Onderzoek naar vrijheden met vaccinatiebewijs of sneltest • Parijse Seine-kades ontruimd
- Welkom in het coronablog van zaterdag 6 maart. Je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag;
- Evenementenbranche hoopt: in juli terug naar oude normaal;
- Geen versoepelingen, wel voorbereidingen voor over drie weken;
- Bij het RIVM zijn tot vanochtend 5378 nieuwe coronabesmettingen gemeld;
- 'Twee keer zoveel meldingen van sextortion tijdens corona'.
Amerikaanse Senaat stemt in met coronasteunpakket Biden
De Amerikaanse Senaat heeft ingestemd met een coronasteunpakket van 1900 miljard dollar (omgerekend bijna 1600 miljard euro). Het pakket, dat president Biden had voorgesteld, werd met een nipte meerderheid aangenomen.
De miljarden worden gebruikt voor vaccins en medische hulpmiddelen. Ook worden er werklozen en andere financieel gedupeerden mee geholpen. Bijna elke Amerikaan krijgt 1400 dollar. Verder wordt het geld ingezet voor werkloosheidsuitkeringen van 300 dollar. Biden noemt de maatregelen uit het plan "hard nodig". "Hulp is onderweg", zei hij in een toespraak na de stemming.
Vijftig senatoren stemden voor het hulppakket, en 49 tegen. In de Senaat hebben zowel de Democraten als de Republikeinen 50 zetels. Een Republikeinse senator was afwezig vanwege een sterfgeval in de familie.
Politie in Parijs ontruimt kades langs Seine
Het was vanmiddag zo druk op de kades langs de rivier de Seine in Parijs, dat de politie besloot de bezoekers te verspreiden. Veel Parijzenaren waren naar de oevers gekomen om te genieten van het lenteweer. Vanwege de honderden bezoekers was het lastig om voldoende afstand te houden.
De politie besloot de kades te ontruimen nadat bezoekers geen gehoor hadden gegeven aan waarschuwingen over de coronaregels. Het gebied werd vervolgens afgesloten voor publiek.
Dat ging er zo aan toe:
Run op populaire trouwdata in 2022
Geen dans of feest en met een klein gezelschap op 1,5 meter afstand: trouwen in coronatijd is vaak niet wat stellen voor ogen hadden. Om die reden worden veel geplande bruiloften nu verplaatst naar volgend jaar. Ook nieuwe verloofden kiezen hier voor. Met als gevolg een run op populaire trouwdata en locaties in 2022, blijkt uit een rondgang van de NOS. Stichting Trouwbranche Nederland herkent de geluiden en vreest voor een "stuwmeer aan bruiloften".
Populaire trouwmaanden zijn traditiegetrouw mei tot en met september. Maar door de drukte loopt het seizoen nu van april tot en met oktober. "Het is echt een crime", zegt weddingplanner Vivian ter Huurne van Het Bruidsmeisje. Vanwege de drukte raadt zij cliënten aan nu ook te kijken naar een andere maand, seizoen of doordeweekse dagen. "Dierbaren zorgen wel dat ze erbij zijn en het is nog haalbaar. Je hebt dan nog een kans dat ook de de hele entourage kan: de bloemist, cateraar en visagist."
Ook weddingplanner Elham Klaassens (Diamond Weddingplanner) uit Eindhoven ziet de animo voor 2022 toenemen - met alle gevolgen van dien. "Veel van mijn klanten die dit voorjaar zouden trouwen, willen de boel verzetten naar 2022. Maar dat kan ik niet met iedereen doen: anders is het jaar zo vol. Bovendien is het nogal een klus: telkens de boel afblazen en weer een nieuwe datum, plek en leveranciers regelen. Ik heb het wel hartstikke druk, maar verdien er nauwelijks aan."
Zij mochten weer dansen en schreeuwen: 'Ik ben nog nooit zo gelukkig geweest'
Onderzoek naar meer vrijheden met vaccinatiebewijs of sneltest
Het kabinet zal maandag op de persconferentie definitief geen versoepelingen van de coronamaatregelen bekendmaken. Deskundigen hebben de meest betrokken ministers vandaag in het Catshuis duidelijk gemaakt dat de besmettingscijfers daarvoor nog te slecht zijn, zeggen ingewijden.
Wel gaat het kabinet voorbereidingen treffen om over drie weken de samenleving meer lucht te geven. Als de cijfers de goede kant op gaan, kunnen dan de terrassen open en kan er ook weer fysiek onderwijs gegeven worden op de hbo's en universiteiten.
Ook het winkelen wordt dan mogelijk uitgebreid, Nu mag een niet-essentiële winkel maximaal twee klanten per etage ontvangen, in het nieuwe systeem wordt het maximale aantal klanten berekend aan de hand van het aantal vierkante meters.
Vaccinatiebewijs of sneltest
Het kabinet gaat verder kijken naar mogelijkheden om mensen meer vrijheden te geven als ze een vaccinatiebewijs hebben of een sneltest hebben gedaan met een negatieve uitslag. Volgens de ingewijden wordt een voorstel daarvoor verder uitgewerkt. Belangrijk daarbij is dat er geen sprake mag zijn van vaccinatiedwang.
Als de besmettingscijfers dalen wil het kabinet over drie weken ook het buiten sporten in groepsverband voor volwassenen mogelijk maken. Nu mag dat tot 27 jaar.
De avondklok blijft gelden tot 30 maart. Eerder was al afgesproken dat de politie tijdens de verkiezingen op 15, 16 en 17 maart geen boete zal uitdelen als iemand kan aantonen dat hij vanwege het uitbrengen van zijn stem of het werken in het stembureau nog na 21.00 uur buiten is.
Finland stelt gemeenteraadsverkiezingen uit
In Finland worden de voor volgende maand geplande gemeenteraadsverkiezingen uitgesteld tot half juni. De toename van de coronabesmettingen in het land is reden tot zorgen over de opkomst en een mogelijke piek in infecties de dagen na de verkiezingen, meldt minister van Justitie Anna-Maja Henriksson.
De verkiezingen stonden gepland voor 18 april, maar zijn nu naar 13 juni verplaatst. "Acht van de negen partijen zijn voor uitstel van de gemeenteraadsverkiezingen", schreef Henriksson op Twitter.
Finse autoriteiten zijn alert vanwege de recente toename van het aantal coronabesmettingen in het land, waar ook nieuwe varianten op het virus zijn opgedoken.
Proef in Ziggo Dome om verspreiding speeksel tijdens concert in kaart te brengen
1300 danceliefhebbers kunnen vandaag weer dansen en zingen tijdens een proefevenement in de Ziggo Dome in Amsterdam. Op het programma staan optredens van onder anderen dj's Sam Feldt en Sunnery James & Ryan Marciano.
Het evenement is onderdeel van een serie experimenten die worden gedaan door Fieldlab. Vier groepen van 50 mensen kregen een fluorescerend drankje en mochten daarna tien minuten praten, zingen en schreeuwen.
Met een UV-lamp worden de speekselspetters zichtbaar gemaakt:
Organisatoren komen met stappenplan voor festivalseizoen
Komend festivalseizoen weer evenementen toestaan, zonder afstandsregels en met een volledig publiek? Dat is mogelijk, stellen Eventplatform en de nieuwe Alliantie van Evenementenbouwers. Ze komen met een zogenoemd Nationaal Evenementenplan, waarmee bezoekers vanaf 1 juli op onder meer festivals en zakelijke evenementen terecht zouden kunnen.
Het doel van het stappenplan is dat vanaf juli de anderhalvemeterregel helemaal kan worden losgelaten. Dat kan door "groene zones" te maken voor bezoekers, stellen de initiatiefnemers voor. In die zones is onder meer een sneltest of een vaccinatiebewijs verplicht, gelden hygiëneregels en is er goede ventilatie.
