De Jonge: in juli kan iedereen eerste prik hebben • Veel besmettingen woonzorgcentrum Wolvega
- Welkom in het coronablog van dinsdag 2 maart. Je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag;
- Meer weekbesmettingen en R-getal boven de 1, RIVM noemt vooruitzichten niet goed;
- Ruim miljoen Nederlanders heeft eerste prik gehad, meer dan 300.000 ook al de tweede;
- Bijna alle bewoners van woonzorgcentrum in Wolvega besmet met corona.
Liveblog gesloten
We sluiten het liveblog voor vandaag af. Het coronanieuws van woensdag kun je hier lezen.
Dolly Parton zingt 'vaccine, vaccine' voor haar coronaprik
De Amerikaanse zangeres Dolly Parton ingeënt tegen het coronavirus. Vlak voordat ze haar prik kreeg, zong ze een variant op haar grootste hit Jolene: 'vaccine, vaccine'.
In een video op Twitter zegt Parton dat ze erg blij is met haar vaccinatie. Ook is te zien hoe ze haar prik krijgt. Volgens de zangeres deed het helemaal geen pijn.
De Jonge: begin juli minstens één prik voor iedereen die wil
Zonder problemen met de leveringen door farmaceuten kunnen begin juli alle Nederlanders die een vaccin willen, minstens één keer geprikt zijn tegen het coronavirus. Dat zei minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid in het televisieprogramma Op1.
In reactie op vragen over hoe het gaat met de Nederlandse vaccinactiecampagne, sloeg De Jonge aan het rekenen. Hij zei daarbij te denken dat van de 14 miljoen volwassen Nederlanders 80 tot 85 procent zich wil laten vaccineren. Daarvan kan volgens De Jonge tweederde begin juli volledig beschermd zijn met twee doses van het vaccin. De rest zou één prik gehad kunnen hebben. Dat komt dus neer op 8 miljoen mensen die twee keer zijn ingeënt, en 4 miljoen die één prik hebben gekregen.
De minister bracht bij het rekenen in herinnering dat anderhalve week geleden de miljoenste prik is gezet. Hij verwacht de tweede miljoen half maart te bereiken en de derde miljoen verwacht hij "op de drempel maart/april".
De Jonge benadrukte wel dat de vaccinatiecampagne afhankelijk is van de leveringen door farmaceuten. Bij tegenvallers kan er meer tijd nodig zijn voordat iedereen gevaccineerd is. Eerder mikte het kabinet er nog op om voor de herfst iedereen gevaccineerd te hebben.
Biden: eind mei voldoende vaccins voor alle volwassenen
De Verenigde Staten beschikken eind mei over een voorraad coronavaccins die voldoende is om alle volwassenen mee in te enten. Dat is twee maanden eerder dan verwacht. Terwijl president Biden deze verwachting uitsprak, werd bekend dat de Amerikaanse farmaceut Merck & Co heeft toegezegd het vaccin van concurrent Johnson & Johnson mee te gaan produceren. Het Witte Huis zet zwaar in op dat vaccin, waarvan slechts één injectie nodig is.
Biden zei dat de volgende uitdaging is om de vaccinatiesnelheid zo snel mogelijk op te schroeven. De staten wordt gevraagd zich voor te bereiden op de opslag van grote hoeveelheden vaccins, niet alleen van Johnson & Johnson, maar ook van BioNTech/Pfizer en Moderna.
Texas schudt de coronabeperkingen voor een groot deel van zich af
De Amerikaanse staat Texas schaft een groot deel van de coronamaatregelen af. Mondkapjes zijn niet langer verplicht en bedrijven mogen vanaf morgen weer open zonder beperkingen. Ook voor de horeca gelden geen beperkingen meer.
Volgens de Republikeinse gouverneur Greg Abbott is het tijd dat Texas weer voor 100 procent open gaat. Geen enkele andere staat is tot nu toe zo ver gegaan.
De 29 miljoen inwoners van Texas wordt nog steeds aangeraden om zich aan de medische adviezen te houden, maar er zouden geen dwingende voorschriften meer nodig zijn.
Volgens de gouverneur zijn inmiddels 5,7 miljoen prikken gezet in zijn staat. Elke week komen er ongeveer 1 miljoen bij, beloofde hij.
Het aantal nieuwe besmettingen in de Verenigde Staten is sinds het begin van het jaar sterk gedaald van meer dan 200.000 per dag naar zo'n 60.000 per dag. Deskundigen waarschuwen echter dat het aantal weer kan stijgen, met name door de invloed van nieuwe virusvarianten.
Door scepsis blijven in Duitsland veel vaccins van AstraZeneca ongebruikt
In Duitsland blijven honderdduizenden doses van het vaccin van AstraZeneca ongebruikt liggen. Mensen melden zich niet voor een afspraak of zeggen op het laatste moment af. Het land heeft tot nu toe 1,5 miljoen doses ontvangen, maar er is pas voor 15 procent weggeprikt.
Een belangrijke reden is dat veel Duitsers het vaccin van AstraZeneca niet vertrouwen. Het zou minder goed werken dan andere vaccins en veel bijwerkingen hebben. Maar volgens deskundigen is een belangrijke reden ook dat er niet genoeg mensen zijn die in aanmerking komen voor een prik met het AstraZeneca-vaccin.
Het wordt - net als in Nederland - alleen gegeven aan mensen onder de 65. Daarmee vallen alle 80-plussers af en blijft in groep 1 alleen medisch en verplegend personeel over. Een aantal regio's is nu, in een poging om de berg vaccins te laten slinken, begonnen met het inenten van groepen die eigenlijk nog niet aan de beurt zijn.
De Gelderlander: lang niet iedereen liet zich testen na wedstrijd met publiek NEC - De Graafschap
Lang niet alle 1200 toeschouwers die op 19 februari bij de voetbalwedstrijd NEC - De Graafschap waren in het Goffertstadion, hebben zich na vijf dagen opnieuw laten testen op het coronavirus, schrijft dagblad De Gelderlander. De onderzoeksorganisatie Fieldlab Evenementen had de fans wel gevraagd om dit te doen, maar verplicht was het niet.
"Wij zouden natuurlijk wel aan de hand van complete cijfers willen weten of het ondanks alle genomen maatregelen mogelijk tot nieuwe infecties is gekomen, wat nooit uit te sluiten is", zegt hoofdonderzoeker en arts-microbioloog Andreas Voss daarover.
Maar, zegt hij ook, het is ook weer niet heel erg dat slechts een deel van de toeschouwers - precieze cijfers ontbreken nog - de hertest niet heeft laten doen. Voss is juist ook opgetogen over het grote aantal mensen dat volgens hem wél bereid is geweest om zich te laten hertesten.
Nieuwe groepen zorgmedewerkers uitgenodigd voor eerste prik
Vanaf vandaag worden de volgende groepen zorgmedewerkers uitgenodigd voor een coronavaccinatie. Het gaat om het tweede deel van de wijkverpleging en zorgmedewerkers in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning Wmo, staat op de site van het RIVM.
Ook PGB (persoonsgebonden budget) zorgverleners worden binnenkort uitgenodigd. Deze groepen kunnen een afspraak maken via de GGD voor een vaccinatie met AstraZeneca. Zorgmedewerkers van 65 jaar en ouder of met specifieke medische aandoeningen worden gevaccineerd met het vaccin van BioNTech/Pfizer.
In totaal komen ca. 204.000 mensen in aanmerking voor een vaccinatie. Het gaat om de medewerkers van 18 jaar en ouder die direct contact hebben met cliënten. Dat zijn mensen die in de verpleging werken, cliënten in huis verzorgen, huishoudelijke hulp verrichten en de dagbesteding orgnaniseren voor kwetsbare ouderen.
De eerste zorgmedewerkers wijkverpleging zijn afgelopen week uitgenodigd. De zorgmedewerkers wijkverpleging en Wmo-ondersteuning ontvangen de uitnodiging van hun werkgever. PGB-zorgverleners krijgen op korte termijn een uitnodiging via de PGB-budgethouders.
