een deel van de patiënten is overgebracht naar andere ziekenhuizen in Bagdad.

 • Acht agenten gewond in Londen

  Bij rellen in Londen zijn acht agenten gewond geraakt. Na afloop van een coronademonstratie in de Britse hoofdstad, werden ze bekogeld met flessen en andere voorwerpen, zegt de Londense politie. De agenten probeerden een menigte die zich had verzameld in Hyde Park uit elkaar te drijven.

  Twee van de gewonde agenten zijn naar het ziekenhuis gebracht, maar hun verwondingen zijn niet ernstig. De politie pakte drie mensen op die de agenten hadden aangevallen.

  De rellen vonden plaats na een grote demonstratie tegen coronamaatregelen. Onder de noemer Unite For Freedom demonstreerden zo'n 10.000 Britten onder meer tegen een voornemen van de regering om een vaccinatiepaspoort in te voeren.

 • Zorgen bij artsen in Breda

 • Noodkreet Brabantse intensivisten: Wees voorbereid op code zwart

  Een groep intensivisten van ziekenhuizen in Noord-Brabant heeft een brandbrief geschreven waarin ze stellen dat de grenzen zijn bereikt van de zorg op hun intensivecare-afdelingen. De brief is gericht aan het ministerie van VWS en de besturen van het Landelijk Netwerk Acute Zorg en het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding en is gestuurd namens IC-teams van ziekenhuizen in Uden, Eindhoven, Tilburg, Breda, Boxmeer, Veldhoven, Helmond, Bergen op Zoom, Den Bosch en Weert (Limburg).

  "De Nederlandse bevolking lijkt niet te beseffen hoe dicht we ons momenteel bevinden bij het moment dat de grens van onze IC-capaciteit bereikt wordt", staat in de brief. De ondertekenaars willen dat de overheid "zich samen met ons gaat voorbereiden op de scenario's die gaan ontstaan als we daadwerkelijk de zorg niet meer kunnen leveren."

  Rode stopknop

  Gisteren maakte de voorman van de intensivecare-vereniging Diederik Gommers zich al zorgen over de ziekenhuizen. Hij wil het kabinetsbesluit om komende week te versoepelen niet ter discussie stellen, maar hoopt wel "dat er ergens een rode stopknop zit en dat we die voor dinsdag nog kunnen gebruiken als het echt niet goed gaat".

  Het kabinet kondigde afgelopen dinsdag aan dat de coronaregels vanaf woensdag voor een deel worden losgelaten. Die dag gaat de avondklok van tafel en mogen winkels weer zonder afspraak klanten ontvangen. Ook mogen de terrassen onder voorwaarden 's middags open en wordt het bezoekadvies verruimd.

 • 200 boetes voor overtreden groepsgrootte in Breda

  Agenten hebben in de binnenstad van Breda ongeveer 200 bekeuringen uitgeschreven aan mensen die zich niet hielden aan het verbod op groepsvorming. Vanmiddag en aan het begin van de avond zijn groepen jongeren weggestuurd uit het centrum omdat het daar volgens de politie te druk werd. Een man is aangehouden voor het beledigen van agenten.

  Het Valkenbergpark in het centrum is op last van de burgemeester gesloten. De mensen die er zijn, mochten wel blijven zitten. Later op de avond werd het park ontruimd.

  Vandaag zou in Breda een groot feest van radiozender 538 worden gehouden. Dat ging na protest vanuit de medische hoek niet door. Het lijkt erop dat er toch groepen jongeren van buiten de stad naar Breda zijn gekomen.

 • Duizenden demonstranten in Londen laten hun stem horen

  Naar schatting 10.000 mensen hebben in Londen hun stem laten horen tegen de anti-coronamaatregelen van de regering. "Gezamenlijk voor vrijheid" was het thema van de demonstratie, die voor zover bekend relatief rustig is verlopen.

  Op 12 april versoepelde premier Johnson een deel van de maatregelen om het virus onder controle te houden. Cafés en restaurants die hun klanten buiten op terrassen en in biertuinen kunnen bedienen gingen weer open, net als kappers, niet-essentiële winkels en sportscholen in Engeland.

  Schotland, Wales en Noord-Ierland hanteren eigen planningen, die overigens niet veel afwijken van die van Engeland.

 • Ministerie wil met huisartsen praten over vaccincampagne in kwetsbare wijken

  Vanmorgen meldde de NOS dat huisartsen en specialisten een speciale vaccinatiecampagne willen in achterstandswijken. De artsen maken zich zorgen over de lage opkomst voor een prik in die buurten. Het ministerie van VWS heeft nu gereageerd op de oproep.

  Vertegenwoordigers van de artsen worden komende week uitgenodigd voor een gesprek. Verder benadrukt het ministerie dat er al veel gebeurt om bewoners van kwetsbare wijken te bereiken. Zo is er een vaccinatiefolder in tien talen beschikbaar en zijn er informatiekaarten en "praatplaten" voor laaggeletterden en andere groepen in de samenleving.

 • Verbazing huisartsen over kranteninterview

  Huisartsen zijn verbaasd over uitspraken van RIVM-vaccinatiecoördinator Jaap van Delden over het AstraZeneca-vaccin. In een interview dat vandaag in het AD staat, stelt hij dat het AstraZeneca-vaccin binnenkort waarschijnlijk niet meer nodig zal zijn voor de vaccinatiestrategie.

