liveblog
NOS NieuwsAangepast

Janssen-vaccin vanaf 19 april aan EU geleverd • Kuipers: Britse variant minder dodelijk dan gemeld

  • Welkom in het coronablog van maandag 29 maart. Je vindt hier het belangrijkste nieuws over de coronapandemie.
  • 6824 nieuwe coronabesmettingen, 667 minder dan gisteren.
  • De Jonge: prognose aantal vaccinaties was te hoog, realisatie te laag.
  • WHO: virus via twee diersoorten naar mens.
liveblog gesloten

Canada schort AstraZeneca-vaccin voor mensen onder 55 op

Canada heeft het gebruik van het AstraZeneca-vaccin voor mensen jonger dan 55 jaar uit voorzorg opgeschort. De nationale gezondheidscommissie raadt dat aan vanwege mogelijk gevaar op bloedstolsels. "Gezien de mogelijke risico's is er een aanzienlijke onzekerheid over de voordelen van het vaccin voor volwassenen onder de 55 jaar oud", zegt een woordvoerder van de commissie.

Tot nu toe hebben alleen mensen van boven de 60 het vaccin toegediend gekregen in Ontario, de dichtstbevolkte provincie. "We maken ons geen zorgen over degenen die het tot dusver hebben ontvangen", zegt het hoofd van de gezondheidsdienst.

In Europa hebben verschillende landen, waaronder Nederland, het gebruik ook tijdelijk stilgelegd. Nadat het EMA oordeelde dat het vaccin veilig was, begonnen verschillende landen, ook Nederland, weer met prikken.

'Braziliaanse variant drie keer dodelijker voor twintigers'

De Braziliaanse P1-coronavirusvariant is drie keer dodelijker voor twintigers, schrijft de Volkskrant op basis van Braziliaanse wetenschappers. Epidemiologen in dat land slaan nu alarm. Nadat die Braziliaanse variant opdook, schoot het sterftecijfers onder volwassenen onder de 60 omhoog, met dus uitschieters voor twintigers.

Volgens de wetenschappers is dat een aanwijzing dat deze variant voor jongere leeftijdsgroepen gevaarlijker is. Bij dertigers, veertigers en vijftigers ligt de sterftekans tweemaal zo hoog als bij de klassieke variant becijferden de wetenschappers. Hoewel de kans bij twintigers driemaal zo hoog is, blijft de kans op overlijden voor die groep nog steeds gering.

Het risico op overlijden neemt bij twintigers die ziek zijn, dus niet alleen maar positief getest zijn, toe van 1 op 2500 naar ongeveer 1 op 770. Er zijn twee Braziliaanse varianten, de P1 en P2. De P1-variant komt volgens het RIVM heel gering voor in Nederland.

Veiligheidsberaad rekent op concreet openingsplan over twee weken

De 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio rekenen erop dat er over twee weken een concreet plan is voor de heropening van de maatschappij, schrijft persbureau ANP. Dat Veiligheidsberaad wil dat er dan een routekaart komt met betrouwbare informatie over versoepelingen.

"We hebben niks aan een routekaart die bij een tegenvaller weer aangepast moet worden. Het moet nu helder zijn", aldus Hubert Bruls, voorzitter van het beraad en burgemeester van Nijmegen. Wanneer er mogelijk beperkingen worden losgelaten, kon hij nog niet zeggen.

Het Veiligheidsberaad had kritiek op de versoepelingsroutekaart waar het kabinet eerder deze maand mee kwam. De burgemeesters bedachten wat aanpassingen, waarbij meer rekening is gehouden met de sociale en maatschappelijke gevolgen van de maatregelen. Dat aangepaste plan wordt de komende weken met onder anderen demissionair minister van Justitie Grapperhaus en demissionair minister van Volksgezondheid De Jonge besproken.

Janssen-vaccin vanaf 19 april aan Europa geleverd

De Amerikaanse farmaceut Johnson & Johnson verwacht vanaf 19 april het vaccin van dochterbedrijf Janssen aan de EU te kunnen leveren. Nederland verwacht in april zo'n 170.000 doses van dat vaccin te krijgen.

Van dat vaccin is, in tegenstelling tot de andere vaccins, maar één prik nodig. Het vaccin kreeg op 11 maart als vierde coronavaccin groen licht van het Europees geneesmiddelenbureau EMA.

RIVM: niet genoeg mensen belden voor een prik

Er waren wel genoeg vaccins, maar niet genoeg mensen die een prik wilden komen halen. Die voorlopige verklaring geeft het RIVM vandaag voor het niet halen van het weekdoel van 416.002 gezette prikken. Het werden er 280.570, ongeveer evenveel als in de afgelopen weken.

"Vaccins waren er nu genoeg", zegt vaccinatie-coördinator Jaap van Delden van het RIVM in een online bijpraatsessie over de vaccin-voorraden voor journalisten. "We hadden voldoende vaccins liggen om snel te prikken, maar de afspraken-slots kwamen gewoon niet snel genoeg vol."

De Jonge vraagt opnieuw advies over uitstellen tweede prik

Demissionair minister De Jonge heeft opnieuw advies aan de Gezondheidsraad gevraagd over het uitstellen van de tweede inenting met het vaccin van BionTech/Pfizer. De Gezondheidsraad verwacht binnen twee weken een uitspraak te kunnen doen.

Eerder deze maand adviseerde de raad om vast te blijven houden aan een tweede prik binnen de periode die daarvoor staat. Voor BionTech/Pfizer is dat zes weken, voor AstraZeneca maximaal twaalf.

Vorige week zei de minister nog dat het uitstellen niet zou gebeuren, omdat hij wilde vasthouden aan het advies van de Gezondheidsraad. Toch vraagt hij de raad de optie opnieuw te onderzoeken, "omdat het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames blijft stijgen". De vraag is of uitstel van de tweede vaccinatie kan "bijdragen aan snellere bescherming van de samenleving en daarmee een afname van het aantal ziekenhuisopnames".

Al langere tijd gaan er stemmen op om de vaccinatiecampagne te versnellen door de kwetsbaren alvast een prik te geven. Onlangs pleitte Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg ervoor om iedereen boven de 50 jaar een eerste prik te geven, nog voordat de 70-plussers hun tweede prik krijgen.

Kuipers: 'Geef meer mensen een eerste vaccin'

Kuipers: Britse variant minder dodelijk dan gemeld

Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg ziet nog geen reden om aan te nemen dat de Britse variant behalve besmettelijker ook dodelijker is. In het Verenigd Koninkrijk werd eerder een hoger sterftecijfer gemeld, als eerste door premier Johnson en later ook in wetenschappelijk onderzoek, maar Kuipers ziet in de ziekenhuizen geen aanwijzingen dat dit klopt.

"Ik dacht toen al: dat heeft waarschijnlijk vooral te maken met het Britse zorginfarct", aldus Kuipers tijdens zijn wekelijkse persmoment. "De ziekenhuizen waren daar zo overbezet op een gegeven moment, dat de patiëntenzorg daar ongetwijfeld onder te lijden had."

Dat neemt niet weg dat de bezetting in de Nederlandse ziekenhuizen gestaag stijgt. In het huidige tempo verwacht Kuipers in april net zoveel covidpatiënten in het ziekenhuis als bij de vorige piek begin januari: zo'n 2900.

Vaccineren is daarbij volgens hem de oplossing. De ziekenhuizen zouden bij die campagne kunnen helpen als dat nodig is, herhaalde hij. Indien nodig kunnen zij 2 miljoen prikken per week zetten, of 600.000 als zij alleen in het weekend zouden vaccineren. "Daar is personeel genoeg voor, het is ook niet de ingewikkeldste handeling."

Nog eens twee aanhoudingen na mishandeling journalist Urk

De politie heeft nog twee mannen aangehouden voor de mishandeling van een journalist in Urk. Het gaat om mannen van 26 en 28 jaar uit Urk, die zich vanmiddag meldden bij de politie.

Gisteravond werd al een 35-jarige man uit Urk aangehouden.

Zeker 41 besmettingen in Fries azc

In een asielzoekerscentrum in het Friese Burgum zijn zeker 41 personen besmet geraakt met het coronavirus. De besmettingen zijn grotendeels vastgesteld bij gezinnen.

Een deel van de besmette bewoners is naar een speciale locatie in Haren gebracht, meldt Omrop Fryslân. Het COA heeft daar een locatie ingericht voor bewoners van azc's van wie de eigen woonruimte niet geschikt is om in isolatie te gaan. Het overige deel van de besmette personen is in quarantaine gegaan in het centrum in Burgum.

Uit onderzoek van de GGD blijkt dat peuters het virus naar binnen hebben gebracht in het azc. "Rond 16 maart kregen we door dat er een paar peuters besmet waren", zegt locatiemanager Miranda Bakker tegen de omroep. Ze zegt dat het goed gaat met de besmette mensen en dat er weinig klachten zijn.

Ook prik voor inwoners Zuid-Limburg met buitenlandse huisarts

De GGD Zuid Limburg gaat ook mensen inenten die in Nederland wonen maar in België of Duitsland een huisarts hebben. Omdat de GGD de adresgegevens van die mensen niet heeft, vielen ze buiten de boot.

De GGD in Zeeland vaccineerde eerder ook al inwoners met een huisarts over de grens. Daar liepen tientallen mensen met een huisarts in België de uitnodiging voor vaccinatie mis.

De doelgroepen die nu achterlopen zijn mobiele mensen van 63-65 jaar, thuiswonende mensen met het syndroom van Down en mensen met morbide obesitas. De mensen om wie het gaat, moeten zich wel zelf bij de GGD melden. Ze krijgen dan alsnog een oproep om zich te laten vaccineren.

6824 nieuwe coronabesmettingen, 667 minder dan gisteren

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 6824 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 667 minder dan gisteren.

In de ziekenhuizen nam de bezetting toe. Er zijn dus meer coronapatiënten opgenomen dan dat er werden ontslagen of overleden. Er liggen nu 2342 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2248), van wie 675 op de IC (gisteren: 655), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Het bevestigde aantal doden als gevolg van het coronavirus is opgelopen met 10. Gisteren waren dat er nog 15. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 26 doden per dag, tegen 29 doden per dag een week eerder.

De Jonge: geweld tegen journalisten was flink over de schreef

Demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid heeft het geweld veroordeeld dat gisteren tegen journalisten in Urk en Krimpen aan den IJssel gebruikt werd. "Dit was flink over de schreef. Onacceptabel."

Ook over de grote aantallen mensen bij elkaar in die kerken is De Jonge niet te spreken. "Kerkdiensten moeten voorlopig online. Kerken moeten niet de randen van de wet opzoeken."

De Jonge: prognose aantal vaccinaties was te hoog, realisatie te laag

Demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid erkent dat de prognose van het aantal te zetten vaccinaties vorige week niet helemaal klopte. "Afgelopen week had ik inderdaad liever wat meer geprikt", erkent de Jonge.

De wil om snel te hervatten na het stoppen met het AstraZeneca-vaccin was er wel. Maar het prikken moest volgens De Jonge na de tijdelijke stop weer op gang komen en daar ging het niet helemaal zoals gehoopt. "De prognose was te hoog, de realisatie te laag", concludeert de bewindsman, die de praktijk "iets weerbarstiger" noemt dan gedacht.

Volgens De Jonge moesten de eerder ingeroosterde prikken verzet worden en is niet makkelijk te zeggen wat precies misging. Op het coronadashboard staat dat er de afgelopen zeven dagen gemiddeld 40.712 mensen per dag zijn geprikt. Als je dat met zeven vermenigvuldigt, kom je uit op iets minder dan 285.000 prikken voor de afgelopen week. Veel minder dan De Jonge voorspeld had.

De komende weken zullen we volgens de Jonge wel weer iedere week "de bodem van de koelkast in zicht hebben" en "zoveel mogelijk wegprikken". Komende week hoopt De Jonge dat er tussen de 400.000 tot 500.000 prikken gezet kunnen worden, want "de derde golf, daar zitten we midden in".

De minister verwacht verder dat in de week van 12 april er voldoende sneltesten zijn zodat de plannen om in het hoger onderwijs weer deels te beginnen, door kunnen gaan.

De Jonge: prognose vaccinaties was te hoog

'VK heeft nog geen vaccins over om te delen met andere landen'

Het Verenigd Koninkrijk heeft op dit moment geen coronavaccins over om aan andere landen te geven. "Mocht er een overschot ontstaan, dan gaan we kijken hoe we die vaccins gaan verdelen", zegt de woordvoerder van premier Johnson. Hij benadrukt dat eerst de eigen bevolking aan de beurt is om te worden beschermd, dat is het doel van de vaccinatiecampagne. De woordvoerder zei verder dat het overleg met de EU over de distributie van vaccins nog aan de gang is. Dit weekend meldde het dagblad The Times dat een akkoord ophanden was. Tussen het VK en de EU bestaan al weken spanningen, met name over de haperende levering van het Brits-Zweedse AstraZeneca-vaccin.

Nederlanders tevreden over hun leven, ondanks corona

Een meerderheid van de Nederlanders is tevreden met zijn leven en sommigen voelen zich nog iets beter dan voor de coronacrisis. Dat komt naar voren uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In het onderzoek is gekeken naar zaken als financiën, werk, wonen, gezondheid en sociale contacten. Volgens het CBS beseffen mensen dat ze het best goed hebben, zeker als ze zich vergelijken met mensen die in de crisis hun baan zijn kwijtgeraakt.

SGP en ChristenUnie hekelen "onbesuisd" en "agressief" gedrag kerkgangers

De kleine christelijke partijen in het parlement veroordelen het geweld van een aantal kerkgangers tegen journalisten, gisteren in Urk en Krimpen aan den IJssel. SGP-leider Van der Staaij zegt dat "ergernis over verstoring van de zondagsrust en een opdringerige bejegening nooit een reden kan zijn voor onbesuisd optreden, laat staan voor geweld". Van der Staaij vindt kerkdiensten geen probleem, "als de voorzorgsmaatregelen zoals afstand houden ruimhartig worden nageleefd". ChristenUnie-leider Segers noemt de agressie beschamend en spreekt van een "droeve Palmzondag".

De kerkenraad van de Oud Gereformeerde Gemeente in Krimpen aan den IJssel heeft excuses gemaakt voor "het incident dat buiten het kerkgebouw heeft plaatsgevonden". "Dit had niet mogen gebeuren", schrijft de kerkenraad

De gemeente Krimpen aan den IJssel heeft de kerken opnieuw gevraagd om digitale diensten te houden, in plaats van fysieke bijeenkomsten. De overheid heeft niet het recht om de kerken dwingende coronamaatregelen op te leggen. Dat mag niet vanwege de vrijheid van godsdienst.

Iets meer avondklokboetes uitgedeeld

De afgelopen week zijn 6423 mensen beboet wegens het overtreden van de avondklok, 500 meer dan de week daarvoor. Verder maakte de politie een einde aan vijftig feesten omdat die in strijd waren met de coronamaatregelen. De avondklok wordt woensdag iets versoepeld: hij begint voortaan om 22.00 uur in plaats van om 21.00 uur. De eindtijd blijft 04.30 uur.

AEX op hoogste niveau in 20 jaar, beleggers optimistisch over afloop coronacrisis

De AEX-index ging vanochtend door de grens van 700 punten, dat was voor het eerst sinds september 2000. De koersen stijgen al maanden omdat beleggers denken dat het einde van de coronacrisis in zicht is door de beschikbaarheid van vaccins. Vooral tech-aandelen doen het goed. Verder speelt mee dat de rente nu 0 procent is. Daardoor blijven aandelen voorlopig aantrekkelijk voor beleggers, zo is de verwachting.

Ruim 300 aanhoudingen gisteren bij protest Museumplein Amsterdam

Bij een betoging tegen de coronamaatregelen gisteren op het Museumplein in Amsterdam zijn 334 mensen aangehouden. Ze hadden de oproep van de politie om weg te gaan niet opgevolgd. De demonstratie werd ontbonden omdat de betogers onderling geen 1,5 meter afstand hielden. Nadat tegen hen proces-verbaal was opgemaakt, konden ze weer gaan. 305 mensen kregen ook een gebiedsverbod opgelegd. Vanaf komend weekend mogen zij negen weken niet op het Museumplein en in de omliggende straten komen.