De komende maanden moeten stapsgewijs steeds meer bezoekers worden toegestaan, vinden de organisatoren. Het Eurovisiesongfestival dat op 18 mei van start gaat, noemen ze als een goed moment waarop meer bezoekers samen mogen komen. 13 juni, wanneer het Nederlands elftal in Amsterdam tegen Oekraïne een EK-wedstrijd speelt, is volgens de organisatoren de laatste stap in het verruimen van de maximale bezoekersaantallen.
Bij de alliantie zijn onder meer Lowlands, de Johan Cruijff Arena, de Eredivisie, het Eurovisie Songfestival, Oerol en North Sea Jazz aangesloten.
Het demissionaire kabinet kondigde eerder al een garantiefonds van minstens 300 miljoen aan voor evenementen vanaf 1 juli.
Reclamecommissie: radiospotjes van Baudet over corona toegestaan
De Reclame Code Commissie heeft de klachten die waren binnengekomen over radiospotjes van Forum voor Democratie (FVD) over corona afgewezen. In de spotjes verkondigde partijleider Thierry Baudet onder meer dat het virus vooral nadelig is voor bepaalde groepen.
De klagers deden bij de commissie hun beklag over de onjuistheden over het virus die Baudet zou verkondigen. De commissie heeft de klacht afgewezen en oordeelt dat het "toegestaan is om op een eenzijdige wijze een politieke mening duidelijk te maken". De partijleider verkondigt "onmiskenbaar een politieke mening", stelt de voorzitter van de commissie.
5378 nieuwe besmettingen, meer dan gemiddeld
Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 5378 nieuwe coronabesmettingen gemeld, 673 meer dan gisteren. Dat cijfer is hoger dan het gemiddelde van afgelopen week, toen er per dag gemiddeld 4526 mensen positief getest werden.
In de ziekenhuizen nam de bezetting af. Er zijn dus meer patiënten uit het ziekenhuis ontslagen of overleden dan dat er werden opgenomen. Er liggen nu 1863 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1911), van wie 542 op de IC (gisteren: 541), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
42 overleden covidpatiënten
Bij het RIVM werden 42 overleden covidpatiënten gemeld. Gisteren waren dat er nog 32. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 37 doden per dag, tegen 49 doden per dag een week eerder.
Hoe het aantal doden zich ontwikkelt, hangt mede af van het aantal besmettingen in verpleeghuizen. Er zijn nu 347 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Een week geleden waren dat er 412.
Sneltesten te koop in Duitse supermarkten en drogisterijen
Vanaf vandaag is de sneltest te koop in sommige Duitse supermarkten en drogisterijen. Bij supermarkt Lidl zijn ze online te bestellen voor 21,99 euro per pakket van vijf tests, schrijft de Duitse nieuwssite Tagesschau. Vanaf maandag kunnen Duitsers ook een keer per week een gratis sneltest laten afnemen door een professional, bijvoorbeeld bij de huisarts of in het ziekenhuis.
Twee aanhoudingen om oproep "in de hens steken" GGD-teststraat
De politie heeft een 57-jarige vrouw uit Andel en een man van 37 uit Gilze opgepakt, die op sociale media zouden hebben opgeroepen om de GGD-teststraat in Eindhoven "in de hens te steken".
De politie kreeg gisteren signalen over de oproep. In een nieuwsbericht waarschuwt de politie dat niet alleen het plaatsen, maar ook het delen van opruiende berichten een strafbaar feit is.
Coronateststraten zijn de afgelopen tijd daadwerkelijk doelwit geweest. Woensdag was er een explosie bij de teststraat in Bovenkarspel (Noord-Holland), eind januari werden brandbare goederen aangetroffen bij een testlocatie in Hilversum en op Urk werd op 23 januari de GGD-teststraat in brand gestoken.
