NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Geopend attractiepark Hellendoorn niet vol • Valse vaccinatiemail in omloop

 • Welkom in het coronablog van zaterdag 10 april. Je vindt hier het belangrijkste nieuws over de coronapandemie.
 • Valse vaccinatiemail in omloop.
 • Bevestigingsmails prikafspraken vertraagd.
 • Het blog van gisteren lees je hier terug.
Liveblog gesloten
 • 35.000 Janssen-vaccins voor ziekenhuismedewerkers met direct patiëntcontact

  Bijna de helft van de eerste lading Janssen-vaccins gaat naar ziekenhuispersoneel dat in direct contact staat met patiënten. Dat heeft het demissionaire kabinet bekendgemaakt. Tot nu toe werden alleen ziekenhuismedewerkers ingeënt die met coronapatiënten werken, zoals op de IC of op speciale covid-afdelingen.

  Maandag worden ongeveer 80.000 doses van het Janssen-vaccin geleverd, daarvan gaan er 35.000 naar de ziekenhuizen. Met het Janssen-vaccin hoeven mensen maar één keer te worden geprikt.

 • Attractiepark Hellendoorn geopend, maar niet vol: 'Testen in Enschede schrikt af'

  Avonturenpark Hellendoorn was vandaag geopend voor publiek, als onderdeel van de pilot Testen voor Toegang. Er mochten maximaal 2000 mensen naar binnen, die allemaal een negatieve coronatest moesten kunnen laten zien. Volgens RTV Oost kwamen er uiteindelijk 1500 bezoekers. René Peul van Hellendoorn denkt dat dat onder meer komt door de coronatest vooraf. "Je moet getest worden helemaal in Enschede, dat schrikt af."

  De bezoekers waren wel allemaal "extreem blij", schrijft RTV Oost. "Het voelt als een familiereünie met pretpark-gekkies, die zes maanden thuis moesten zitten en allemaal uit hun holen gekropen zijn", zegt een van hen. Dat er nergens rijen stonden, was een bijkomend voordeel.

  1/5 Avonturenpark Hellendoorn was op deze 'testdag' geopend voor publiek ANP
  2/5 In het hele park gold eenrichtingsverkeer ANP
  3/5 ANP
  4/5 ANP
  5/5 ANP
 • Duitse vaccinatiebus beklad

  In de Duitse deelstaat Saksen is een mobiele vaccinatielocatie van het Rode Kruis beklad met het woord 'moordenaars'. Het Rode Kruis zegt geschokt te zijn door de actie en noemt de bekladding een schande.

 • Rotterdam vraagt hotels om quarantainebedden

  De gemeente Rotterdam vraagt hotels in de regio of ze eventueel bedden beschikbaar hebben voor de quarantaine van mensen die (mogelijk) zijn besmet met het coronavirus. "Als er grote groepen mensen ineens in quarantaine moeten, dan moet je gewoon heel snel kunnen opschalen. Daarvoor hebben we de hotels nodig", aldus een woordvoerder van de gemeente bij Rijnmond. "Juist met het Songfestival in aantocht, toeristen én steeds meer schepen die onze haven aandoen, moet je wel voldoende locaties hebben als je mensen in quarantaine moet zetten."

  Een hotelmanager die anoniem wil blijven, reageert cynisch: "Aan de ene kant zegt burgemeester Aboutaleb dat de terrassen en Blijdorp zo snel mogelijk open moeten, maar ik mag nog helemaal niks in mijn hotel! Ja, ik mag quarantainebedden leveren."

  Onlangs meerde kraanschip Thialf aan in de Rotterdamse haven, met aan boord veel mensen die (mogelijk) corona hadden opgelopen. Het bleek erg lastig om hen allemaal snel op te vangen in de stad. Het is onduidelijk wanneer de gemeente de bedden beschikbaar wil hebben. Het Eurovisie Songfestival is over een maand.

 • Bevestigingsmails prikafspraken vertraagd

  Mensen die zijn geboren in 1949, 1950 en 1951 kunnen vanaf vandaag online een vaccinatieafspraak maken. Vanwege drukte kan het even duren voordat zij daarvan een bevestiging in de mailbox krijgen. Een woordvoerder van de GGD laat weten dat de bevestigingsmail "in uitzonderlijke gevallen" zo'n twee tot drie uur op zich kan laten wachten.