  Lees hier waarom de Landelijke Huisartsen Vereniging ontstemd is:

 • Drukte in Breda, feestgangers weggestuurd uit het centrum

  De binnenstad van Breda, vanmiddag SQ Vision

  De politie stuurt in Breda groepen jongeren weg uit het centrum omdat het daar op sommige plekken te druk wordt. Tientallen feestvierders staan dicht bij elkaar en trekken van plek naar plek.

  Vandaag zou in de Brabantse stad een groot feest van radiozender 538 worden gehouden. Dat ging na protest vanuit de medische hoek niet door. Het lijkt erop dat er toch groepen jongeren naar de stad zijn gekomen.

  Volgens de politie is de mobiele eenheid in actie gekomen omdat een groep agenten zich bedreigd voelde.

 • Politie grijpt in bij examenstunt in Bussum

  De politie heeft gisteren ingegrepen bij een examenstunt in Bussum, schrijft NH Nieuws.

  Op beelden op Twitter is te zien dat een grote groep jongeren zich voor een school verzamelde om te feesten. Volgens een van de ouders ging het om een examenstunt, ze zegt op social media niet te begrijpen waarom de politie met geweld ingreep bij het examenfeest.

  Volgens een woordvoerder van de politie waren agenten ingeschakeld omdat er op verschillende plekken groepen jongeren op de been waren, iets wat volgens de huidige coronaregels niet mag. De rector van de school is geschokt. "We houden van onze leerlingen, maar dit gaat de pet te boven. Mensen zijn bedreigd en politieagenten zijn aangevallen. We gaan alle foto's en filmpjes onderzoeken op strafbare feiten."

 • SC Heerenveen mist twee spelers vanwege corona

  Sc Heerenveen treedt in de competitiewedstrijd tegen PEC Zwolle aan zonder het duo Joey Veerman en Henk Veerman. Beiden zijn positief getest op het coronavirus. Veerman en Veerman maakten dit seizoen samen 21 doelpunten in de competitie en namen daarmee ruim de helft van de Friese productie (39 goals) voor hun rekening.

  Spits Henk Veerman is de aanvoerder van Heerenveen. Hij is met veertien treffers ook de clubtopscorer. Middenvelder Joey Veerman scoorde zeven keer en gaf negen assists.

 • Honderden demonstranten lopen door Rotterdam

  Door het centrum van Rotterdam lopen enkele honderden mensen die demonsteren tegen de coronamaatregelen van het kabinet. Ze dragen spandoeken met 'genoeg is genoeg', 'niet normaal maken wat niet normaal is' en 'vrijheid, wanneer?'. Ook wordt gedanst en gezongen. Politieagenten te paard en op de fiets begeleiden de stoet. Bijna niemand draagt een mondkapje, is te zien op onderstaand filmpje:

 • Minder coronabesmettingen en patiënten in het ziekenhuis dan gisteren

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 8123 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. En in de ziekenhuizen nam de bezetting af. Er zijn dus meer patiënten uit het ziekenhuis ontslagen of overleden dan dat er werden opgenomen.

  Lees hier alle cijfers van vandaag:

 • 21 patiënten minder op intensive care

  Er liggen vandaag vergeleken met gisteren 21 patiënten minder op de intensive care in Nederlandse ziekenhuizen. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Om 15.15 uur komt het RIVM, zoals elke dag, met meer cijfers over coronabesmettingen.

 • 'Duitsland gaat reizigers uit India weren'

  Duitsland is van plan de meeste reizigers uit India te weren. Volgens regeringsbronnen wordt dit besluit maandag officieel bekendgemaakt. Het reisverkeer zou worden beperkt vanwege zorgen over de Indiase coronavariant.

  In Duitsland waren tot vandaag 25 besmettingen met deze variant bekend. Deze mutatie van het coronavirus is mogelijk extra besmettelijk. Wetenschappers vermoedden al dat de huidige coronavaccins minder goed werken tegen de Indiase variant. Meerdere landen besloten al eerder om het reisverkeer met India te beperken.

  Er zouden wel enkele uitzonderingen op het inreisverbod gaan gelden. Zo zouden Duitsers en mensen met een verblijfsvergunning nog wel vanuit India mogen terugkeren, maar moeten ze voor de reis een negatieve coronatest tonen en bij aankomst in quarantaine gaan.

  In buurland Zwitserland is voor het eerst de Indiase coronavariant opgedoken. De variant werd ontdekt bij een passagier die op doorreis was op een van de luchthavens. Diegene is nu in quarantaine geplaatst. De Zwitserse regering overweegt om India op de lijst van risicolanden te zetten.

  Nederland heeft geen volledig vliegverbod vanuit India. Minister De Jonge van Volksgezondheid zei donderdag dat de Indiase variant door de Wereldgezondheidsorganisatie niet wordt gezien als extra gevaarlijk. Pas vanaf half mei wordt quarantaine verplicht voor reizigers uit gebieden met een 'zeer hoog risico', zoals waarschijnlijk India en Brazilië.