NOS NieuwsAangepast

8530 nieuwe besmettingen; 6 procent meer IC-opnames dan week eerder

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 8530 nieuwe coronabesmettingen gemeld, 1682 meer dan gisteren.

Op woensdag en donderdag is het aantal positieve tests vrijwel altijd hoger dan de rest van de week. Dat komt doordat mensen zich in het weekend minder laten testen en er in de loop van de week vervolgens een 'inhaaleffect' ontstaat.

Toch is er ook over de hele week sprake van een duidelijke stijging van het aantal positieve coronatests. Het gaat om een toename van 14 procent vergeleken met de zeven dagen daarvoor. Niet eerder dit jaar was het weekgemiddelde van 8143 per dag zo hoog.

2614 coronapatiënten in het ziekenhuis

Er liggen vandaag in totaal 2614 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2653), van wie 822 op de IC (gisteren: 823).

Opvallend is dat het aantal nieuwe opnames in de ziekenhuizen hoog blijft, met vandaag 296 nieuwe opnames. Het OMT schreef in zijn advies aan het kabinet van afgelopen maandag dat "het aantal ziekenhuis- en IC-opnames op een plateau lijken te zijn beland", maar "dat het onduidelijk is of we al over de piek zijn".

De meest recente cijfers wijzen er niet op dat dat laatste het geval is: de ziekenhuisopnames zijn volgens de cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) de voorbije week met 1 procent gestegen ten opzichte van de zeven dagen daarvoor. Bij de IC-opnames gaat het om een toename met 6,5 procent.

De komende tijd moet blijken of deze stijging omslaat in een stevige daling van de IC-opnames die Jaap van Dissel van het RIVM ministers zondag in het Catshuis in het vooruitzicht stelde. Hij zei toen te hopen dat de instroom op de intensivecareafdelingen volgende week met 10 procent daalt, blijkt uit de inmiddels gepubliceerde 'Catshuisstukken'. Premier Rutte gebruikte die prognose gisteren om de aangekondigde versoepelingen te verdedigen. Terwijl het nadrukkelijke advies van het OMT en Van Dissel was om te wachten tot die voorspelde daling werkelijk een feit is.

18 overleden covidpatiënten

Bij het RIVM werden 18 overleden covidpatiënten gemeld. Gisteren waren dat er nog 27. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 19 doden per dag, tegen 25 doden per dag een week eerder. Daarmee begint het aantal overledenen weer te dalen.

Sinds 1 januari van dit jaar zijn er 5629 'officiële' coronadoden gemeld. Dat zijn er in werkelijkheid meer; niet alle overledenen zijn getest.

In de strijd tegen het coronavirus zijn naar schatting van het ministerie van volksgezondheid 4,8 miljoen prikken gezet. Het gaat daarbij om het aantal gezette prikken, niet het aantal gevaccineerden.

De afgelopen tijd is het vaccinatietempo gestegen, met een gemiddelde van 109.000 per dag. Gisteren waren dat er iets minder, 99.000.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl