Geopend attractiepark Hellendoorn niet vol • Valse vaccinatiemail in omloop
- Welkom in het coronablog van zaterdag 10 april. Je vindt hier het belangrijkste nieuws over de coronapandemie.
- Valse vaccinatiemail in omloop.
- Bevestigingsmails prikafspraken vertraagd.
- Het blog van gisteren lees je hier terug.
35.000 Janssen-vaccins voor ziekenhuismedewerkers met direct patiëntcontact
Bijna de helft van de eerste lading Janssen-vaccins gaat naar ziekenhuispersoneel dat in direct contact staat met patiënten. Dat heeft het demissionaire kabinet bekendgemaakt. Tot nu toe werden alleen ziekenhuismedewerkers ingeënt die met coronapatiënten werken, zoals op de IC of op speciale covid-afdelingen.
Maandag worden ongeveer 80.000 doses van het Janssen-vaccin geleverd, daarvan gaan er 35.000 naar de ziekenhuizen. Met het Janssen-vaccin hoeven mensen maar één keer te worden geprikt.
Attractiepark Hellendoorn geopend, maar niet vol: 'Testen in Enschede schrikt af'
Avonturenpark Hellendoorn was vandaag geopend voor publiek, als onderdeel van de pilot Testen voor Toegang. Er mochten maximaal 2000 mensen naar binnen, die allemaal een negatieve coronatest moesten kunnen laten zien. Volgens RTV Oost kwamen er uiteindelijk 1500 bezoekers. René Peul van Hellendoorn denkt dat dat onder meer komt door de coronatest vooraf. "Je moet getest worden helemaal in Enschede, dat schrikt af."
De bezoekers waren wel allemaal "extreem blij", schrijft RTV Oost. "Het voelt als een familiereünie met pretpark-gekkies, die zes maanden thuis moesten zitten en allemaal uit hun holen gekropen zijn", zegt een van hen. Dat er nergens rijen stonden, was een bijkomend voordeel.
Duitse vaccinatiebus beklad
In de Duitse deelstaat Saksen is een mobiele vaccinatielocatie van het Rode Kruis beklad met het woord 'moordenaars'. Het Rode Kruis zegt geschokt te zijn door de actie en noemt de bekladding een schande.
Rotterdam vraagt hotels om quarantainebedden
De gemeente Rotterdam vraagt hotels in de regio of ze eventueel bedden beschikbaar hebben voor de quarantaine van mensen die (mogelijk) zijn besmet met het coronavirus. "Als er grote groepen mensen ineens in quarantaine moeten, dan moet je gewoon heel snel kunnen opschalen. Daarvoor hebben we de hotels nodig", aldus een woordvoerder van de gemeente bij Rijnmond. "Juist met het Songfestival in aantocht, toeristen én steeds meer schepen die onze haven aandoen, moet je wel voldoende locaties hebben als je mensen in quarantaine moet zetten."
Een hotelmanager die anoniem wil blijven, reageert cynisch: "Aan de ene kant zegt burgemeester Aboutaleb dat de terrassen en Blijdorp zo snel mogelijk open moeten, maar ik mag nog helemaal niks in mijn hotel! Ja, ik mag quarantainebedden leveren."
Onlangs meerde kraanschip Thialf aan in de Rotterdamse haven, met aan boord veel mensen die (mogelijk) corona hadden opgelopen. Het bleek erg lastig om hen allemaal snel op te vangen in de stad. Het is onduidelijk wanneer de gemeente de bedden beschikbaar wil hebben. Het Eurovisie Songfestival is over een maand.
Bevestigingsmails prikafspraken vertraagd
Mensen die zijn geboren in 1949, 1950 en 1951 kunnen vanaf vandaag online een vaccinatieafspraak maken. Vanwege drukte kan het even duren voordat zij daarvan een bevestiging in de mailbox krijgen. Een woordvoerder van de GGD laat weten dat de bevestigingsmail "in uitzonderlijke gevallen" zo'n twee tot drie uur op zich kan laten wachten.
