NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Helft Amerikanen eenmaal geprikt • VK meldt nog maar tien coronadoden

Liveblog gesloten
 • Kabinet wil doorgaan met Fieldlabs, maar Breda moet zelf beslissen over 538-feest

  Het kabinet ziet geen reden om te stoppen met de Fieldlab-evenementen die de komende tijd gepland staan, melden ingewijden aan de NOS. De gemeente Breda moet zelf beslissen of het omstreden 538-feest in die stad op 24 april doorgang kan vinden, stellen verschillende ministers.

  De burgemeester van Breda, Paul Depla, zei vanavond tegen Nieuwsuur dat hij eerst alle adviezen "zorgvuldig" wil afwegen voordat hij beslist of hij een vergunning voor het evenement - waarbij 10.000 bezoekers welkom zijn - verleent. "De maatschappelijke onrust zien we overal, zeker in de stad Breda", zegt Depla. Maar hij zegt ook te luisteren naar de "1,2 miljoen mensen" die geprobeerd hebben een ticket te kopen. "Dat is ook sentiment dat in de samenleving leeft."

 • Helft van volwassenen in VS minstens eenmaal gevaccineerd

  De helft van de volwassenen in de Verenigde Staten is nu minstens eenmaal gevaccineerd tegen corona. Dat melden de Centers for Disease Control and Prevention (CDC), het Amerikaanse RIVM.

  Dat betekent dat bijna 130 miljoen mensen van 18 jaar en ouder een prik hebben gehad. Bijna 84 miljoen mensen, oftewel 32,5 procent van de volwassen bevolking, is volledig gevaccineerd.

 • KHN: goed nieuws dat versoepelingen niet van tafel zijn

  De Koninklijke Horeca Nederland (KHN) noemt het "goed nieuws" dat de mogelijke versoepelingen op 28 april - om onder meer de terrassen te openen - nog niet van tafel zijn. Het kabinet is volgens ingewijden positiever geworden over de kans op de versoepelingen.

  Wel herhaalt de KHN de oproep om horecazaken helemaal te openen, en niet alleen de terrassen.

 • "Kabinet in principe niet tegen 538-evenement in Breda"

  In principe is het kabinet niet tegen het doorgaan van het 538-evenement in Breda, zeggen ingewijden in Den Haag. Het feest dient namelijk tevens als onderzoek naar de vraag of grote bijeenkomsten mogelijk zijn als bezoekers vooraf getest worden. De openbare orde moet wel te handhaven zijn.

  Ee woordvoerder van de gemeente Breda zegt dat er vanavond geen overleg met het kabinet is over het evenement. Het is onduidelijk of en wanneer dat overleg er wel komt.

 • Burgemeester van Breda: testen in praktijk nodig om uit crisis te komen

  De burgemeester van Breda, Paul Depla, staat achter het testevenement 538-Oranjedag op 24 april in zijn stad. "Als ik nee zeg, maar een dag later vindt in een Amsterdams stadion Ajax-AZ plaats met 7500 mensen, ook dicht bij een ziekenhuis. Waarom kan dat dan wel doorgaan?", zegt Depla tegen de NOS. "En een evenement als dit zou niet kunnen doorgaan, alleen omdat er een petitie wordt ondertekend."

  De petitie die een arts van het Bredase Amphia Ziekenhuis tegen het testevenement initieerde, is rond 19.00 uur al meer dan 230.000 keer ondertekend.

  Depla zegt dat middels de Fieldlab-evenementen ervaring wordt opgedaan om erachter te komen hoe we op een "veilige manier" uit de crisis kunnen komen en evenementen kunnen organiseren. "En dat moeten we eerst testen in de praktijk", benadrukt Depla.

 • Zij zijn gevaccineerd: 'Ik kan me weer vrijer bewegen'

  "De angst is weg". "Er heerste een soort euforie op de afdeling". En: "Ik heb mijn moeder weer een knuffel geven".

  Inmiddels zijn in Nederland naar schatting 4,5 miljoen prikken gezet. Hoe is het om gevaccineerd te zijn? We vroegen het aan Bob Herzberger, Rowan Marijnissen en Uta Stijnen, die al twee prikken hebben gehad.

 • Kabinet 'positiever' over openen terrassen en opheffen avondklok op 28 april

  Het kabinet is positiever geworden over de kans op de opening van terrassen en het verdwijnen van de avondklok op woensdag 28 april. De ontwikkeling van het coronavirus verloopt gunstiger dan de afgelopen dagen werd verwacht. Het kabinet wacht de cijfers de komende twee dagen af en neemt dinsdag een besluit.

  Dit is volgens ingewijden de belangrijkste uitkomst van het Catshuisoverleg van een deel van het kabinet met het OMT. Aanstaande dinsdag is er zeer waarschijnlijk een nieuwe persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge van Volksgezondheid.

 • VK meldt tien doden in 24 uur, laagste aantal sinds september

  In het Verenigd Koninkrijk zijn in de afgelopen 24 uur tien overleden coronapatiënten gemeld. Dat is het laagste aantal sterfgevallen sinds 9 september. Gisteren werden 35 coronadoden gemeld.

  Het Britse vaccinatieprogramma is zeer succesvol; ruim 32 miljoen mensen heb minstens één prik gekregen.

 • Italiaanse hogesnelheidstrein rijdt met coronavrije coupé

  In Italië rijdt sinds dit weekend een hogesnelheidstrein met een coronavrije coupé. Passagiers worden op het station getest en mogen alleen met een negatief testresultaat naar binnen.

  "Ik ben al veertien maanden niet meer met de trein geweest":

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Hogesnelheidstrein Italië nu covid-vrij
 • Catshuisberaad voorbij, nog geen uitkomsten bekend

  Het overleg tussen bewindslieden en OMT-deskundigen in het Catshuis in Den Haag is voorbij. Het is nog niet bekend wat er is besloten over eventuele versoepelingen op 28 april; het belangrijkste onderwerp op de agenda was de afschaffing van de avondklok en de opening van de terrassen en winkels.

  Afgelopen dinsdag werden deze versoepelingen al aangekondigd, maar het aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnamen moet dan niet te hoog zijn. Premier Rutte waarschuwde de afgelopen dagen al dat het er niet goed uit ziet.

 • Petitie tegen 538-Oranjedag 200.000 keer ondertekend

  De petitie tegen de 538-Oranjedag in Breda is inmiddels 200.000 keer ondertekend. Een arts van het Amphia Ziekenhuis in dezelfde stad initieerde de petitie; hij stelt namens "verontruste zorgverleners, patiënten op de steeds langer wordende wachtlijsten, hun naasten en anderen" dat "dit ondoordachte pseudo-experiment" moet worden afgeblazen.

  De petitie werd gisteren gelanceerd en werd vandaag in korte tijd tienduizenden keren digitaal ondertekend. Het aantal loopt nog altijd op; de teller stond rond 15.00 uur nog op 175.000.

  De gemeente Breda heeft het kabinet inmiddels gevraagd of het nog altijd voorstander is van het evenement op 24 april, waarbij 10.000 bezoekers welkom zijn.

 • '925 miljoen voor testevenementen zinloos'

  De 925 miljoen euro die de overheid investeert in coronateststraten om mensen weer toegang tot evenementen en uitjes te geven, kan op een veel betere manier besteed worden. Dat staat in een open brief die vier ziekenhuisbestuurders, enkele artsen en de vier voorzitters van grote zorgverzekeraars aan minister De Jonge hebben gestuurd.

  "Kiezen we voor een kostbare impulsaankoop om even de gemoederen te sussen of willen we het bedrag duurzaam investeren in een gezondere samenleving?", vragen ze zich af.

  Zij pleiten ervoor om het bedrag te investeren in "bewezen effectieve preventieprogramma's". "Als er één belangrijke les getrokken kan worden uit de coronacrisis dan is dat het belang van gezond leven", schrijven ze. Ze halen aan dat roken en overgewicht belangrijke risicofactoren zijn bij een coronabesmetting.

 • 8600 nieuwe besmettingen, ook iets meer mensen in het ziekenhuis

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 8600 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 299 meer dan gisteren. Gemiddeld stijgt het aantal positieve coronatests ook: afgelopen week werden gemiddeld 7633 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 10 procent meer dan vorige week.

  In de ziekenhuizen nam de bezetting iets toe. Er liggen nu 2478 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2428), van wie 808 op de IC (gisteren: 802), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

  Bij het RIVM werden 12 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren waren dat er 31. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 21 doden per dag, even veel als een week eerder. Hoe het aantal doden zich ontwikkelt, hangt mede af van het aantal besmettingen in verpleeghuizen. Er zijn nu 182 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Een week geleden waren dat er 178.

 • Gemeente Amsterdam sluit Vondelpark af, weer 'te druk'

  De gemeente Amsterdam heeft het Vondelpark afgesloten; mensen kunnen het park alleen nog verlaten. Volgens de gemeente is het weer te druk.

  Gisteren sloot de gemeente alle vier de zij-ingangen van het park vanwege drukte. Het Sarphatipark, ook in Amsterdam, werd helemaal afgesloten.

 • Duitsland herdenkt zijn 80.000 coronadoden

  Duitsland heeft de 80.000 coronadoden in het land herdacht met een kerkdienst in Berlijn. President Steinmeier opende de ceremonie met een emotionele toespraak, waarin hij de pandemie een "donkere tijd" noemde die "diepe wonden en grote gaten heeft geslagen". Hij riep op tot eenheid.

  Bondskanselier Merkel en andere overheidsvertegenwoordigers woonden de dienst bij en ook vijf nabestaanden namen deel aan de herdenkingsceremonie.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Duitsland herdenkt 80.000 coronadoden