NOS Nieuws Politiek Aangepast

Campagneblog: Segers: D66-plan halvering veestapel pijnlijk • 'Bevraag politici vaker over bezuinigen'

 • Welkom in het campagneblog van woensdag 3 maart. Je vindt hier het belangrijkste nieuws in aanloop naar de verkiezingen.
 • ChristenUnie-lijsttrekker Gert-Jan Segers noemt D66-voorstel over halvering veestapel "heel pijnlijk"
 • Als Rutte moet vertrekken uit politiek, wil hij lesgeven.
 • Veel kiezers weten nog niet wat ze gaan stemmen.
 • Hier lees je wat we eerder maakten over de campagne, verkiezingsprogramma's, debatten en kandidaten.
Liveblog gesloten
 • Campagneblog gesloten

  Morgen zijn we er weer met een nieuw campagneblog, met al het nieuws in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen. Goedenacht!

 • Azarkan (Denk) heeft 'campagnelied' Hoekstra (CDA) in de smiezen

  Op sociale media gaat een 'verkiezingscampagnelied' rond voor CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra. Het lied, waarin ook Hoekstra's partijgenoot Pieter Omtzigt en "Mark R." nog worden genoemd, is geschreven door CDA-lid Harry Wesselink.

  Denk-lijsttrekker Farid Azarkan heeft het campagnelied inmiddels ook op de radar en schrijft op Twitter dat Hoekstra "een beetje kennende" het enthousiasme van de zanger wel kan waarderen.

 • SCP-directeur wil meer horen over bezuinigingen

  Kim Putters, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP), vindt dat politici in de campagnetijd meer bevraagd moeten worden over bezuinigingen. "Iedereen is van plan geld uit te geven", zei hij bij Jinek. "Maar als mijn spaargeld op is, kan ik steeds minder doen. Dus wat ik belangrijk zou vinden, ook voor de formatie van het kabinet: waar gaan we dan op bezuinigen? Ik denk dat dat eerlijk is naar de kiezer en ik denk dat het heel goed zou zijn als politici gevraagd zou worden naar wat ze dan prioriteren."

  Hij begrijpt wel dat die vragen nog weinig zijn gesteld. "Want we zitten in crisisstemming. We willen dat er geld uitgegeven wordt, om er weer uit te komen. Dus je wordt met zulke vragen niet met jubelstemming ontvangen."

  Het SCP schreef vanochtend in een rapport dat in het jaar sinds de uitbraak van de coronacrisis de spanningen en wrijving tussen groepen Nederlanders toegenomen is. Ook voel mensen zich vaker buitengesloten. Het bureau vindt dat daar een taak voor de overheid ligt.

 • Segers vond D66-voorstel over halvering veestapel 'heel pijnlijk'

  ChristenUnie-lijsttrekker Gert-Jan Segers kreeg bij Nieuwsuur melkveehouder Gijsbert de Rijk voor zich, die al twintig jaar op de ChristenUnie stemt. De Rijk liet aan Segers weten dat hij "zeer, zeer teleurgesteld" was in de ChristenUnie, omdat onder landbouwminister Schouten (ChristenUnie) boeren hard zijn getroffen door de maatregelen om de stikstofneerslag terug te dringen. Het leidde tot meerdere, grote boerenprotesten in het gehele land.

  Segers zei het gevoel van de boeren te begrijpen. Hij vond het "heel pijnlijk" toen er vanuit de fractie van coalitiepartner D66 werd geopperd de veestapel te halveren. "Omdat toen zo'n gevoel werd uitgestraald richting de boeren van: jullie mogen er eigenlijk niet zijn en wat jullie hebben, gaan we voor de helft afpakken." Volgens Segers bestaat het politieke landschap momenteel uit partijen die óf voor de boeren zijn óf aan de milieukant staan. "Wij willen het smalle middenpad bewandelen", zei hij over de positie van de ChristenUnie.

  Melkveehouder De Rijk zei verder tegen Segers dat hij vond dat minister Schouten in de stikstofcrisis twee gezichten toonde, en dat het vertrouwen in haar daarom "echt weg" is. Segers verdedigde vervolgens zijn partijgenoot. "Ik kan het vertrouwen niet terugpraten", zei hij. "Maar als u zegt dat ze twee gezichten heeft, spreek ik u tegen. Dat is niet waar (...) Dat zij besluiten heeft genomen die u niet altijd goed vond, begrijp ik. En dat niet elk besluit op applaus rekent, snap ik ook. Maar zij heeft geknokt voor besluiten mét de boeren."