Bijna alle bewoners van woonzorgcentrum in Wolvega besmet met corona
In woonzorgcentrum Puccini State in Wolvega zijn achttien van de twintig bewoners positief getest op corona. Een van de bewoners is inmiddels overleden, meldt Omrop Fryslân. Het grootste deel van de bewoners is overgebracht naar een speciale corona-afdeling voor ouderen op een locatie in Heerenveen.
Hoe het met de bewoners gaat, is niet bekend. Twee bewoners zijn vooralsnog negatief getest. Zij verblijven nog in Puccini State en zitten tot volgende week woensdag in quarantaine.
Hoe het virus de zorgboerderij is binnengekomen, is onduidelijk. Puccini State is een kleinschalige woonzorgboerderij voor mensen met dementie, alzheimer of een andere vorm van geheugenproblemen die niet meer thuis kunnen wonen.
Brussel overweegt noodvergunningen om nieuwe coronavaccins sneller beschikbaar te krijgen
De Europese Commissie overweegt om nieuwe vaccins eerder toe te laten door middel van een noodvergunning. De mogelijkheid is vanmiddag besproken op een vergadering met commissievoorzitter Von der Leyen.
Als deze maatregel zou worden doorgevoerd dan betekent dat een koerswijziging in Brussel. Tot dusver werden noodvergunningen alleen door individuele lidstaten gebruikt om medicijnen voor terminale patiënten goedgekeurd te krijgen.
De mogelijke verandering van beleid gebeurt onder druk van kritiek door diverse lidstaten, dat Europa te langzaam is met het goedkeuren van vaccins. Dat zou mede het trage vaccinatietempo in de EU-landen hebben veroorzaakt, vergeleken met bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk.
De Jonge: BioNTech/Pfizer gaat fors meer leveren in april
In april gaat BioNTech/Pfizer fors meer doses vaccin leveren, twittert demissionair minister Hugo de Jonge. Nederland ontvangt die maand elke week ongeveer een half miljoen doses, dat zijn er ruim twee maal zo veel als in maart.
Volgens een woordvoerder verandert de versnelde levering niets aan het totaal aantal doses dat wordt geleverd in het tweede kwartaal. Dat aantal blijft staan op 7,8 miljoen.
Dat betekent dat er in mei en juni nog altijd zo'n 5,8 miljoen doses geleverd moeten worden, ofwel meer dan 600.000 per week. Hoeveel doses er in die maanden per week precies worden geleverd, is nog niet bekend, meldt het ministerie.
Ruim miljoen Nederlanders heeft eerste prik gehad, meer dan 300.000 ook al de tweede
Meer dan een miljoen Nederlanders heeft inmiddels de eerste prik gekregen van een coronavaccin. Van hen hebben zijn 300.000 mensen ook voor de tweede keer geprikt, meldt het RIVM.
In de afgelopen week hebben 209.431 mensen een eerste prik gekregen. Daarnaast ontvingen 112.958 mensen de herhaalprik.
De grootste groep mensen die zijn gevaccineerd zijn thuiswonende ouderen en mensen die werken in de langdurige zorg, zoals verpleeghuizen, revalidatiecentra, gehandicaptenzorg en de wijkverpleging. In die groep hebben bijna 300.000 mensen de eerste prik gekregen en meer dan 190.000 van hen ook al de tweede prik.
RIVM past voorlichtingsfolder over bescherming door vaccins aan
Het RIVM gaat duidelijker communiceren wanneer je na vaccinatie maximaal beschermd bent tegen corona. De eerste weken na de vaccinaties zijn mensen namelijk nog niet optimaal beschermd tegen het virus, en dat stond niet duidelijk in de brieven en folders die aan gevaccineerden werden gegeven.
Meerdere deskundigen zijn blij met dit besluit. "Het is heel belangrijk dat mensen zich realiseren dat het zeker twee weken duurt voordat de bescherming begint te werken. Dat moet echt meer aan de mensen uitgelegd worden", zegt immunoloog Marjolein van Egmond.
De eerste prik van een vaccin van BioNTech/Pfizer, Moderna en AstraZeneca zet het afweersysteem aan. Na twee weken merk je hier iets van, maar het duurt een tot twee weken na de tweede prik voordat de maximale bescherming wordt bereikt.
Bij het Janssen-vaccin - dat overigens nog niet is goedgekeurd en maar één prik heeft - wordt de maximale bescherming bereikt na 28 dagen.
Jumbo-plunderaar (17) uit Eindhoven moet 10.000 euro schadevergoeding betalen
Een 17-jarige jongen uit Eindhoven die bij de avondklokrellen in januari meedeed aan het plunderen van een Jumbo- supermarkt, krijgt een werkstraf van 70 uur. Ook moet hij bijna 10.000 euro schadevergoeding betalen.
Als er nog meer plunderaars worden veroordeeld, mag hij de boete delen. Als de jongen nog een keer in de fout gaat, moet hij alsnog de jeugdgevangenis in. Na de rellen zijn meerdere minderjarige relschoppers opgepakt en veroordeeld.
Deze week meer besmettingen, reproductiegetal gestegen naar 1,14
Vergeleken met vorige week zijn er de afgelopen zeven dagen weer meer mensen besmet geraakt met het coronavirus. Er zijn 31.984 nieuwe positieve tests bij het RIVM gemeld. Een week eerder waren dat er 29.977 Dat is een toename van bijna 7 procent.
Het zogenoemde reproductiegetal ging fors omhoog: van 0,99 op 5 februari naar 1,14 op 12 februari. Dat betekent dat 100 mensen in Nederland op dat moment 114 anderen infecteerden. Daarmee neemt de epidemie toe. Het RIVM noemt de vooruitzichten 'nog niet goed'.
Veel meer mensen lieten zich testen: 20 procent meer dan vorige week. Van de mensen die zijn getest, was 8,9 procent positief en dat is lager dan de 9,8 procent van vorige week.
Het aantal opnames voor covid-19 in het ziekenhuis was afgelopen kalenderweek met 1113 opnames ongeveer hetzelfde met de week ervoor. Hetzelfde gold voor het aantal opnames op de intensive care. Op de IC's werden afgelopen kalenderweek 224 mensen met covid-19 opgenomen.
Een patiënt overleden na uitbraak in Universitair Medisch Centrum Groningen
Het UMCG heeft de corona-uitbraak binnen het ziekenhuis nog altijd niet onder controle, meldt RTV Noord. Sinds woensdag zijn nog twee patiënten en vier medewerkers positief getest op de Britse variant van het virus. Het virus is ook op andere afdelingen opgedoken.
De uitbraak begon op de afdeling voor thoraxchirurgie waar vooral hart- en longpatiënten worden verpleegd. Volgens het UMCG zijn er nu ook patiënten en medewerkers besmet op de intensive care, de verpleegafdeling voor longpatiënten en op de verpleegafdeling voor nier- en dermatologiepatiënten.
"Mogelijk zijn deze besmettingen gelinkt aan de eerste uitbraak. Dit onderzoeken we nu", zegt Marjolein Knoester, specialist Medische Microbiologie en Infectiepreventie in het UMCG.
Volgens haar hebben alle maatregelen die zijn genomen wel extra besmettingen kunnen voorkomen. "Het is echter nog niet gelukt om dit virus, waarvan we weten dat het de Britse variant betreft, volledig te controleren."
In totaal zijn nu 28 patiënten en 34 medewerkers besmet. Een patiënt is overleden, liet het UMCG vorige week weten.
Sekswerkers hoeven voorlopig nergens op te rekenen, zegt het kabinet
Demissionair minister De Jonge ziet het er niet van komen dat er snel versoepelingen voor sekswerkers komen. Nu niet, maar ook de komende tijd niet.
"Dat is heel verdrietig maar het kan voorlopig echt niet", aldus De Jonge voor aanvang van een overleg met de bij de coronacrisis betrokken ministers. Volgens De Jonge lukt de registratie van deze beroepsgroep niet goed, met alle gevolgen van dien. Het bron- en contactonderzoek is nauwelijks te doen omdat driekwart een andere naam op geeft, zegt De Jonge. "En dat begrijp ik ook. Maar alles bij elkaar is het niet te doen om de sector weer veilig te openen."
Minister Koolmees voegt daaraan toe dat extra steun van de overheid er ook niet in zit voor deze groep. De bestaande steunmaatregelen zijn bijvoorbeeld voor zzp'ers bedoeld en sekswerkers vallen vallen daar niet onder. "We kunnen heel weinig voor ze betekenen", zegt hij. "Ze hebben een heel lastige positie." Wel kunnen ze volgens hem bij de gemeente aankloppen, bij het "loket voor steun voor mensen zonder inkomen".
Sekswerkers demonstreren
Rond drie uur demonstreren sekswerkers vanmiddag in Den Haag tegen het besluit van het kabinet om voor kappers en andere contactberoepen wel versoepelingen door te voeren en voor hen niet. Premier Rutte sprak eerder al over het "bijzonder karakter" van het beroep van sekswerkers waarbij je "heel dicht bij elkaar bent, met alle risico's van overdracht van het virus".
Bijwerkingencentrum Lareb: koorts vaker als hevig ervaren na prik met AstraZeneca
Klachten zoals koorts en rillingen worden na een prik met het vaccins van AstraZeneca iets vaker als hevig ervaren dan bij de andere coronavaccins die we in Nederland gebruiken. Dat zegt Bijwerkingencentrum Lareb in de update van de meldingen die het tot 28 februari ontving. Het centrum onderzoekt de verschillen in de gemelde bijwerkingen de komende weken.
In totaal ontving het bijwerkingencentrum tot en met afgelopen zondag 6426 meldingen met 31.534 vermoedens van bijwerkingen. De vaakst gemelde bijwerkingen zijn nog steeds spierpijn, hoofdpijn en je niet lekker voelen. Volgens Lareb verdwijnen de meeste klachten na een paar dagen.
Tot nu toe kwamen er 39 meldingen van heftige allergische reacties na vaccinatie binnen. Ook zijn er 87 meldingen gedaan over ouderen die overleden nadat ze gevaccineerd werden. Volgens Lareb gaat het in alle gevallen om kwetsbare ouderen en zijn er op dit moment geen patronen van klachten die wijzen op ernstige bijwerkingen waaraan gevaccineerden kunnen zijn overleden.
Sinds 25 januari bracht Lareb wekelijks een update van de meldingen. Vanaf nu zal het centrum eens in de twee weken een update naar buiten brengen.
Drankjes onder applaus geserveerd op druk terras Breda
Even zat het terras van horeca-ondernemer Johan de Vos in Breda als vanouds vol. Omroep Brabant meldde dat de eerste biertjes en wijntjes onder applaus van de bezoekers werden uitgeserveerd. Inmiddels zijn handhavers aanwezig en moet De Vos het terras weer afbreken. Hij was een van de weinige ondernemers die daadwerkelijk de aangekondigde protestactie doorzetten.
In Amsterdam moest een horecazaak aan de Nieuwmark ook het terras opruimen na een waarschuwing van de politie.
Terras op de Nieuwmarkt na anderhalf uur weer gesloten
De horeca-ondernemer die zijn terras op de Amsterdamse Nieuwmarkt buiten had gezet voor gasten, heeft het terras na een waarschuwing weer moeten sluiten. Met de opening van zijn terras protesteerde hij tegen de coronamaatregelen van de overheid.
Het terras is anderhalf uur open geweest. De eigenaar kreeg geen boete, maar wel een officiële waarschuwing.
Stagiairs gaan helpen in de vaccinatiestraat in Houten
De vaccinatiestraat in Houten krijgt binnenkort hulp mbo'ers uit Utrecht en Amersfoort, meldt RTV Utrecht. Studenten van de opleiding doktersassistentie en verpleegkunde van ROC Midden Nederland en MBO Amersfoort worden opgeleid om de GGD Regio Utrecht vanaf volgende week woensdag te ondersteunen bij het vaccineren met het coronavaccin.