Valse vaccinatiemail in omloop
Het RIVM waarschuwt voor een nep-e-mail over vaccinaties die rondgaat. In de mail worden mensen uitgenodigd voor een inenting, tegen betaling. Het RIVM roept ontvangers op om niet op de links in het bericht te klikken en het telefoonnummer dat daarin wordt genoemd niet te bellen. Ook benadrukt de rijksdienst dat het ontvangen van een coronavaccin gratis is.
'Fraude met coronasteun: criminelen doen zich voor als ondernemer'
Tientallen ondernemers zijn in de problemen gekomen nadat criminelen op hun naam coronasteun hadden aangevraagd bij de overheid. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Z en RTL Nieuws. De criminelen zouden zich via eHerkenning, een soort DigiD voor bedrijven, hebben voorgedaan als ondernemer die gebruik wil maken van de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). De ingevulde gegevens worden slechts "minimaal" gecontroleerd, schrijft RTL.
Sjuk Veenstra, eigenaar van een klusbedrijf, werd de dupe van deze vorm van oplichting. Vorige maand stond bij hem een deurwaarder op de stoep, omdat hij zou hebben gefraudeerd met een TVL-aanvraag. Maar Veenstra had nog nooit zo'n aanvraag gedaan, zegt hij tegen RTL. De gegevens die namens zijn bedrijf waren ingediend, waren dan ook niet correct. "Er klopte niks van. De naam van de contactpersoon niet. Het bankrekeningnummer niet. Het telefoonnummer niet. De bedragen niet. Ik schrok me wezenloos."
Er bleek bijna 59.000 euro aan voorschot te zijn overgemaakt naar een onbekend rekeningnummer, op een totale subsidie van meer dan 75.000 euro. De hoogte van het steunbedrag hangt af van het omzetverlies van een ondernemer, die dat in zijn TVL-aanvraag ook moet aantonen. Ondanks dat de criminelen dat bij Veenstra "volstrekt ongeloofwaardig" hadden gedaan was het bedrag toch overgemaakt, naar een rekeningnummer dat bovendien niet op naam stond van Veenstra's klusbedrijf. Inmiddels heeft hij de overheid ervan overtuigd dat hij slachtoffer is van fraude en zelf niets heeft misdaan.
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), die de coronasteun uitkeert, zegt tegen RTL op de hoogte te zijn van deze vorm van fraude. Er zouden tientallen gevallen bekend zijn, maar precieze aantallen wil RVO niet noemen "omdat dit de opsporing kan schaden". Volgens de woordvoerder is het soms best lastig om dit soort fraudegevallen te signaleren, onder meer vanwege de grote hoeveelheid aanvragen: honderdduizenden per kwartaal.
7725 nieuwe besmettingen, ziekenhuisbezetting ongeveer gelijk
Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 7725 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld, 34 meer dan gisteren. Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests juist: afgelopen week werden gemiddeld 6770 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is een daling van 6 procent vergeleken met vorige week.
In de ziekenhuizen bleef de bezetting ongeveer gelijk. Er liggen nu 2491 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2495), van wie 787 op de IC (gisteren: 784), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Bij het RIVM werden 23 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren waren dat er nog 41. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 21 doden per dag, tegen 23 doden per dag een week eerder.
In Utrecht mag weer worden gesquasht
Als onderdeel van het programma Testen voor Toegang is in Utrecht de eerste binnensportlocatie weer geopend. Na het tonen van een negatief testbewijs mogen bezoekers weer een balletje slaan in deze squashhal:
Petitie om collegegeld te compenseren 15.000 keer ondertekend
Een petitie van actiegroep Compenseer Collegegeld Nu! is al ruim 15.000 ondertekend. De actievoerders vinden dat studenten lesgeld moeten terugkrijgen omdat de kwaliteit van het onderwijs zou zijn afgenomen door de coronamaatregelen. Zo stelt een student nog maar twintig minuten per week les te krijgen. De groep mikt op 40.000 handtekeningen en wil de petitie uiteindelijk aan de Tweede Kamer aanbieden.
Komend college hoeven studenten slechts de helft van het collegegeld te betalen, als compensatie voor de opgelopen achterstanden. De actiegroep vindt dat onvoldoende: "Anderhalf jaar aan financiële stress en wisselvallig tot gebrekkig onderwijs wordt niet goed gemaakt met een half jaar 'gratis' studeren".
EU-president Michel: 'Herstelfonds doet niet onder voor steunpakket VS'
In de Europese Unie wordt voldoende geld uitgetrokken voor steunmaatregelen om de klappen van de coronacrisis op te vangen. Dat zegt Charles Michel, voorzitter van de Europese Raad, in reactie op uitspraken dat het Europese coronaherstelfonds van 672 miljard tekortschiet.
"Sommige mensen maken de vergelijking met het Amerikaanse herstelplan (waar 1600 miljard euro mee gemoeid is, red.), maar dat is onterecht", zegt Michel in een interview met de Franse krant Les Échos. De EU-president wijst er op dat naast het EU-herstelfonds de individuele lidstaten ook steunpakketten hebben opgezet. Daarnaast kennen de EU-landen een royaler sociaal vangnet dan de VS, aldus Michel.
Overigens is het Europese herstelfonds nog niet in werking getreden, doordat nog niet alle lidstaten het plan hebben goedgekeurd. Zo vechten in Duitsland tegenstanders van het EU-fonds bij het constitutioneel hof in Karlsruhe aan. Eerdere hielden Polen en Hongarije het fonds tegen, uit onvrede over het koppelen van EU-subsidies aan het beschermen van de democratische rechtsstaat.
Demonstranten bij testpilot Kasteel Groeneveld in Baarn
Een paar honderd mensen hebben vanochtend een demonstratie gehouden tegen het coronabeleid bij Kasteel Groeneveld in Baarn. Het Rijksmonument is vandaag beperkt open als corona-testpilot. Bezoekers mogen onder strikte voorwaarden en met een negatieve coronatest naar binnen.
De demonstratie begon om 11.00 uur en was opgezet door een club die zich Police for freedom noemt. Gesproken werd over een "mars voor de menselijke verbinding". De demonstranten hielden onderling geen afstand,
Petitie voor sneller vaccineren medisch kwetsbare 60-minners
Een petitie waarin minister De Jonge van Volksgezondheid wordt opgeroepen haast te maken met het vaccineren van medisch kwetsbare mensen tussen de 18 en 60 jaar is al ruim 6000 keer ondertekend. De organisatie #VergeetOnsNietHugo stelt dat deze mensen al een jaar in zeer strenge quarantaine leven en hun kinderen niet naar school durven laten gaan, uit angst voor een besmetting.
Ook de Gezondheidsraad heeft geadviseerd de groep kwetsbare 18- en 60-jarigen met voorrang in te enten.
Amerikaanse universiteiten gaan vaccinbewijs aan studenten vragen
Een aantal Amerikaanse universiteiten gaan voor het komende studiejaar een bewijs van vaccinatie vragen aan nieuwe studenten. Wie om een medische of religieuze reden zich niet laat vaccineren, wordt uitgezonderd van de maatregel. Onder meer de prestigieuze Duke University stelt de regel in. Veel andere universiteiten denken nog na over de maatregel of beperken zich tot het aanmoedigen van vaccinatie.
Een op de drie Amerikanen heeft inmiddels de eerste dosis van het coronavaccin ontvangen. Vanaf 19 april komen alle volwassen Amerikanen in aanmerking voor een vaccinatie, maakte president Biden afgelopen week bekend.
Zorgen over quarantaine in kleine kamers tbs-kliniek Groningen
Familieleden maken zich zorgen over tbs'ers die als gevolg van een corona-uitbraak noodgedwongen op hun kamer in de Groningse Van Mesdagkliniek moeten blijven. "Mijn partner wordt gek, omdat hij letterlijk op een kamer van twee bij drie zit", vertelt een familielid bij RTV Noord. Een ander zegt: "Hij heeft heel veel stress. Het is onmenselijk gewoon."
Op dit moment zijn er twee afdelingen met elk ongeveer twintig tbs'ers vijf dagen in quarantaine nadat bij personeel corona was vastgesteld. Luchten, gebruik maken van gezamenlijke ruimtes of verlof opnemen kan niet. Het eten wordt via een luikje naar binnen geschoven. De tbs'ers zitten 24 uur per dag in hun kamer, ook al hebben ze wettelijk gezien recht op een uur luchten per dag.
Directeur Harry Beintema erkent tegenover de regionale omroep het probleem. "Maar wij moeten ook zorgen voor een veilige plek voor iedereen en die twee dingen gaan niet altijd samen", stelt hij. "Wanneer tbs'ers gaan luchten moeten ze door het gebouw waar ook andere groepen psychiatrische patiënten lopen, waardoor corona zich snel kan verspreiden."
Charitéziekenhuis in Berlijn slaat alarm: IC dreigt overbelast te raken
Het Charité in Berlijn, een van de grootste academische ziekenhuizen van Europa, slaat alarm vanwege een snelle stijging van het aantal coronapatiënten op de intensive care. Het ziekenhuis ziet vooral het aantal dertig- tot zestigjarigen op de IC toenemen. Tegelijkertijd raakt het personeel uitgeput en kampen veel zorgmedewerkers met mentale problemen.
De stand van zaken na drie maanden vaccineren
De coronavaccinatiecampagne is nu drie maanden aan de gang en deze week is Nederland door de 3 miljoen gezette prikken gegaan. Het vaccineren van de meest kwetsbare mensen lijkt goed te verlopen, al weten we niet precies hoe het ervoor staat. In dit artikel wordt de balans van de vaccinatiecampagne opgemaakt:
Moskeekoepel vraagt ramadan thuis te vieren
Het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO), dat 380 moskeeën vertegenwoordigt, roept moslims op de ramadan thuis met het gezin te vieren en niet bij familie en vrienden op bezoek te gaan. Grote bijeenkomsten zijn niet mogelijk als gevolg van de coronamaatregelen.
Het CMO verwacht dat de moslimgemeenschap zich aan de regels zal houden, net als tijdens de ramadan van vorig jaar. Bovendien zullen moskeeën sowieso al gesloten zijn voor het nachtgebed, vanwege de geldende avondklok. Sommige moskeeën hadden plannen om gelovigen voor de avondklok binnen te laten en ze daar te laten te overnachten, maar daar is na overleg met de CMO van afgestapt.
De islamitische vastenmaand begint dit jaar op maandag 12 of dinsdag 13 april (afhankelijk van de stand van de maan). Tot half mei eten en drinken moslims niet tussen zonsopgang en -ondergang.
Mensen uit 1949, 1950 en 1951 kunnen online prikafspraak maken
Vanaf vandaag kunnen mensen die geboren zijn in 1949, 1950 en 1951 online een prikafspraak maken, ook als ze nog geen uitnodigingsbrief van het RIVM in huis hebben. Het gaat om ongeveer een half miljoen mensen. Via deze website kan via DigiD een prikafspraak worden gemaakt.
Op dit moment worden bijna een half miljoen mensen per week gevaccineerd. Dat moet in mei zijn opgelopen tot één miljoen per week. Als alle vaccinleveringen worden nagekomen, moet iedereen op 1 juli een eerste prik hebben ontvangen, zei minister De Jonge van Volksgezondheid vorige maand.
Belgische coronacommissaris wil horeca pas half mei heropenen
Als het aan de Belgische coronacommissaris Pedro Facon ligt, kan de Belgische horeca pas half mei worden heropend. Dat zegt de adviseur, die werkt in opdracht van het Overlegcomité tussen de verschillende regeringen in België, in een interview met De Tijd. Het voornemen van de autoriteiten is om horeca op 1 mei open te stellen, maar volgens Facon "kunnen we beter niet te snel gaan".
Komende woensdag komt het Overlegcomité bijeen om over het pakket aan coronamaatregelen te spreken. Duidelijk is dat de meeste scholen op 19 april weer volledig open mogen, gevolgd door de winkels op 26 april. Volgens Facon is het onverstandig om enkele dagen later ook de horeca te openen. "Ik beslis niet zelf, maar dat is wel veel."
De Belgische virologen en corona-adviseurs Steven Van Gucht en Marc Van Ranst lieten zich gisteren in soortgelijke bewoordingen uit. Volgens Van Gucht is de timing van de versoepelingen cruciaal: "Wanneer we te vlug versoepelen, riskeren we dat de curve weer omhoog gaat", zei Van Gucht in het VRT-programma Terzake.
Corona-testpilot in attractiepark Hellendoorn
Als onderdeel van de pilot Testen voor Toegang opent attractiepark Hellendoorn vandaag zijn deuren voor publiek. Deelnemers aan de pilot moeten een negatieve coronatest kunnen laten zien bij de ingang.
Hellendoorn is het eerste pretpark dat op deze manier eenmalig open mag. Tijdens de pilots gelden de gebruikelijke coronamaatregelen, zegt de Rijksoverheid. Bezoekers moeten dus onder meer anderhalve meter afstand houden.
Vanaf deze maand worden deze pilot-evenementen gehouden bij onder meer voetbalwedstrijden, festivals en theatervoorstellingen. Bezoekers moeten een testbewijs laten zien waaruit blijkt dat ze niet besmet zijn met het coronavirus.
Experts waarschuwen voor 'vaccin-hyperfocus'
Het besluit van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) om trombose in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes als (zeer zeldzame) bijwerking toe te voegen aan de bijsluiter van het AstraZeneca-vaccin, heeft alle betrokken instanties op scherp gezet. Bijwerkingencentrum Lareb bekijkt nu alle 30.000 meldingen van mogelijke bijwerkingen nog eens en is extra alert bij nieuwe meldingen. Verder zit ook het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) "erbovenop".
Volgens deskundigen is het goed dat er streng wordt gelet op mogelijke bijwerkingen, maar moet er wel gewaakt worden voor een 'hyperfocus' en is het zaak alles duidelijk in perspectief te plaatsen. Eén ding is goed om te onthouden, zegt immunoloog Diavatopoulos. "Van de vaccins is bekend dat ze volledige bescherming bieden tegen sterfte door corona. En dat is nu heel belangrijk."
'Situatie ziekenhuis Curaçao beheersbaar'
De situatie in het ziekenhuis op Curaçao is nog steeds ernstig, maar beheersbaar, schrijft het Antilliaans Dagblad. Inmiddels wordt het Curaçao Medical Centre (CMC) bijgestaan door 90 buitenlandse zorgverleners, voornamelijk uit Nederland en de VS.
In het gloednieuwe ziekenhuis op het eiland liggen nu 130 mensen met corona. Van de 46 IC-plekken zijn er nu 41 bezet. De besmettingen stijgen niet meer explosief, maar wel gestaag. Gisteren kwamen er 277 nieuwe besmettingen bij, tegenover 240 een dag eerder. Het aantal mensen dat volgens een test corona heeft, staat nu op 4726.
De afgelopen dagen heeft het ziekenhuis de capaciteit flink opgeschroefd. Het oude Sint-Elisabeth Hospitaal, dat al was gesloten, is weer open zorg voor non-covidzorg. Ook staan er 30 bedden voor coronapatiënten van wie de situatie stabiel is. "De ruimtes zijn schoon en alle noodzakelijke apparatuur is aanwezig", zegt een chirurg volgens de krant.
Vorige week noemde een woordvoerder van het CMC de situatie "heel alarmerend". Het ziekenhuis riep mensen met een medische achtergrond op zich te melden. Daar werd flink gehoor aan gegeven. Gisteren vlogen er opnieuw tientallen Nederlandse artsen naar het eiland om te helpen met coronazorg.
Welkom in het coronaliveblog
Goedemorgen! Je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag uit binnen- en buitenland. Het blog van gisteren lees je hier terug.