NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Vannacht lokaal verraderlijk glad • 'Elfstedentocht organiseren maakt beleid ongeloofwaardig'

 • Welkom in het liveblog over het winterweer.
 • 't Winterweer hield veel basisscholen langer dicht.
 • Een Elfstedentocht organiseren zou ongeloofwaardig zijn, vinden de veiligheidsregio's.
 • Het kabinet denkt na over een bubbel voor marathonschaatsers.
Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  Het liveblog over het winterweer is gesloten.

 • Twee basisscholen dicht omdat er sneeuw op de daken ligt

  Twee basisscholen in de Achterhoek blijven ook dinsdag nog gesloten. Op het dak van De Woelwaters in Ulft en van Op Koers in Varsseveld ligt zo veel sneeuw dat de leiding het niet verantwoord vindt om ze te openen.

  Dat bevestigt bestuurder van koepel Paraat Scholen Marjolein Wenting aan De Gelderlander. "Bij Op Koers is vandaag nog geprobeerd om de sneeuw van het dak te halen, maar daar was niet voldoende tijd voor. In Ulft werd het pas vanavond geconstateerd. Het gaat om sneeuwduinen van soms wel een meter."

  De koepel heeft overlegd met een bouwkundig adviesbureau en besloten om dicht te blijven totdat de sneeuw van het dak is gehaald. "We kiezen voor de veiligheid van de kinderen en de medewerkers. We betreuren het heel erg. We zagen er echt naar uit de blije kinderen van gezichten en hun ouders weer te zien vanochtend. Maar helaas moeten we de heropening nog een dagje uitstellen."

 • Snowboarden op Circuit Zandvoort

  Snowboardster Melissa Peperkamp (16) maakte een rondje op het Circuit Zandvoort, dat is bedekt met een dikke laag sneeuw. Ze kreeg hulp van voormalig Formule 1-coureur Robert Doornbos.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Snowboardster maakt uniek rondje op Circuit van Zandvoort in de sneeuw
 • Vaarverbod in Leidse grachten voor schaatspret

  Het lijkt erop dat de ijzers in Leiden uit het vet kunnen. In een deel van de binnenstad geldt vanaf morgen een vaarverbod om de grachten zo mooi mogelijk te laten bevriezen, meldt Omroep West. Als er 12 centimeter ijs ligt, mag er worden geschaatst.

  Burgemeester Lenferink van Leiden vindt het belangrijk dat er genoeg ruimte is om te schaatsen. "Daarom hebben we voor een deel van de binnenstad een vaarverbod ingesteld. Dat maakt de kans op mooi en veel ijs zo groot mogelijk. En hoe meer grachten bevroren zijn, hoe meer mensen kunnen genieten van het winterse weer en zich aan de afstandsmaatregelen kunnen houden."

  Eerder vandaag werd al een vaarverbod afgekondigd voor de provincie Groningen. Ook geldt er een vaarverbod voor een aantal stadsgrachten in Amsterdam en Utrecht, om ervoor te zorgen dat daar ook ijs komt.

 • Hoe zaten professionele chauffeurs achter het stuur vandaag?

  Ook voor rittenplanners in de transport- en logistieksector zijn het gekke dagen.

  Lees hier meer:

 • Drukte bij schaatsenslijpers

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Schaatsenslijper: 'Elke dag een rij, nog nooit zo druk gehad'
 • Hoogbejaarde man valt in tuin en blijft daar uur lang liggen

  De politie Zaanstreek heeft gisteren een man van 85 gered die in zijn tuin was gevallen. Hij was de kippen gaan voeren, maar was na een uur nog niet terug. Zijn 91-jarige vrouw belde 112 omdat ze lichamelijk niet in staat was om te gaan kijken.

  Agenten vonden de hoogbejaarde man op de grond in de tuin en tilden hem naar binnen. Volgens een politiebericht op Facebook was zijn lichaamstemperatuur gedaald tot slechts 29 graden.

 • KNMI: vannacht mogelijk verraderlijk glad door bevriezing

  Diep in de nacht en in de vroege ochtend kan het in de zuidoostelijke helft van Nederland lokaal verraderlijk glad worden door bevriezing van smeltwater en natte weggedeelten, meldt het KNMI.

  "Ook morgen zullen er nog sneeuwresten op de weg liggen", zegt Suzanne Maas van Rijkswaterstaat. Maas wijst erop dat water op de weg vannacht weer kan bevriezen, waardoor opnieuw gladheid en zogenoemde ijsplaten kunnen ontstaan. "Hopelijk zijn de wegen morgen iets beter begaanbaar, maar het blijft opletten. Met alleen sneeuwschuiven zijn we er niet, en het ijsvrij maken van de weg kost tijd."

  Rijkswaterstaat geeft tips voor automobilisten: pas je rijstijl aan, matig je snelheid, wissel niet onnodig van rijstrook en houd afstand tot andere weggebruikers.

 • Bekerduelwijzigingen in verband met het winterweer

  NEC - VVV-Venlo kan niet worden gespeeld omdat er onvoldoende tijd is om het veld van Stadion De Goffert, dat niet over veldverwarming beschikt, speelklaar te krijgen.

 • Kabinet denkt na over bubbel voor marathonschaatsers

  Het kabinet denkt na of er een bubbel kan komen voor marathonschaatsers zodat er toch wedstrijden op natuurijs kunnen worden gehouden. Zo'n bubbel zou ook een eventuele Elfstedentocht voor alleen wedstrijdrijders mogelijk maken.

  "Maar dan moet het wel blijven vriezen en de Elfstedenvereniging heeft al gezegd dat een tocht zonder toerrijders en publiek eigenlijk geen Elfstedentocht is", zegt premier Rutte.

 • Morgenmiddag vaarverbod in provincie Groningen

  Met het oog op de komende ijsdagen geldt vanaf morgenmiddag een vaarverbod in heel Groningen. De provincie wil op die manier ijsvorming stimuleren en schade aan oevers en kades voorkomen, meldt RTV Noord. Als schepen door bevroren wateren varen, kunnen de wegdrijvende ijsblokken tegen de kant botsen.

  De maatregel gaat om 15.30 uur in en geldt voor alle vaarwegen, met uitzondering van de beroepsvaarwegen. Het gaat onder meer om het Noord-Willemskanaal, de hoofdgeul van het Zuidlaardermeer en het Oldambtmeer. Als het ijs is gesmolten, wordt het verbod weer opgeheven.

  De provincie Groningen benadrukt dat het instellen van het vaarverbod niet betekent dat het ijs al veilig genoeg is.

 • Nagenoeg zwarte wegen in Limburg

  Het winterweer zorgt nu niet meer voor grote problemen op de weg in Limburg. Bijna alle wegen in de provincie zijn zwart, schrijft 1Limburg. Dat betekent dat de auto- en snelwegen prima begaanbaar zijn voor het verkeer.

  In sommige delen van Limburg viel afgelopen weekend nauwelijks sneeuw. Alleen op de A67 en A73 in de buurt van Venlo wordt nog gestrooid. Misschien gaat Rijkswaterstaat dinsdag nog één keer de weg op om preventief zout te strooien, zegt een woordvoerster, maar dat is nog niet zeker.

  Ondanks dat het voorlopig koud blijft, is extra strooien niet nodig. "Het is een droge vorst", vertelt de woordvoerster. Dan is er geen sprake meer van gladheid op de wegen waarop de afgelopen dagen met zout is gestrooid.

 • Paarden Oostvaardersplassen krijgen hooi en water

  Staatsbosbeheer voert de konikpaarden in de Oostvaardersplassen in Flevoland bij. De dieren kunnen goed tegen de kou en zijn volgens Staatsbosbeheer in goede conditie, maar met het aanhouden van het winterse weer is toch besloten om hooi en vers water naar het Oostvaardersveld en het Trekweggebied te brengen.

  Het voeren van de dieren wordt afgestemd op hun behoefte.

 • Weerman Peter Kuipers Munneke vertelt wat ons te wachten staat

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Peter Kuipers Munneke: 'Kou en strakblauwe luchten leveren prachtige fotomomenten op'
 • NS: morgen alleen Sprinters op het spoor

  De Nederlandse Spoorwegen laten morgen alleen Sprinters rijden, die ook kunnen stoppen op kleine stations. Vandaag zijn er ook veel stoptreinen ingezet. De Sprinters zullen waar mogelijk langer zijn dan normaal, meldt NS.

  "Ondanks alle inzet is de situatie op het spoor nog steeds onzeker en adviseren we reizigers waar mogelijk hun reis uit te stellen", aldus de Nederlandse Spoorwegen.

  Ook morgen staan in het hele land monteurs en hulplocomotieven klaar om storingen zo snel mogelijk te verhelpen.