liveblog
NOS NieuwsAangepast

Rutte: genoeg veranderd voor versoepelingen • Indiase variant opgedoken in België

  • Welkom in het liveblog van donderdag 22 april. Hier vind je al het coronanieuws uit binnen- en buitenland.
  • De Tweede Kamer debatteert over de aanpak van de coronacrisis. Volg het hier live.
  • Rutte: groepsimmuniteit was effect, geen doel.
  • PvdA wil dat kabinet versoepeling terugdraait.
  • Indiase variant opgedoken in België.
liveblog gesloten

Liveblog gesloten

We sluiten dit coronablog af, morgen is er weer een nieuw liveblog met het laatste coronanieuws.

De Jonge: 7,50 betalen voor toegangstest alleen bij evenementen

De eigen bijdrage van 7,50 euro voor een toegangstest zal alleen gelden bij grote evenementen. Demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid zei dat in antwoord op kritiek vanuit de Tweede Kamer tijdens het debat over de corona-aanpak.

Nu betaalt de overheid de toegangstests bij de experimentele evenementen, maar vanaf 1 juli zullen mensen een deel zelf moeten betalen. Forum voor Democratie en ook BBB vrezen dat mensen op kosten worden gejaagd. "Er zijn gezinnen die echt gespaard hebben voor één festival en dat moeten ze vier keer 7,50 euro boven op hun entreeticket betalen", aldus BBB-partijleider Van der Plas.

De Jonge benadrukte dat die eigen bijdrage alleen gevraagd wordt bij grote evenementen. "Zo'n test hoef je echt niet te doen als je gewoon uit eten gaat of op het terras gaat zitten." Het wordt ook pas ingevoerd als de meeste coronabeperkingen zijn ingetrokken, maar waarschijnlijk nog wel nodig zijn bij grote evenementen. Voor grote festivals "moeten mensen toch al een kaartje kopen", aldus De Jonge.

Hij zou het onterecht vinden als alle Nederlanders moeten blijven meebetalen aan toegangstests voor festivalbezoekers. "De overheid heeft zelf geen geld, dat is ook allemaal belastinggeld." Hij vindt dat toegangstests voor restaurants alleen acceptabel zijn als de eigenaar van het restaurant aan het einde van de avond hierdoor meer omzet kan halen. "We willen uiteindelijk dat we bedrijven geen steun meer hoeven te betalen."

Geen restricties voor gevaccineerde reizigers tussen Israël en Bahrein

Bewoners van Israël en Bahrein die gevaccineerd zijn, kunnen binnenkort zonder restricties naar elkaars land reizen. Dat heeft het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt. Het betekent bijvoorbeeld dat reizigers bij aankomst niet in quarantaine hoeven.

Het vaccinatieprogramma in beide landen is al een flink eind gevorderd. In Bahrein heeft zo'n 40 procent van de bevolking de eerste prik ontvangen, in Israël is dat ongeveer 60 procent. In tegenstelling tot Israël vaccineert Bahrein behalve met Pfizer ook met het Chinese Sinopharm-vaccin.

Binnen een paar dagen hoopt Israël soortgelijke akkoorden te sluiten met andere landen in de regio, zoals de Verenigde Arabische Emiraten. Israël normaliseerde vorig jaar de banden met enkele Arabische landen, waaronder Bahrein en de Emiraten. Daarmee hoopten de landen onder meer het toerisme en de handel te stimuleren.

Rutte spreekt tegen dat groepsimmuniteit een doel was

Volgens demissionair premier Rutte is groepsimmuniteit nooit een beleidsdoel geweest van het kabinet. Het kabinet koos er volgens hem net als alle andere westerse landen voor om het virus te controleren, en niet om zo veel mogelijk mensen besmet te laten raken.

Rutte reageerde op vragen uit de Kamer over gisteren openbaar gemaakte Wob-documenten uit de beginfase van de coronacrisis. In de documenten van begin 2020 staat dat er drie keuzes voorlagen om met het nieuwe virus om te gaan: uitrazen, gecontroleerd uitrazen en elimineren. Als een van de doelen werd genoemd "snelst mogelijke opbouw 'kudde-immuniteit'".

"Elimineren was geen mogelijkheid voor een open economie als Nederland", zei Rutte. "Volledig uitbannen is iets wat je kunt doen als Nieuw-Zeeland. Maar dat is een eiland. Dan moet je alle vliegvelden en havens sluiten en wat al niet meer." Het kabinet koos daarom voor gecontroleerd uitrazen tot er een vaccin zou zijn, zei Rutte.

"Het doel van het kabinet was te voorkomen dat de zorg overbelast raakte en dat de zwakken beschermd werden." Ondanks de Nederlandse maatregelen raakten toch veel mensen besmet. Daardoor bereikte Nederland een mate van groepsimmuniteit, aldus Rutte: "En door de vaccinaties wordt die groepsimmuniteit snel groter; eind deze week wordt de vijf miljoenste eerste vaccinatie gezet."

In de openbaar gemaakte documenten worden drie doelen geformuleerd

Niertransplantatie uitgesteld

Door het toenemende aantal coronabesmettingen moeten ziekenhuizen de reguliere zorg verder afschalen. Gert Bosma zou na zes jaar wachten een nieuwe nier krijgen. De transplantatie stond voor morgen ingepland, maar gaat niet door. Bekijk in deze video Bosma's verhaal.

Niertransplantatie uitgesteld door corona: 'Het maakt je boos en verdrietig'

Rutte: in week tijd genoeg veranderd

Volgens demissionair premier Rutte is er sinds vorige week niet veel veranderd aan de coronasituatie, "maar wel genoeg". Dat zei hij in het debat in de Tweede Kamer over de corona-aanpak in antwoord op vragen van verschillende fracties, die wilden weten waarom er nu versoepeld wordt, ondanks zorgwekkende cijfers. Rutte: "We gaan tegen het advies van het OMT in omdat we het, ook maatschappelijk, verantwoord vinden. Het OMT wilde wachten tot je de daling echt ziet, wij gaan op de prognose af."

Hij zegt dat het kabinet hiermee een bewust maar acceptabel risico neemt. Fractievoorzitter Ploumen van de PvdA blijft erbij dat zij het risico te groot vindt en de versoepelingen wil terugdraaien: "Ik constateer dat wij een andere definitie van aanvaardbaar risico hebben."

PVV-leider Geert Wilders vindt het juist weer discutabel dat de buitenterrassen maar van 12.00 tot 18.00 uur open zijn, dat er strenge regels gelden voor aantallen mensen en dat er geen vermaak op het terras mag zijn. "In een mortuarium is het nog gezelliger." Hij zegt dat de besmettingskans buiten "bijna nul" is.

Rutte zegt dat het aantal bewegingen van mensen door de versoepelingen gaat toenemen, en dat een en ander dus voorzichtig moet gebeuren: "We vinden het heel spannend wat we doen, maar we hebben echt buikpijn over die terrassen."

Frankrijk kondigt versoepeling aan

Volgens de Franse premier Castex ligt "de derde golf achter ons". Die boodschap had hij vanavond voor het Franse volk. Vanaf 3 mei worden de binnenlandse reisbeperkingen opgeheven en mogen de middelbare scholen weer open. Half mei kunnen winkels en horeca mogelijk weer open. De avondklok die ingaat om 19.00 uur blijft voorlopig wel van kracht.

Het aantal nieuwe besmettingen in Frankrijk is nog steeds groot, maar stijgt niet meer zo hard. Voor het eerst in een maand is het zevendaagse gemiddelde onder de 32.000 nieuwe besmettingen gedoken. De IC's liggen niettemin nog vol met bijna 6000 coronapatiënten.

Castex acht het wel verantwoord om nu al versoepelingen aan te kondigen omdat de vaccinatiecampagne volgens hem voorspoedig voorloopt. Half mei zouden 20 miljoen Fransen hun eerste prik gehad moeten hebben.

Bestuursvoorzitter Rotterdams ziekenhuis: draai versoepelingen terug

Marjolein Tasche, bestuursvoorzitter van het Franciscus Gasthuis & Vlietland-ziekenhuis in Rotterdam, heeft in Nieuws en Co op NPO Radio 1 de hoop uitgesproken dat de versoepelingen volgende week niet doorgaan. Ze vertelde dat de druk in haar ziekenhuis flink is opgelopen. "Het is weer nodig om zeilen bij te zetten, om mensen vrij te spelen om acute zorg te leveren."

Ze verwacht dat de reguliere zorg nog weken afgeschaald zal blijven. De door het kabinet aangekondigde versoepelingen noemt ze onverantwoord. "Hoe erg ik ook meeleef met de wens naar meer verruiming. Ik denk dat het belangrijk is dat we er nog een paar weken met z'n allen de schouders onder zetten, dat iedereen zijn vaccin haalt daar waar maar kan." Over een paar weken ziet het er dan volgens Tasche misschien beter uit, "maar komende weken echt nog niet".

Tasche benadrukt dat er ook veel jonge mensen, tussen 25 en 50, doodziek in het ziekenhuis belanden. "Ik zou zeggen: pas op de plaats, draai het terug."

Volt wil opheldering over groepsimmuniteit

Volt wil weten of het kabinetsbeleid in het begin van de coronacrisis tot doel had om groepsimmuniteit te bereiken door het gecontroleerd laten rondgaan van het virus. Ook de SP en Bij1 willen hier opheldering over, zo bleek in het debat over de corona-aanpak. De partijen refereerden aan gisteren openbaar gemaakte stukken uit de beginfase van de coronacrisis.

Het is onduidelijk of de stukken wijzen op een andere strategie dan tot nu toe bekend is. In zijn toespraak vanuit het Torentje op 16 maart vorig jaar suggereerde premier Rutte dat Nederland groepsimmuniteit moest opbouwen, in afwachting van een vaccin. Later zeiden Rutte en Jaap van Dissel van het RIVM dat groepsimmuniteit geen doel op zich was, maar een bijeffect van het beleid. In de stukken die gisteren openbaar werden staat echter wel dat groepsimmuniteit een doel was.

Net als PvdA en GroenLinks wilde Volt weten op grond waarvan versoepelingen nu toch mogelijk zijn. Fractievoorzitter Dassen: "Wat is er nou afgelopen week zo ten goede veranderd?" Volt vindt dat het kabinet het beleid niet goed genoeg uitlegt en dat dat ondermijnend is voor het draagvlak.

Ook Denk snapt niet waarom de terrassen nu open kunnen, en een week eerder nog absoluut niet. Net als een aantal andere fracties vraagt Denk aandacht voor de GGD's. "Een totale chaos door onderbezetting", zei Kamerlid Kuzu.

Het debat is nu geschorst en gaat om 19.15 uur verder met demissionair premier Rutte en minister De Jonge.

Indiase variant opgedoken in België

Twintig Indiase studenten in België zijn besmet geraakt met de Indiase coronavariant, meldt de VRT. Ze kwamen op 12 april aan met het vliegtuig in Parijs en zijn toen per bus naar Aalst en Leuven vervoerd, waar ze een opleiding verpleegkunde gaan volgen. De groep Indiase studenten bestaat in totaal uit 43 mensen.

Bij aankomst in Parijs testten alle studenten negatief. "Waarschijnlijk zat er op de bus een superverspreider, die door de mazen van het net geglipt is en die de anderen geïnfecteerd heeft. Vijf dagen later, op 17 april, zijn de eerste studenten ziek geworden", aldus viroloog Marc Van Ranst.

Opvallend is volgens Van Ranst dat een deel van de studenten al gevaccineerd was. Wetenschappers vermoeden dat de huidige coronavaccins minder goed werken tegen de Indiase variant.

Direct na aankomst in Aalst en Leuven zijn de studenten in quarantaine gegaan. Daardoor acht Van Ranst de kans klein dat de groep nog anderen heeft kunnen besmetten.

GroenLinks: ondermijnt 'willekeur' versoepeling draagvlak?

Net als de PvdA zet GroenLinks grote vraagtekens bij de keuze van het kabinet om de coronamaatregelen vanaf volgende week te versoepelen. Lisa Westerveld toonde zich uiterst kritisch in het debat: "Ja, de samenleving smacht naar meer ruimte. Maar de onderbouwing van het kabinet is onnavolgbaar. Wat doet deze willekeur met het draagvlak voor de maatregelen?"

Of GroenLinks de motie van de PvdA gaat steunen, wilde Westerveld nog niet zeggen. Eerst wacht GroenLinks de antwoorden van het kabinet af.

Bonaire versoepelt lockdown

Bonaire beëindigt morgen de avondklok en opent weer alle horeca en winkels. Ook mag er weer alcohol geschonken worden en kunnen mensen weer naar de kapper, de sportschool en het casino. Restaurants moeten wel om 22.00 uur de deuren sluiten.

De maatregelen worden afgeschaald omdat het aantal besmettingen sterk gedaald is en de druk op het ziekenhuis is afgenomen. Ook zijn er steeds meer mensen gevaccineerd.

Evenementen mogen voorlopig nog niet georganiseerd worden, maar er vinden wel enkele proefevenementen plaats om te onderzoeken hoe evenementen veilig plaats kunnen vinden.

Op Curaçao lijkt het langzaamaan ook iets beter te gaan. Er liggen nu 82 mensen in het ziekenhuis, van wie 32 op de IC. Twee weken terug lagen er nog 126 mensen in het ziekenhuis.

PvdA: draai versoepelingen terug

De PvdA wil dat de versoepelingen die het kabinet deze week aankondigde toch niet doorgaan. PvdA-leider Ploumen zei in het Tweede Kamerdebat over de corona-aanpak dat de besmettingscijfers te hoog zijn om nu meer toe te staan in de openbare ruimte. Zij vindt het onveilig en ook niet eerlijk ten opzichte van zorgmedewerkers, die vaak hun meivakantie moeten schrappen omdat het te druk is. De PvdA zal een motie indienen over de kwestie.

De VVD heeft al gezegd achter het kabinetsbeleid te blijven staan. De PVV vindt dat er juist veel meer open kan, zeker de buitenterrassen na 18.00 uur 's avonds. Ook andere partijen hebben zich nog niet achter het voorstel van de PvdA geschaard.

Zweden versoepelt nog niet

Vanwege het hoge aantal nieuwe infecties stelt Zweden voorgenomen coronaversoepelingen uit. Tot zeker half mei blijven dezelfde regels gelden, zegt premier Löfven.

De maatregelen in Zweden zijn al minder streng dan in veel andere landen. Horecagelegenheden zijn open tot 20.30 uur en Zweden kunnen ook gewoon naar winkels, al is het aantal klanten dat binnen mag zijn beperkt.