  Segers sprak ook over zijn pijnlijkste momenten in het kabinet:

 • Gert-Jan Segers te gast in Nieuwsuur

  In de speciale reeks verkiezingsuitzendingen van Nieuwsuur is vanavond ChristenUnie-lijsttrekker Gert-Jan Segers te gast. Hoe kijkt hij terug op vier jaar meeregeren? Waren de vaak pijnlijke compromissen de moeite waard? Hoe is het afgelopen met de voornemens aan het begin van het kabinet? Kijk de uitzending vanaf 21.30 uur via deze link.

 • Rutte noemt dividendbelasting 'grote mislukking'

  Demissionair premier en VVD-lijsttrekker Rutte vindt dat zijn partij te veel als "partij van de grote bedrijven" is gezien in het kabinet. "En dat is een fout van mij", zei Rutte in het lijsttrekkersinterview van de Universiteit Twente en de krant Tubantia.

  Reden voor dat beeld was volgens Rutte het voornemen om de dividendbelasting af te schaffen in 2017. Die lastenverlichting voor grote bedrijven werd door veel oppositiepartijen als 'cadeautje voor multinationals' gezien. Na aanhoudende rumoer zag het kabinet in 2018 uiteindelijk van de afschaffing af.

  "Ik vond dat er goede redenen waren om die belasting af te schaffen, maar het is spectaculair in mijn gezicht ontploft, zoals bekend", zei Rutte in het lijsttrekkersinverview. "Het is een van de grote mislukkingen in deze periode. Maar daardoor ontstond dus het beeld alsof wij van die grote bedrijven zijn, maar dat is niet zo." Volgens Rutte is de VVD nog altijd de partij van de middenklasse en het midden- en kleinbedrijf.

  Rutte zei verder in het interview te verwachten dat de VVD bij de Tweede Kamerverkiezingen "iets" gaat winnen. Hij gokt op 38 zetels.

 • Klaver: bij besprekingen 2017 geleerd dat progressieve samenwerking nodig is

  De belangrijkste les die GroenLinks-leider Jesse Klaver heeft geleerd van de onderhandelingen na de vorige verkiezingen, is dat progressieve partijen meer moeten samenwerken. Dat zei hij in het televisieprogramma De Vooravond. "Uiteindelijk denk ik dat we verder komen in Nederland als progressieve partijen elkaar vasthouden. Daarom pleit ik ook zo hartstochtelijk voor progressieve samenwerking. Je politieke vrienden moet je zo dicht mogelijk bij je houden. Dat zijn toch D66, de PvdA en de SP."

  Het verwijt dat hij dan in 2017 niet D66 had moeten achterlaten bij de VVD, CDA en CU, vindt hij te makkelijk. "Wat ik heb geleerd, is dat ik inderdaad niet daar met Alexander Pechtold zat, maar met de ChristenUnie. Dat is een fout geweest", aldus Klaver. Hij vindt dat GroenLinks en D66 elkaar toen uit elkaar hebben laten spelen. "Dat was niet meer een moment waarop we konden zeggen: nu gaat het wel goed komen. Soms zit je op een pad - dat is hetzelfde als in een relatie - dat je denkt: hoe ben ik hier gekomen? Maar toch gaat het dan uit elkaar."

  Klaver kwam onlangs met een poster met daarop de namen van de lijsttrekkers van D66, PvdA en SP. Ook in zijn eigen partij was men daar niet unaniem positief over. "Ook bij GroenLinks zeiden mensen: 'Joh, gast, wat denk je nou zelf? Onze concurrenten op een poster?'. Maar ik probeer iets te doorbreken door complimenten te geven aan mijn collega's. Ik vind Lilian Marijnissen en Lilianne Ploumen fantastische lijsttrekkers. En met Sigrid Kaag hebben we de beste diplomaat van de wereld en ze zit gewoon in de Nederlandse politiek."

  De poster waarmee Klaver opriep tot progressieve samenwerking GroenLinks

  De GroenLinks-leider zegt dat het van belang is dat de partijen elkaar na de verkiezingen opzoeken. "Dat progressieve partijen zeggen: oké, er zijn verschillen tussen ons, maar we staan ook dicht bij elkaar." Ook bij Ploumen en Kaag zegt hij geluiden te horen die erop wijzen dat dat mogelijk is.

 • Ouwehand: hebben niks aan doorrekeningen

  Lijsttrekker Esther Ouwehand van de de Partij voor de Dieren (PvdD) wil dat er bij de komende kabinetsformatie minder belang wordt gehecht aan de doorrekeningen van de planbureaus. De partij heeft net als bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen haar verkiezingsprogramma niet laten doorrekenen door het Centraal Planbureau (CPB) en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).

  De rekenmodellen laten volgens Ouwehand "geen ruimte voor langetermijnvisie en al helemaal niet voor de planeetbrede visie die de Partij voor de Dieren heeft", zei ze in Dit is de Dag op NPO Radio 1. "Als je een radicale koerswijziging voorstelt, zoals wij doen, dan past dat niet in de modellen."

  Toen haar door presentator Tijs van den Brink werd tegengeworpen dat niemand daardoor weet wat de PvdD-plannen kosten, zei Ouwehand dat iemand de "moed moet hebben om niet met schijnzekerheden te werken". Ouwehand: "En ik heb geleerd: als iedereen het doet, hoef je ze niet te volgen". Volgens haar groeit ook bij andere partijen het ongemak over de doorrekeningen. "Want eigenlijk hebben we er niks aan. Maar ze durven dus niet die modellen te laten voor wat ze zijn. De Partij voor de Dieren kan dan een mooie aanjager zijn."

 • Forum-bijeenkomst Heerlen afgeblazen vanwege drukte op plein

  De gemeente Heerlen heeft een bijeenkomst van Forum voor Democratie voor aanvang afgeblazen. Op het van Grunsvenplein, waar plek was voor maximaal 200 mensen, werd het te druk, waarop het plein is ontruimd, meldt 1Limburg.

  Baudet riep zijn aanhang bij herhaling op om te vertrekken, benadrukkend dat zijn toespraak ook via een livestream te volgen was. Toen het publiek desondanks bleef staan, besloot burgemeester Wever het plein te ontruimen.

  De partij reageert verbolgen op de ontruiming. "Wij blijven altijd fatsoenlijk. De VVD-burgemeester van Heerlen niet. Hij verbood de bijeenkomst", schrijft Forum op sociale media.

  Afgelopen weekend werd een bijeenkomst van Forum in Nijmegen beëindigd vanwege de drukte. De politie onderzoekt ook of de partij de coronaregels heeft overtreden bij een bezoek aan Urk. Baudet deelde beelden van die bijeenkomst, waarop onder meer te zien is dat hij samen met veel mensen bij elkaar staat en een visje eet in een restaurant.

 • Volt zet donaties in voor zichtbaarheid op sociale media

  De nieuwe pan-Europese partij Volt heeft afgelopen week fors meer geïnvesteerd in advertenties op sociale media dan in de week daarvoor. Persbureau ANP schrijft dat de uitgaven voor uitingen op Facebook en Instagram zijn gestegen van 3539 euro naar 13.563 euro.

  Dat bedrag is vergelijkbaar met wat gevestigde partijen als SP en PvdA vorige week uitgaven aan sociale media-advertenties. Volgens Volt kan er meer geïnvesteerd worden in advertenties dankzij een oplopend aantal donaties en een toenemend ledenaantal.

  Volt zet, in tegenstelling tot veel andere partijen, niet in op pagina's van individuele kandidaat-Kamerleden. "We zijn een beweging van onderop", laat campagneleider Itay Garmy weten aan ANP. "We zien alle kandidaten als gelijken." Volgens de Peilingwijzer, een samenvatting van de peilingen van Ipsos, I&O Research en Kantar, kan Volt rekenen op één Kamerzetel.

  De investeringen van de partij verbleken overigens bij wat de koplopers vorige week uitgaven aan internetadvertenties: 131.000 euro (CDA) en 71.000 euro (D66).

 • Forum-kandidaat verspreidt complottheorieën

  De nummer 31 op de kieslijst van Forum voor Democratie, Ab Kuijer, houdt er op zijn Twitter-account en website verregaande complottheorieën op na. Dat meldt Nieuwsuur. De zelfbenoemde 'wappie' promoot onder meer de omstreden samenzweringscultus QAnon, suggereert dat premier Rutte pedofiel is en zegt dat de miljardairs George Soros en Bill Gates verantwoordelijk zijn voor de coronapandemie. De uitlatingen van Kuijer werden ontdekt door factchecker Peter Burger van de Universiteit Leiden.

  Een woordvoerder van Forum voor Democratie zegt dat alle kandidaat-Kamerleden van FvD op persoonlijke titel tweeten. De partij zegt niet bekend te zijn met de tweets, maar laat weten dat ze niet de partijstandpunten of het gedachtegoed van FvD vertolken. Kuijer reageert zelf via de partij vanaf zijn woonadres aan de Côte d'Azur: "Zeg maar dat ik iets te veel zon had gehad." Hij wil verder niet inhoudelijk op de zaak ingaan.

 • Als Rutte moet vertrekken uit politiek, wil hij lesgeven

  Als de VVD van hem af wil na een afstraffing bij de verkiezingen, dan wil premier Rutte het onderwijs in, zegt hij in gesprek met het AD. "Als het fout gaat op 17 maart, dan ben ik niet meteen weg. Dan heb je eerst een formatie en dan komt iemand de sleutel van het torentje ophalen, als de formatie voorbij is. En het lijkt mij wel leuk - ik geef nu als vrijwilliger les in het onderwijs - om dan een paar jaar daar echt te werken."

  Hij wil overigens alleen de politiek verlaten als hij niet anders kan na een verkiezingsnederlaag. "Het hangt ervan af. Als de VVD zegt, je mag blijven, als het verlies beperkt is en ze willen me nog hebben als fractievoorzitter, dan zou ik dat het leukste vinden. Maar ik kan me ook voorstellen, als het verlies te groot is dat ze zeggen: 'nou, opgedonderd met die man, we willen een ander'. Dan moet je daar ook naar luisteren."

  Rutte zei verder erbij te blijven dat hij niet meer met de PVV wil regeren, mede omdat die partij zijn eerste kabinet in 2012 liet vallen als gedoogsteunpartner. "Als ik het programma ook weer lees. En dan is er nog de minder-Marokkanenuitspraak. Nee dat gaat echt niet gebeuren", citeert de krant de premier.

 • Haagse plannen: wat mogen we eten, drinken en roken?

  In de verkiezingsprogramma's van de verschillende partijen staan vlees, groente en fruit uitgebreid op het menu. Sommige partijen willen de btw-tarieven op groente en fruit wijzigen, andere willen de btw op alle boodschappen verlagen en weer andere proberen de prijzen op Europees geteelde producten omlaag te krijgen.

  Ook hebben partijen nagedacht over lagere zout- suiker of vetgehaltes in voedselproducten, en zien sommige een duurzaamheidsheffing op vlees als een optie. Ook de omgang met verslavende middelen zoals alcohol, sigaretten en drugs is in de programma's opgenomen. Kunnen alcoholreclames nog wel en hoe moet roken worden ontmoedigd?

  Lees hier wat partijen het liefst op jouw bord zouden willen zien, of in je glas:

 • Waar zijn de lijsttrekkers?

 • ChristenUnie tegen 'exclusief' Europees vaccinatiepaspoort

  De ChristenUnie is kritisch over een 'Europees vaccinatiepaspoort'. De Europese Commissie komt binnenkort met een plan voor een bewijs waarmee iemand kan aantonen dat hij is ingeënt tegen het coronavirus. Dat moet vrij reizen binnen de EU weer mogelijk maken. ChristenUnie-lijsttrekker Segers vindt dat ook een eventuele sneltest als 'entreebewijs' moet dienen en dat een vaccinatiepaspoort geen exclusief recht mag opleveren: "Als de Commissie uitsluitend de focus wil leggen op een vaccinatiepaspoort gaat dat om meerdere redenen te ver", vindt hij.

  Segers heeft zowel procedurele als inhoudelijke bezwaren. Volgens hem mogen lidstaten zelf bepalen hoe ze iemand veilig toegang willen geven tot hun land. Bovendien worden door zo'n paspoort burgers indirect gedwongen om zich te laten inenten, zegt de ChristenUnie: "Dat is een aantasting van het recht op lichamelijke integriteit." Segers is bang voor een tweedeling tussen mensen die zich wel laten inenten en mensen die dat niet willen.

  D66-fractievoorzitter Jetten reageert op Twitter meteen op Segers' voorstel: