liveblog
NOS NieuwsAangepast

Adviesgroep: vaccinatie bij zwangerschap is veilig • 'Kerkdiensten weer met bezoekers'

  • Welkom in het liveblog van vrijdag 23 april. Hier vind je al het coronanieuws uit binnen- en buitenland.
  • Kerkenkoepel: diensten vanaf volgende week weer mogelijk.
  • 9292 nieuwe positieve tests vastgesteld.
  • Artsen moeten in bepaalde gevallen toch AstraZeneca toedienen aan mensen onder de 60 jaar, zegt KNMG.
  • Mensen geboren in 1955 kunnen prik krijgen.
liveblog gesloten

Advies: alle zwangere vrouwen kunnen worden gevaccineerd

Zwangere vrouwen kunnen zich veilig laten inenten met het coronavaccin. Dat adviseert een werkgroep van de Federatie Medisch Specialisten (FMS), bestaande uit afgevaardigden van onder meer het RIVM en de beroepsverenigingen voor verloskundigen en kindergeneeskunde. Voorheen gold het advies om alleen kwetsbare vrouwen met onderliggende ernstige aandoeningen te vaccineren.

Volgens de FMS hebben ervaringen uit de Verenigde Staten, waar al zo'n 90.000 zwangere vrouwen zijn gevaccineerd, aangetoond dat inenten niet tot "noemenswaardige bijwerkingen" leidt. Ook heeft de Gezondheidsraad geconcludeerd dat de vaccins niet in borstvoeding terecht kunnen komen.

In het advies staat wel dat de voorkeur uitgaat naar een zogeheten mRNA-vaccin. Pfizer en Moderna werken met die techniek, AstraZeneca en Janssen leveren vectorvaccins.

Ook in VS advies om inentingen met Janssen-vaccin te hervatten

Een adviespanel van het CDC, de Amerikaanse tegenhanger van het RIVM, heeft aanbevolen het gebruik van het Janssen-vaccin te hervatten. Volgens de gezondheidsautoriteiten wegen de voordelen van het middel op tegen de zeer zeldzame bijwerkingen. Zeer waarschijnlijk neemt de Amerikaanse overheid het advies over.

Het gebruik van het vaccin in de VS werd vorige week opgeschort nadat zes mensen na inenting te maken kregen met bloedstolsels in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes. In totaal hebben zo'n zeven miljoen Amerikanen het Janssen-vaccin ontvangen.

De farmaceut besloot vervolgens de levering van vaccins aan Europese landen op te schorten. Het Europees Medicijnagentschap (EMA) maakte afgelopen week bekend dat het middel veilig is. Sinds woensdag is het Janssen-vaccin onderdeel van de Nederlandse vaccinatiecampagne.

Gevaccineerd worden onder een blauwe walvis

Inwoners van New York kunnen sinds vandaag worden gevaccineerd op een opmerkelijke plek. In een hal van het Museum of Natural History is een vaccinatielocatie ingericht onder een walvis-replica van dertig meter lang.

Op een vin van de blauwe walvis is voor de gelegenheid een pleister geplakt, als verwijzing naar de pleisters die mensen na de vaccinatie op hun arm krijgen geplakt.

De nieuwe locatie bleek direct populair. Dat komt mede door het nieuwe vaccinatiebeleid dat vandaag in New York is ingegaan: burgemeester De Blasio maakte bekend dat het in de hele stad niet meer nodig is om een afspraak te maken.

De walvis is bijna dertig meter lang

Inschattingsfout van Zwolse huisarts; tientallen coronaprikken in prullenbak

Een foto van zijn prullenbak die een huisarts uit Zwolle gisteren plaatste op Twitter heeft tot flink wat reuring geleid. Op de foto is te zien dat de arts tientallen vaccins van AstraZeneca moest weggooien omdat er te weinig mensen kwamen opdagen voor een prik. "Er zijn twee dingen misgegaan", blikt huisarts Marco Blanker een dag later terug bij RTV Oost.

Kerkenkoepel: diensten weer mogelijk met bezoekers

Kerkenkoepel CIO zegt dat kerken vanaf volgende week woensdag weer diensten kunnen houden met bezoekers. Het aangepaste advies is opgesteld na overleg met demissionair minister Grapperhaus. Voor kleinere kerken geldt een advies van maximaal dertig bezoekers en in kerken met meer dan 300 zitplaatsen mag 10 procent worden bezet.

Bij de deze week aangekondigde coronaversoepelingen werden kerken niet expliciet genoemd, maar het CIO ging wel in overleg met Grapperhaus om te spreken over de mogelijke gevolgen voor de eerder opgestelde 'routekaart' voor kerken. Daaruit volgde de conclusie dat een versoepeling mogelijk is per 28 april, de datum waarop ook bijvoorbeeld de terrassen weer opengaan.

"Dit betekent dat het advies om zoveel mogelijk uitsluitend digitale kerkdiensten te houden komt te vervallen", stelt het CIO. Wel blijft het "aanbeveling verdienen" om de dienst ook digitaal te blijven aanbieden. "Ook past dit in de kwetsbare situatie waarin we ons nog bevinden."

Kerken hoeven zich niet te houden aan het advies van het CIO, een organisatie waarbij vrijwel alle grote kerkgenootschappen in Nederland zijn aangesloten. Zo zijn er kerken die gedurende de gehele coronatijd open zijn gebleven.

Het CIO zegt dat minister Grapperhaus de kerken uitdrukkelijk vraagt om terughoudend om te gaan met de versoepeling. Vooral aan grotere kerken wordt gevraagd om het aantal bezoekers stapsgewijs uit te breiden.

Gebiedsverboden Museumplein dit weekend niet gehandhaafd

De Amsterdamse politie zal komend weekend niet handhaven op de gebiedsverboden voor het Museumplein die eind vorige maand werden opgelegd aan honderden betogers. Dat heeft het Openbaar Ministerie besloten omdat de rechter in acht gevallen heeft bepaald dat het gebiedsverbod moet worden ingetrokken.

De politie hield op 28 maart ruim 300 mensen aan die bij een protest tegen de coronamaatregelen de oproep negeerden om weg te gaan. Het OM legde aan hen allemaal een gebiedsverbod op voor ongeveer tien weekends. Een groot deel van de demonstranten ging daartegen in beroep.

In acht zaken zijn de bezwaren vandaag gegrond verklaard. Het OM heeft volgens de rechtbank niet duidelijk genoeg aangegeven waarom die mensen zich de komende tijd opnieuw schuldig zouden maken aan ernstige verstoring van de openbare orde. Van grote vrees voor herhaling is dan ook geen sprake, zegt de rechtbank.

Het OM heeft naar eigen zeggen "kennisgenomen" van de uitspraak van de rechtbank, en voor komend weekend besloten om niet te handhaven op alle ruim 300 opgelegde gebiedsverboden. De komende week wordt bepaald of dat daarna wél weer zal gebeuren.

Overigens lijkt het uitgesloten dat het Museumplein komend weekend weer het toneel zal zijn van een nieuwe demonstratie. Deze week is de gemeente Amsterdam begonnen met het vervangen van de grasmat. Het plein is afgezet met bouwhekken.

Honderden coronapatiënten liggen thuis aan de zuurstof, ontbreken in de cijfers

Honderden coronapatiënten worden noodgedwongen thuis behandeld. Ze zijn dusdanig ziek dat ze aan de zuurstof moeten liggen en medicijnen mee naar huis krijgen. Zij ontbreken in de ziekenhuiscijfers, waar het kabinet zijn beleid op baseert, meldt Nieuwsuur.

Zeven sneltestbedrijven gaan meewerken aan Testen voor Toegang-proef

Zeven sneltestbedrijven zijn aangewezen om volgende maand te gaan meewerken aan de proef Testen voor Toegang. Dat is de uitkomst van de aanbesteding die was gedaan door de stichting Open Nederland, die door het ministerie van Volksgezondheid is aangewezen om de proef te organiseren.

Bij de Testen voor Toegang-proef kunnen mensen naar bepaalde evenementen als ze een negatief testbewijs kunnen overleggen. De proef begon deze maand en wordt de komende tijd verder uitgebouwd. Uiteindelijk moet dat leiden tot een landelijke capaciteit van 400.000 sneltests per dag.

Tot dusverre werden de sneltests voor de proef allemaal uitgevoerd door één bedrijf, Lead Healthcare. Dat leidde tot onbegrip bij andere bedrijven, maar demissionair minister De Jonge zei dat daarvoor was gekozen om geen tijd te verliezen.

Voor de aanbesteding voor het vervolg van de proef schreven zich 44 partijen in, waarvan er 17 voldeden aan de voorwaarden. Vandaag heeft een notaris per loting beslist welke zeven partijen aan de slag mogen in de zeven regio's. Er wordt nog nader bepaald op welke locaties teststraten worden ingericht of opgebouwd voor evenementen vanaf mei.

Meer trombose-meldingen na Janssen-vaccin vastgesteld in VS

In de Verenigde Staten zijn nu in totaal vijftien meldingen binnengekomen van ongewone bloedstolsels bij mensen die het Janssen-vaccin hadden gekregen. Drie van hen zijn overleden, zegt de CDC, het Amerikaanse equivalent van het RIVM. Het gaat in alle gevallen om vrouwen.

In de VS werd het gebruik van het Janssen-vaccin stilgelegd toen de eerste meldingen binnenkwamen van de mogelijke bijwerking. Het betrof toen acht meldingen, waaronder één sterfgeval. In totaal zijn in het land bijna acht miljoen Janssen-vaccinaties toegediend. De CDC besluit mogelijk vandaag nog of de inentingen in de VS worden hervat.

In verschillende Europese landen, waaronder Nederland, werden de Janssen-vaccins ook enige tijd niet gebruikt vanwege de meldingen over ernstige trombose. Inmiddels heeft het Europese Medicijnagentschap vastgesteld dat het inderdaad gaat om een bijwerking, zij het een zeer zeldzame. Nederland besloot deze week om de vaccinaties met het Janssen-vaccin op te starten.

EMA: voordelen AstraZeneca wegen op tegen risico's voor alle leeftijden

Het Europees Geneesmiddelenbureau blijft erbij dat de voordelen van het AstraZeneca-vaccin opwegen tegen de risico's van het coronavirus. Dat is het geval in alle leeftijdsgroepen, stelt het EMA na nieuw onderzoek.

De voordelen van het vaccin nemen toe hoe ouder iemand is en hoe meer besmettingen er zijn, zegt het EMA. Nog steeds wordt aangeraden dat mensen de tweede dosis krijgen tussen de vier en twaalf weken na de eerste prik.

Artsenorganisatie: AstraZeneca in uitzonderingsgevallen naar 60-minner

Artsen moeten in uitzonderingsgevallen toch het AstraZeneca-coronavaccin toedienen aan mensen onder de 60. Dat advies geeft artsenfederatie KNMG aan de beroepsgroep.

Op last van het kabinet geven artsen het AstraZeneca-vaccin al enige weken niet meer aan 60-minners. Dat leidt er geregeld toe dat ze aan het eind van een dag noodgedwongen vaccins moeten weggooien.

De KNMG wijst erop dat het op zichzelf niet verboden is om het vaccin te geven aan mensen onder de 60, aangezien het EMA goedkeuring heeft verleend voor toediening aan iedereen boven de 18 jaar. Het is onderdeel van de professionele standaard van artsen om in uitzonderingsgevallen een eigen afweging te maken, zegt de organisatie.

Als een patiënt "om medische of sociale redenen" verzoekt om zo snel mogelijk het AstraZeneca-vaccin te krijgen, dan moet dit volgens de KNMG kunnen. Voorwaarden zijn wel dat de betreffende persoon niet op korte termijn in aanmerking komt voor een ander vaccin en dat het gaat om 'spillage', dus om vaccindoses die anders zouden worden weggegooid.

Volgens de KNMG hoeven artsen niet bezorgd te zijn dat ze aansprakelijk worden gesteld als een prik onverhoopt verkeerd uitpakt. Verzekeraars zouden op dit gebied toezeggingen hebben gedaan.

Geen uitzondering voor kerk en moskee bij coronasluiting

Burgemeesters krijgen de bevoegdheid om kerken en moskeeën te sluiten als daar vanwege corona een gevaar is voor de volksgezondheid. Het kabinet neemt een advies daarover van de Raad van State over.

Het kabinet wil in de coronawet vastleggen dat een gemeente voor een periode van maximaal tien dagen bijvoorbeeld bedrijven, winkels en horecagelegenheden kan sluiten. Het wilde aanvankelijk een uitzondering maken voor levensbeschouwelijke gebouwen, vanwege het grondwettelijke recht op godsdienstvrijheid.

De Raad van State redeneert nu echter dat die uitzondering niet mag worden gemaakt als er een ernstig risico is voor de onmiddellijke verspreiding van het coronavirus door een uitbraak.

Demissionair minister De Jonge zegt dat hij het advies overneemt om de "onwenselijke situatie" te voorkomen dat een gebouw niet kan worden gesloten als de volksgezondheid daar wel om vraagt. Vanwege de scheiding tussen kerk en staat past de regering wel terughoudendheid bij dergelijk ingrijpen, stelt hij.

9292 nieuwe coronabesmettingen, gemiddelde stijgt

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 9292 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 321 minder dan gisteren.

Gemiddeld stijgt het aantal positieve coronatests wel: afgelopen week werden gemiddeld 8316 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is een stijging van 11 procent vergeleken met een week eerder.

Ziekenhuisbezetting afgenomen, ook lichte daling op IC's

In de ziekenhuizen is de bezetting afgenomen ten opzichte van gisteren. Er zijn dus meer patiënten uit het ziekenhuis ontslagen of overleden dan dat er werden opgenomen.

Er liggen nu 2613 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2682), van wie 837 op de IC (gisteren: 839), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.

EU koopt 1,8 miljard doses Pfizer extra

De Europese Commissie heeft afspraken gemaakt met vaccinproducent Pfizer/BioNTech over de levering van 1,8 miljard doses coronavaccin in de komende jaren. Het contract wordt de komende dagen getekend, zegt voorzitter Von der Leyen van de Europese Commissie.

Van het vaccin zijn twee prikken nodig. De overeenkomst houdt in dat de 450 miljoen EU-burgers de komende jaren twee keer volledig gevaccineerd kunnen worden. De levering komt boven op de leveringen van 600 miljoen doses van Pfizer/BioNTech die voor dit jaar zijn afgesproken.

Von der Leyen denkt dat 70 procent van de volwassen EU-burgers in juli gevaccineerd moet kunnen zijn dankzij de versnelde leveringen.

NOS-correspondent Sander van Hoorn was bij de bekendmaking:

Mensen geboren in 1955 kunnen prik krijgen

Vanaf nu mogen mensen die in 1955 zijn geboren ook een afspraak maken voor een vaccin als ze dat willen.

De GGD twittert dat mensen die liever telefonisch een afspraak maken, moeten wachten op de uitnodigingsbrief.

Hockeybond zet punt achter competities

De Koninklijke Nederlandse Hockeybond heeft besloten alle competities van seizoen 2020-2021 te beëindigen. De bond denkt na het bekijken van de plannen van het kabinet niet dat de competitie nog tijdig kan worden hervat.

"Wij hadden graag gezien dat de overheid ook de sport verder zou openen, maar helaas is dat niet gebeurd en bleven nieuwe versoepelingen afgelopen dinsdag uit."

Wat nog wel door zal gaan zijn de Hoofdklasse Dames en Tulp Hoofdklasse Heren, meldt de KNHB. Als de overheid op een later moment alsnog regionale of lokale competities toestaat, dan wil de bond deze direct voorbereiden en de verenigingen informeren.

Storing zorgt voor minder coronatestbewijzen en -uitslagen

Vanwege storingen geeft de CoronaCheck-app niet aan iedereen het testbewijs dat nodig is voor uitjes en evenementen van de proef Testen voor Toegang.

Zo zijn er problemen met het omzetten van een negatieve testuitslag in een QR-code, waarmee mensen worden toegelaten. Dat gebeurt volgens een woordvoerder van Testen voor Toegang bij mensen die een leesteken aan het begin van hun achternaam hebben.

Mensen die hier last van hebben, kunnen hun negatieve testuitslag printen en daarmee terecht in bijvoorbeeld een voetbalstadion of museum. "We verwachten dat de problemen na het weekend zijn opgelost", zegt de woordvoerder.

Daarnaast speelt ook dat een groep mensen al sinds gisteren wacht op de testuitslag voor een evenement, en dat is langer dan normaal. "Dat komt door een korte storing bij sneltestbedrijf Lead Healthcare", zegt de woordvoerder. "Zo'n 100 tot 150 mensen hebben daar last van. Het gros heeft inmiddels de uitslag."

De woordvoerder zegt dat de pilot juist bedoeld is om dit soort problemen snel vast te stellen. "We willen weten of de testinfrastructuur werkt, of je je testuitslag krijgt en of je de uitslag in de app krijgt." Uiteindelijk wil het kabinet dit systeem op grotere schaal kunnen gebruiken. "Hier willen we dus nu achter komen en niet pas over een maand."

Winst voor uitvaartbedrijf Monuta door toename uitvaarten

Uitvaartbedrijf Monuta heeft vorig jaar de omzet zien stijgen, maar de winst zien dalen, meldt het bedrijf in zijn jaarverslag. Monuta verzorgde 14.700 uitvaarten. Volgens het bedrijf was de oversterfte door corona in 2020 terug te zien in het hogere aantal uitvaarten.

De beperkende coronamaatregelen die het afgelopen jaar van kracht waren, hadden wel een negatieve invloed op de jaarcijfers. Zo konden er minder mensen bij uitvaarten aanwezig zijn, waardoor de bijeenkomsten goedkoper werden en er minder werd betaald voor zaken als catering. De verzekeringstak van Monuta moest ook vaker uitkeren door de oversterfte in 2020.

Het bedrijf beschrijft de ingewikkelde taak die medewerkers hadden. "Er is alles aan gedaan om voor nabestaanden een afscheid met een goed gevoel te verzorgen door creatieve oplossingen aan te bieden zoals een drive-through condoleance of erehagen."

Nederland krijgt extra Europees geld om coronacrisis te bestrijden

Nederland krijgt ruim 220 miljoen euro van de Europese Unie om kwetsbare werkzoekenden en mensen die al werken te ondersteunen tijdens en na de coronacrisis. Het geld is onderdeel van een omvangrijk herstelpakket van de EU. Vanaf maandag kunnen arbeidsregio's subsidies aanvragen voor projecten om mensen op te leiden, bij- en om te scholen en naar werk te begeleiden. Het geld kan ook worden gebruikt om leerlingen in het praktijkonderwijs of voortgezet speciaal onderwijs aan een baan te helpen. Volgens het kabinet is het geld een aanvulling op het bestaande steun- en herstelpakket.

Diederik Gommers: 'volgende week mogelijk code zwart'

"We zijn bang dat we volgende week misschien in 'code zwart' terecht komen als het aantal besmettingen niet snel gaat dalen." Dit zegt intensivist Diederik Gommers in podcast Virusfeiten. De voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care maakt zich zorgen om de toename van het aantal covid-patiënten op IC's en andere afdelingen in het ziekenhuis.

"Vanmorgen hadden we een landelijk overleg, waar collega's echt aangeven op code zwart af te stevenen", zegt Gommers in de podcastaflevering, die gisteren werd opgenomen. Bij code zwart beslist een triagecommissie volgens een protocol wie er nog geholpen kan worden en wie niet.

Landelijk worden al veel operaties uitgesteld, zegt Gommers. Ook het Erasmus MC, waar hij hoofd van de Intensive Care is, sluit de helft van de operatiekamers vanwege een toenemend aantal corona-patiënten. "Mensen worden afgezegd; kankeroperaties, openhartoperaties. Zo ver zijn we nog niet geweest, in deze fase, anders dan in de eerste golf."

Van Dissel verwachtte daling

Gisteren zei directeur Jaap van Dissel van het RIVM dat het aantal opnames van coronapatiënten op de intensive care volgens hem op een plateau is beland. Als de verwachtingen kloppen, zou het aantal opnames volgens hem snel dalen. Rond 1 mei moet dat duidelijk zichtbaar zijn, zei Van Dissel bij de coronabriefing in de Tweede Kamer.

België wil scherpere regels voor reizigers

België wil de regels voor reizigers die uit hoogrisicogebieden komen verscherpen. De federale regering wil dat dat de zevendaagse quarantaine die reizigers nu moeten uitzitten, strenger wordt. De regering hoopt daarmee dat de Indiase variant buiten de deur blijft. Nederland hoort bij de landen die een hoog risico vormen.

Nu mogen mensen die in isolatie zitten nog naar buiten voor boodschappen of naar de apotheek of dokter. Maar daar wil minister Annelies Verlinden (Binnenlandse Zaken) liefst vanaf, zei ze op de Belgische nieuwszender Radio 1.

De minister wil ook in overleg met Indiase deelstaten bekijk hoe het inreisverbod uit dat land verder verscherpt kan worden. Er geldt al een inreisverbod, maar wel met enkele uitzonderingen. Gisteren werd bekend dat 20 studenten die vanuit India naar België waren gereisd, besmet zijn geraakt met de Indiase variant, schrijft de VRT

Hongaren binnenkort weer naar restaurants en sportscholen

Nu Hongarije bijna 40 procent van de bevolking gevaccineerd heeft, kan er volgens premier Viktor Orbán flink versoepeld worden, meldt persbureau Reuters.

De verwachting is dat dit halverwege volgende week zal gebeuren. Mensen met een vaccinatiebewijs mogen dan weer naar hotels, restaurants, theaters, bioscopen en sportscholen. "Klinkt als het normale leven", zegt de premier.

Het land kreeg eerder kritiek vanwege het gebruik van onder meer Russische vaccins, nog voordat Europa ze een stempel van goedkeuring had gegeven. Daarover zei Orbán later: "Het maakt mij niet uit of de kat wit of zwart is, zolang hij de muis maar vangt."

'Zonder steun moeten we onze mensen misschien ontslaan'

De huidige steunpakketten voor ondernemers lopen tot 30 juni. Het Centraal Planbureau adviseert om het bij die steun te laten, maar het demissionair kabinet lijkt aan te sturen op in ieder geval nog één kwartaal. Daarover wordt vandaag onder meer vergaderd in de ministerraad.

Voor veel ondernemers is verlenging hard nodig:

Zeker 13 doden bij brand in ziekenhuis voor covidpatiënten in India

In een ziekenhuis voor coronapatiënten in een voorstad van de Indiase stad Mumbai zijn zeker dertien doden gevallen door een brand. De brand ontstond op een IC-afdeling van het ziekenhuis dat overvol ligt met besmette mensen, schrijft persbureau Reuters.

"Er waren zeventien patiënten binnen toen er een brand uitbrak op de intensive care van het Vijay Vallabh-ziekenhuis, van wie er dertien omkwamen en vier ergens anders heen zijn gebracht", meldde de brandweer. "De brand is nu geblust", zei de brandweerwoordvoerder.

De zorg in India staat onder grote druk nu het aantal besmette mensen dagelijks toeneemt. Ziekenhuizen zijn vol en kampen met een tekort aan zuurstof voor het beademen van patiënten.

Het laatste etmaal kwamen er meer dan 330.000 nieuwe gevallen bij, opnieuw een record. Volgens de gezondheidsdiensten zijn er in de afgelopen 24 uur 2263 doden gemeld. Dat is het hoogste aantal op een dag tot nu toe.

Tweede Kamer steunt versoepelingen

De Tweede Kamer heeft gisteren gedebatteerd over het coronabeleid met demissionair premier Rutte en minister De Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het debat ging onder meer over de aangekondigde versoepelingen per 28 april. Een meerderheid van de Kamer heeft het demissionaire kabinet groen licht gegeven voor die versoepelingen, hoewel sommige partijen er nog wel vraagtekens bij zetten. Zo vindt de PvdA het beleid te ver gaan, terwijl bijvoorbeeld de PVV van mening is dat er nog wel meer kan worden versoepeld.

De Jonge: 7,50 betalen voor toegangstest alleen bij evenementen

De eigen bijdrage van 7,50 euro voor een toegangstest zal alleen gelden bij grote evenementen. Demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid zei dat in antwoord op kritiek vanuit de Tweede Kamer tijdens het debat over de corona-aanpak.

Nu betaalt de overheid de toegangstests bij de experimentele evenementen, maar vanaf 1 juli zullen mensen een deel zelf moeten betalen. Forum voor Democratie en ook BBB vrezen dat mensen op kosten worden gejaagd. "Er zijn gezinnen die echt gespaard hebben voor één festival en dan moeten ze vier keer 7,50 euro boven op hun entreeticket betalen", aldus BBB-partijleider Van der Plas.

De Jonge benadrukte dat die eigen bijdrage alleen gevraagd wordt bij grote evenementen. "Zo'n test hoef je echt niet te doen als je gewoon uit eten gaat of op het terras gaat zitten." Het wordt ook pas ingevoerd als de meeste coronabeperkingen zijn ingetrokken, maar waarschijnlijk nog wel nodig zijn bij grote evenementen. Voor grote festivals "moeten mensen toch al een kaartje kopen", aldus De Jonge.

Hij zou het onterecht vinden als alle Nederlanders moeten blijven meebetalen aan toegangstests voor festivalbezoekers. "De overheid heeft zelf geen geld, dat is ook allemaal belastinggeld." Hij vindt dat toegangstests voor restaurants alleen acceptabel zijn als de eigenaar van het restaurant aan het einde van de avond hierdoor meer omzet kan halen. "We willen uiteindelijk dat we bedrijven geen steun meer hoeven te betalen."

Welkom in het liveblog

Welkom in het coronablog van vrijdag 23 april. Het blog van gisteren kun je hier teruglezen.