NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

De Jonge: in juli kan iedereen eerste prik hebben • Veel besmettingen woonzorgcentrum Wolvega

 • Welkom in het coronablog van dinsdag 2 maart. Je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag;
 • Meer weekbesmettingen en R-getal boven de 1, RIVM noemt vooruitzichten niet goed;
 • Ruim miljoen Nederlanders heeft eerste prik gehad, meer dan 300.000 ook al de tweede;
 • Bijna alle bewoners van woonzorgcentrum in Wolvega besmet met corona.
Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  We sluiten het liveblog voor vandaag af. Het coronanieuws van woensdag kun je hier lezen.

 • Dolly Parton zingt 'vaccine, vaccine' voor haar coronaprik

  De Amerikaanse zangeres Dolly Parton ingeënt tegen het coronavirus. Vlak voordat ze haar prik kreeg, zong ze een variant op haar grootste hit Jolene: 'vaccine, vaccine'.

  In een video op Twitter zegt Parton dat ze erg blij is met haar vaccinatie. Ook is te zien hoe ze haar prik krijgt. Volgens de zangeres deed het helemaal geen pijn.

 • De Jonge: begin juli minstens één prik voor iedereen die wil

  Zonder problemen met de leveringen door farmaceuten kunnen begin juli alle Nederlanders die een vaccin willen, minstens één keer geprikt zijn tegen het coronavirus. Dat zei minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid in het televisieprogramma Op1.

  In reactie op vragen over hoe het gaat met de Nederlandse vaccinactiecampagne, sloeg De Jonge aan het rekenen. Hij zei daarbij te denken dat van de 14 miljoen volwassen Nederlanders 80 tot 85 procent zich wil laten vaccineren. Daarvan kan volgens De Jonge tweederde begin juli volledig beschermd zijn met twee doses van het vaccin. De rest zou één prik gehad kunnen hebben. Dat komt dus neer op 8 miljoen mensen die twee keer zijn ingeënt, en 4 miljoen die één prik hebben gekregen.

  De minister bracht bij het rekenen in herinnering dat anderhalve week geleden de miljoenste prik is gezet. Hij verwacht de tweede miljoen half maart te bereiken en de derde miljoen verwacht hij "op de drempel maart/april".

  De Jonge benadrukte wel dat de vaccinatiecampagne afhankelijk is van de leveringen door farmaceuten. Bij tegenvallers kan er meer tijd nodig zijn voordat iedereen gevaccineerd is. Eerder mikte het kabinet er nog op om voor de herfst iedereen gevaccineerd te hebben.

 • Biden: eind mei voldoende vaccins voor alle volwassenen

  De Verenigde Staten beschikken eind mei over een voorraad coronavaccins die voldoende is om alle volwassenen mee in te enten. Dat is twee maanden eerder dan verwacht. Terwijl president Biden deze verwachting uitsprak, werd bekend dat de Amerikaanse farmaceut Merck & Co heeft toegezegd het vaccin van concurrent Johnson & Johnson mee te gaan produceren. Het Witte Huis zet zwaar in op dat vaccin, waarvan slechts één injectie nodig is.

  Biden zei dat de volgende uitdaging is om de vaccinatiesnelheid zo snel mogelijk op te schroeven. De staten wordt gevraagd zich voor te bereiden op de opslag van grote hoeveelheden vaccins, niet alleen van Johnson & Johnson, maar ook van BioNTech/Pfizer en Moderna.

 • Texas schudt de coronabeperkingen voor een groot deel van zich af

  De Amerikaanse staat Texas schaft een groot deel van de coronamaatregelen af. Mondkapjes zijn niet langer verplicht en bedrijven mogen vanaf morgen weer open zonder beperkingen. Ook voor de horeca gelden geen beperkingen meer.

  Volgens de Republikeinse gouverneur Greg Abbott is het tijd dat Texas weer voor 100 procent open gaat. Geen enkele andere staat is tot nu toe zo ver gegaan.

  De 29 miljoen inwoners van Texas wordt nog steeds aangeraden om zich aan de medische adviezen te houden, maar er zouden geen dwingende voorschriften meer nodig zijn.

  Volgens de gouverneur zijn inmiddels 5,7 miljoen prikken gezet in zijn staat. Elke week komen er ongeveer 1 miljoen bij, beloofde hij.

  Het aantal nieuwe besmettingen in de Verenigde Staten is sinds het begin van het jaar sterk gedaald van meer dan 200.000 per dag naar zo'n 60.000 per dag. Deskundigen waarschuwen echter dat het aantal weer kan stijgen, met name door de invloed van nieuwe virusvarianten.

 • Door scepsis blijven in Duitsland veel vaccins van AstraZeneca ongebruikt

  In Duitsland blijven honderdduizenden doses van het vaccin van AstraZeneca ongebruikt liggen. Mensen melden zich niet voor een afspraak of zeggen op het laatste moment af. Het land heeft tot nu toe 1,5 miljoen doses ontvangen, maar er is pas voor 15 procent weggeprikt.

  Een belangrijke reden is dat veel Duitsers het vaccin van AstraZeneca niet vertrouwen. Het zou minder goed werken dan andere vaccins en veel bijwerkingen hebben. Maar volgens deskundigen is een belangrijke reden ook dat er niet genoeg mensen zijn die in aanmerking komen voor een prik met het AstraZeneca-vaccin.

  Het wordt - net als in Nederland - alleen gegeven aan mensen onder de 65. Daarmee vallen alle 80-plussers af en blijft in groep 1 alleen medisch en verplegend personeel over. Een aantal regio's is nu, in een poging om de berg vaccins te laten slinken, begonnen met het inenten van groepen die eigenlijk nog niet aan de beurt zijn.

 • De Gelderlander: lang niet iedereen liet zich testen na wedstrijd met publiek NEC - De Graafschap

  Lang niet alle 1200 toeschouwers die op 19 februari bij de voetbalwedstrijd NEC - De Graafschap waren in het Goffertstadion, hebben zich na vijf dagen opnieuw laten testen op het coronavirus, schrijft dagblad De Gelderlander. De onderzoeksorganisatie Fieldlab Evenementen had de fans wel gevraagd om dit te doen, maar verplicht was het niet.

  "Wij zouden natuurlijk wel aan de hand van complete cijfers willen weten of het ondanks alle genomen maatregelen mogelijk tot nieuwe infecties is gekomen, wat nooit uit te sluiten is", zegt hoofdonderzoeker en arts-microbioloog Andreas Voss daarover.

  Maar, zegt hij ook, het is ook weer niet heel erg dat slechts een deel van de toeschouwers - precieze cijfers ontbreken nog - de hertest niet heeft laten doen. Voss is juist ook opgetogen over het grote aantal mensen dat volgens hem wél bereid is geweest om zich te laten hertesten.

 • Nieuwe groepen zorgmedewerkers uitgenodigd voor eerste prik

  Vanaf vandaag worden de volgende groepen zorgmedewerkers uitgenodigd voor een coronavaccinatie. Het gaat om het tweede deel van de wijkverpleging en zorgmedewerkers in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning Wmo, staat op de site van het RIVM.

  Ook PGB (persoonsgebonden budget) zorgverleners worden binnenkort uitgenodigd. Deze groepen kunnen een afspraak maken via de GGD voor een vaccinatie met AstraZeneca. Zorgmedewerkers van 65 jaar en ouder of met specifieke medische aandoeningen worden gevaccineerd met het vaccin van BioNTech/Pfizer.

  In totaal komen ca. 204.000 mensen in aanmerking voor een vaccinatie. Het gaat om de medewerkers van 18 jaar en ouder die direct contact hebben met cliënten. Dat zijn mensen die in de verpleging werken, cliënten in huis verzorgen, huishoudelijke hulp verrichten en de dagbesteding orgnaniseren voor kwetsbare ouderen.

  De eerste zorgmedewerkers wijkverpleging zijn afgelopen week uitgenodigd. De zorgmedewerkers wijkverpleging en Wmo-ondersteuning ontvangen de uitnodiging van hun werkgever. PGB-zorgverleners krijgen op korte termijn een uitnodiging via de PGB-budgethouders.

 • Bijna alle bewoners van woonzorgcentrum in Wolvega besmet met corona

  In woonzorgcentrum Puccini State in Wolvega zijn achttien van de twintig bewoners positief getest op corona. Een van de bewoners is inmiddels overleden, meldt Omrop Fryslân. Het grootste deel van de bewoners is overgebracht naar een speciale corona-afdeling voor ouderen op een locatie in Heerenveen.

  Hoe het met de bewoners gaat, is niet bekend. Twee bewoners zijn vooralsnog negatief getest. Zij verblijven nog in Puccini State en zitten tot volgende week woensdag in quarantaine.

  Hoe het virus de zorgboerderij is binnengekomen, is onduidelijk. Puccini State is een kleinschalige woonzorgboerderij voor mensen met dementie, alzheimer of een andere vorm van geheugenproblemen die niet meer thuis kunnen wonen.

 • Brussel overweegt noodvergunningen om nieuwe coronavaccins sneller beschikbaar te krijgen

  De Europese Commissie overweegt om nieuwe vaccins eerder toe te laten door middel van een noodvergunning. De mogelijkheid is vanmiddag besproken op een vergadering met commissievoorzitter Von der Leyen.

  Als deze maatregel zou worden doorgevoerd dan betekent dat een koerswijziging in Brussel. Tot dusver werden noodvergunningen alleen door individuele lidstaten gebruikt om medicijnen voor terminale patiënten goedgekeurd te krijgen.

  De mogelijke verandering van beleid gebeurt onder druk van kritiek door diverse lidstaten, dat Europa te langzaam is met het goedkeuren van vaccins. Dat zou mede het trage vaccinatietempo in de EU-landen hebben veroorzaakt, vergeleken met bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk.

 • De Jonge: BioNTech/Pfizer gaat fors meer leveren in april

  In april gaat BioNTech/Pfizer fors meer doses vaccin leveren, twittert demissionair minister Hugo de Jonge. Nederland ontvangt die maand elke week ongeveer een half miljoen doses, dat zijn er ruim twee maal zo veel als in maart.

  Volgens een woordvoerder verandert de versnelde levering niets aan het totaal aantal doses dat wordt geleverd in het tweede kwartaal. Dat aantal blijft staan op 7,8 miljoen.

  Dat betekent dat er in mei en juni nog altijd zo'n 5,8 miljoen doses geleverd moeten worden, ofwel meer dan 600.000 per week. Hoeveel doses er in die maanden per week precies worden geleverd, is nog niet bekend, meldt het ministerie.

 • Ruim miljoen Nederlanders heeft eerste prik gehad, meer dan 300.000 ook al de tweede

  Meer dan een miljoen Nederlanders heeft inmiddels de eerste prik gekregen van een coronavaccin. Van hen hebben zijn 300.000 mensen ook voor de tweede keer geprikt, meldt het RIVM.

  In de afgelopen week hebben 209.431 mensen een eerste prik gekregen. Daarnaast ontvingen 112.958 mensen de herhaalprik.

  De grootste groep mensen die zijn gevaccineerd zijn thuiswonende ouderen en mensen die werken in de langdurige zorg, zoals verpleeghuizen, revalidatiecentra, gehandicaptenzorg en de wijkverpleging. In die groep hebben bijna 300.000 mensen de eerste prik gekregen en meer dan 190.000 van hen ook al de tweede prik.

 • RIVM past voorlichtingsfolder over bescherming door vaccins aan

  Het RIVM gaat duidelijker communiceren wanneer je na vaccinatie maximaal beschermd bent tegen corona. De eerste weken na de vaccinaties zijn mensen namelijk nog niet optimaal beschermd tegen het virus, en dat stond niet duidelijk in de brieven en folders die aan gevaccineerden werden gegeven.

  Meerdere deskundigen zijn blij met dit besluit. "Het is heel belangrijk dat mensen zich realiseren dat het zeker twee weken duurt voordat de bescherming begint te werken. Dat moet echt meer aan de mensen uitgelegd worden", zegt immunoloog Marjolein van Egmond.

  De eerste prik van een vaccin van BioNTech/Pfizer, Moderna en AstraZeneca zet het afweersysteem aan. Na twee weken merk je hier iets van, maar het duurt een tot twee weken na de tweede prik voordat de maximale bescherming wordt bereikt.

  Bij het Janssen-vaccin - dat overigens nog niet is goedgekeurd en maar één prik heeft - wordt de maximale bescherming bereikt na 28 dagen.

 • Jumbo-plunderaar (17) uit Eindhoven moet 10.000 euro schadevergoeding betalen

  Een 17-jarige jongen uit Eindhoven die bij de avondklokrellen in januari meedeed aan het plunderen van een Jumbo- supermarkt, krijgt een werkstraf van 70 uur. Ook moet hij bijna 10.000 euro schadevergoeding betalen.

  Als er nog meer plunderaars worden veroordeeld, mag hij de boete delen. Als de jongen nog een keer in de fout gaat, moet hij alsnog de jeugdgevangenis in. Na de rellen zijn meerdere minderjarige relschoppers opgepakt en veroordeeld.

 • Deze week meer besmettingen, reproductiegetal gestegen naar 1,14

  Vergeleken met vorige week zijn er de afgelopen zeven dagen weer meer mensen besmet geraakt met het coronavirus. Er zijn 31.984 nieuwe positieve tests bij het RIVM gemeld. Een week eerder waren dat er 29.977 Dat is een toename van bijna 7 procent.

  Het zogenoemde reproductiegetal ging fors omhoog: van 0,99 op 5 februari naar 1,14 op 12 februari. Dat betekent dat 100 mensen in Nederland op dat moment 114 anderen infecteerden. Daarmee neemt de epidemie toe. Het RIVM noemt de vooruitzichten 'nog niet goed'.

  Veel meer mensen lieten zich testen: 20 procent meer dan vorige week. Van de mensen die zijn getest, was 8,9 procent positief en dat is lager dan de 9,8 procent van vorige week.

  Het aantal opnames voor covid-19 in het ziekenhuis was afgelopen kalenderweek met 1113 opnames ongeveer hetzelfde met de week ervoor. Hetzelfde gold voor het aantal opnames op de intensive care. Op de IC's werden afgelopen kalenderweek 224 mensen met covid-19 opgenomen.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  "Dit lijkt het begin te zijn van de derde golf"