NOS Nieuws Binnenland Politiek Aangepast

Verkiezingsblog: Update van Ipsos: VVD en D66 -1 • Rutte: ligt voor hand om naar D66 te kijken

 • In dit liveblog praten we je bij over het laatste verkiezingsnieuws
 • Bekijk hier alle uitslagen wanneer ze binnenkomen
 • Exitpoll Ipsos, met foutmarge van twee zetels: VVD grootste partij, gevolgd door D66
 • Geschatte opkomst Tweede Kamerverkiezingen 82,6 procent
 • Lees hier wat de NOS tot nu toe over de verkiezingen heeft gemeld.
Liveblog gesloten
 • De vier grote steden komen komende uren nog niet met volledige uitslag

  We hebben het al eerder gemeld: het tellen van de stemmen gaat langzamer dan bij de vorige Kamerverkiezingen, in 2017. Er komen nog steeds uitslagen binnen en die zijn op deze kaart te zien, maar Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht melden dat ze de komende uren niet met een volledige uitslag komen.

 • Nieuwe update van onderzoeksbureau Ipsos

  Op basis van daadwerkelijk getelde stemmen bij stembureaus waar Ipsos gemeten heeft:

  • D66 en VVD krijgen 1 zetel minder in vergelijking met onze eerdere exitpoll
  • PVV en JA21 krijgen 1 zetel meer in vergelijking met onze eerdere exitpoll
  • Er zijn een aantal partijen die op de grens van een restzetel zitten, waardoor een klein verschil in percentages (0.1%) al snel een zetel verschil kan maken

  Ipsos, dat onderzoek doet in opdracht van de NOS, benadrukt dat het om een steekproef gaat en dat er nog steeds marges zijn waarmee rekening moet worden gehouden.

  Lees hier meer over de update:

 • Wilders niet meer de grootste in zijn geboortestad

  De PVV is niet langer de grootste partij in Venlo, de geboortestad van partijleider Geert Wilders. De VVD kreeg er de meeste stemmen. Ook D66 won flink.

  De VVD kreeg dit jaar 21,5 procent van de stemmen in Venlo. Vier jaar geleden had de partij van premier Mark Rutte 19,3 procent gekregen in de tweede stad van Limburg. De PVV zakte juist van 20,2 procent naar 18,3 procent.

  D66 steeg van 10 procent naar 13 procent, Forum voor Democratie ging omhoog van 2,1 procent naar 5,7 procent.

 • Het tellen van de stemmen duurt langer dan vier jaar geleden

  Het wachten nu is op de voorlopige prognose van persbureau ANP. In dit liveblog houden we de hele nacht het laatste nieuws bij en de NOS-uitzendingen op radio en televisie gaan ook nog even door.

 • De uitslagen in Hilversum en Alkmaar

  De VVD is in de gemeente Hilversum de grootste partij geworden met 21,8 procent van de stemmen. In 2017 kreeg de partij van Mark Rutte nog 23,4 procent van de stemmen. D66 staat op plek twee met 20,9 procent, een stijging van 4 procent. De PVV is derde; de partij van Wilders krijgt 8,6 procent van de stemmen, Vier jaar geleden was dat 23,4 procent.

  GroenLinks is in Hilversum de grootste verliezer en komt uit op 6,9 procent, een daling van 4,5 procent.

  Alkmaar

  Net als vier jaar geleden is de VVD bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer de grootste partij in de gemeente Alkmaar geworden met 20,7 procent van de stemmen, al moet de partij wel 1,5 procent inleveren in vergelijking met 2017. D66 is tweede met 17,9 procent, een winst van 4 procent.

  GroenLinks is ook in de gemeente Alkmaar de grote verliezer. De partij van Jesse Klaver is er bijna gehalveerd en haalt een score van 6,8 procent tegen 12,8 procent vier jaar geleden.

 • Sylvana Simons: Niet langer weglopen voor racisme en discriminatie

  Lijsttrekker Sylvana Simons van Bij1 wil haar zetel in de Tweede Kamer gebruiken om stevig oppositie te voeren.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Nederland kan niet langer weglopen voor racisme en discriminatie'
 • Volgens de exitpoll van Ipsos komen er vier nieuwe partijen in de Kamer

  JA21 (3), Volt (3), Bij1 (1) en de BoerBurgerBeweging (1) kunnen rekenen op een plekje in de Tweede Kamer, volgens de exitpoll van onderzoeksbureau Ipsos in opdracht van de NOS. Daarmee zouden in totaal zeventien partijen vertegenwoordigd worden, het hoogste aantal sinds 1918.

  Lees er hier alles over:

 • BBB op 1 zetel in exitpoll: 'We hebben het gewoon gefixt'

  "We hebben er vanaf dag één in geloofd", reageert lijsttrekker Van der Plas op de ene zetel die de BoerBurgerBeweging krijgt in de exitpoll van Ipsos, in opdracht van de NOS, die een foutmarge heeft van twee zetels. "We hopen natuurlijk dat het nog ietsje omhoog gaat, maar we hebben het gewoon gefixt."

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  BBB op 1 zetel in exitpoll: 'We hebben het gewoon gefixt'
 • #waaristhierry

  Forum voor Democratie-voorman Baudet heeft als enige lijsttrekker van de grote partijen nog niet gereageerd op de exitpolls. Ook is onduidelijk waar Baudet op dit moment is. Eerder op de avond was de NOS aanwezig bij het partijkantoor in Amsterdam, maar kreeg daar geen gehoor. Op Twitter vragen mensen zich onder de hashtag #waaristhierry ondertussen af waar de lijsttrekker zich bevindt.

  Het partijkantoor van Forum voor Democratie, eerder vanavond ANP
 • Ploumen (PvdA): 'Had op meer gehoopt, zeg ik heel eerlijk'

  Lilianne Ploumen (PvdA) had op meer gehoopt. Met 9 zetels blijft de partij op hetzelfde niveau als na het enorme verlies van vier jaar geleden. "De kiezer heeft gesproken", zegt ze in een reactie. "Maar ik ga de komende jaren voor de mensen knokken die het vertrouwen in ons gesteld hebben."

  Hoe dan ook toont de PvdA-lijsttrekker zich strijdlustig. "We gaan er alles aan doen om Nederland eerlijker en fatsoenlijk te maken", aldus Ploumen.

  Ploumen feliciteert VVD met de goede cijfers en D66 met "Kaags knappe campagne", maar ook nieuwkomers, zoals Volt en de BoerBurgerBeweging.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Ploumen: 'We hadden zeker op meer gehoopt'
 • Den Haan van 50Plus: 'onnodige verwarring gecreëerd over het verkiezingsprogramma'

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Den Haan van 50PLUS: 'onnodige verwarring gecreëerd over het verkiezingsprogramma'
 • Klaver (GroenLinks): hoort erbij dat je soms verliest

  "Het is pijnlijk", reageert GroenLinks-leider Klaver op de exitpoll van Ipsos in opdracht van de NOS. Die zet hem op 8 zetels, vergeleken de 14 van vorige keer. "GroenLinks heeft veel verkiezingen gewonnen, dus het is even wennen dat we nu verliezen. We verliezen, maar we zijn niet verloren. Bij het politieke leven hoort dat je soms wint en dat je soms verliest", aldus Klaver, die het nog te vroeg vindt voor "allerlei analyses" over de uitslagen.

  De lijsttrekker van GroenLinks stond erbij stil dat hij de afgelopen jaren met 14 "fijne collega's" heeft samengewerkt in het Kamergebouw. "En deze uitslag betekent ook dat collega's niet terugkomen en dat doet pijn."

  Wat Klaver betreft ligt het initiatief voor de formatie nu bij de VVD en D66, die hij allebei feliciteert met hun uitslag. "Zij zijn de grote winnaars van deze verkiezingen. Het is nu echt aan D66 en de VVD om daar het voortouw in te nemen."

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Klaver: 'Dat doet pijn, als je verliest'
 • Rutte (VVD): ligt voor hand om naar D66 te kijken

  "Landgenoten, ik ben supertrots", reageert VVD-lijsttrekker Rutte op de exitpoll van Ipsos in opdracht van de NOS. Die geeft hem 36 zetels. Hij zegt erg blij te zijn dat de VVD voor de vierde keer op rij de grootste is geworden. Na afloop van zijn toespraak zei Rutte dat het voor de hand ligt om naar D66 te kijken in de formatie. Verder herhaalde hij zijn eerder uitgesproken wens voor een korte formatie.

  "De agenda die voor ons ligt, is enorm. We zullen de komen de weken en maanden Nederland verder moeten leiden door de coronacrisis", ging Rutte verder. Hij verwees daarbij onder meer naar steun voor het midden- en kleinbedrijf, het aanpakken van de problemen op de woningmarkt en naar de klimaatcrisis.

  "En ik wil natuurlijk Sigrid Kaag van harte feliciteren met de enorme overwinning van D66." Hij zegt ook alle nieuwkomers van harte te feliciteren. "Iedereen nogmaals van harte gefeliciteerd. En nu hard aan het werk", besloot Rutte. "Dit was een mooie avond, maar er staat ons heel, heel, heel veel te doen."

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'We zijn voor de vierde keer op rij de grootste partij van Nederland geworden'
 • Reactie Farid Azarkan (DENK): 'Dit valt tegen'

  De Denk-lijsttrekker heeft wel goede hoop dat zijn partij er in de definitieve uitslag nog een zetel bij krijgt.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Reactie Farid Azarkan: 'Dit valt tegen'
 • Marijnissen (SP) teleurgesteld: 'Niet verwacht en niet gehoopt'

  SP-lijsttrekker Lilian Marijnissen reageert teleurgesteld op de exitpoll van Ipsos in opdracht van de NOS. Haar partij verloor met zes zetels behoorlijk. "Dit is niet de uitslag waar we op hadden gehoopt en ook niet de uitslag die we hadden verwacht." Ze denkt op dit moment niet aan aftreden.

  Marijnissen hoopt dat er nog wat stemmen bijkomen, nadat alle briefstemmen zijn geteld. Al zet dat weinig zoden aan de dijk, denkt ze. "Dat zal het verlies iets minder groot maken, maar de teleurstelling natuurlijk niet."

  De SP-vrouw denkt dat het grote verlies te wijten valt aan de coronacrisis. "We hebben allemaal gevoeld hoe moeilijk het is om nu campagne te voeren", zegt ze. "Wij moeten het van de straat hebben, maar het is verdomd lastig om nu gesprekken te voeren met mensen over wat ze bezighoudt." Desalniettemin zegt Marijnissen trots te zijn op haar partij. "Die is er en die zal er blijven."

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Marijnissen: 'Dit is een teleurstelling, we hadden op meer gehoopt'