Sinds half januari komen tegenstanders van het coronabeleid naar het Museumplein om 'koffie te drinken'.

Zandvoort heeft primeur van eerste 'pop-up' plek voor vaccineren

In Zandvoort is de eerste 'pop-up vaccinatielocatie' van Nederland geopend. In de verplaatsbare container kunnen ongeveer 75 mensen per dag worden gevaccineerd. Vooral ouderen die zich moeilijk verplaatsen, komen in aanmerking. De container blijft een aantal weken in Zandvoort staan en gaat dan naar een andere plaats.

Eerste pop-up vaccinatielocatie in gebruik in Zandvoort

WHO-studie: virus via vleermuis en ander dier naar mens

De WHO-deskundigen die in China onderzoek deden naar de oorsprong van het coronavirus, vinden het waarschijnlijk dat het virus via een vleermuis en een ander dier is overgebracht op de mens. Het is erg onwaarschijnlijk dat het afkomstig is uit een laboratorium in Wuhan. Dat staat in het conceptrapport van de experts, dat in handen is van het persbureau AP. De conclusies zijn niet verrassend. De onderzoekers zeggen wel dat nog veel onderzoek nodig is. Het team van de WHO was begin dit jaar enkele weken voor onderzoek in Wuhan.

"Honderdduizenden Amerikanen mogelijk onnodig bezweken aan covid-19"

In de VS zijn mogelijk honderdduizenden mensen onnodig overleden aan de gevolgen van covid-19. Dat zegt de arts Deborah Birx in een documentaire op de Amerikaanse nieuwszender CNN. Birx was onder president Trump een van de experts die belast waren met de coördinatie van het beleid om de pandemie in te dammen.

Volgens haar heeft de regering-Trump nagelaten adequaat te reageren, zijn de experts tegengewerkt en adviezen in de wind geslagen. Zij, en andere naaste adviseurs van de president, hadden persoonlijke beveiliging nodig omdat ze met de dood werden bedreigd. Birx zegt: "In de eerste golf, toen 100.000 mensen stierven, hadden we een excuus. Al die andere doden, dat hadden er veel minder kunnen zijn." In de VS zijn meer dan 500.000 coronadoden.

Urker die inreed op journalist aangehouden

De politie heeft de man opgepakt die gisteren in Urk inreed op een journalist bij de Sionkerk. De 35-jarige kerkbezoeker wordt verdacht van opzet. De pers was gisteren naar Urk gekomen om gelovigen te interviewen die ondanks de beperkende coronamaatregelen een drukbezochte kerkdienst wilden bijwonen. De kerk heeft veel van de coronamaatregelen geschrapt, "in het belang van het psychisch welzijn van de gelovigen".

Het Genootschap van Hoofdredacteuren wil in gesprek met de politie en het OM. Volgens het genootschap hadden de autoriteiten veel sneller in moeten grijpen toen in Urk en in Krimpen aan den IJssel journalisten werden aangevallen door kerkgangers.

Engeland versoepelt coronamaatregelen

In Engeland krijgen burgers weer wat meer bewegingsvrijheid. De mogelijkheden om buiten te sporten worden verruimd, zo gaan tennis- en golfbanen weer open en zwemmen in de buitenlucht wordt weer toegestaan. Ook mogen maximaal zes mensen uit twee huishoudens elkaar buiten ontmoeten.

Het 'oude normaal' is overigens nog niet in zicht. Op een bruiloft zijn maximaal zes mensen welkom. Premier Johnson waarschuwt verder dat iedereen voorzichtig moet blijven. Weliswaar hebben al veel inwoners een eerste vaccin gekregen, maar het gevaar is nog niet geweken. Zo kunnen er nieuwe varianten van het coronavirus opduiken. De regering heeft ook een nieuwe slogan bedacht: "Hands, Face, Space and Fresh Air".

Rijst op 1 in 'Hamster-top 10' eerste coronagolf

In de eerste fase van de pandemie vorig voorjaar is massaal gehamsterd. Er werd van alles ingeslagen en veel schappen waren leeg. Rijst was het meest gewilde artikel, de omzet lag 180 procent boven normaal, blijkt uit onderzoek van IRI en vakblad Foodmagazine. Andere producten die mensen onmisbaar vonden in de eerste fase van de coronacrisis waren wc-papier, knakworstjes, groenteconserven en diepvriespatat. A-merken deden het in het eerste coronajaar "extreem goed".

Farmaceuten willen plaatsje in OMT, Van Dissel voelt er niets voor

De farmaceutische industrie wil meepraten in het Outbreak Management Team (OMT) dat het kabinet adviseert over de coronamaatregelen. Daarvoor pleit Marc Kaptein, medisch directeur van de Nederlandse vereniging voor Farmaceutische Geneeskunde (NVFG). In het AD zegt hij dat farmaceuten in de coronacrisis hebben laten zien dat ze het vertrouwen van de samenleving waard zijn door binnen een jaar effectieve coronavaccins te ontwikkelen en produceren.

In het NOS Radio 1 Journaal zei Kaptein dat er een goed contact is met het RIVM en het ministerie, maar de communicatie met het OMT was, terugkijkend, niet optimaal. "Het kon beter". Kaptein denkt dat er slagvaardiger en sneller kan worden opgetreden als de farmaceuten in het OMT een plek krijgen.

Hij denkt dat farmaceuten kunnen meedenken over het voorkomen van toekomstige epidemieën. De voorzitter van het OMT, Jaap van Dissel, ziet weinig in het aanbod. Een plek in het OMT is "niet een prijs die je kunt winnen". Hij zegt dat "je moet oppassen alles op de schop te gooien vanwege deze pandemie".

Merkel roept deelstaten op tot strenge coronabeperkingen

Bondskanselier Angela Merkel heeft de druk op de Duitse deelstaten opgevoerd om zich aan een afgesproken aanscherping van de coronamaatregelen te houden. Dat is volgens haar nodig om het snel stijgende aantal nieuwe corona-infecties terug te dringen, zei Merkel in een interview op tv-zender ARD.

"We hebben onze noodrem, maar helaas wordt die niet overal gerespecteerd", zei Merkel. Daarmee doelde ze op de met de deelstaten overeengekomen maatregel die inhoudt dat bij een bepaald aantal besmettingen scherpe restricties worden ingevoerd. "We moeten de juiste maatregelen met grote ernst implementeren. Sommige staten doen het, andere niet", aldus Merkel.

Brisbane drie dagen in lockdown

De Australische stad Brisbane gaat drie dagen in lockdown. Er zijn vier nieuwe lokale coronabesmettingen werden vastgesteld. De regering van de deelstaat Queensland is bezorgd dat de besmettelijkere 'Britse variant' van het coronavirus om zich heen grijpt in de stad, met zo'n 2 miljoen inwoners een van de grootste van Australië.

Arnold Karskens (Ongehoord Nederland) door politie meegenomen van Museumplein

Voorzitter Arnold Karskens van omroep Ongehoord Nederland is zondagmiddag bij het protest tegen de coronamaatregelen door de politie van het Museumplein in Amsterdam meegenomen. Hij bevond zich tussen mensen die geen gehoor gaven aan een bevel om te vertrekken. De politie noemt het tegen regionale omroep NH Nieuws "een ongelukkige samenloop van omstandigheden".

Het zou de politiemensen die hem meenamen niet duidelijk zijn geweest dat Karskens journalist is. "Er is heel vaak gevraagd om het terrein te verlaten, er waren heel veel waarschuwingen gegeven, als hij er dan tussen blijft zitten neemt hij zelf ook een risico", zegt de woordvoerder. Volgens haar geldt een vordering om te vertrekken ook voor journalisten.

Op beelden die Karskens zelf maakte, is te horen dat hij zich voordat hij mee moet bekendmaakt als journalist en zijn perskaart laat zien. Toch moet hij mee de bus in. Bij aankomst werd hij vrijgelaten. Hij is anders dan de andere demonstranten uit de groep niet officieel aangehouden, zegt de politie.

Welkom

In dit liveblog houden we je op de hoogte van het belangrijkste nieuws over de corona-uitbraak. Het blog van gisteren kun je hier teruglezen.