Normaal gesproken mogen alleen afgestudeerde zorgprofessionals injecties geven. Vanaf overmorgen krijgen nu ook stagiairs in het hoger onderwijs die in hun opleiding al vaker hebben gevaccineerd extra instructies om beter te leren prikken. Hun vorderingen worden streng beoordeeld, laten de opleidingsinstituten weten. Vooralsnog gaat het om een pilot.
"Het mes snijdt aan twee kanten", zegt Maaike Schaap, manager bij de GGD Utrecht. "Wij kunnen hulp gebruiken bij het vaccineren. Aan de andere kant kunnen wij studenten een mooie stage-ervaring bieden."
Tientallen winkels in Klazienaveen heel even open: 'Het water staat ons aan de lippen'
Vanmorgen zijn tientallen winkels in het Drentse Klazienaveen even open geweest, uit protest tegen de coronamaatregelen.
"De ondernemers zijn helemaal klaar met het destructieve beleid van de overheid", zegt voorzitter van de ondernemersvereniging Klazienaveen Harrie van der Velde. Hij zegt dat de ondernemers niet anders meer kunnen omdat het water hen aan de lippen staat.
"Op deze manier is er straks geen kledingwinkel, kapperszaak of horeca meer over, met als gevolg dat ruim 500 medewerkers en vele detaillisten moeten aankloppen bij het UWV, failliet gaan of in de schuldsanering terechtkomen", zegt Van der Velde.
De winkeliers kregen een officiële waarschuwing, waarna de winkels weer de deuren sloten.
Amsterdamse horeca in actie, met koffie op het terras
De Amsterdamse horeca voert vandaag actie. Ondernemers rond de Nieuwmarkt en op de Wallen zetten als protest tegen het coronabeleid dinsdag hun terrassen buiten, schrijft het Parool.
Daarmee sluiten de ondernemers zich aan bij de landelijke actie die vorige week opgezet werd door horeca-ondernemers uit Brabant. Inmiddels zouden er in 65 steden terrassen worden neergezet.
Onder meer de Amsterdamse afdeling van Horeca Nederland horeca houdt zich afzijdig, maar een deel van de ondernemers uit de binnenstad heeft nu toch de handen ineengeslagen voor een symbolische actie op de Nieuwmarkt. Daar staan de tafels en stoelen vanaf 10.00 uur gereed.
"We hebben nu toezeggingen van zes zaken op het plein," zegt initiatiefnemer Barry van den Berg van Nieuwmarktkroeg Del Mondo. "Het zou zomaar kunnen dat we ook koffie gaan schenken met appelgebak. Op gepaste afstand."
De actievoerders lopen het risico dat de gemeente gaat ingrijpen, omdat het momenteel niet is toegestaan terrassen uit te stallen, laat staan er te serveren. Ondernemers lopen het risico op een boete van 4000 euro of zelfs sluiting voor onbepaalde tijd.
"In de Albert Heijn botsen we tegen elkaar aan, terwijl dit buiten volkomen op afstand en gereguleerd kan", zegt een van de gasten die naar het terras kwam voor een kop koffie:
Vaccinatieplicht zorgmedewerkers in België opnieuw punt van discussie
In België ligt de vraag of er een vaccinatieplicht voor zorgmedewerkers moet komen opnieuw op tafel, melden Belgische media. Ondanks dat verpleeghuizen een hoge vaccinatiegraad hebben, moest een verpleeghuis in het West-Vlaamse Anzegem op slot na een uitbraak onder twaalf bewoners en zes personeelsleden. Drie van de zes besmette personeelsleden waren niet gevaccineerd en een vierde had nog maar een van de twee prikken gehad.
Of het virus via de niet-gevaccineerden het rusthuis binnenkwam is volgens de Belgische krant De Morgen niet te achterhalen, en waarom ze zich niet lieten vaccineren is ook onduidelijk. Maar de kwestie doet de discussie rondom het verplicht stellen van vaccinatie voor zorgpersoneel oplaaien.
Twee grote zorgkoepels, UZ Brussel en Zorgnet-Icuro, pleitten al eerder voor zo'n verplichting. Ze willen dat het coronavaccin net als de vaccinatie tegen hepatitis B wordt opgenomen in de wet welzijn op het werk. Onderzoek van de adviesgroep GEMS, waarschuwt dat zo'n verplichting kan leiden tot meer weerzin tegen vaccinatie, niet alleen onder zorgpersoneel maar onder de hele bevolking.
Het onderzoek wees ook uit dat goed informeren van zorgpersoneel de vaccinatiebereidheid ook omhoog brengt. Het viel de leden van de adviesgroep op dat een aantal medewerkers dat zich niet wil laten vaccineren, vreest voor vruchtbaarheidsproblemen door het vaccin. In het begin werd vanuit de Belgische overheid gezegd dat het vaccin af te raden was bij zwangere vrouwen en vrouwen die kort erna zwanger wilden worden. Inmiddels is de kennis over de vaccins verder volgens GEMS, maar blijven deze berichten op sociale media circuleren.
Infectioloog Steven Callens, lid van de adviesgroep: "We zullen dit moeten blijven uitleggen en de mensen blijven geruststellen. Want dat je door het vaccin onvruchtbaar wordt, klopt gewoonweg niet."
Café in Breda besmeurd maar uitbater gaat vandaag toch open
In verschillende steden komen horeca-ondernemers vandaag in actie tegen de sluiting van de restaurants en cafés. Ze zetten terrassen buiten en gaan in een enkel geval ook open voor gasten.
Niet iedereen is enthousiast over dit plan, blijkt uit de teksten die de eigenaar van een café in Breda vanmorgen aantrof, meldt Omroep Brabant. Zo staat er: "opengaan is bloed aan je handen" en "opruiing bij wet verboden". Ook werd de gevel van het café besmeurd met ketchup.
De uitbater is een van de weinige horeca-ondernemers die vandaag het terras openstellen voor gasten. De meeste collega's die vorige week aankondigden dat ook te doen, zijn inmiddels afgehaakt. De Bredase uitbater vindt juist dat hij niet meer kan terugkrabbelen. Hij blijft vastberaden om zijn terras op de Ginnekenmarkt in Breda even na twaalven te open.
Eerder zei de burgemeester van Breda begrip te hebben voor de actie van horeca-ondernemers, nu waarschuwt hij dat de ondernemers die het plan doorzetten een boete riskeren van 4000 euro.
Terrassen buiten als protest tegen sluiting horeca
Op een aantal plekken in het land zetten horecaondernemers vandaag de terrassen buiten. Ze willen daarmee een signaal afgeven aan de regering dat die weer veilig open kunnen. Het is niet de bedoeling dat mensen op de terrassen gaan zitten.
Horecaondernemers in Friesland doen mee aan de actie. Zij zetten hun terrassen buiten, maar dan wel op de kop. "Onze wereld staat ook op z'n kop", zegt cafébaas Ton Eijer tegen Omrop Fryslân. "We geven zo een heel duidelijk signaal af."
Volgens Eijer kan de horeca in stappen veilig open. "Een terras kun je ook eerst alleen bepaalde delen van de week opendoen en dat langzaam uitbouwen." Volgens hem biedt dat perspectief. "Als we maar een datum hebben, dan weten we waar we aan toe zijn."
Ook in Gelderland zetten horecazaken vandaag de terrassen weer buiten. Net als in Friesland worden er geen mensen bediend, al legt een ondernemer wel een paar kleedjes neer rond zijn terras. "Mensen die daarop gaan zitten, mogen dan wel een afgehaalde of zelf meegenomen consumptie nuttigen," zegt ondernemer Martin Hüning tegen Omroep Gelderland. Hij wil op die manier laten zien hoe scheef het is dat mensen elkaar wel mogen ontmoeten in het park, maar niet op een gereguleerd terras.
Burgemeesters en handhavers zijn van plan streng op te treden als ondernemers toch mensen toelaten op hun terras. Ze riskeren dan een boete van 4000 euro.
Kappers knippen morgen al vanaf half 5 's ochtends
Kappers kunnen bijna niet wachten om na de lockdown weer open te gaan. Vanaf morgen mogen ze weer verven en knippen. In Rotterdam beginnen ze daar al vroeg mee, meldt RTV Rijnmond. De eerste klant heeft bij de kapsalon van Ronny Fabianno een afspraak om half 5 in de ochtend, meteen na het aflopen van de avondklok.
"Daarna volgen alleen maar volle dagen tot 19:00 uur, want we moeten vanwege de avondklok ook weer vroeg sluiten", zegt Fabianno.
Kappers in Nederland moesten op 11 december vorig jaar hun deuren sluiten. Toen er tijdens de persconferentie van afgelopen week versoepelingen werden aangekondigd stond de telefoon in veel kapsalons roodgloeiend.
WHO raadt gebruik malariamiddel ten zeerste af tegen corona
Het malariamiddel hydroxychloroquine mag niet worden gebruikt om covid-19 te voorkomen en heeft geen zinvol effect op patiënten die besmet zijn met het virus, dat concludeert een deskundigenpanel van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dinsdag. Het ontstekingsremmende medicijn mag niet worden gebruikt in de strijd tegen de pandemie en is "niet de moeite waard" om mee te nemen in verder onderzoek naar coronabehandelingen, aldus het panel in het Britse medische tijdschrift British Medical Journal.
Het WHO-panel baseert zijn aanbeveling op zes onderzoeken met meer dan 6000 deelnemers, met zowel mensen die besmet waren met het coronavirus als mensen die niet besmet waren. "Het panel is van mening dat dit medicijn niet langer een onderzoeksprioriteit is en dat we ons moeten richten op het evalueren van andere, meer veelbelovende medicijnen om covid-19 te voorkomen", schrijven ze.
Het middel hydroxychloroquine werd vorig jaar door de toenmalige Amerikaanse president Donald Trump aangeprezen als 'wondermiddel' tegen corona. Dit werd al snel weerlegd door artsen en experts. Ook de Braziliaanse president Jair Bolsonaro ziet hydroxychloroquine als oplossing voor het virus, hij gebruikte het zelf toen hij afgelopen zomer besmet was met het virus. Of het heeft bijgedragen aan zijn herstel is niet bewezen.
Fauci: 'hou vast aan twee vaccinaties'
Het is gevaarlijk om tweede prikken uit te stellen met de vaccins van Pfizer-BioNTech en Moderna, zegt de Amerikaanse immunoloog en gezondheidsadviseur Anthony Fauci in een interview met de Washington Post. Deskundigen wereldwijd, ook in Nederland, suggereren de afgelopen weken dat vaccins die eigenlijk bedoeld zijn om mensen een tweede prik te geven, aangewend zouden moeten worden om meer mensen een eerste vaccinatie te geven. Op die manier zouden minder mensen ernstig ziek worden, en de zorg zou zo ontlast worden.
Onverstandig, zegt Fauci, omdat het het vertrouwen van burgers in het vaccinatiebeleid zou kunnen ondermijnen. "We zeggen eerst tegen mensen: 'je hebt echt twee prikken nodig' en daarna zeggen we ineens 'oh nee, we zijn van mening veranderd'. Dat is lastige boodschap, op zijn minst. Ook benadrukt Fauci dat er geen bewijs is dat één prik mensen even goed beschermt als twee prikken, zoals de vaccins bedoeld zijn. Dat kan als onbedoeld neveneffect hebben dat nieuwe mutaties van het coronavirus makkelijker kunnen ontstaan en rondgaan onder mensen, zegt Fauci.
Welkom bij het corona-liveblog
Goedemorgen en van harte welkom in het corona-liveblog van dinsdag 2 maart. We houden je hier op de hoogte van het laatste nieuws rondom de coronacrisis. Wil je het blog van gisteren teruglezen? Dat kan hier.