liveblog
NOS NieuwsAangepast

Helft Amerikanen eenmaal geprikt • VK meldt nog maar tien coronadoden

liveblog gesloten

Kabinet wil doorgaan met Fieldlabs, maar Breda moet zelf beslissen over 538-feest

Het kabinet ziet geen reden om te stoppen met de Fieldlab-evenementen die de komende tijd gepland staan, melden ingewijden aan de NOS. De gemeente Breda moet zelf beslissen of het omstreden 538-feest in die stad op 24 april doorgang kan vinden, stellen verschillende ministers.

De burgemeester van Breda, Paul Depla, zei vanavond tegen Nieuwsuur dat hij eerst alle adviezen "zorgvuldig" wil afwegen voordat hij beslist of hij een vergunning voor het evenement - waarbij 10.000 bezoekers welkom zijn - verleent. "De maatschappelijke onrust zien we overal, zeker in de stad Breda", zegt Depla. Maar hij zegt ook te luisteren naar de "1,2 miljoen mensen" die geprobeerd hebben een ticket te kopen. "Dat is ook sentiment dat in de samenleving leeft."

Helft van volwassenen in VS minstens eenmaal gevaccineerd

De helft van de volwassenen in de Verenigde Staten is nu minstens eenmaal gevaccineerd tegen corona. Dat melden de Centers for Disease Control and Prevention (CDC), het Amerikaanse RIVM.

Dat betekent dat bijna 130 miljoen mensen van 18 jaar en ouder een prik hebben gehad. Bijna 84 miljoen mensen, oftewel 32,5 procent van de volwassen bevolking, is volledig gevaccineerd.

KHN: goed nieuws dat versoepelingen niet van tafel zijn

De Koninklijke Horeca Nederland (KHN) noemt het "goed nieuws" dat de mogelijke versoepelingen op 28 april - om onder meer de terrassen te openen - nog niet van tafel zijn. Het kabinet is volgens ingewijden positiever geworden over de kans op de versoepelingen.

Wel herhaalt de KHN de oproep om horecazaken helemaal te openen, en niet alleen de terrassen.

"Kabinet in principe niet tegen 538-evenement in Breda"

In principe is het kabinet niet tegen het doorgaan van het 538-evenement in Breda, zeggen ingewijden in Den Haag. Het feest dient namelijk tevens als onderzoek naar de vraag of grote bijeenkomsten mogelijk zijn als bezoekers vooraf getest worden. De openbare orde moet wel te handhaven zijn.

Ee woordvoerder van de gemeente Breda zegt dat er vanavond geen overleg met het kabinet is over het evenement. Het is onduidelijk of en wanneer dat overleg er wel komt.

Burgemeester van Breda: testen in praktijk nodig om uit crisis te komen

De burgemeester van Breda, Paul Depla, staat achter het testevenement 538-Oranjedag op 24 april in zijn stad. "Als ik nee zeg, maar een dag later vindt in een Amsterdams stadion Ajax-AZ plaats met 7500 mensen, ook dicht bij een ziekenhuis. Waarom kan dat dan wel doorgaan?", zegt Depla tegen de NOS. "En een evenement als dit zou niet kunnen doorgaan, alleen omdat er een petitie wordt ondertekend."

De petitie die een arts van het Bredase Amphia Ziekenhuis tegen het testevenement initieerde, is rond 19.00 uur al meer dan 230.000 keer ondertekend.

Depla zegt dat middels de Fieldlab-evenementen ervaring wordt opgedaan om erachter te komen hoe we op een "veilige manier" uit de crisis kunnen komen en evenementen kunnen organiseren. "En dat moeten we eerst testen in de praktijk", benadrukt Depla.

Zij zijn gevaccineerd: 'Ik kan me weer vrijer bewegen'

"De angst is weg". "Er heerste een soort euforie op de afdeling". En: "Ik heb mijn moeder weer een knuffel geven".

Inmiddels zijn in Nederland naar schatting 4,5 miljoen prikken gezet. Hoe is het om gevaccineerd te zijn? We vroegen het aan Bob Herzberger, Rowan Marijnissen en Uta Stijnen, die al twee prikken hebben gehad.

Kabinet 'positiever' over openen terrassen en opheffen avondklok op 28 april

Het kabinet is positiever geworden over de kans op de opening van terrassen en het verdwijnen van de avondklok op woensdag 28 april. De ontwikkeling van het coronavirus verloopt gunstiger dan de afgelopen dagen werd verwacht. Het kabinet wacht de cijfers de komende twee dagen af en neemt dinsdag een besluit.

Dit is volgens ingewijden de belangrijkste uitkomst van het Catshuisoverleg van een deel van het kabinet met het OMT. Aanstaande dinsdag is er zeer waarschijnlijk een nieuwe persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge van Volksgezondheid.

VK meldt tien doden in 24 uur, laagste aantal sinds september

In het Verenigd Koninkrijk zijn in de afgelopen 24 uur tien overleden coronapatiënten gemeld. Dat is het laagste aantal sterfgevallen sinds 9 september. Gisteren werden 35 coronadoden gemeld.

Het Britse vaccinatieprogramma is zeer succesvol; ruim 32 miljoen mensen heb minstens één prik gekregen.

Italiaanse hogesnelheidstrein rijdt met coronavrije coupé

In Italië rijdt sinds dit weekend een hogesnelheidstrein met een coronavrije coupé. Passagiers worden op het station getest en mogen alleen met een negatief testresultaat naar binnen.

"Ik ben al veertien maanden niet meer met de trein geweest":

Hogesnelheidstrein Italië nu covid-vrij

Catshuisberaad voorbij, nog geen uitkomsten bekend

Het overleg tussen bewindslieden en OMT-deskundigen in het Catshuis in Den Haag is voorbij. Het is nog niet bekend wat er is besloten over eventuele versoepelingen op 28 april; het belangrijkste onderwerp op de agenda was de afschaffing van de avondklok en de opening van de terrassen en winkels.

Afgelopen dinsdag werden deze versoepelingen al aangekondigd, maar het aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnamen moet dan niet te hoog zijn. Premier Rutte waarschuwde de afgelopen dagen al dat het er niet goed uit ziet.

Petitie tegen 538-Oranjedag 200.000 keer ondertekend

De petitie tegen de 538-Oranjedag in Breda is inmiddels 200.000 keer ondertekend. Een arts van het Amphia Ziekenhuis in dezelfde stad initieerde de petitie; hij stelt namens "verontruste zorgverleners, patiënten op de steeds langer wordende wachtlijsten, hun naasten en anderen" dat "dit ondoordachte pseudo-experiment" moet worden afgeblazen.

De petitie werd gisteren gelanceerd en werd vandaag in korte tijd tienduizenden keren digitaal ondertekend. Het aantal loopt nog altijd op; de teller stond rond 15.00 uur nog op 175.000.

De gemeente Breda heeft het kabinet inmiddels gevraagd of het nog altijd voorstander is van het evenement op 24 april, waarbij 10.000 bezoekers welkom zijn.

'925 miljoen voor testevenementen zinloos'

De 925 miljoen euro die de overheid investeert in coronateststraten om mensen weer toegang tot evenementen en uitjes te geven, kan op een veel betere manier besteed worden. Dat staat in een open brief die vier ziekenhuisbestuurders, enkele artsen en de vier voorzitters van grote zorgverzekeraars aan minister De Jonge hebben gestuurd.

"Kiezen we voor een kostbare impulsaankoop om even de gemoederen te sussen of willen we het bedrag duurzaam investeren in een gezondere samenleving?", vragen ze zich af.

Zij pleiten ervoor om het bedrag te investeren in "bewezen effectieve preventieprogramma's". "Als er één belangrijke les getrokken kan worden uit de coronacrisis dan is dat het belang van gezond leven", schrijven ze. Ze halen aan dat roken en overgewicht belangrijke risicofactoren zijn bij een coronabesmetting.

8600 nieuwe besmettingen, ook iets meer mensen in het ziekenhuis

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 8600 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 299 meer dan gisteren. Gemiddeld stijgt het aantal positieve coronatests ook: afgelopen week werden gemiddeld 7633 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 10 procent meer dan vorige week.

In de ziekenhuizen nam de bezetting iets toe. Er liggen nu 2478 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2428), van wie 808 op de IC (gisteren: 802), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Bij het RIVM werden 12 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren waren dat er 31. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 21 doden per dag, even veel als een week eerder. Hoe het aantal doden zich ontwikkelt, hangt mede af van het aantal besmettingen in verpleeghuizen. Er zijn nu 182 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Een week geleden waren dat er 178.

Gemeente Amsterdam sluit Vondelpark af, weer 'te druk'

De gemeente Amsterdam heeft het Vondelpark afgesloten; mensen kunnen het park alleen nog verlaten. Volgens de gemeente is het weer te druk.

Gisteren sloot de gemeente alle vier de zij-ingangen van het park vanwege drukte. Het Sarphatipark, ook in Amsterdam, werd helemaal afgesloten.

Duitsland herdenkt zijn 80.000 coronadoden

Duitsland heeft de 80.000 coronadoden in het land herdacht met een kerkdienst in Berlijn. President Steinmeier opende de ceremonie met een emotionele toespraak, waarin hij de pandemie een "donkere tijd" noemde die "diepe wonden en grote gaten heeft geslagen". Hij riep op tot eenheid.

Bondskanselier Merkel en andere overheidsvertegenwoordigers woonden de dienst bij en ook vijf nabestaanden namen deel aan de herdenkingsceremonie.

Duitsland herdenkt 80.000 coronadoden

Catshuisberaad van start: wel of geen versoepelingen vanaf 28 april?

In Den Haag is het overleg begonnen tussen een deel van het demissionaire kabinet en deskundigen van het Outbreak Management Team over de stand van zaken met betrekking tot de versoepeling van de coronaregels. Het belangrijkste onderwerp op de agenda zijn de geplande afschaffing van de avondklok en van de opening van de terrassen en de detailhandel op woensdag 28 april.

Afgelopen dinsdag werden deze versoepelingen aangekondigd, wel met een slag om de arm. Het aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnamen moet niet te hoog zijn. Het ziet er niet goed uit, waarschuwde premier Rutte al de afgelopen dagen.

Deskundige Jaap van Dissel van het RIVM zal op basis van de huidige cijfers met een advies komen en dan moeten de betrokken ministers de uiteindelijke knoop doorhakken. Het Catshuisoverleg staat gepland tot het eind van de middag.

Vandaag kwam niet alleen demissionair premier Rutte op de fiets, minister De Jonge kwam op de racefiets aan op het Catshuis.

Aankomsten bij het Catshuis

Sterke stijging besmettingen onder jongeren in India

India is getroffen door een nieuwe opleving in het aantal coronabesmettingen. Volgens de autoriteiten waren er in een week tijd 1 miljoen nieuwe positieve tests. Begin dit jaar dacht India dat het de pandemie had verslagen en werd er begonnen met vaccineren.

Steeds meer mensen lieten hun mondkapje thuis en namen het niet meer zo nauw met de afstandsregel. Er werden grote religieuze bijeenkomsten gehouden en verkiezingscampagnes gevoerd.

Opvallend is dat het aantal ernstig zieken en doden onder mensen onder de 45 toeneemt, het zou gaan om 65 procent. Daarvoor is geen eenduidige verklaring te geven. Mogelijk zijn zij vatbaarder voor een nieuwe variant van het coronavirus.

Dat leidt tot grote bezorgdheid in het land, waar 65 procent van de bevolking onder de 35 is. Specialisten zeggen dat de situatie in de ziekenhuizen nu al precair is en ze vrezen dat het ergste nog moet komen.

Weer zonder mondkapje over straat in Jeruzalem

Weer zonder masker over straat

538 wil Oranjedag doorzetten ondanks veelgetekende petitie

Muziekstation 538 zegt de ophef over de geplande Oranjedag op 24 april te betreuren. Het muziekfestival wordt gehouden met toestemming van het kabinet en de gemeente Breda, zegt 538.

De petitie die een arts van het Amphia Ziekenhuis in Breda is begonnen tegen het 538-Koningsdagfeest is binnen een dag al meer dan 125.000 keer ondertekend. De initiatiefnemers noemen het 'testfeest' op 24 april "een slag in het gezicht van de zorgverleners in het ziekenhuis 400 meter verderop".

De gemeente Breda zegt het kabinet te hebben gevraagd of het nog steeds achter het besluit staat dat de Oranjedag mag worden gehouden.

Lees hier meer:

Alle Rhodosgangers nu negatief getest, niemand meer in quarantaine

Van de vier deelnemers aan de Rhodosreis die vrijdag niet duidelijk negatief testten, is nu duidelijk dat ze het coronavirus niet hebben. Drie kregen er na de nieuwe PCR-test van gisteren wel een negatieve uitslag. Bij de vierde zat de uitslag nog in het grensgebied. Deze persoon is vandaag opnieuw getest en blijkt nu ook negatief. Dat betekent dat de vier vakantievierders en hun kamergenoten weer naar buiten mogen.

Sunweb laat weten dat de vakantiegangers zich nog steeds goed vermaken. "Het weer is goed, het is zo'n 24, 25 graden en de mensen liggen lekker aan het zwembad met een boek, hun laptop of een tijdschrift." Ook de sfeer is goed en de mensen houden zich goed aan de afspraken. "Ze wijzen elkaar erop als iemand een keer zijn mondkapje vergeet. Het is duidelijk dat de mensen weten waarvoor ze hebben getekend."

De reis naar Rhodos is een initiatief van het kabinet en de reisbranche. Morgenmiddag komen de vakantiegangers weer aan op Schiphol.

Ontario trekt strenge beperkingen in na woedende reacties

De premier van de Canadese provincie Ontario heeft een aantal zware beperkingen ingetrokken na hevig protest. Speeltuinen waren gesloten en de politie mocht iedereen op straat vragen naar een verklaring waarom hij of zij niet thuis was gebleven en eventueel een bekeuring geven. Het protest kwam niet alleen van de bevolking, maar ook van de politie en uit de gezondheidszorg.

De politie verzette zich al meteen tegen de maatregelen. Agenten zeiden dat ze niet van plan waren om mensen lukraak aan te houden. De gezondheidszorg klaagde dat de beperkingen zich toespitsten op het buitenleven in plaats van op het binnen ontmoeten van mensen, wat meer kans op besmetting geeft. Daarop werden de extra maatregelen ingetrokken.

Israël heft mondkapjesplicht op straat op

In Israël is na ruim een jaar de mondkapjesplicht op straat opgeheven. Vanochtend waren al veel mensen zonder mondkapje op straat te zien. In publieke binnenruimtes blijft een kapje nog wel verplicht. Deskundigen verwachten dat dat over een maand wordt afgeschaft, gebaseerd op de afnemende besmettingscijfers.

Ook zijn veel scholen weer volledig open. Leerlingen zitten in volle klassen in plaats van in kleine groepjes, wel met mondkapjes op.

Israël heeft de afgelopen vier maanden al een groot deel van de bevolking ingeënt tegen het coronavirus. Het aantal ernstig zieke coronapatiënten in het ziekenhuis is gedaald van 1200 in januari tot zo'n 200 nu.

Meer dan 5,3 miljoen van de 9 miljoen inwoners hebben al ten minste één prik gekregen met het BioNTech/Pfizer-vaccin. Nog ongeveer een miljoen mensen van boven de 16 zijn nog niet gevaccineerd. Er is nog geen groepsimmuniteit bereikt.

Huwelijksmarkt Toscane volledig op zijn gat

In de Italiaanse stad Siena en omgeving worden jaarlijks 50.000 huwelijken gesloten. Door de coronapandemie zijn het er nog maar enkele. De opbrengst van zo'n 160 miljoen euro per jaar gaat in rook op. Bruiloftsplanners in de Toscaanse stad met zijn kenmerkende ronde plein, de jaarlijkse paardenrace Palio en zijn middeleeuwse straatjes richten hun pijlen noodgedwongen op de komende jaren.

