ANP

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 9648 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 1134 meer dan gisteren en het is het hoogste dagelijkse aantal sinds 7 januari.

Op woensdag en donderdag is het aantal positieve tests vrijwel altijd hoger dan in de rest van de week. Dat komt doordat mensen zich in het weekend minder laten testen en er in de loop van de week vervolgens een 'inhaaleffect' ontstaat.

NOS

Gemiddeld stijgt het aantal positieve coronatests ook: afgelopen week werden gemiddeld 8272 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is een stijging van 13 procent vergeleken met een week eerder.

2682 coronapatiënten in het ziekenhuis

In de ziekenhuizen nam de bezetting toe. Er liggen nu 2682 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2614), van wie 839 op de IC (gisteren: 822), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. De toename van IC-patiënten is de grootste in twee weken tijd.

Het RIVM verwacht binnenkort een daling van het aantal IC-opnames, maar daar is op dit moment nog niets van te zien. Integendeel, het aantal covidpatiënten op de IC is nu 6 procent hoger dan een week geleden en vergelijkbaar met het niveau van eind april 2020.

NOS

Bij het RIVM werden 20 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren waren dat er nog 18. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 20 doden per dag, tegen 25 doden per dag een week eerder.

NOS

Het aantal besmettingen in verpleeghuizen daalt nog maar mondjesmaat. Er zijn nu 174 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Een week geleden waren dat er 177.

Vaccinatietempo neemt iets af

In de strijd tegen het coronavirus zijn naar schatting van het ministerie van Volksgezondheid 4,8 miljoen prikken gezet. Het gaat daarbij om het aantal gezette prikken, niet het aantal gevaccineerden.

Het vaccinatietempo lijkt deze week wel iets af te nemen: de afgelopen twee dagen werden dagelijks minder dan 100.000 prikken gezet, terwijl een week eerder meer dan 116.000 werd gehaald. Toch loopt Nederland met 34 geplaatste prikken op 100 inwoners aardig in het Europese gareel. Volgens het Coronadashboard wordt elke halve seconde ergens in Nederland iemand gevaccineerd. Komende dagen wordt de mijlpaal van de vijf miljoenste prik bereikt.

NOS

STER reclame