NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Fieldlab-pilot in Efteling afgeblazen • Toeristen in Griekenland vanaf half mei welkom

 • Welkom in het liveblog van 21 april. Hier vind je al het coronanieuws uit binnen- en buitenland
 • Bij het RIVM zijn tot vanmorgen 8530 nieuwe coronabesmettingen gemeld
 • In Leiden is vanochtend de eerste prik met het Janssen-vaccin gezet
 • Ministers pleiten voor volledig openen middelbaar onderwijs
 • Weinig versoepelingen in verpleeghuizen ondanks veel vaccinaties
Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  We sluiten het coronablog voor vannacht af. Morgenochtend starten we weer een nieuw liveblog met het belangrijkste coronanieuws. Goedenacht!

 • Toezichthouder VS legt fabriek Janssen-vaccins stil vanwege gebrekkige hygiëne

  Een Amerikaanse medicijnfabriek waar grondstoffen voor het Janssen-vaccin worden gemaakt is stilgelegd. Volgens de Amerikaanse toezichthouder FDA is de hygiëne in de fabriek in Baltimore ver onder de maat, waardoor vaccins mogelijk zijn vervuild.

  Of de stilgelegde fabriek gevolgen heeft voor de leveringen aan Nederland is niet duidelijk. Een woordvoerder van demissionair minister De Jonge zegt tegen het AD dat Nederland vasthoudt aan "wat Janssen heeft aangegeven te leveren".

 • In de avond vaccineren, dat kan in Utrecht: 'We zitten helemaal vol'

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  In de avond vaccineren, dat kan in Utrecht: 'We zitten helemaal vol'

  Vanaf nu kan je ook 's avonds een afspraak maken om je te laten vaccineren. In de Jaarbeurs in Utrecht beginnen ze een proef om te kijken naar de bereidheid van inwoners. Op de eerste avond zitten alle afspraken vol.

 • Alle hens aan dek bij Bavaria: 'We mogen gelukkig weer'

  Het is druk bij Swinkels Family Brewers in Lieshout waar Bavaria gebrouwen wordt. Nu de kroegen binnenkort weer open mogen, stromen de bestellingen binnen.

  Voor de afdeling planning zijn het hectische dagen, maar Mark Jebbink van de afdeling is vooral opgelucht. "Heerlijk, we mogen weer." Het is wel een gekkenhuis, zegt hij tegen Omroep Brabant. "Gelukkig hadden we op voorhand al aan afnemers gevraagd om hun orders door te geven voor als alles weer open kon. Maar zoals dat gaat, komen er altijd wijzigingen op het laatste moment."

  De brouwerij heeft in de afgelopen maanden gewoon gedraaid. Toch moet er nu flink worden opgeschaald en dat was nog een hele klus, vertelt Jebbink. "We moeten echt mensen optrommelen. In de afgelopen maanden hebben we de pool van uitzendkrachten natuurlijk noodgedwongen moeten afschalen. Nu hebben we ze weer nodig, maar die mensen zijn heel begrijpelijk ook gewoon ergens anders gaan werken."

  Ook het eigen personeel is veelvuldig op andere plekken in het bedrijf ingezet. Die worden nu "als een gek" weer teruggehaald naar hun oude plek. "En dan gaan er nu zelfs mensen van bijvoorbeeld de verkoopafdeling met de chauffeurs mee op de wagens om orders af te leveren."

 • Grieken mogen niet reizen tijdens orthodoxe Paasweek, toeristen vanaf 15 mei welkom

  De Grieken kunnen hun plannen om in de orthodoxe Paasweek te reizen in de ijskast zetten. De regering en medische experts vinden het niet verantwoord om reizen toe te staan omdat het aantal besmettingen en het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen nog te hoog is.

  "We willen een veilig Pasen en een vrije zomer", zei premier Kyriakos Mitsotakis in een televisietoespraak. Hij wees erop dat er vooral in de grote steden nog te veel besmettingen zijn. "Als mensen gaan reizen verspreidt het virus zich naar andere gebieden in het land."

  Het is gebruikelijk voor de Grieken om gedurende de Paasweek, die volgende week begint in de Grieks-orthodoxe kalender, naar hun dorpen of eilanden te gaan om daar Pasen te vieren. Orthodox Pasen is het belangrijkste religieuze feest in Griekenland: op 2 mei is het Paaszondag. Ook vorig jaar moesten de Grieken Pasen thuis vieren. Afgezien van een paar uitzonderingen blijft het verbod op reizen tussen de regio's gehandhaafd.

  Toeristen vanaf 15 mei welkom

  Mitsotakis stelde wel versoepelingen na Pasen in het vooruitzicht, op voorwaarde dat de epidemiologische situatie dat toelaat. In de roadmap die hij presenteerde gaan de terrassen op 3 mei open, onder strenge regels. Het begin van de avondklok wordt verschoven van 21.00 naar 23.00 uur.

  Een week later kunnen alle scholen weer open. De leerlingen van de drie hoogste klassen van de middelbare school zitten sinds vorige week weer in de bankjes, met verplichte zelftesten voor zowel leerlingen als onderwijzend personeel.

  Op zaterdag 15 mei zal Griekenland opengaan voor toeristen, zei Mitsotakis, met vaccinatiebewijzen of negatieve PCR-testen. Binnen Griekenland kan iedereen dan weer vrij reizen.

 • Te weinig animo, Fieldlab-pilot in Efteling afgeblazen

  De Fieldlab-pilot die zaterdag in de Efteling gehouden zou worden, is afgeblazen. Er zijn te weinig aanmeldingen voor het testevenement, schrijft het attractiepark in een toelichting.

  In plaats van de beoogde 8000 aanmeldingen hadden slechts 4000 mensen zich opgegeven. Dat is niet genoeg om gedegen onderzoek te kunnen doen, zegt hoofdonderzoeker van Fieldlab Andreas Voss. Het pretpark is inmiddels gestopt met de voorbereidingen van het testevenement.

  Het lage aantal aanmeldingen is volgens De Efteling wel te verklaren. Zo was er onder meer ophef over het 538-evenement en hebben mensen mogelijk moeite met de voorwaarden, zoals het afleggen van een coronatest voor en na het bezoek.

  Het park hoopt daarnaast op 11 mei weer volledig open te kunnen. Dat die heropening in het verschiet ligt, heeft mogelijk ook een rol gespeeld bij de aanmeldingen. Het park schrijft het jammer te vinden dat het onderzoek niet doorgaat: "We hadden gehoopt dat het onderzoek van Fieldlab zou kunnen leiden tot het loslaten van een aantal maatregelen in het park."

 • EU-agentschap: geen maatregelen nodig voor gevaccineerden onder elkaar

  Als twee mensen of huishoudens die volledig zijn gevaccineerd elkaar ontmoeten, hoeven zij zich niet aan de coronamaatregelen te houden. Dat adviseert het ECDC, de Europese ziektepreventie-organisatie, in een nieuwe richtlijn. Het ECDC werkt met het RIVM samen.

  Gevaccineerden onder elkaar hoeven wat het agentschap betreft geen mondkapjes te dragen of onderling afstand te houden. Mensen die een verhoogd risico lopen om ernstig ziek te worden van het virus, vormen een uitzondering op dit advies. Ook voor 60-plussers geldt een iets andere richtlijn. Ook als ze zijn geprikt, moeten ze van het ECDC wél afstand houden tot niet-gevaccineerden.

 • India kampt met een tekort aan zuurstof en bedden

  "Ik zoek een bed en zuurstof voor mijn moeder. Help alsjeblieft", schrijft een Indiase journalist op Twitter. "Ik zoek een bed voor mijn oom", zegt een ander. Het is een greep uit de berichten die de laatste dagen wanhopig worden gedeeld op sociale media. Mensen proberen elkaar te helpen, want aankloppen bij het dichtstbijzijnde ziekenhuis gaat niet overal. In sommige delen van India zijn geen bedden meer vrij.

  Lees hieronder het hele bericht:

 • Ouderenbond noemt versoepelingen teleurstellend

  Ouderenbond ANBO noemt het teleurstellend dat verpleeghuizen de coronabeperkingen tot dusver maar "mondjesmaat" hebben versoepeld, ondanks de hoge vaccinatiegraad. De organisatie pleit er dan ook voor de verpleeghuizen volledig te openen. "De verpleeghuizen moeten weer open, om de eenzaamheid van bewoners te doorbreken na een jaar corona", aldus de ANBO.

  De bond wijst op een onderzoek van de Universiteit Maastricht en het Radboudumc in Nijmegen, waaruit blijkt dat zo'n 80 procent van de bewoners inmiddels is ingeënt. Voor medewerkers ligt dat percentage tussen de 60 en 70 procent.

  "Het risico dat gevaccineerde ouderen nu nog ernstig ziek worden door corona na vaccinatie is klein", stelt de ouderenbond op basis van die cijfers. Volgens de ANBO moet er daarom nu meer aandacht komen voor het geestelijk welzijn van ouderen en dat kan onder meer door bezoek weer volledig toe te laten. "Contact met naasten is voor deze ouderen enorm belangrijk.

 • Duitse Bondsdag stemt in met nationale coronawet

  Het Duitse parlement is zoals verwacht akkoord gegaan met een wetswijziging die het voor de federale regering mogelijk maakt rechtstreeks coronamaatregelen in te stellen. De regering kan daarmee direct ingrijpen in gebieden waar het aantal coronabesmettingen hoog is. Tot dusver werden de coronaregels door de zestien deelstaten zelf bepaald, maar bondskanselier Merkel noemde die aanpak ontoereikend.

  De Bondsraad, de Duitse Eerste Kamer, buigt zich morgen over de wijziging. Als de plannen voor de zogenoemde 'noodrem' worden goedgekeurd, wordt in gebieden met veel besmettingen onder meer een avondklok ingesteld die om 22.00 uur ingaat en tot 05.00 uur 's ochtends duurt.

  Lees hieronder het hele bericht:

 • RIVM meldt 8530 nieuwe besmettingen

  Bij het RIVM zijn tot vanmorgen 8530 nieuwe coronabesmettingen gemeld, 1682 meer dan gisteren. Op woensdag en donderdag is het aantal positieve tests vrijwel altijd hoger dan de rest van de week. Toch is er ook over de hele week sprake van een duidelijke stijging van het aantal positieve coronatests. Het gaat om een toename van 14 procent vergeleken met de zeven dagen daarvoor.

  Er liggen vandaag in totaal 2614 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2653), van wie 822 op de IC (gisteren: 823). Verder werden bij het RIVM 18 overleden covidpatiënten gemeld. Gisteren waren dat er nog 27. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 19 doden per dag, tegen 25 doden per dag een week eerder.

 • Coronapatiënten in India omgekomen door lek in zuurstoftanks

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Coronapatiënten in India omgekomen door lek in zuurstoftanks

  Door een lek in de zuurstoftanks van een ziekenhuis in Nashik, een plaats in het westen van India niet ver van Mumbai, zijn meer dan 20 coronapatiënten omgekomen die aan de beademing lagen.

 • Blijdorp vliegt in no time door 4000 testdagkaarten heen

  Voor de testdag op 30 april in Diergaarde Blijdorp waren de 4000 beschikbare kaarten vanochtend binnen 20 minuten uitverkocht. Eigenlijk zouden er drie van zulke dagen zijn, maar Blijdorp stuitte op juridische problemen en houdt het nu bij een.

  De test in Blijdorp is geen onderdeel de Fieldlab-experimenten, maar lijkt er wel op. Zo moeten bezoekers wel een negatieve testuitslag hebben om binnen te komen.