Lees hier het verhaal van Nieuwsuur over de tanende bruiloftsindustrie:

Grote coronaherdenking in Duitsland

Duitsland herdenkt vandaag zijn coronaslachtoffers. Vanochtend is er een oecumenische kerkdienst in de Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche. Vanmiddag volgt een herdenkingsplechtigheid in het Konzerthaus in Berlijn waaraan Bondskanselier Merkel deelneemt. President Frank-Walter Steinmeier houdt een toespraak en ook nabestaanden van coronaslachtoffers komen aan het woord. De herdenkingsmomenten worden op de Duitse tv uitgezonden en op alle overheidsgebouwen hangt de vlag halfstok. Op de plaatsen waar de herdenking plaatsvindt, geldt een demonstratieverbod.

In Duitsland zijn zo'n 80.000 mensen overleden aan de gevolgen van het virus.

Petitie tegen feest meer dan 100.000 keer getekend

Een petitie tegen een testevenement van Radio 538 voor een Koningsdagfeest is meer dan 100.000 keer ondertekend. De initiatiefnemer is een arts van een ziekenhuis in Breda, vlak bij de plek van het testevenement. Hij noemt het een slag in het gezicht van patiënten en zorgverleners dat er 10.000 mensen welkom zijn terwijl de reguliere zorg wordt afgeschaald. De petitie wordt ook ondersteund door verontruste zorgverleners en patiënten. Ze willen dat het evenement wordt afgeblazen.

Catshuisberaad: kabinet overlegt met experts

In het Catshuis overlegt een deel van het kabinet vanmiddag met experts van onder meer het RIVM over het coronabeleid.

Het kabinet wil de maatschappij de komende maanden in vijf stappen uit de harde lockdown halen, mits de cijfers de goede kant op gaan. Op 28 april zou in dat geval een eerste stap mogelijk zijn. Naast het openen van de terrassen gaat het om de afschaffing van de avondklok, thuisbezoek naar twee personen per dag en winkels die meer verkoopmogelijkheden zouden krijgen. Ook zouden vanaf 26 april de hogescholen en universiteiten heropenen voor in ieder geval een dag per week fysiek onderwijs.

De afgelopen dagen toonde premier Rutte zich er somber over of alles nog deze maand lukt. Mogelijk kunnen de maatregelen pas in de tweede week van mei versoepeld worden, zei hij vrijdag. Eerst moet de piek van het aantal nieuwe coronabesmettingen bereikt zijn en dat lijkt nu nog niet het geval.

Publiek geweerd bij Amstel Gold race

Publiek is vandaag niet welkom bij de Amstel Gold Race in Zuid-Limburg en wordt aangeraden de wielerronde op tv te volgen. Om mensen bij de race weg te houden, is er veel beveiliging langs het parcours. "Je moet door drie schillen wil je überhaupt bij het parcours kunnen komen", zegt Roy Packbier van de organisatie:

Drie lagen beveiliging houden publiek weg bij Gold Race: 'Blijf thuis voor de buis'

Frankrijk schort alle vluchten van en naar Brazilië op

Frankrijk heeft alle vluchten van en naar Brazilië opgeschort vanwege de Braziliaanse variant van het coronavirus. Het land voert ook een verplichte quarantaine in van tien dagen voor reizigers uit Brazilië, Argentinië, Chili en Zuid-Afrika uit bezorgdheid over verschillende coronavirusvarianten. Het vliegverkeer van en naar Argentinië, Chili en Zuid-Afrika gaat wel door.

De toestand in Brazilië verslechtert sinds februari door een uitbraak van een lokale variant van het virus. De besmettelijkere coronavariant P1, die in december opdook in het Amazonegebied, baart vooral zorgen omdat die zich bijna de helft sneller dan de 'klassieke' versie van het virus verspreidt. Mogelijk is de Braziliaanse variant ook beter bestand tegen vaccins en antistoffen bij mensen die eerder corona hebben gehad.

Dat de vluchten uit Argentinië, Chili en Zuid-Afrika nog wel doorgaan heeft er volgens de Franse autoriteiten mee te maken dat de aanwezigheid van covid-varianten in die landen nog niet hetzelfde zorgwekkende niveau heeft bereikt als in Brazilië.

Welkom

Welkom in het liveblog van zondag 18 april. Het blog van gisteren kun je hier teruglezen.