Er kwamen in de afgelopen dag bijna 8000 nieuwe besmettingen bij in Zweden. Ongeveer twee miljoen van de acht miljoen volwassen Zweden heeft een eerste coronavaccin gekregen. Volgens Löfven is nu mogelijk "het begin van het einde" aangebroken. Hij drukte de bevolking op het hart nog iets langer vol te houden.

Noorwegen besloot vandaag 200.000 doses van het AstraZeneca-vaccin te 'lenen' aan Zweden. In Noorwegen ligt het inenten met het vaccin tot zeker 10 mei stil, totdat een commissie een advies over het gebruik van het vaccin heeft afgegeven. Zweden vaccineert 65-plussers nog wel met AstraZeneca.

Als in Noorwegen het vaccineren met AstraZeneca weer doorgaat, geeft Zweden het aantal vaccins dat het nu ontvangt weer terug.

Hoogste aantal besmettingen sinds 7 januari

Bij het RIVM zijn tot vanochtend 10.00 uur 9648 nieuwe positieve coronagevallen gemeld. Dat is het hoogste aantal dagelijkse besmettingen sinds 7 januari. Afgelopen week werden gemiddeld 8272 positieve tests per dag geregistreerd, een stijging van 13 procent ten opzichte van een week eerder.

Op de IC's steeg de bezetting van 822 naar 839 patiënten. Dat is de grootste toename in twee weken.

NS laat meer treinen rijden vanwege versoepelingen

De NS laat vanaf mei stapsgewijs meer treinen rijden, met het oog op de aangekondigde versoepelingen. Op dit moment rijdt 90 procent van het normale treinverkeer, half juni moet dat 98 procent zijn.

Als eerste aanpassing rijdt er vanaf 3 mei weer vier keer per uur een intercity tussen Rotterdam en Utrecht. Ook worden dan meer Sprinters ingezet op het traject tussen Uitgeest en Veenendaal Centrum.

Hoewel er de komende tijd meer treinen gaan rijden, moeten reizigers er rekening mee houden dat ze vaker naast iemand anders moeten zitten. "We snappen dat het wennen is", zegt de vervoerder, die erop wijst dat het kabinet op basis van een OMT-advies heeft bepaald dat alle zit- en staplaatsen mogen worden gebruikt.

De treinen die half juni nog niet rijden, zijn de extra forensentreinen in de spits en nachttreinen die zijn bedoeld voor het uitgaansleven. Als reizigersaantallen verder doorgroeien en er weer een nachtleven is, zal de NS de laatste stap zetten naar een dienstregeling van 100 procent.

Werk in slachthuis Apeldoorn stilgelegd na overtreden coronaregels

Een kalverslachthuis in Apeldoorn mag voorlopig niet meer slachten omdat de coronaregels niet werden nageleefd, meldt toezichthouder NVWA.

Omdat zo'n tien medewerkers positief waren getest op het coronavirus liet het bedrijf alle personeelsleden vanochtend testen in een snelteststraat. In plaats van de positief geteste medewerkers naar huis te sturen en in quarantaine te laten gaan, werden ze toch het gebouw binnengelaten.

Daar was op dat moment een aantal dierenartsen van de NVWA aanwezig. Zij zijn volgens de toezichthouder vertrokken, om te voorkomen dat ze in contact kwamen met de positief geteste medewerkers. Omdat er alleen mag worden geslacht als de dieren zijn gekeurd, is het slachten stilgelegd. Ook worden er geen dieren meer aangevoerd.

Het bedrijf moet nu eerst een plan van aanpak opstellen waarin staat hoe het ervoor gaat zorgen dat de coronaregels goed worden nageleefd.

Ook Duitse Bondsraad akkoord met 'noodremwet'

In Duitsland is de wet om de landelijke regering meer bevoegdheden te geven bij de coronabestrijding ook goedgekeurd door de Bondsraad, de Duitse Eerste Kamer. Gisteren gaf de Bondsdag al groen licht. De wet wordt van kracht zodra de handtekening van president Steinmeier eronder staat en de wet is gepubliceerd in de Duitse versie van de Staatscourant.

Met de aanpassing kan de federale regering lockdowns en andere maatregelen opleggen, zoals een avondklok en contactbeperkingen. De deelstaten konden tot nu toe grotendeels zelf het coronabeleid bepalen, maar hun aanpak was in de ogen van bondskanselier Merkel onvoldoende.

De oppositie is om verschillende redenen kritisch over de 'noodremwet'. De rechts-populistische AfD sprak van "een aanval op de vrijheid", terwijl de Groenen de wet niet ver genoeg vinden gaan. De premier van de deelstaat Hessen noemde de wet "grondwettelijk gezien problematisch".

NZa: planbare ziekenhuiszorg verder in het gedrang

Ziekenhuizen hebben door het toegenomen aantal coronapatiënten steeds meer moeite om kritisch planbare zorg te leveren, blijkt uit weekcijfers van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Het gaat dan om operaties of behandelingen die binnen zes weken moeten plaatsvinden om gezondheidsschade te voorkomen, zoals chemokuren en nier- en stamceltransplantaties. Op dit moment kan 63 procent van de ziekenhuizen deze zorg nog volledig volgens planning leveren, 6 procentpunt minder dan vorige week.

Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding noemde de situatie eerder vandaag al "absoluut zorgwekkend". Vrijwel geen enkel ziekenhuis levert nog planbare zorg volgens de planning en een kwart daarvan kan planbare zorg helemaal niet meer leveren. Bijvoorbeeld knie- en heupoperaties vallen daardoor uit.

De operatiecapaciteit nam volgens de NZa de afgelopen week iets minder hard af. Gemiddeld zijn er 33 procent minder operatiekamers in gebruik dan normaal. Dat percentage is hoger dan in de afgelopen weken.

Europese Commissie: nog geen beslissing over zaak tegen AstraZeneca

De Europese Unie heeft nog niet besloten of hij een gerechtelijke procedure aanspant tegen farmaceut AstraZeneca. Volgens een woordvoerder van de Europese Commissie worden alle opties bekeken en gebeurt dat in overleg met alle EU-lidstaten.

Diverse media meldden vanochtend op basis van bronnen dat Brussel de Brits-Zweedse farmaceut via de rechter wil dwingen om de leveringen van coronavaccins na te komen. De door AstraZeneca beloofde leveringen vallen al maanden veel lager uit, tot grote irritatie van de Europese landen. Vorige maand zei de farmaceut dat tot en met juni maar een derde wordt geleverd van wat is toegezegd.

"De Europese Commissie en AstraZeneca zijn al een paar weken aan het praten in een soort arbitragecommissie", zegt correspondent Sander van Hoorn. "De commissie stelt vast dat dat te weinig heeft geholpen. Een rechtszaak is er niet van vandaag op morgen, maar het noemen van de optie zet de farmaceut wel weer verder onder druk."

Noorwegen stuurt ongebruikte AstraZeneca-vaccins naar andere landen

Noorwegen geeft alle doses van het AstraZeneca-vaccin die nog in de opslag liggen aan Zweden en IJsland. Vorige maand werd het gebruik van het middel in Noorwegen stopgezet, na meldingen van zeldzame bloedstolsels bij een klein aantal gevaccineerden. Een commissie is gevraagd om voor 10 mei met een oordeel te komen over hoe het nu verder moet met de vaccinatiecampagne.

Noorwegen heeft nog 216.000 AstraZeneca-vaccins liggen. 200.000 daarvan zijn voor Zweden, de rest wordt verscheept naar IJsland. "Als het gebruik van het AstraZeneca-vaccin wordt hervat, krijgen we de uitgeleende doses terug zodra we daarom vragen", laat de Noorse minister van Volksgezondheid weten.

Zo'n 1,1 miljoen Noren hebben inmiddels hun eerste coronavaccinatie gehad, op een bevolking van 5 miljoen mensen. Ongeveer 300.000 mensen hebben ook de tweede prik al gekregen.

Oerol Festival opnieuw afgelast

Het Oerol Festival op Terschelling gaat ook dit jaar niet door. Het is "gezien de druk op onder andere de politie en de zorg op het eiland" onverantwoord om het evenement in juni door te laten gaan, laat de organisatie weten.

"Lange tijd waren wij er vast van overtuigd dat Oerol 2021 in fysieke vorm door zou kunnen gaan", zegt de organisatie. "Maar we moeten ook onder zien dat dit op voorwaarde was dat er verbetering in de corona-situatie zou zijn. We hebben ons tot het uiterste ingespannen en alle mogelijkheden onderzocht waarop Oerol eventueel door zou kunnen gaan. Die opties bleken er niet te zijn."

Mensen die al een toegangsbandje hadden gekocht, krijgen hun geld terug, belooft de organisatie.

170.000 minder rechtszaken door corona

Door corona zijn er het afgelopen jaar 11 procent minder rechtszaken afgehandeld dan in 2019, meldt de Raad voor de rechtspraak in zijn jaarverslag. Vorig jaar werd er rechtgesproken in 1,37 miljoen zaken, zo'n 170.000 minder dan in het jaar ervoor.

Op 17 maart 2020 sloten de deuren van de gerechtsgebouwen als gevolg van de lockdown. Urgente zaken werden schriftelijk, telefonisch of via internet afgehandeld. In totaal zijn er van half maart tot half mei zo'n 14.000 misdrijfzaken niet door de rechtbanken behandeld. Bij het gerechtshof ging het om ruim 3.000 zaken.

De achterstanden die zijn ontstaan zijn volgens de Raad voor de rechtspraak al grotendeels weggewerkt en naar verwachting voor het eind van dit jaar helemaal ingelopen.

Van Dissel: terrassen leveren meer contacten op en dus meer risico

Denk-Kamerlid Van Baarle wil weten hoe Van Dissel aankijkt tegen het openen van de terrassen na 18.00 uur. Van Dissel zegt dat hij niet weet wat het effect daarvan is. "Terrassen leveren altijd meer contacten op", zegt hij. "Contacten leveren risico's op. Wat het effect is zullen we gewoon moeten ervaren. We weten van vorig jaar dat er wel clusters ontstaan rond horeca. We proberen dat zo goed mogelijk te beheersen met maatregelen."

Van Dissel is wel zeker over het effect van de avondklok, die volgende week woensdag afloopt. "De overall-opinie is dat er een effect is, ergens tussen de 8 en 13 procent. Er kan best iemand komen met een studie dat er geen effect is maar zo werkt wetenschap niet."

Van Dissel zegt verder dat hij het verstandig vindt dat het Fieldlab-evenement 538-Oranjedag in Breda niet doorgaat. "De zorg van het OMT was: is het in de huidige situatie wel opportuun om een evenement met 10.000 bezoekers te organiseren? Zeker als we tegelijk mensen vragen om maar één bezoeker in huis toe te laten. Zo'n evenement trekt mensen uit het hele land. Je krijgt ook landelijk veel bewegingen."

De briefing in de Tweede Kamer is afgelopen, vanmiddag vanaf 16.10 uur is er een debat met demissionair premier Rutte en minister De Jonge.

Van Dissel: te vroeg voor opheffen regels voor gevaccineerden

Jaap van Dissel vindt dat ook mensen die volledig zijn gevaccineerd zich nog aan de regels moeten houden. De Europese ziektepreventie-organisatie ECDC zei gisteren dat twee mensen of huishoudens die volledig zijn ingeënt de regels naast zich neer kunnen leggen, maar dat vindt Van Dissel prematuur. "We moeten nog wel een slag slaan voor we maatregelen kunnen opheffen", zegt hij. "Opheffen alleen op grond van de vaccinatie vind ik een stap te vroeg."

D66-Kamerlid Paternotte wil weten of er een vliegverbod moet komen voor mensen uit India of Brazilië, die mogelijk een gevaarlijke variant van het coronavirus meenemen. De Tweede Kamer stemt volgende week over een quarantaineverplichting voor bepaalde landen.

Voor deze groep zijn testen en quarantaine van groot belang, zegt Van Dissel. "Als we dat strikt doen neem je een belangrijk deel van het risico weg. Dan kun je ervan uitgaan dat je de positieven eruit haalt. We weten dan nog niet of het om een gevaarlijke nieuwe variant kan gaan."

Forum-Kamerlid Van Houwelingen is benieuwd of mondkapjes nog wel nodig zijn. Van Dissel zegt het OMT wil dat de mondkapjesplicht in het onderwijs, het openbaar vervoer en bij contactberoepen voorlopig van kracht blijft.

Jaap van Dissel praat Kamerleden bij over het coronavirus

Van Dissel: moment van versoepelingen maakt niet uit voor IC-opnames

Voor de IC-opnames maakt het niet uit of de coronamaatregelen volgende week worden versoepeld of pas half mei, zegt Jaap van Dissel van het RIVM. De grafieken laten bij verschillende startdatums dezelfde prognoses zien. Pas na 1 juni lopen ze uit elkaar. Van Dissel waarschuwt wel dat de onzekerheden groot zijn.

Het kabinet maakte dinsdag bekend dat de maatregelen op woensdag 28 april voor een deel worden losgelaten. Dan mogen onder meer de terrassen onder voorwaarden open en is het voor winkelbezoek niet langer nodig om een afspraak te maken.

Het Outbreak Management Team (OMT) adviseerde het kabinet om te wachten tot het zevendaagse gemiddelde van de IC-opnames met 10 procent is gedaald. Dan weet je zeker dat de piek voorbij is en kun je verwachten dat het verder daalt, aldus Van Dissel.

PvdA-Kamerlid Kuiken wil van Van Dissel weten waarom het kabinet het OMT-advies om nog even te wachten niet heeft overgenomen. "Dat moet u aan het kabinet vragen", zegt Van Dissel. "Ik heb hun dezelfde presentatie gegeven. Met uiteindelijk het positieve beeld, met het vertrouwen dat het in de nabije toekomst de goede kant op gaat."

Van Dissel verwacht snel daling aantal ziekenhuisopnames

Het aantal opnames van coronapatiënten op de intensive care is op een plateau beland, zegt directeur Jaap van Dissel van het Centrum voor Infectieziektenbestrijding bij het RIVM.

Als de verwachtingen kloppen, zal het aantal opnames volgens hem snel dalen. Rond 1 mei moet dat duidelijk zichtbaar zijn, zei Van Dissel bij de coronabriefing in de Tweede Kamer. Ook het aantal opnames op de verpleegafdelingen gaat vermoedelijk op korte termijn omlaag.

De verwachte daling wordt veroorzaakt door het stijgende aantal vaccinaties, de toegenomen immuniteit als gevolg van eerdere besmettingen en de naleving van de coronamaatregelen.

Van Dissel spreekt van een nieuwe fase die is ingegaan. Hij waarschuwt dat er nog veel onzekerheden zijn, bijvoorbeeld over de leveringen van vaccins.

Deelstaatpremier: Duitsland wil tot 30 miljoen doses van Russisch Spoetnik-vaccin

Duitsland wil deze zomer tot 30 miljoen doses van het Russische Spoetnik V-vaccin kopen als het Europese Geneesmiddelenagentschap (EMA) daar toestemming voor geeft. Dat heeft de premier van de deelstaat Saksen gezegd in Moskou.

Vorige maand zei bondskanselier Merkel al dat Duitsland het Russische middel wil gebruiken. Het EMA doet sinds begin maart onderzoek naar het Spoetnik V-vaccin.

Coronaboete van 95 euro voor Thierry Baudet

Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet krijgt een boete van 95 euro voor het overtreden van de coronaregels in Urk. Dat heeft het Openbaar Ministerie bekendgemaakt.

Op beelden is te zien dat Baudet tijdens een verkiezingsbijeenkomst op 23 februari geen anderhalve meter afstand hield. Ook werden er handen geschud. Volgens de Forum-leider staan de coronamaatregelen niet in verhouding tot het virus, dat hij ziet als "een stevige griep".

De hoogte van de boete is het standaardbedrag voor deze overtreding. Het OM zegt dat organisatoren van dergelijke bijeenkomsten de verantwoordelijkheid hebben om ervoor te zorgen dat de coronaregels worden nageleefd.

Briefing Tweede Kamerleden begonnen

In de Tweede Kamer is Jaap van Dissel van het RIVM begonnen met zijn technische briefing over het coronavirus. De bijeenkomst is te volgen via het themakanaal NPO Nieuws.

315.000 nieuwe coronagevallen in India

India heeft in een dag bijna 315.000 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld. Niet eerder registreerde een land binnen 24 uur zo veel coronagevallen.

Het land met 1,4 miljard inwoners kampt met een enorme opleving van het virus. Indiase ziekenhuizen kunnen de toestroom niet aan en hebben een tekort aan bedden en zuurstof.

Vermoedelijk is het werkelijke aantal besmettingen hoger, omdat ook de testlaboratoria de drukte niet kunnen bijbenen. "Als je nu een tijdslot wil boeken om je te laten testen, dan moet je soms dagen wachten op een plek", zegt correspondent Aletta André. "Dat kan ertoe leiden dat mensen met lichte symptomen minder snel testen. Ook duurt het nu drie à vier dagen tot je de uitslag krijgt, terwijl dat eerst al binnen 24 uur was."

Nabestaanden dragen het lichaam van een covidpatiënt in een crematorium in New Delhi

Opnamestop in Enschede, minder operaties in Erasmus MC

In het Medisch Spectrum Twente in Enschede worden geen patiënten meer opgenomen omdat alle bedden in het ziekenhuis vol liggen, meldt RTV Oost.

Dat komt door een toename van het aantal coronapatiënten, maar ook doordat het de afgelopen dagen drukker is op de spoedeisende hulp. Acute zorg wordt nog wel verleend en ook blijft de spoedeisende hulp open. Patiënten die moeten worden opgenomen, worden doorverwezen naar ziekenhuizen in de omgeving.

In het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam worden vanaf vandaag alleen nog operaties gedaan die niet langer dan twee weken kunnen wachten. Tot vandaag werden ook nog operaties uitgevoerd die binnen zes weken gedaan moesten worden, maar door de hoge covidbezetting is het personeel op andere afdelingen nodig. De maatregel geldt in ieder geval tot en met volgende week woensdag, 28 april.

200 miljoen prikken gezet in China

In China zijn inmiddels zo'n 200 miljoen coronavaccins toegediend, melden gezondheidsfunctionarissen. Het gaat daarbij om eerste en tweede prikken. Hoeveel mensen er zijn ingeënt, is niet bekend.

In het land waar het coronavirus begin 2020 als eerste om zich heen greep, ging het vaccineren vrij langzaam van start. Zorgmedewerkers, universiteitsstudenten en mensen in grensgebieden worden met voorrang gevaccineerd. In de zorg heeft tot nu toe 80 procent van de werknemers minstens een prik gekregen. De bedoeling is dat medio juni ruim een derde van de 1,4 miljard inwoners is gevaccineerd.

China heeft vijf vaccins uit eigen land goedgekeurd en miljoenen doses geëxporteerd. De werking van de Chinese vaccins varieert en ligt volgens de producenten tussen de 50 en 80 procent.

'Europese Commissie bereidt rechtszaak voor tegen AstraZeneca'

De Europese Commissie bereidt een gerechtelijke procedure voor tegen farmaceut AstraZeneca omdat die de beloofde leveringen van vaccins niet nakomt. Dat meldt nieuwssite Politico, die zich baseert op vijf anonieme diplomaten van de Europese Unie.

De EU wil met de rechtszaak AstraZeneca verplichten om de vaccins volgens afspraak te leveren, zegt een van de bronnen. De Brits-Zweedse farmaceut stelt de verwachte leveringen al sinds begin dit jaar om de haverklap bij. In Nederland werden deze week volgens het RIVM 42.000 doses van het AstraZeneca-middel geleverd, zo'n 130.000 minder dan verwacht.

Op een bijeenkomst van EU-ambassadeurs zei een meerderheid van de landen dat ze de rechtszaak tegen AstraZeneca steunen, meldt Politico.

Briefing en debat over aanpak coronavirus

Tweede Kamerleden worden vanochtend weer bijgepraat over de stand van zaken rond het coronavirus. Dat gebeurt door Jaap van Dissel, directeur Infectieziektebestrijding bij het RIVM. De bijeenkomst begint om 09.30 uur.

Vanmiddag om 15.00 uur is er in de Tweede Kamer een debat over de coronabestrijding. Daarin gaat het onder meer over de versoepelingen die op 28 april ingaan. Naar verwachting zijn namens het kabinet demissionair premier Rutte en minister De Jonge (Volksgezondheid) aanwezig.

Zowel de briefing als het debat zijn te volgen via NPO Nieuws, NOS.nl en de NOS-app. Op NPO Radio 1 zijn geregeld updates te horen.

Testen voor toegang: kleine honderd bezoekers positief

Van de 62.500 Nederlanders die tussen 27 maart en 17 april voorafgaand aan een uitje een gratis sneltest lieten doen, bleken er 96 positief, dat is 0,15 procent. Dat meldt Lead Healthcare, het bedrijf dat de testen uitvoerde, in reactie op vragen van Nieuwsuur. Deze personen hebben geen toegang gekregen tot het evenement en hun positieve uitslag is doorgegeven aan de GGD.

Sinds een paar weken kunnen mensen via testenvoortoegang.nl op kosten van de overheid een sneltest aanvragen. Een negatieve uitslag geeft in combinatie met een ticket toegang tot een proefevenement of -attractie.

Toezichthouder in de VS legt fabriek Janssen-vaccins stil

De Amerikaanse medicijntoezichthouder FDA heeft in Baltimore een fabriek stilgelegd waar grondstoffen worden gemaakt voor het Janssen-vaccin. De vloeren zijn vies, verf bladdert af en personeel loopt rond met medicijnafval in zakken die daar niet voor bedoeld zijn. Daardoor kunnen medicijnresten in contact komen met nieuw te produceren vaccins.

Volgens de FDA zijn er nog geen Janssen-vaccins uit deze fabriek gebruikt. Eind maart kwam de fabriek ook al negatief in het nieuws, omdat per ongeluk de ingrediënten van AstraZeneca en Janssen met elkaar werden vermengd.

Het is niet duidelijk hoe lang de Amerikaanse fabriek nog stilligt, maar experts vrezen dat het maanden kan duren. Er worden ook Janssen-vaccins geproduceerd in Leiden en in India. Vanwege het hoge aantal besmettingen in India beperkt de overheid daar de export van vaccins.

Of het stilleggen van de fabriek gevolgen heeft voor de leveringen aan Nederland is niet duidelijk. Een woordvoerder van demissionair minister De Jonge zegt tegen het AD dat Nederland vasthoudt aan "wat Janssen heeft aangegeven te leveren".

In de avond vaccineren, dat kan in Utrecht: 'We zitten helemaal vol'

In de avond vaccineren, dat kan in Utrecht: 'We zitten helemaal vol'

Sinds gisteren is het mogelijk om je 's avonds te laten vaccineren. In de Jaarbeurs in Utrecht is een proef begonnen om te kijken naar de bereidheid van inwoners en wat er voor de GGD vanuit logistiek oogpunt bij komt kijken. Op de eerste avond werden 200 prikken gezet.

Alle hens aan dek bij Bavaria: 'We mogen gelukkig weer'

Het is druk bij Swinkels Family Brewers in Lieshout waar Bavaria gebrouwen wordt. Nu de kroegen binnenkort weer open mogen, stromen de bestellingen binnen.

Voor de planners zijn het hectische dagen, maar Mark Jebbink van die afdeling is vooral opgelucht. "Heerlijk, we mogen weer." Het is wel een gekkenhuis, zegt hij tegen Omroep Brabant. "Gelukkig hadden we op voorhand al aan afnemers gevraagd om hun orders door te geven voor als alles weer open kon. Maar zoals dat gaat, komen er altijd wijzigingen op het laatste moment."

De brouwerij heeft in de afgelopen maanden gewoon gedraaid. Toch moet er nu flink worden opgeschaald en dat is nog een hele klus, vertelt Jebbink. "We moeten echt mensen optrommelen. In de afgelopen maanden hebben we de pool van uitzendkrachten natuurlijk noodgedwongen moeten afschalen. Nu hebben we ze weer nodig, maar die mensen zijn heel begrijpelijk ook gewoon ergens anders gaan werken."

Ook het eigen personeel is veelvuldig op andere plekken in het bedrijf ingezet. Die worden nu "als een gek" weer teruggehaald naar hun oude plek. "En dan gaan er nu zelfs mensen van bijvoorbeeld de verkoopafdeling met de chauffeurs mee op de wagens om orders af te leveren."

Welkom in het liveblog

Welkom in het coronaliveblog van donderdag 22 april. Het blog van gisteren kun je hier teruglezen.