Gejuich in de VVD-fractiekamer na het bekend worden van de eerste exitpoll
NOS NieuwsAangepast

Nieuwe update exitpoll Ipsos: VVD grootste partij, D66 na grote winst tweede partij

Volgens een laatste update van een exitpoll van onderzoeksbureau Ipsos, in opdracht van de NOS, blijft de VVD de grootste partij met 35 zetels, 2 meer dan bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen. D66 wordt in de poll de tweede partij met 26 zetels, een winst van zeven zetels. Dat is voor de partij het beste verkiezingsresultaat ooit; in 1994 haalde D66 24 zetels.

De laatste update van de Ipsos-exitpoll kwam kort na 01.00 uur en is op basis van de uitslagen bij de stembureaus waar de poll werd gehouden.

De PVV, tot nu de grootste oppositiepartij, haalt volgens de exitpoll 18 zetels, een verlies van 2 ten opzichte van vier jaar geleden. Daarna volgt het CDA, dat een flink verlies zou moeten incasseren en 14 zetels overhoudt (-5). Alleen in 2012 haalde partij minder zetels, met dertien.

Op grotere afstand volgt dan de PvdA, die met 9 zetels op hetzelfde niveau blijft als na het enorme verlies van vier jaar geleden. GroenLinks en de SP verliezen volgens de poll ook behoorlijk. Beide partijen hebben nu nog veertien zetels maar zouden er 8 overhouden.

Forum voor Democratie wint volgens de exitpoll zes zetels en komt op 8. De Partij voor de Dieren staat in de poll op 5 zetels, evenveel als de partij nu heeft.

Vier debutanten volgens exitpoll

De ChristenUnie staat op 4 zetels, wat een verlies van één zou betekenen. De pan-Europese partij Volt valt op. Bij haar debuut komt de partij afgaande op de poll met 3 zetels in de Tweede Kamer.

Ook het conservatieve JA21 komt nieuw in de Kamer, met 4 zetels. SGP zou zijn 3 zetels behouden. Denk zou een zetel verliezen en komt uit op 2 zetels. Andere debutanten zijn volgens de exitpoll Bij1 en de BoerBurgerBeweging, beide met 1 zetel. 50Plus houdt een zetel over, drie minder dan ze nu hebben.

Voor de exitpoll geldt een foutmarge van twee zetels. Het aantal zetels van een partij kan dus twee hoger of lager worden (zie kader). De exitpoll is vanwege het stemmen per post en het feit dat op meerdere dagen gestemd kon worden iets minder nauwkeurig dan bij vorige verkiezingen.

Hoogste opkomst sinds 1986?

Volgens de exitpoll van Ipsos zouden er dus vier nieuwe partijen in het parlement komen: Volt, JA21, Bij1 en de BoerBurgerBeweging. Het totaal zou daarmee op zeventien komen, het hoogste aantal sinds 1918.

Het opkomstcijfer was tot 21.00 uur naar schatting 82,6 procent, meldt Ipsos. Bij de Kamerverkiezingen van 2017 was de opkomst uiteindelijk 81,9 procent. Als de opkomst inderdaad uitkomt op 82,6 procent is dat de hoogste sinds de verkiezingen van 1986, toen het ging om 85,8 procent.

Bekijk via de tool hieronder welke coalitie een meerderheid kan halen:

Ipsos heeft maandag en dinsdag bij 25 stembureaus en vandaag bij 45 stembureaus mensen gevraagd op welke partij ze hebben gestemd. Het is dus een peiling, maar dan niet met de vraag waarop mensen gáán stemmen, maar waarop ze hébben gestemd. De bezoekers van de stembureaus vormen een afspiegeling van het electoraat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl