NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Ziekenhuispersoneel krijgt Pfizer als Janssen langer wegvalt • Winkels 'furieus' over uitspraken Rutte

 • Welkom in het coronablog van vrijdag 16 april. Je vindt hier het belangrijkste coronanieuws uit binnen- en buitenland.
 • Ziekenhuispersoneel onder de 60 dat nog niet is ingeënt, krijgt mogelijk het Pfizer-vaccin.
 • Sinds gisteren 10.00 uur zijn bij het RIVM 8966 nieuwe positieve tests gemeld.
 • De Duitse bondskanselier Merkel heeft haar eerste prik gekregen.
 • Emotionele oproep Zuyderland ziekenhuizen: vaccineer!
Liveblog gesloten
 • Feestende Cambuursupporters negeren avondklok

  Duizenden voetbalsupporters waren in Leeuwarden op de been om de aanstaande promotie van Cambuur te vieren. De club won vanavond met 4-1 van Helmond Sport en daardoor is promotie naar de Eredivisie praktisch een feit.

  Op het plein voor het stadion was het ook na het ingaan van de avondklok enorm druk, stelden verslaggevers van Omrop Fryslân vast. Supporters hadden fakkels en vuurwerk meegenomen en de anderhalvemetermaatregel werd met voeten getreden. Na een oproep van trainer Henk de Jong vertrokken de meeste fans. Tegen 23.00 uur was het Cambuurplein bij het stadion zo goed als leeg.

 • Ziekenhuispersoneel krijgt Pfizer-vaccin als Janssen langer wegvalt

  Het vaccin van Pfizer/BioNTech zal worden ingezet als alternatief voor het Janssen-vaccin, mocht het prikverbod met dat laatste middel worden verlengd. Het ministerie van Volksgezondheid heeft dat bekendgemaakt.

  Het besluit betekent volgens het ministerie dat ziekenhuispersoneel onder de 60 met direct patiëntencontact vanaf volgende week een vaccin kan krijgen. Dat had eigenlijk deze week moeten gebeuren. Maar vanwege de onzekerheid over mogelijke bijwerkingen van het Janssen-vaccin besloot demissionair minister De Jonge om dat middel niet in te zetten totdat een onderzoek van het Europese Medicijnagentschap EMA duidelijkheid biedt. Die duidelijkheid wordt komende week verwacht.

  Mocht het onderzoek voor De Jonge aanleiding geven om de Janssen-vaccins langer aan de kant te houden, dan is er nu dus een fallback-scenario voor het ziekenhuispersoneel, stelt het ministerie. "Door de voortdurende hoge druk in de ziekenhuizen door de derde golf kunnen zij zich geen uitval door ziekte veroorloven."

  Het besluit is mede te danken aan een meevaller met de levering van Pfizer-vaccins. Vandaag werd bekend dat Nederland de komende tijd wekelijks kan rekenen op tussen de 144.000 en 230.000 meer vaccins dan eerder beloofd. Eind april komt de eerste vergrote levering binnen.

 • Zuyderland-ziekenhuis: noodkreet komt voort uit grote zorgen

  Het Zuyderland Medisch Centrum in Zuid-Limburg overweegt om medewerkers vanaf volgende week in te enten met het coronavaccin van AstraZeneca. In de noodkreet die het ziekenhuis vandaag stuurde aan onder anderen minister De Jonge dreigt het de prikstop van het kabinet te negeren.

  Nieuwsuur sprak met David Jongen, voorzitter van de raad van bestuur van het ziekenhuis. "Ik maak me grote zorgen", zegt hij. "En niet alleen over ons ziekenhuis, maar ook over de uitrol bij de rest van de mensen. Ze zijn kopschuw."

 • Dinsdag oordeelt EMA over vaccin Janssen

  Het Europees Geneesmiddelenbureau EMA komt dinsdag met zijn conclusies in het onderzoek naar mogelijke bijwerkingen van het Janssen-coronavaccin. Dat zal gebeuren op een persconferentie.

  Deze week gaf Janssens moederbedrijf Johnson & Johnson landen het advies om zijn vaccins voorlopig niet in te zetten. In de VS waren bij enkele gevaccineerde mensen ongewone bloedstolsels vastgesteld, in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes.

  Het EMA stelde vervolgens een onderzoek in, maar liet landen wel weten dat ze het vaccin in de tussentijd gewoon kunnen gebruiken. De voordelen wegen wat het EMA betreft op tegen de nadelen.

  Nederland heeft besloten om de 80.000 Janssen-doses die het tot nu toe heeft gekregen voorlopig niet in te zetten. Demissionair minister De Jonge zei woensdag dat hij wil wachten op het oordeel van het EMA.

 • Grensverkeer bij Kerkrade in verwarring over Duitse regels

  In het grensgebied bij Kerkrade is onduidelijkheid over de verplichte negatieve coronatest die Nederlanders sinds 6 april nodig hebben om naar Duitsland te gaan. 1Limburg meldt dat de regels al meerdere keren veranderd zijn in anderhalve week tijd. Ook over de hoogte van eventuele boetes bestaat verwarring.

  Er wordt veel gebeld naar het grensinformatiepunt en de bijbehorende website was een dag overbelast door de drukte. "De regels over wie zich waar mag laten testen veranderen ook steeds", zegt een adviseur van het informatiepunt tegen de omroep. "Eerst was het gratis, toen niet en nu schijnt het voor Nederlanders die in Duitsland werken weer gratis te zijn." Nederlanders die kunnen aantonen dat ze in Duitsland werken, kunnen zich inmiddels gratis laten testen in Aken.

  Ook aan Duitse kant was er verwarring. De Duitse politie zou eerder deze week gedreigd hebben buschauffeurs van Arriva te bekeuren als zij met hun bus de grens overgingen. Dit probleem is inmiddels verholpen. Grensbewoners zoeken naar wegen waar weinig gecontroleerd wordt.

  In Vaals opent morgen een commerciële teststraat waar mensen die de grens over willen zich tegen betaling kunnen laten testen. Andere gemeenten overwegen dit ook.

 • 'Superband' Streamers op Koningsdag vanaf Noordeinde

  Op 27 april geeft de gelegenheidsband The Streamers zijn tweede optreden. Speciaal voor Koningsdag treedt de band, met onder anderen Guus Meeuwis, Danny Vera, Typhoon en Davina Michelle, op vanaf het terrein van Paleis Noordeinde.

  Net als de eerste show op 20 maart is het optreden te volgen via een livestream. "Het koninklijk paar en The Streamers willen op deze manier Nederland trakteren op een feestelijke afsluiting van Koningsdag 2021", laat de Rijksvoorlichtingsdienst weten. Kaarten voor de livestream zijn gratis, maar mensen kunnen wel een bijdrage achterlaten in een online fooienpot.

  Het concert begint om 20.00 uur. Er is niet bekendgemaakt of koning Willem-Alexander, koningin Máxima en hun kinderen dan in het paleis zijn. Overdag vieren ze Koningsdag in Eindhoven.

 • Volgende week meer zelftests in de supermarkt

  Nederlanders kunnen vanaf volgende week in meer supermarkten terecht voor een coronazelftest. Albert Heijn legde de tests afgelopen woensdag al in de schappen, maar Lidl begint er volgende week mee en Jumbo gaat ze naar eigen zeggen "op korte termijn" aanbieden.

  Lidl is in zee gegaan met het Chinese Acon Biotech. Albert Heijn verkoopt testen van het Zwitserse Roche. Welke testen Jumbo gaat verkopen is nog niet duidelijk.

  De prijsverschillen tussen de supermarkten zijn relatief groot. Een test bij Albert Heijn kost 6,99 euro. Lidl zegt de test te verkopen tegen kostprijs en rekent minder dan de helft van Albert Heijn. Jumbo kan nog geen prijs noemen.

 • Winkelbranche: pas half mei versoepelen onacceptabel

  Winkelbrancheorganisatie INretail vindt het "volstrekt onacceptabel" dat de coronamaatregelen mogelijk pas half mei versoepeld worden. De organisatie voor non-foodwinkels is naar eigen zeggen furieus over uitspraken van demissionair premier Rutte van vandaag. "Ondernemers willen duidelijkheid en perspectief horen."

  Dinsdag presenteerden Rutte en minister De Jonge een uitgebreid openingsplan. Daarin staat dat er op 28 april een einde komt aan de avondklok en dat de terrassen onder voorwaarden weer open kunnen, mits de coronasituatie dat toelaat. Vandaag temperde Rutte de verwachtingen en zei dat de versoepelingen mogelijk pas in de tweede week van mei kunnen ingaan.

  "Hoe duidelijk ben je als je na drie dagen alles weer ter discussie stelt?", zegt INretail. "Rutte moet koers houden en zich richten op wat 28 april wél mogelijk is, zoals een normale winkelopenstelling voor non-foodwinkels. De sector gaat eraan door alle beperkingen."

  INretail-directeur Meerman zegt dat hij winkeliers er niet van zal weerhouden om op 28 april open te gaan, ook als dat van het kabinet niet mag. "Wij gaan ze niet meer tegenhouden. Ondernemers staan met de rug tegen de muur."

 • Kabinet wil boete voor schenden quarantaineplicht van 435 euro

  Reizigers uit risicogebieden die de nieuwe quarantaineplicht schenden, riskeren een boete van 435 euro. Dat staat in het wetsvoorstel over de kwestie dat het kabinet vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

  Gisteren werd bekend dat het kabinet per 15 mei een quarantaineplicht wil instellen. Alle reizigers uit gebieden met 'zeer hoog risico' moeten minimaal vijf dagen in quarantaine. Als zij daarna een negatieve testuitslag hebben, houdt de quarantaine op. Zo niet, dan komen er nog vijf dagen bij, tot een totaal van tien dagen.

 • Merkel ingeënt met AstraZeneca-vaccin

  De Duitse bondskanselier Merkel heeft haar eerste vaccinatie tegen het coronavirus gekregen. De 66-jarige Merkel werd vandaag ingeënt met het AstraZeneca-vaccin, dat in Duitsland alleen aan 60-plussers wordt toegediend.

  Merkel laat via haar woordvoerder op Twitter weten dat ze blij is met haar vaccinatie. "Inentingen zijn de sleutel om de pandemie de baas te worden."

  Twee weken geleden werd de Duitse bondspresident Steinmeier al ingeënt tegen het coronavirus. Ook Steinmeier (65) kreeg het AstraZeneca-vaccin.

  In Duitsland zijn tot en met gisteren volgens officiële cijfers zo'n 20,8 miljoen mensen één of twee keer ingeënt. Dat is ongeveer een kwart van de bevolking.

 • 8966 nieuwe positieve tests, weekgemiddelde blijft stijgen

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 8966 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 214 meer dan gisteren.

  Gemiddeld stijgt het aantal positieve coronatests ook: de afgelopen week werden gemiddeld 7493 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is een stijging van 11 procent vergeleken met een week eerder.

  In de ziekenhuizen nam de bezetting toe. Er liggen nu 2490 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2477), van wie 792 op de IC (gisteren: 789), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.

 • Ziekenhuis Zuyderland tegen autoriteiten: wij kunnen niet langer wachten, vaccineer!

  Het Zuyderland Medisch Centrum in Zuid-Limburg is ten einde raad over het vaccinatiebeleid in Nederland, blijkt uit een open brief die de ziekenhuisgroep heeft gestuurd. Demissionair minister De Jonge, de Gezondheidsraad en het RIVM worden in niet mis te verstane bewoordingen opgeroepen "te stoppen met dralen en onrust zaaien", en vaart te maken met de massavaccinatie.

  In de brief vertelt het ziekenhuis dat vandaag de eerste patiënt is opgenomen die het AstraZeneca-vaccin had geweigerd en corona had gekregen. "We hoorden de enorme spijt in zijn stem en zagen de wanhoop in zijn ogen. Het virus had hem geveld en dit had wellicht niet gehoeven."

  De resultaten van de longscan spraken vervolgens boekdelen. "Je hoeft geen longarts te zijn om de verwoestingen te herkennen. Je hoeft ook geen epidemioloog te zijn om de risico's van niet-vaccineren te duiden."

  Zuyderland wil dat er geprikt wordt, "AstraZeneca, Janssen of welk vaccin dan ook: wij willen prikken in plaats van eindeloos debatteren."

 • Steeds meer Grieken moeten zich verplicht elke week zelf testen

  In Griekenland moeten vanaf volgende week servicemedewerkers in de publieke en private sector verplicht elke week een zelftest doen. In de eerste fase gaat het onder anderen om werknemers in de detailhandel, het openbaar vervoer, de horeca, de schoonmaak, in kapperszaken en bij rechtbanken.

  Zij moeten een keer per week een test doen, en het resultaat melden aan hun werkgever. Als die positief is, moeten ze een gratis PCR test doen. De zelftesten kunnen gratis worden afgehaald bij apotheken.

  Afgelopen week zijn verplichte zelftesten al ingevoerd bij de opening van de hoogste drie klassen van de middelbare school. Leerlingen en onderwijzend personeel mogen alleen de lessen bijwonen als ze bewijs kunnen tonen van een negatieve zelftest. Ook voor hen zijn kits voor corona-thuistests gratis verkrijgbaar bij Griekse apotheken.

  Dat geldt trouwens voor hele bevolking. Iedere inwoner heeft recht op 1 gratis test per week.

 • Pfizer gaat Nederland versneld veel extra vaccins leveren

  Nederland heeft op korte termijn een flinke meevaller met de leveringen van het Pfizer-vaccin. De farmaceut laat aan de NOS weten vanaf eind april wekelijks tussen de 144.000 en 230.000 vaccins versneld te gaan leveren.

  Deze aantallen komen bovenop de half miljoen vaccins per week die al op de planning stonden. De versnelling betekent dat er bijvoorbeeld in de week van 26 april bijna 700.000 dosis van het vaccin worden geleverd in plaats van 500.000.

  In de week van 31 mei en daarna gaat het om wekelijks 1 miljoen dosis in plaats van 800.000. Van het vaccin zijn twee dosis nodig voor de beste bescherming tegen het coronavirus.

 • Rutte: versoepeling coronamaatregelen mogelijk pas half mei

  De versoepeling van de coronamaatregelen wordt wellicht uitgesteld, mogelijk zelfs naar half mei, heeft demissionair premier Rutte gezegd. Alles hangt af van het al of niet dalen van de besmettingscijfers. "We gaan echt geen onverantwoorde dingen doen."

  Aanstaand weekend is er weer een Catshuis-overleg en als de besmettingscijfers dan geen dalende trend laten zien, wordt de genoemde datum van 28 april weer geschrapt. Op die dag stonden de opening van de terrassen en afschaffing van de avondklok gepland, al zeiden Rutte en demissionair minister De Jonge dinsdag bij de presentatie van deze plannen al wel dat de besmettingscijfers leidend zijn.

  "We bekijken het van week tot week en daarbij is de situatie in de ziekenhuizen bepalend", zei Rutte vanmorgen. "Als 28 april niet kan, wordt het 3 of 6 mei en anders is de eerstvolgende datum 13 mei."

  Volgens Rutte lopen er op dit moment 160.000 mensen rond, die het virus kunnen overdragen. "Dat zijn evenveel besmettelijken als tijdens de eerste golf. Echt heel veel dus."