 • Valse vaccinatiemail in omloop

  Het RIVM waarschuwt voor een nep-e-mail over vaccinaties die rondgaat. In de mail worden mensen uitgenodigd voor een inenting, tegen betaling. Het RIVM roept ontvangers op om niet op de links in het bericht te klikken en het telefoonnummer dat daarin wordt genoemd niet te bellen. Ook benadrukt de rijksdienst dat het ontvangen van een coronavaccin gratis is.

 • 'Fraude met coronasteun: criminelen doen zich voor als ondernemer'

  Tientallen ondernemers zijn in de problemen gekomen nadat criminelen op hun naam coronasteun hadden aangevraagd bij de overheid. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Z en RTL Nieuws. De criminelen zouden zich via eHerkenning, een soort DigiD voor bedrijven, hebben voorgedaan als ondernemer die gebruik wil maken van de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). De ingevulde gegevens worden slechts "minimaal" gecontroleerd, schrijft RTL.

  Sjuk Veenstra, eigenaar van een klusbedrijf, werd de dupe van deze vorm van oplichting. Vorige maand stond bij hem een deurwaarder op de stoep, omdat hij zou hebben gefraudeerd met een TVL-aanvraag. Maar Veenstra had nog nooit zo'n aanvraag gedaan, zegt hij tegen RTL. De gegevens die namens zijn bedrijf waren ingediend, waren dan ook niet correct. "Er klopte niks van. De naam van de contactpersoon niet. Het bankrekeningnummer niet. Het telefoonnummer niet. De bedragen niet. Ik schrok me wezenloos."

  Er bleek bijna 59.000 euro aan voorschot te zijn overgemaakt naar een onbekend rekeningnummer, op een totale subsidie van meer dan 75.000 euro. De hoogte van het steunbedrag hangt af van het omzetverlies van een ondernemer, die dat in zijn TVL-aanvraag ook moet aantonen. Ondanks dat de criminelen dat bij Veenstra "volstrekt ongeloofwaardig" hadden gedaan was het bedrag toch overgemaakt, naar een rekeningnummer dat bovendien niet op naam stond van Veenstra's klusbedrijf. Inmiddels heeft hij de overheid ervan overtuigd dat hij slachtoffer is van fraude en zelf niets heeft misdaan.

  De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), die de coronasteun uitkeert, zegt tegen RTL op de hoogte te zijn van deze vorm van fraude. Er zouden tientallen gevallen bekend zijn, maar precieze aantallen wil RVO niet noemen "omdat dit de opsporing kan schaden". Volgens de woordvoerder is het soms best lastig om dit soort fraudegevallen te signaleren, onder meer vanwege de grote hoeveelheid aanvragen: honderdduizenden per kwartaal.

 • 7725 nieuwe besmettingen, ziekenhuisbezetting ongeveer gelijk

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 7725 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld, 34 meer dan gisteren. Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests juist: afgelopen week werden gemiddeld 6770 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is een daling van 6 procent vergeleken met vorige week.

  In de ziekenhuizen bleef de bezetting ongeveer gelijk. Er liggen nu 2491 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2495), van wie 787 op de IC (gisteren: 784), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

  Bij het RIVM werden 23 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren waren dat er nog 41. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 21 doden per dag, tegen 23 doden per dag een week eerder.

 • In Utrecht mag weer worden gesquasht

  Als onderdeel van het programma Testen voor Toegang is in Utrecht de eerste binnensportlocatie weer geopend. Na het tonen van een negatief testbewijs mogen bezoekers weer een balletje slaan in deze squashhal:

  Squashliefhebbers in Utrecht ANP
 • Petitie om collegegeld te compenseren 15.000 keer ondertekend

  Een petitie van actiegroep Compenseer Collegegeld Nu! is al ruim 15.000 ondertekend. De actievoerders vinden dat studenten lesgeld moeten terugkrijgen omdat de kwaliteit van het onderwijs zou zijn afgenomen door de coronamaatregelen. Zo stelt een student nog maar twintig minuten per week les te krijgen. De groep mikt op 40.000 handtekeningen en wil de petitie uiteindelijk aan de Tweede Kamer aanbieden.

  Komend college hoeven studenten slechts de helft van het collegegeld te betalen, als compensatie voor de opgelopen achterstanden. De actiegroep vindt dat onvoldoende: "Anderhalf jaar aan financiële stress en wisselvallig tot gebrekkig onderwijs wordt niet goed gemaakt met een half jaar 'gratis' studeren".

 • EU-president Michel: 'Herstelfonds doet niet onder voor steunpakket VS'

  In de Europese Unie wordt voldoende geld uitgetrokken voor steunmaatregelen om de klappen van de coronacrisis op te vangen. Dat zegt Charles Michel, voorzitter van de Europese Raad, in reactie op uitspraken dat het Europese coronaherstelfonds van 672 miljard tekortschiet.

  "Sommige mensen maken de vergelijking met het Amerikaanse herstelplan (waar 1600 miljard euro mee gemoeid is, red.), maar dat is onterecht", zegt Michel in een interview met de Franse krant Les Échos. De EU-president wijst er op dat naast het EU-herstelfonds de individuele lidstaten ook steunpakketten hebben opgezet. Daarnaast kennen de EU-landen een royaler sociaal vangnet dan de VS, aldus Michel.

  Overigens is het Europese herstelfonds nog niet in werking getreden, doordat nog niet alle lidstaten het plan hebben goedgekeurd. Zo vechten in Duitsland tegenstanders van het EU-fonds bij het constitutioneel hof in Karlsruhe aan. Eerdere hielden Polen en Hongarije het fonds tegen, uit onvrede over het koppelen van EU-subsidies aan het beschermen van de democratische rechtsstaat.

 • Demonstranten bij testpilot Kasteel Groeneveld in Baarn

  Een paar honderd mensen hebben vanochtend een demonstratie gehouden tegen het coronabeleid bij Kasteel Groeneveld in Baarn. Het Rijksmonument is vandaag beperkt open als corona-testpilot. Bezoekers mogen onder strikte voorwaarden en met een negatieve coronatest naar binnen.

  De demonstratie begon om 11.00 uur en was opgezet door een club die zich Police for freedom noemt. Gesproken werd over een "mars voor de menselijke verbinding". De demonstranten hielden onderling geen afstand,

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Demonstratie tegen coronabeleid in Baarn en omgeving
 • Petitie voor sneller vaccineren medisch kwetsbare 60-minners

  Een petitie waarin minister De Jonge van Volksgezondheid wordt opgeroepen haast te maken met het vaccineren van medisch kwetsbare mensen tussen de 18 en 60 jaar is al ruim 6000 keer ondertekend. De organisatie #VergeetOnsNietHugo stelt dat deze mensen al een jaar in zeer strenge quarantaine leven en hun kinderen niet naar school durven laten gaan, uit angst voor een besmetting.

  Ook de Gezondheidsraad heeft geadviseerd de groep kwetsbare 18- en 60-jarigen met voorrang in te enten.

 • Amerikaanse universiteiten gaan vaccinbewijs aan studenten vragen

  Een aantal Amerikaanse universiteiten gaan voor het komende studiejaar een bewijs van vaccinatie vragen aan nieuwe studenten. Wie om een medische of religieuze reden zich niet laat vaccineren, wordt uitgezonderd van de maatregel. Onder meer de prestigieuze Duke University stelt de regel in. Veel andere universiteiten denken nog na over de maatregel of beperken zich tot het aanmoedigen van vaccinatie.

  Een op de drie Amerikanen heeft inmiddels de eerste dosis van het coronavaccin ontvangen. Vanaf 19 april komen alle volwassen Amerikanen in aanmerking voor een vaccinatie, maakte president Biden afgelopen week bekend.

 • Zorgen over quarantaine in kleine kamers tbs-kliniek Groningen

  Familieleden maken zich zorgen over tbs'ers die als gevolg van een corona-uitbraak noodgedwongen op hun kamer in de Groningse Van Mesdagkliniek moeten blijven. "Mijn partner wordt gek, omdat hij letterlijk op een kamer van twee bij drie zit", vertelt een familielid bij RTV Noord. Een ander zegt: "Hij heeft heel veel stress. Het is onmenselijk gewoon."

  Op dit moment zijn er twee afdelingen met elk ongeveer twintig tbs'ers vijf dagen in quarantaine nadat bij personeel corona was vastgesteld. Luchten, gebruik maken van gezamenlijke ruimtes of verlof opnemen kan niet. Het eten wordt via een luikje naar binnen geschoven. De tbs'ers zitten 24 uur per dag in hun kamer, ook al hebben ze wettelijk gezien recht op een uur luchten per dag.

  Directeur Harry Beintema erkent tegenover de regionale omroep het probleem. "Maar wij moeten ook zorgen voor een veilige plek voor iedereen en die twee dingen gaan niet altijd samen", stelt hij. "Wanneer tbs'ers gaan luchten moeten ze door het gebouw waar ook andere groepen psychiatrische patiënten lopen, waardoor corona zich snel kan verspreiden."