Van links naar rechts: Koolmees, Hoekstra en Van 't Wout
NOS NieuwsAangepast

Drie ministers pleiten voor volledige opening middelbaar onderwijs

Leerlingen van middelbare scholen en mbo's zouden na de meivakantie weer elke dag naar school moeten kunnen. Dat bepleiten de ministers Koolmees (Sociale Zaken), Hoekstra (Financiën) en Van 't Wout (Economische Zaken), zo blijkt uit vrijgegeven kabinetsstukken.

De scholieren krijgen nu nog minstens een dag in de week fysiek onderwijs. Zij zouden volgens de ministers weer volledig naar school kunnen als daar de afstandsregel wordt losgelaten. De bewindslieden wijzen erop dat jongeren van 13 tot 17 jaar nergens onderling 1,5 meter afstand hoeven te houden, behalve op school.

Achterstanden die leerlingen oplopen, kunnen volgens Koolmees, Hoekstra en Van 't Wout leiden tot permanente schade. Leerlingen halen niet hun niveau en dat heeft uiteindelijk nadelige gevolgen voor hun baankansen, productiviteit en inkomen. Uiteindelijk heeft dat dan weer "negatieve permanente effecten voor de economie".

De visie van de drie ministers staat in de toelichting bij het kabinetsbesluit om het hoger onderwijs per aanstaande maandag één dag per week te openen. In die stukken staat ook dat het kabinet als geheel het Outbreak Management Team om advies heeft gevraagd over het verder openen van het middelbaar onderwijs.

Niet enthousiast

Het OMT vindt het nog te vroeg om de 1,5 meter op middelbare scholen en mbo's half mei los te laten. Die stap sluit volgens de deskundigen waarschijnlijk het beste aan bij de versoepelingen die vooralsnog eind mei op tafel liggen. "Maar veel hangt af van in welke mate en met welke snelheid het aantal besmettingen gaat teruglopen", zegt het OMT.

Het kabinet schrijft dat het de epidemiologische situatie "blijft monitoren", waarmee de mogelijkheid dus bestaat dat er alsnog wordt besloten dat de middelbare scholen half mei open kunnen.

Vakbond CNV Onderwijs is zacht gezegd niet enthousiast. "Waardeloos en ridicuul", noemt de vakbond het idee van de drie ministers. Het CNV wijst erop dat er nauwelijks onderwijspersoneel is ingeënt en dat klaslokalen nog altijd slecht geventileerd worden. Ook de Algemene Onderwijsbond kan zich niet vinden in het voorstel. "Wij vinden het verantwoord als het OMT het verantwoord vindt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl