Rutte en De Jonge komen aan bij het Catshuis
NOS NieuwsAangepast

Geen versoepelingen, wel voorbereidingen voor over drie weken

Het kabinet zal maandag op de persconferentie definitief geen versoepelingen van de coronamaatregelen bekendmaken. Dat betekent dat ook de avondklok opnieuw wordt verlengd. Deskundigen hebben de meest betrokken ministers vandaag in het Catshuis duidelijk gemaakt dat de besmettingscijfers nog te slecht zijn om de teugels te laten vieren, zeggen ingewijden.

Wel gaat het kabinet voorbereidingen treffen om over drie weken de samenleving meer lucht te geven. Als de cijfers de goede kant op gaan, kunnen dan de terrassen open en kan er ook weer fysiek onderwijs gegeven worden op de hbo's en universiteiten.

Ook het winkelen wordt dan mogelijk uitgebreid. Nu mag een niet-essentiële winkel maximaal twee klanten per etage ontvangen, in het nieuwe systeem wordt het maximale aantal klanten berekend aan de hand van het aantal vierkante meters.

Vaccinatiebewijs of sneltest

Het kabinet gaat verder kijken naar mogelijkheden om mensen meer vrijheden te geven als ze een vaccinatiebewijs hebben of een sneltest hebben gedaan met een negatieve uitslag. Volgens de ingewijden wordt een voorstel daarvoor verder uitgewerkt. Belangrijk daarbij is dat er geen sprake mag zijn van vaccinatiedwang.

Als de besmettingscijfers dalen wil het kabinet over drie weken ook het buiten sporten in groepsverband voor volwassenen mogelijk maken. Nu mag dat tot 27 jaar.

De avondklok blijft gelden tot 30 maart. Eerder was al afgesproken dat de politie tijdens de verkiezingen op 15, 16 en 17 maart geen boete zal uitdelen als iemand kan aantonen dat hij vanwege het uitbrengen van zijn stem of het werken in het stembureau nog na 21.00 uur buiten is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl