RIVM over achterblijvend vaccinatietempo: niet genoeg mensen belden voor een prik
Er waren wel genoeg vaccins, maar niet genoeg mensen die een prik wilden komen halen. Die voorlopige verklaring geeft het RIVM vandaag voor het niet halen van het weekdoel van 416.002 gezette prikken. Het werden er 280.570, ongeveer evenveel als in de afgelopen weken.
"Vaccins waren er nu genoeg", zegt vaccinatie-coördinator Jaap van Delden van het RIVM in een online bijpraatsessie over de vaccin-voorraden voor journalisten. "We hadden voldoende vaccins liggen om snel te prikken, maar de afspraken-slots kwamen gewoon niet snel genoeg vol."
De precieze oorzaken worden nog onderzocht, maar Van Delden denkt dat het hem gedeeltelijk zit in de mogelijkheid voor mensen om hun prik-afspraak later in te plannen. Toch zijn er ook veel minder afspraken gemaakt door de doelgroepen die tot nu toe zijn uitgenodigd.
Het probleem zit nu hem vooral bij het vaccin van AstraZeneca, dit wordt toegediend bij de GGD en door huisartsen. Van de 100.000 beschikbare plekken voor een AstraZeneca-vaccin, zijn in de afgelopen week maar 36.000 slots geboekt. Of dit mede komt doordat mensen dit specifieke vaccin niet willen, weet hij nog niet.
De mogelijkheid bestaat volgens het RIVM ook nog dat huisartsen hun afspraken niet direct inplannen omdat ze het vaccineren naast de normale werkzaamheden moeten doen.
Wat soms ook niet heeft meegeholpen is de lange wachttijd bij het callcenter voor een prikafspraak. Mensen zijn daardoor mogelijk afgehaakt, denkt Van Delden. "We adviseren mensen daarom om waar mogelijk online een afspraak te maken voor hun vaccinatie."
De Jonge: praktijk weerbarstig
Ook demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid erkent dat de prognose van het aantal vaccinaties vorige week niet helemaal klopte. De wil om snel te hervatten na het stoppen met AstraZeneca was er wel. "De prognose was te hoog, de realisatie te laag" concludeert De Jonge, die de praktijk "iets weerbarstiger" noemt dan gedacht.
Volgens De Jonge moesten de eerder ingeroosterde prikken verzet worden en is niet makkelijk te zeggen wat precies misging. De plekken voor prikken stonden wel in de agenda maar werden niet allemaal ingevuld. Volgens De Jonge is het moeilijk te zeggen hoe dat komt.
Kijk hier wat De Jonge over de vaccinaties zei:
De komende weken zullen we volgens De Jonge wel weer iedere week "de bodem van de koelkast in zicht hebben" en "zoveel mogelijk wegprikken". Komende week hoopt de minister dat er tussen de 400.000 tot 500.000 prikken gezet kunnen worden, want "de derde golf, daar zitten we midden in"
Van Delden verwacht dat na een "lelijke week" deze week de versnelling er alsnog gaat komen, zegt hij. Op het coronadashboard van de overheid staat nu overigens een getal van 514.015 prikken die naar verwachting deze week worden gezet.
Vooral bij de huisartsen gaat de werkdruk nu sterk toenemen. In de noordelijke provincies mogen zij nu hun kwetsbare patiënten gaan uitnodigen. Begin april moeten er in Nederland 3 miljoen prikken zijn gezet, "al zal dat op 1 april nog niet zijn gelukt", zegt Van Delden.
In de bijpraatsessie bleek verder dat het RIVM werkt aan een manier om inzichtelijk te maken dat geleverde vaccins eerst een tijd in 'het systeem' zitten voordat ze worden gezet. Dit moet het grote verschil verklaren tussen geleverde vaccins en gezette prikken. Een verschil van meer dan 600.000 vaccins.
'Veegronde'
Deze week moeten niet alleen de huisartsen en de GGD's meer prikken. Er is door het RIVM ook een nieuwe partij ingehuurd. Een bureau voor reisvaccinaties gaat "veegrondes" houden in verpleeghuizen en instellingen.
Mobiele teams zullen dan de bewoners prikken die tijdens eerdere rondes nog geen vaccinatie hebben gehad. Bijvoorbeeld omdat iemand toen te ziek was of besmet was met het coronavirus.
De mobiele prikteams gaan alleen langs bij instellingen waar 1 tot 3 vaccins moeten worden gezet. In de kleinere verpleeghuizen gaat het om duizenden prikken, hier worden de teams ingezet om de huisartsenpost te ontlasten.