Vijftigduizend huwelijken worden er elk jaar in het Toscaanse stadje Siena en omgeving gesloten. Een industrie die goed is voor 160 miljoen euro per jaar. Maar door de coronapandemie gaan er nog maar weinig bruiloften door.
Benedetta Vittori is huwelijksplanner in Toscane. "We hebben veel mogelijkheden voor een bruiloft, in veel verschillende stijlen die we op basis van de behoefte bepalen." Maar op dit moment is het in haar bedrijf crisis. "Helaas kunnen we al een jaar niet werken. Of alleen in beperkte mate, niet op de top van ons kunnen."
Somber jaar
Toscane staat in Europa bekend om z'n mooie trouwdecors. Maar ook in de huwelijksindustrie heeft de crisis toegeslagen. Ook voor aanstaande zomer is er niet veel hoop. Italiaanse huwelijksplanners richten zich noodgedwongen op 2022 en 2023.
"De impact is enorm", zegt Emanuele Fumi Cambi Gado. Zijn adellijke familie leeft vooral van bruiloften op het familielandgoed. Nooit eerder was het zo'n somber jaar. "We hebben alle bruiloften moeten doorschuiven en we hebben slechts een klein aantal bruiloften staan voor juni. We moeten nog even afwachten hoe de situatie er dan uitziet wat betreft de besmettingen."
'Mama mia, wat missen we de toeristen'
Staat Europa weer een zwarte zomer te wachten? Italianen leven tussen hoop en vrees. De stille straten van Siena doen denken aan het Italië van de jaren 60. Vóór corona telde Toscane 48 miljoen hotelovernachtingen, vorig jaar was het minder dan de helft.
De zaken van ijsverkoper Luciano Raffaelli, van La Gelateria di Siena, gaan ook bar slecht. "Mama mia, wat missen we de toeristen. Er is hier al twee jaar geen toerist te bekennen."
Op het Piazza del Campo in Siena zijn mensen niet blij met de teruggevonden rust. "Ook al zijn we hier heel erg gehecht aan onze stad en zijn we graag onder elkaar, toch missen we de toeristen", zegt een inwoonster. "We missen de levendigheid van Siena, de volle pleinen, volle restaurants, musea vol mensen. We missen ons normale leven. En normaal is Siena met toeristen."
De hotels in Siena die normaal gesproken volgeboekt zouden zijn, maken zich inmiddels flinke zorgen. "Het is heel slecht, niet elk hotel gaat dit overleven", zegt Rossella Lezzi, voorzitter van de hoteliers-vereniging. "Er staan veel hotels te koop en veel hotels zijn gesloten. 85 procent is dicht, als het geen 90 procent is. Misschien gaan ze in juli weer open, of in juni, dat hangt ervan af. Maar veel hotels gaan helemaal niet meer open. Een kwart is al failliet."
Met een vaccinatiepaspoort kan iedereen weer veilig reizen. En het allerbelangrijkste is dat we weer samen mooie momenten kunnen beleven.
De ondernemers in Toscane richten hun hoop op de vaccins en leggen hun lot in handen van de gezondheidszorg. Het vaccineren komt inmiddels goed op gang. Ze hopen dat ook buitenlandse toeristen zich beschermen. "Voor de veiligheid van ons allemaal. Het wordt ons sterk aangeraden om het vaccin te nemen, dus waarom zouden mensen dat niet doen?", vraagt een vrouw zich af. Ze heeft net een prik gekregen.
"Het vaccinatiepaspoort moet in heel Europa worden ingevoerd, zodat de mensen kunnen reizen. Als ze niet ingeënt zijn, moeten ze hier niet komen."
Weer veilig reizen
Maar het vaccinatiepaspoort staat ook in Toscane ter discussie. Onderscheid maken tussen toeristen die mogen komen en die geweigerd worden, dat zit Italianen niet lekker.
Al kan het in de trouwbranche handig zijn. "Een vaccinatiepaspoort zou in ieders voordeel zijn", zegt huwelijksplanner Vittori. "Ik denk dat we met dat paspoort weer allemaal opgelucht adem kunnen halen. Want iedereen kan weer veilig reizen, en dat is het allerbelangrijkste. Dat we weer samen mooie momenten kunnen beleven."
Maar ijsverkoper Raffaelli weet het nog zo net niet. "Ik ben tegen het paspoort. Als iedereen voorzichtig is, mondkapjes draagt, dan verdwijnt het virus langzamerhand vanzelf, hoop ik. Ik hoop dat we er eind van de zomer vanaf zijn."