  De Fieldlab-praktijktesten zijn vooral bedoeld om het gedrag van grote groepen bezoekers te bestuderen. Zo kunnen evenementen en doorstroomlocaties, zoals Blijdorp, verantwoord georganiseerd worden.

  Als alles volgens plan verloopt hoeven mensen die naast een kaartje hebben gegrepen, niet te wanhopen. Volgens de routekaart van de overheid mag Diergaarde Blijdorp op 11 mei gewoon weer open. Dan hoef je je niet van tevoren te laten testen, maar gelden er natuurlijk nog wel de nodige corona-maatregelen, meldt Rijnmond.

 • Boa's: sluiten terrassen om 18.00 uur onverstandig

  De vakbonden van de boa's zijn niet te spreken over de gisteren door het kabinet aangekondigde openingstijden van de terrassen. Vanaf komende woensdag mogen de terrassen open zijn van 12.00 tot 18.00 uur. En daar is volgens de bonden "niet tegenop te handhaven".

  Voorzitter van de Nederlandse BOA Bond Ruud Kuin had gehoopt dat de terrassen tot 20.30 uur open mochten blijven. "Wij denken dat je in die paar uur natuurlijk verloop krijgt. Bijvoorbeeld gezinnen gaan al eerder naar huis. Een deel zal blijven. Op deze manier krijg je spreiding van mensen."

  Nu gaat iedereen op hetzelfde moment vertrekken, vreest hij. "Dan krijg je massale uitstroom en kan je geen afstand houden. De boa's kunnen daar niet op handhaven."

  Richard Gerrits van vakbond BOA ACP is "helemaal niet blij met de maatregelen", zegt hij: "De avondklok gaat er van af, maar nu moeten we de horeca gaan handhaven. Boa's zitten aan hun limiet. Andere taken worden niet gedaan. Foutparkeren, het fout aanbieden van huisvuil, daar is nu helemaal geen tijd voor.''

  Burgemeesters: eerste stap

  De burgemeesters van de vier grote steden deden begin deze maand een oproep aan het kabinet: open de terrassen snel weer. Amsterdam ziet dat er nu "perspectief geboden wordt met deze eerste stap" en hoopt dat "de sluitingstijden van de terrassen verruimd worden zodra het kan", laat een woordvoerder weten.

  Ook Rotterdam, Den Haag en Utrecht spreken in hun reactie van 'een eerste stap'. Over het gekozen tijdstip spreken ze zich niet uit: "We gaan er alles aan doen om dit goed te handhaven," laat bijvoorbeeld de gemeente Utrecht weten.

  Het is "mooi dat de terrassen weer open kunnen", vindt Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen. "Gezien de situatie met de besmettingen is het wel belangrijk dat er voorwaarden aan worden gesteld. De regels zijn de regels. Stel mensen gaan massaal de parken in, dan wordt daar tegen opgetreden net zoals nu.''

 • Ministers pleiten voor volledig open middelbaar onderwijs

  Leerlingen van middelbare scholen en mbo's zouden na de meivakantie weer elke dag naar school moeten kunnen. Dat bepleiten de ministers Koolmees (Sociale Zaken), Hoekstra (Financiën) en Van 't Wout (Economische Zaken), zo blijkt uit vrijgegeven vergaderstukken.

  Deze scholieren krijgen nu nog in elk geval een dag in de week fysiek onderwijs. Zij zouden volgens de ministers weer volledig naar school kunnen als daar de afstandsregel wordt losgelaten.

  Het OMT vindt het nog te vroeg om de 1,5 meter op scholen half mei los te laten. Die stap sluit volgens de deskundigen waarschijnlijk het beste aan bij de versoepelingen die vooralsnog eind mei op tafel liggen.

  Vakbond CNV Onderwijs is niet enthousiast. "Waardeloos en ridicuul", noemt de vakbond het idee van de drie ministers. "We zitten met slecht geventileerde lokalen die gewoon nog niet op orde zijn." Ook de Algemene Onderwijsbond kan zich niet vinden in het voorstel. "Wij vinden het verantwoord als het OMT het verantwoord vindt."