De bronzen stier werd twee weken geleden teruggeplaatst op het Beursplein in Amsterdam
NOS NieuwsAangepast

AEX voor het eerst sinds internetzeepbel door 700-puntengrens

De AEX-index rondde vanochtend kort na de opening van de Amsterdamse beurs de kaap van 700 punten. Daarmee gaat de index voor het eerst weer door die grens sinds het barsten van de internetzeepbel in september 2000.

Na de scherpe daling van de koers aan het begin van de coronacrisis steeg de prijs van aandelen afgelopen maanden weer fors. Vooral sinds eind oktober ging het hard. "Beleggers zijn positief over het herstel na de coronacrisis. De verwachting is dat het virus straks echt voorbij is en het herstel weer begint", verklaart beursanalist Corné van Zeijl het optimisme. "Daarnaast houdt de Europese Centrale Bank de rente al tijden laag."

Vooral de invloed van tech-aandelen als ASML en Adyen is te merken. "De AEX is een soort tech-index geworden, met ASML als grootste aandeel. En juist tech-aandelen doen het nu goed", zegt Van Zeijl. Het laatste half jaar profiteert Shell - het op een na grootste aandeel - bovendien van het herstel van de olieprijs.

'Er was niet veel anders te doen'

"Het gaat uitstekend", zegt Jennifer Delano over haar beleggingen. Samen met veertien andere vrouwen vormt ze de beleggersclub Women Investment Club. "Voor coronatijd kwamen we samen, speelden we financiële bordspelen en wisselden we tips uit. Nu appen en bellen we vaak over onze beleggingen."

Ondanks - of misschien zelfs dankzij - de coronacrisis was het voor Delano een goed beursjaar. "Ik ben voor de coronacrisis op tijd uitgestapt. Ik zag de berichtgeving en dacht 'oh we are going down'." Sindsdien zat Delano er bovenop. "Er was ook niet veel te doen. Ik sport niet meer, ik maak geen muziek meer. Na een paar keer handig in- en uitstappen staan mijn beleggingen nu op keer vijf."

De financiële toezichthouder AFM ziet een toename van het aantal beleggers. "Het kan meer rendement opleveren dan sparen en verzekeren, maar ook minder", waarschuwt een woordvoerder van de AFM. "Bepaal voor je gaat beleggen met welk doel je gaat beleggen en hoeveel risico je kunt en wilt lopen. Beleg niet risicovoller. Beleggen brengt ook kosten met zich mee en de inleg is niet altijd gegarandeerd."

Internetzeepbel

Een van de risico's van beleggen is een zeepbel. Door overdreven enthousiasme worden aandelen meer waard dan de intrinsieke waarde van de bedrijven waarvan de aandelen zijn. Daardoor kan de koers ineen storten.

De vorige keer dat de AEX boven de 700 punten stond was onderdeel van zo'n zeepbel. Op 4 september 2000 tikte de AEX het record van 703,2 punten aan. Destijds werd de prijs opgedreven door optimisme rond tech-aandelen. Maar na het uiteenspatten van de internetzeepbel daalde de koers vervolgens hard tot het dieptepunt van 218,4 punten in 2003.

"Het verschil met toen is de rente", zeg Van Zeijl. Destijds stond de rente op ongeveer 4 procent. "Nu is de rente ongeveer 0 procent. Zolang dat zo blijft kunnen de aandelen nog wel stijgen. Al blijft er natuurlijk altijd onzekerheid. De coronapandemie is daar bij uitstek een voorbeeld van."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl