De ME begon rond 15.45 uur met het uitvoeren van charges
NOS NieuwsAangepast

Twintig aanhoudingen en waarschuwingsschot bij protest Malieveld

De politie heeft bij een demonstratie tegen de coronamaatregelen op het Malieveld in Den Haag twintig mensen aangehouden. Er waren veel meer dan de toegestane 200 demonstranten aanwezig en de betogers hielden zich niet aan de coronaregels.

De politie vroeg de demonstranten een paar keer om te vertrekken. Toen dat niet gebeurde, ging de mobiele eenheid over tot het uitvoeren van charges. De demonstranten werden door de ME en de politie te paard en met honden verdreven.

Waarschuwingsschot

Het ging er hier en daar hardhandig aan toe. De politie zegt dat twee demonstranten gewond zijn geraakt door de inzet van de honden. Zij weigerden volgens de politie weg te gaan.

Een hondengeleider die in het nauw werd gedreven en belaagd, loste een waarschuwingsschot. Ook werd er een vrouw geraakt door een ME-busje, "dit was nadrukkelijk niet de bedoeling", aldus de politie. Op beelden is te zien dat de vrouw een duw kreeg.

Een deel van de demonstranten vluchtte niet, maar ging op het gras zitten. Ze werden beschoten met het waterkanon. De meesten bleven echter zitten, onder dekking van hun paraplu's. Rond 16.00 uur vertrokken ze alsnog.

Aan de randen van het Malieveld is de politie bekogeld met vuurwerk. De twintig arrestanten werden aangehouden voor belediging, het niet tonen van identiteitskaarten of omdat ze niet weg zijn gegaan van het Malieveld.

Enkele tientallen demonstranten hielden zich na de demonstratie op rond het Malieveld, ze werden door de politie in een zijstraat gedreven en ingesloten.

'Ga naar huis'

De demonstratie ging aan het begin van de middag van start als 'koffiedrinkactie'. Via Facebook hadden meer dan 1500 mensen laten weten dat ze wilden meedoen.

Deze demonstranten vertellen waarom ze tegen de coronamaatregelen zijn:

Demonstratie op Malieveld: 'Coronamaatregelen richten meer schade aan dan ze goed doen'

Rond 13.00 uur werd het maximaal aantal demonstranten overschreden. Een uur later besloot de politie de wegen rond het Malieveld af te sluiten en een noodbevel uit te vaardigen. Toch lukte het demonstranten toen nog om het Malieveld op te komen.

De politie zette een bord neergezet waarop stond: "Maximumaantal bereikt, ga naar huis." Op last van de politie werd er ook besloten het treinverkeer naar Den Haag Centraal en Hollands Spoor stil te leggen. Er vertrokken wel treinen van deze stations.

De demonstranten riepen kreten als "Liefde", "Vrijheid" en "Geen dictatuur". en droegen spandoeken met teksten als "Stop met liegen" en "Spoedwet is dictatuur".

Op sociale media gaat een filmpje rond waarin de politie een man met wapenstokken slaat en aanhoudt. Volgens de politie viel de man agenten eerst aan met een stok en werd vervolgens besloten hem aan te houden.

 • ANP
 • ANP
 • ANP
  Politie in gesprek met demonstranten op het Malieveld

Het is de laatste van een serie demonstraties die het hele land is doorgegaan. Daarnaast werd elke week in Amsterdam "koffie gedronken" op het Museumplein. Den Haag is het slot, aldus de organisatie, Nederland in Verzet, weg met dit kabinet.

Ook verderop in de stad was de politie aanwezig. Op de naastgelegen Koekamp begon om 14.00 uur nog een andere demonstratie, tegen klimaatverandering. Ook daar was vooraf door de gemeente gezegd dat maximaal 200 mensen werden toegelaten.

Museumplein Amsterdam

In Amsterdam was het rustiger. Op het Museumplein hadden zich rond 14.30 uur zo'n 150 mensen verzameld. Toch besloot de politie iets voor 15.00 uur om de bijeenkomst te ontbinden.

Volgens de politie hielden de aanwezigen zich niet aan de afstandsregels en was er sprake van een "spontane demonstratie". De gemeente kondigde een noodbevel af, waardoor iedereen moest vertrekken van het Museumplein.

Drie mensen die daar geen gehoor aan gaven werden gearresteerd. Ook deelde de politie twintig boetes uit voor het niet naleven van de coronaregels.

 • NOS
  Het Museumplein in Amsterdam rond 14.30 uur
 • NOS
  De situatie op het Museumplein rond 15.05 uur

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl