NOS NieuwsAangepast

Geschatte opkomst Tweede Kamerverkiezingen 81 procent, vergelijkbaar met 2017

Bij de Tweede Kamerverkiezingen heeft naar schatting 81 procent van de kiesgerechtigden zijn stem uitgebracht. Dat meldt onderzoeksbureau Ipsos. Het opkomstcijfer is ongeveer vergelijkbaar met de verkiezingen van 2017, toen 81,9 van de stemgerechtigden had gestemd. Ipsos benadrukt dat het om een schatting gaat.

Gisteravond lag de geschatte opkomst op basis van maandag en dinsdag op 12 procent. Daarbij zijn nu de geschatte opkomst van vandaag tot nu toe (62 procent) en die van de briefstemmers (7 procent) opgeteld.

Er werd al verwacht dat ongeveer net zoveel mensen hebben gestemd als vier jaar geleden. In een peiling van I&O Research gaf 79 procent van de ondervraagden aan zeker naar de stembus te gaan, 13 procent zegt dat waarschijnlijk te doen. In 2017 bracht 82 procent van de kiesgerechtigden een stem uit.

9000 stemlokalen

Op de derde en laatste dag van de Tweede Kamerverkiezingen gingen vanochtend de meeste stemlokalen om 07.30 uur open. Tot 21.00 uur kan er op zo'n 9000 plekken worden gestemd.

Op sommige plekken gelden andere openingstijden. Zo kon er bij het stembureau op station Nijmegen al om 05.15 uur een stem worden uitgebracht. Een tiental kiezers stond daar klaar om te stemmen.

In een archeologisch museum in Castricum ging een stembureau zelfs om middernacht al open. Voor de mensen die kwamen stemmen was dat vanwege de avondklok extra bijzonder:

Nachtelijk stemmen in Castricum: 'Al maanden niet buiten geweest 's avonds'

Naar schatting 13,2 miljoen mensen zijn deze verkiezingen kiesgerechtigd. Onder hen zijn zo'n 810.000 jongeren die voor het eerst mogen stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen.

Sommige stembureaus bevinden zich op bijzondere locaties. Zo kunnen kiezers in Den Haag terecht in het Kunstmuseum en in Amsterdam kan worden gestemd in het Van Gogh Museum. In Arnhem dient de voormalige Koepelgevangenis als stembureau.

Voor alle stembureaus gelden dit jaar speciale maatregelen in verband met corona. Potloden, stemhokjes en tafels worden regelmatig schoongemaakt. Ook zijn er schermen geplaatst tussen de kiezers en de leden van de stembureaus.

Briefstemmen

Kiesgerechtigde 70-plussers mochten al eerder per brief stemmen. Dat zijn ruim 2,4 miljoen mensen. Zij, en andere mensen uit een risicogroep, konden gisteren en maandag ook al bij een deel van de stembureaus terecht. Gemeenten kunnen in de loop van de middag beginnen met het tellen van die stemmen.

Maandag bleek dat veel poststemmen ongeldig waren omdat kiezers moeite hebben met de nieuwe stemmethode: sommige kiezers hadden het stembiljet en de stempas in dezelfde envelop gedaan, terwijl dat niet de bedoeling is.

Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken paste daarop de stemprocedure aan waardoor stemmen die niet helemaal volgens de regels zijn opgestuurd onder bepaalde voorwaarden toch worden meegeteld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl