In samenwerking met
RTV Utrecht
NOS NieuwsAangepast

Demonstratie tegen coronabeleid in Baarn en omgeving

  • Nationale Monumentenorganisatie
    De demonstratie bij Kasteel Groeneveld, gezien vanuit het kasteel
  • Caspar Huurdeman
    De demonstratie bij Kasteel Groeneveld
  • Caspar Huurdeman
    Een deel van de demonstranten loopt na de demonstratie bij het kasteel door de straten van Baarn

Honderden mensen hebben vanochtend een demonstratie gehouden tegen het coronabeleid bij Kasteel Groeneveld in Baarn en in de omgeving van de gemeente. Het kasteel is vandaag beperkt open als corona-testpilot. Bezoekers mogen onder strikte voorwaarden en met een negatieve coronatest naar binnen.

De demonstratie begon om 11.00 uur en was opgezet door een club die zich Police for freedom noemt. Gesproken werd over een "mars voor de menselijke verbinding". Police for freedom strijdt naar eigen zeggen voor het behoud van grondrechten, zoals de vrijheid van meningsuiting en medische vrijheid. De demonstranten houden onderling geen afstand, een enkeling draagt een mondkapje.

Honderden mensen bij demonstratie tegen coronabeleid in Baarn

Marlo Reeders van de Nationale Monumentenorganisatie vindt het "enorm jammer" dat de actie bij Kasteel Groeneveld plaatsvond. "We hadden ons verheugd op de tijdelijke openstelling en van alles georganiseerd inclusief een strijkkwartet dat zou optreden", zegt ze. "Toen ik hier aankwam, ben ik met een aantal van de demonstranten in gesprek gegaan. Het eerste wat ik hoorde was: moet je geen mondkapje op? Nee, zei ik, ik ben getest, omdat ik een monument bezoek."

"Verder kreeg ik dezelfde argumenten te horen die ze ook in e-mails aan ons al hadden verwoord de afgelopen dagen: onze grondrechten zijn in het gedrang, covid bestaat niet. Eigenlijk precies wat alle 25 monumenten die vandaag meedoen aan de testpilot in honderden mails te horen kregen. Onze mailbox is echt ontploft", zegt Reeders. "Dat voelt licht bedreigend."

Noodverordening afgekondigd

Volgens RTV Utrecht waren de demonstranten eerder van plan om naar Hilversum of Apeldoorn te gaan. Maar in Hilversum werd de protestactie verboden en in Apeldoorn is het hele weekeinde een noodverordening afgekondigd om te voorkomen dat er wordt gedemonstreerd. zo meldt Omroep Gelderland. In Apeldoorn is veel politie op de been. In de loop van de middag zijn daar twee mensen opgepakt, volgens burgemeester Ton Heerts wegens belediging. Vijftig mensen die volgens hem niets in Apeldoorn te zoeken hadden, zijn door de politie weggestuurd.

De demonstranten bij Kasteel Groeneveld besloten na hun portestactie bij het monument naar Baarn te lopen. Daar liepen ze onder politiebegeleiding door de straten en bossen. Rond 14.30 uur riep de organisatie iedereen op om weer naar huis te gaan en werd de demonstratie ontbonden.

Advertentie via Ster.nl