'EU hoopt op AstraZeneca-vaccins uit Verenigde Staten'
De Europese Unie gaat er bij de Verenigde Staten op aandringen om de export van miljoenen AstraZeneca-vaccins toe te staan. Ook wil de EU dat Washington de uitvoer van cruciale ingrediënten voor vaccins niet blokkeert, meldt the Financial Times. Het gaat dan bijvoorbeeld om spullen die nodig zijn voor de mRNA-vaccins van farmaceuten Moderna en Pfizer.
De Verenigde Staten hebben honderden miljoenen doses van het AstraZeneca-vaccin besteld. Ook de Europese Unie heeft er 300 miljoen besteld, met een optie op nog eens 100 miljoen vaccins. Het bedrijf kampt met leveringsproblemen, maar zei eind vorige maand dat het zijn belofte om in het tweede kwartaal toch 180 miljoen vaccins te leveren zal nakomen.
Sinds vorige maand moeten bedrijven die een leveringscontract hebben met de EU alle export van vaccins eerst melden bij de nationale autoriteiten en bij Brussel. Nationale overheden kunnen daardoor uitvoer tegenhouden. Dat gebeurde afgelopen week, met een zending van 250.000 doses van het AstraZeneca-vaccin naar Australië.
StemWijzer-gebruikers zien wel wat in vaccinatiebewijs bij evenementen
Organisatoren van evenementen moeten bij de ingang een vaccinatiebewijs kunnen vragen aan bezoekers. Een meerderheid van 1,4 miljoen gebruikers van de StemWijzer, de kieshulp van voorlichtingscentrum ProDemos, is het met die stelling eens.
Van de 1,4 miljoen gebruikers van de StemWijzer die de gegevens anoniem deelden, gaf 57 procent aan voor een vaccinatiebewijs bij evenementen te zijn. Een minderheid van 36 procent is tegen, bevestigt ProDemos na berichtgeving door Hart van Nederland. Tot nu toe hebben bijna 4 miljoen mensen de StemWijzer ingevuld, maar lang niet iedereen deelt de informatie ook.
Veel gebruikers van de StemWijzer vinden het vaccinatiebewijs een belangrijk thema. Mensen kunnen na afloop van het invullen van de StemWijzer aangeven welke onderwerpen ze belangrijk vinden. De stelling over het bewijs werd zo'n 300.000 keer aangeklikt en staat daarmee bovenaan, hoger dan stellingen over de zorg of vluchtelingen. De mondkapjesplicht staat op 5.
Alleen de VVD, D66, 50Plus, Bij1, Volt, Libertaire Partij, Jong en NLBeter zijn er volgens de Stemwijzer voorstander van dat organisatoren van evenementen bij toegang een vaccinatiebewijs moeten kunnen vragen.
Dalai lama ingeënt tegen coronavirus
In het noorden van India is de dalai lama ingeënt tegen het coronavirus. De 85-jarige geestelijk leider van de Tibetaanse boeddhisten kreeg het vaccin van AstraZeneca, dat ook in India wordt geproduceerd. Ook tien huisgenoten van de dalai lama werden ingeënt.
"Om ernstige problemen te voorkomen is deze injectie zeer, zeer waardevol", zei de dalai lama. Hij riep mensen na de prik op om zich ook te laten inenten.
De dalai lama vluchtte in 1959 naar India, na een mislukte opstand tegen de Chinese overheersing. China erkent de Tibetaanse regering in ballingschap niet en verwijt de dalai lama dat hij Tibet van China wil afzonderen. De dalai lama ontkent dat en zegt dat hij alleen pleit voor meer autonomie en bescherming van de boeddhistische cultuur in Tibet.
Evenementenbranche hoopt in juli op terugkeer naar oude normaal
De evenementenbranche wil per 1 juli grotendeels terug naar normaal. Dat zeggen brancheorganisaties Eventplatform en de Alliantie van Evenementenbouwers, die daarvoor gebruik willen maken van de ervaringen uit de proefevenementen (de Fieldlabs) en de inzet van sneltesten.
"Er is dringend behoefte bij mensen aan ontspanning op een verantwoorde en veilige manier en dat kunnen wij als branche bieden", belooft Jolanda Jansen van de Alliantie van Evenementenbouwers en ook directeur van de Ahoy. "Op de huidige routekaart van de overheid ontbreekt niveau 0 en is er nog geen rekening gehouden met vaccinaties en sneltesten." Ook ziet de branche mogelijkheden door de inzet van test- en vaccinatiebewijzen, hygiënemaatregelen en professionele begeleiding.
De branche wil volgende maand al publiek welkom heten op anderhalve meter afstand. In mei, onder meer tijdens het Eurovisie Songfestival, wil de branche naar eigen zeggen een volgende stap zetten en in juni nog verder gaan bij de activiteiten rondom het EK voetbal. De capaciteit bij evenementen moet in die periode naar 70 procent van de reguliere bezoekersaantallen.
Per 1 juli moeten evenementen dan weer helemaal door kunnen gaan, zonder limiet en zonder anderhalvemeterregel. De branche noemt dat "een logisch vervolg gezien de verwachting van minister De Jonge dat dan in Nederland iedereen tenminste één vaccinatie heeft gekregen".
Meer meldingen van slachtoffers van sextortion tijdens lockdown
Gedurende de eerste lockdown hebben zich twee keer zoveel jongeren zich gemeld als slachtoffer van sextortion, het ongewenst verspreiden van naaktbeelden, als normaal. Dat bevestigt het Expertisecentrum Online Kindermisbruik (EOKM) na een bericht van het KRO-NCRV-programma Pointer.
Directeur Arda Gerkens van het EOKM zegt dat de stijging van het aantal meldingen komt doordat jongeren tijdens de eerste lockdown meer zijn gaan nadenken over sextortion die al had plaatsgevonden. "De stijging laat zien dat jongeren pas contact zoeken wanneer het water echt aan de lippen staat. Gedurende de lockdown hadden ze geen afleiding meer en gingen ze hier over piekeren", zegt Gerkens. "Helaas blijkt hier uit dat het aantal gevallen van sextortion vele malen hoger is dan dat normaal wordt gemeld".
Hele weekend proefevenementen in Ziggo Dome, te beginnen met een dancefeest
In de Ziggo Dome in Amsterdam zijn vandaag zo'n 1300 mensen bij het zogeheten Back To Live Dance Event van concertorganisatoren ID&T en Mojo. Onder anderen dj-duo's Sunnery James & Ryan Marciano en Lucas & Steve treden daar op. Het is een van de proeven van Fieldlab Evenementen, om te bekijken of en hoe een evenement coronaproof kan worden gehouden. De bezoekers worden in 'bubbels' verdeeld van 250 mensen, en 1 groep van 50 mensen. Sommige mensen moeten een mondkapje dragen, anderen niet.
"Ik kan echt niet wachten dat podium weer op te springen", zegt dj Steven Jansen van Lucas & Steve in het NOS Radio 1 Journaal. "Het is een jaar geleden dat we de laatste echte show hadden voor publiek. Dat was in Israël. Toen kregen we halsoverkop te horen dat we naar Nederland moesten gaan, omdat we het land anders niet meer uit zouden komen. Sindsdien zijn 120 shows gecanceld."
Jansen is gewend op te treden voor duizenden mensen. Nu mogen er maar 1300 mensen bij zijn. "Maar we moeten ergens beginnen", zegt hij. "Ik ben ontzettend blij dat de mogelijkheid er is. Al waren het er 30 geweest, het is voor the greater good. We hopen dat het er langzamerhand steeds meer kunnen worden. Het zou mooi zijn om volgend jaar of eerder die 17.000 mensen die normaal in de Ziggo Dome kunnen, te halen."
Het dancefeest is een van de vier evenementen deze maand in het kader van de Fieldlab-evenementen. Morgen treedt André Hazes in de Ziggo Dome op. Volgend weekend zijn op het evenemententerrein van Walibi Holland twee muziekevenementen, waar per concert 1500 mensen bij kunnen zijn.
'Chinese en Russische hackers kraakten netwerk EMA'
Russische inlichtingendiensten en een Chinese spionagegroep hebben vorig jaar het netwerk van het Europese Geneesmiddelenbureau (EMA) in Amsterdam gehackt, meldt de Volkskrant. De Russen kwamen tot in het interne netwerk, mede door een instelling in de systemen van het EMA waardoor de hackers de zogeheten tweestapsverificatie konden misbruiken.
Het EMA maakte in december bekend doelwit te zijn geweest van een cyberaanval. Al snel bleek dat hackers documenten hadden ingezien over het vaccin van Pfizer/BioNTech. Later werden ook documenten gepubliceerd op een Russisch internetforum. Veel wees er toen al op dat een buitenlandse inlichtingendienst achter de aanval zat.
Bronnen van de Volkskrant geloven niet dat de Russische hackers geïnteresseerd waren in de werking van de Pfizer- en Moderna-vaccins, maar meer in de vaccinatiestrategieën per land, mogelijk om het Russische Spoetnik-vaccin te kunnen verkopen. Niet bekend is waarom een deel van de buitgemaakte documenten is gepubliceerd.
De bronnen gaan er ook van uit dat de Chinezen maandenlang in het netwerk hebben gezeten. Onbekend is wat het doel van die aanval was en of er informatie is achterhaald.
Zeer weinig griep in Nederland
Er is dit jaar nauwelijks sprake van griep in ons land. Officieel is er zelfs geen enkel geval vastgesteld, blijkt uit cijfers van het RIVM. Op de 100.000 mensen meldden zich er zeven met griepachtige klachten. Dat is veel minder dan de zestig die er nodig zijn om van een milde epidemie te kunnen spreken. Bovendien bleek van alle mensen die deze winter steekproefsgewijs werden gecontroleerd, er niet een het influenzavirus te hebben.
Doden en complicaties door uitgestelde zorg
In het ziekenhuis van Tilburg en Waalwijk zijn sinds het begin van de coronapandemie bij zeker 68 patiënten complicaties vastgesteld door uitgestelde zorg. Zeven van hen zijn overleden, schrijft Trouw op basis van een interne registratie van het ziekenhuis. Het is volgens de krant de eerste keer dat een ziekenhuis bekendmaakt wat de schade is van uitstel.
Het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis spreekt van het topje van de ijsberg:
Disneyland Californië binnenkort weer open
Californië heeft plannen gepresenteerd waarmee pretparken als Disneyland weer open kunnen en er weer publiek bij honkbalwedstrijden aanwezig mag zijn. Wel zijn er veel minder bezoekers welkom dan normaal. De pretparken zijn al bijna een jaar gesloten.
Vanaf 1 april wordt er in de staat per county gekeken hoe streng de restricties moeten zijn. In een 'paars' gebied moeten pretparken gesloten blijven, bij rood, oranje en geel mogen ze 15, 25 of 35 procent van het normale reguliere bezoekers ontvangen. Volgens de autoriteiten is het mogelijk de pretparken weer te heropenen omdat er voldoende plek is om afstand te houden. Ook overdekte ritjes zijn toegestaan omdat die kort genoeg duren om weinig risico op te leveren.
Voor honkbalwedstrijden geldt bij paars een maximum van honderd bezoekers per wedstrijd en voor de andere kleuren een limiet van respectievelijk of 20, 33 of 67 procent van de capaciteit van een stadion.
Voorlopig mogen kaartjes alleen worden verkocht aan inwoners van Californië. Disney World in Florida was al open, ook met verminderde aantallen bezoekers.
Nieuw blog
Welkom in dit nieuwe blog over de coronacrisis. Alle berichten van gisteren kun je hier teruglezen.