Vannacht lokaal verraderlijk glad • 'Elfstedentocht organiseren maakt beleid ongeloofwaardig'
- Welkom in het liveblog over het winterweer.
- 't Winterweer hield veel basisscholen langer dicht.
- Een Elfstedentocht organiseren zou ongeloofwaardig zijn, vinden de veiligheidsregio's.
- Het kabinet denkt na over een bubbel voor marathonschaatsers.
Liveblog gesloten
Het liveblog over het winterweer is gesloten.
Twee basisscholen dicht omdat er sneeuw op de daken ligt
Twee basisscholen in de Achterhoek blijven ook dinsdag nog gesloten. Op het dak van De Woelwaters in Ulft en van Op Koers in Varsseveld ligt zo veel sneeuw dat de leiding het niet verantwoord vindt om ze te openen.
Dat bevestigt bestuurder van koepel Paraat Scholen Marjolein Wenting aan De Gelderlander. "Bij Op Koers is vandaag nog geprobeerd om de sneeuw van het dak te halen, maar daar was niet voldoende tijd voor. In Ulft werd het pas vanavond geconstateerd. Het gaat om sneeuwduinen van soms wel een meter."
De koepel heeft overlegd met een bouwkundig adviesbureau en besloten om dicht te blijven totdat de sneeuw van het dak is gehaald. "We kiezen voor de veiligheid van de kinderen en de medewerkers. We betreuren het heel erg. We zagen er echt naar uit de blije kinderen van gezichten en hun ouders weer te zien vanochtend. Maar helaas moeten we de heropening nog een dagje uitstellen."
Snowboarden op Circuit Zandvoort
Snowboardster Melissa Peperkamp (16) maakte een rondje op het Circuit Zandvoort, dat is bedekt met een dikke laag sneeuw. Ze kreeg hulp van voormalig Formule 1-coureur Robert Doornbos.
Vaarverbod in Leidse grachten voor schaatspret
Het lijkt erop dat de ijzers in Leiden uit het vet kunnen. In een deel van de binnenstad geldt vanaf morgen een vaarverbod om de grachten zo mooi mogelijk te laten bevriezen, meldt Omroep West. Als er 12 centimeter ijs ligt, mag er worden geschaatst.
Burgemeester Lenferink van Leiden vindt het belangrijk dat er genoeg ruimte is om te schaatsen. "Daarom hebben we voor een deel van de binnenstad een vaarverbod ingesteld. Dat maakt de kans op mooi en veel ijs zo groot mogelijk. En hoe meer grachten bevroren zijn, hoe meer mensen kunnen genieten van het winterse weer en zich aan de afstandsmaatregelen kunnen houden."
Eerder vandaag werd al een vaarverbod afgekondigd voor de provincie Groningen. Ook geldt er een vaarverbod voor een aantal stadsgrachten in Amsterdam en Utrecht, om ervoor te zorgen dat daar ook ijs komt.
Hoe zaten professionele chauffeurs achter het stuur vandaag?
Ook voor rittenplanners in de transport- en logistieksector zijn het gekke dagen.
Lees hier meer:
Drukte bij schaatsenslijpers
Hoogbejaarde man valt in tuin en blijft daar uur lang liggen
De politie Zaanstreek heeft gisteren een man van 85 gered die in zijn tuin was gevallen. Hij was de kippen gaan voeren, maar was na een uur nog niet terug. Zijn 91-jarige vrouw belde 112 omdat ze lichamelijk niet in staat was om te gaan kijken.
Agenten vonden de hoogbejaarde man op de grond in de tuin en tilden hem naar binnen. Volgens een politiebericht op Facebook was zijn lichaamstemperatuur gedaald tot slechts 29 graden.
KNMI: vannacht mogelijk verraderlijk glad door bevriezing
Diep in de nacht en in de vroege ochtend kan het in de zuidoostelijke helft van Nederland lokaal verraderlijk glad worden door bevriezing van smeltwater en natte weggedeelten, meldt het KNMI.
"Ook morgen zullen er nog sneeuwresten op de weg liggen", zegt Suzanne Maas van Rijkswaterstaat. Maas wijst erop dat water op de weg vannacht weer kan bevriezen, waardoor opnieuw gladheid en zogenoemde ijsplaten kunnen ontstaan. "Hopelijk zijn de wegen morgen iets beter begaanbaar, maar het blijft opletten. Met alleen sneeuwschuiven zijn we er niet, en het ijsvrij maken van de weg kost tijd."
Rijkswaterstaat geeft tips voor automobilisten: pas je rijstijl aan, matig je snelheid, wissel niet onnodig van rijstrook en houd afstand tot andere weggebruikers.
Bekerduelwijzigingen in verband met het winterweer
NEC - VVV-Venlo kan niet worden gespeeld omdat er onvoldoende tijd is om het veld van Stadion De Goffert, dat niet over veldverwarming beschikt, speelklaar te krijgen.
Kabinet denkt na over bubbel voor marathonschaatsers
Het kabinet denkt na of er een bubbel kan komen voor marathonschaatsers zodat er toch wedstrijden op natuurijs kunnen worden gehouden. Zo'n bubbel zou ook een eventuele Elfstedentocht voor alleen wedstrijdrijders mogelijk maken.
"Maar dan moet het wel blijven vriezen en de Elfstedenvereniging heeft al gezegd dat een tocht zonder toerrijders en publiek eigenlijk geen Elfstedentocht is", zegt premier Rutte.
Morgenmiddag vaarverbod in provincie Groningen
Met het oog op de komende ijsdagen geldt vanaf morgenmiddag een vaarverbod in heel Groningen. De provincie wil op die manier ijsvorming stimuleren en schade aan oevers en kades voorkomen, meldt RTV Noord. Als schepen door bevroren wateren varen, kunnen de wegdrijvende ijsblokken tegen de kant botsen.
De maatregel gaat om 15.30 uur in en geldt voor alle vaarwegen, met uitzondering van de beroepsvaarwegen. Het gaat onder meer om het Noord-Willemskanaal, de hoofdgeul van het Zuidlaardermeer en het Oldambtmeer. Als het ijs is gesmolten, wordt het verbod weer opgeheven.
De provincie Groningen benadrukt dat het instellen van het vaarverbod niet betekent dat het ijs al veilig genoeg is.
Nagenoeg zwarte wegen in Limburg
Het winterweer zorgt nu niet meer voor grote problemen op de weg in Limburg. Bijna alle wegen in de provincie zijn zwart, schrijft 1Limburg. Dat betekent dat de auto- en snelwegen prima begaanbaar zijn voor het verkeer.
In sommige delen van Limburg viel afgelopen weekend nauwelijks sneeuw. Alleen op de A67 en A73 in de buurt van Venlo wordt nog gestrooid. Misschien gaat Rijkswaterstaat dinsdag nog één keer de weg op om preventief zout te strooien, zegt een woordvoerster, maar dat is nog niet zeker.
Ondanks dat het voorlopig koud blijft, is extra strooien niet nodig. "Het is een droge vorst", vertelt de woordvoerster. Dan is er geen sprake meer van gladheid op de wegen waarop de afgelopen dagen met zout is gestrooid.
Paarden Oostvaardersplassen krijgen hooi en water
Staatsbosbeheer voert de konikpaarden in de Oostvaardersplassen in Flevoland bij. De dieren kunnen goed tegen de kou en zijn volgens Staatsbosbeheer in goede conditie, maar met het aanhouden van het winterse weer is toch besloten om hooi en vers water naar het Oostvaardersveld en het Trekweggebied te brengen.
Het voeren van de dieren wordt afgestemd op hun behoefte.
Weerman Peter Kuipers Munneke vertelt wat ons te wachten staat
NS: morgen alleen Sprinters op het spoor
De Nederlandse Spoorwegen laten morgen alleen Sprinters rijden, die ook kunnen stoppen op kleine stations. Vandaag zijn er ook veel stoptreinen ingezet. De Sprinters zullen waar mogelijk langer zijn dan normaal, meldt NS.
"Ondanks alle inzet is de situatie op het spoor nog steeds onzeker en adviseren we reizigers waar mogelijk hun reis uit te stellen", aldus de Nederlandse Spoorwegen.
Ook morgen staan in het hele land monteurs en hulplocomotieven klaar om storingen zo snel mogelijk te verhelpen.
Veiligheidsregio's: Elfstedentocht organiseren zou ongeloofwaardig zijn
Voorzitter Bruls van het Veiligheidsberaad, het overleg tussen alle veiligheidsregio's, vindt het niet verstandig om te praten over het organiseren van een Elfstedentocht. "We zitten midden in de coronacrisis. Als er grote evenementen worden georganiseerd zijn we ongeloofwaardig in het beleid dat we voeren", zegt hij tegen de NOS.
"Als de Vierdaagse nu al moet besluiten om het wandelevenement af te gelasten, is het typisch als je dat voor schaatswedstrijden wel toestaat", zegt Bruls, die naast voorzitter van de 25 veiligheidsregio's ook burgemeester van Nijmegen is.
Bruls vindt beperkte sneeuwpret prima, maar op grote evenementen komen veel mensen af en dat kun je niet voorkomen, zegt hij.
Politie vindt onderkoelde man die van Gouda naar Weesp liep
Een 29-jarige man heeft afgelopen weekend 's nachts in de vrieskou geprobeerd om van Gouda naar Weesp te lopen. Dat deed hij omdat er geen treinen reden, schrijft Omroep West. Door het winterse weer - het sneeuwde, waaide en het was vijf graden onder het vriespunt - raakte de Weespenaar uitgeput en onderkoeld.
Tijdens zijn tocht van zo'n 50 kilometer belde de man zijn moeder en vertelde hij dat hij het koud had en uitgeput was. Daarna werd de verbinding verbroken. De politie begon een zoekactie, waarbij onder meer een helikopter werd ingezet.
De man werd uiteindelijk liggend op het fietspad gevonden vlak voor de Weesperbrug, niet ver van Weesp. Agenten gaven hem een warme jas en wikkelden hem in een isolatiedeken. Na een controle door ambulancemedewerkers werd de man herenigd met zijn familie.
Reddingsactie voor hond in Leeuwarden
Ook vandaag grote problemen op het spoor
De hevige sneeuwval en wind veroorzaken net als gisteren storingen op het spoor. NS laat Sprinters rijden, die ook kunnen stoppen op kleine stations.
Foto's uit een besneeuwd Nederland
Strooien, schuiven en sneeuwduinen ruimen
De ANWB verwacht door de winterse omstandigheden over de hele dag ongeveer 6800 pechmeldingen binnen te krijgen. Een woordvoerder zegt tegen persbureau ANP dat dit ongeveer het dubbele is van het aantal pechgevallen waarmee de ANWB onder normale omstandigheden te maken krijgt. Tot in de middag waren er al ruim 3000 pechgevallen gemeld. "Daarbij gaat het om zaken die met het koude weer te maken hebben, zoals problemen met de accu of met de startmotor."
Op dit moment is het grootste knelpunt op de snelwegen de A7, waar al sinds vanmorgen sneeuwduinen worden weggehaald. Door aanhoudende sneeuwval is nog zeker tot 17.00 uur nodig om de weg vrij te maken. Op de A50 bij Ravenstein wordt nog steeds gewerkt om een geschaarde vrachtenwagencombinatie van de weg te krijgen. Op dit moment staat er vijf kilometer file en is er drie kwartier vertraging.
Verwarmingsmonteurs hebben het druk
Dat het koud is, merken ze ook bij de verwarmingsbedrijven. Veel oudere cv-ketels en toestellen met uitgesteld onderhoud begeven het deze week, meldt Techniek Nederland. Dat is de ondernemersvereniging van ruim 6.300 bedrijven in de installatiebranche en de technische detailhandel.
Installateurs zien naast kapotte cv-ketels soms ook gevaarlijke situaties bij mensen thuis. "Ik kom in huizen waar alle ventilatieopeningen zijn dichtgemaakt om de kou buiten te houden. In combinatie met een geiser of een gaskachel levert dat het risico op van koolmonoxidevergiftiging. Levensgevaarlijk. Ook als het vriest, moet je ventileren", zegt installateur Schimmel uit Barneveld.
Techniek Nederland geeft de volgende tips:
1. Isolatie is prima, maar sluit ventilatieroosters nooit af. Dat kan levensgevaarlijk zijn door koolmonoxidevorming.
2. Stel bij strenge vorst de thermostaat niet lager in dan 17 graden. Dan is de woning 's ochtends bij strenge vorst sneller op een aangename temperatuur.
3. Draai bij vorst de radiatoren een beetje open. Dat voorkomt bevriezing van de leidingen.
4. Laat de cv-ketel regelmatig controleren.
Voor de handige klusser
Rijkswaterstaat: nog steeds gevaarlijke rijomstandigheden in grote delen van het land
Weggebruikers moeten vandaag nog de hele dag rekening houden met gevaarlijke rijomstandigheden door de sneeuw- en ijsresten op de snelwegen, zegt Rijkswaterstaat. Met name in het noorden kunnen zich gevaarlijke situaties voordoen, maar ook in het midden van het land zijn de wegen op veel plaatsen nog niet vrij van de sneeuwresten en ijsplaten.
Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers om de weersverwachting en verkeersinformatie goed in de gaten te houden en de rijstijl aan te passen. Dat betekent: langzaam rijden, afstand houden, niet onnodig van rijstrook wisselen en rustig remmen.
De situatie in het zuiden van Zeeland en Limburg is beter, omdat daar de sneeuw- en ijsvorming al grotendeels van de weg is.
Rijkswaterstaat heeft sinds zaterdagavond al bijna 50 miljoen kilo zout gestrooid. Dat is een record in één weekend. In totaal is er dit winterseizoen al 101 miljoen kilo gestrooid.
A7 geblokkeerd door sneeuwduinen van 60 centimeter hoog
Sneeuwduinen van 50 tot 60 centimeter hoog blokkeerden vanochtend de A7 en de A9 in Noord-Holland. Medewerkers van Rijkswaterstaat probeerden de sneeuw op te ruimen maar door de harde wind waaide het direct weer de weg op.
Ov in Overijssel en Flevoland nog hele dag plat, problemen in Utrecht bijna voorbij
De meeste bussen en trams in de regio Utrecht van vervoerder U-OV moeten vanaf 14.30 uur weer volgens dienstregeling rijden, meldt U-OV op Twitter. Vervoerder OV Regio IJsselmond meldt juist dat de dienstregeling in de provincies Overijssel en Flevoland voor de hele dag is stilgelegd, Of de dienstregeling daar morgen weer hervat kan worden is nog onduidelijk.
Supermarkten en PostNL ondervinden hinder van winterweer
De supermarkten proberen hun filialen te bevoorraden en online bestelde boodschappen te bezorgen, maar dat lukt niet overal. "Zowel het bevoorraden als het bezorgen zijn we nu weer aan het opstarten. Maar in sommige delen van het land, vooral in het noorden en midden, is het echt een uitdaging", zegt een woordvoerder van brancheorganisatie CBL.
"Er zijn vertragingen mogelijk bij de bezorging en de betreffende supermarkt zal de klant dan informeren. We doen keihard ons best, maar de veiligheid van de bezorger staat voorop."
Ook PostNL zegt dat er vertraging is. "Gisteren hebben we niet alle pakketten kunnen ophalen bij webshops door code rood", aldus een woordvoerder. "De vertraging daardoor lopen we de komende dagen in. Daarnaast zijn op dit moment lokaal niet alle adressen bereikbaar, waardoor we nu niet alle pakketten kunnen ophalen en bezorgen."
PostNL geeft nu bij de verwerking van post en pakketten prioriteit aan rouwpost, medische post en pakketten en voedsel. "In principe gaan onze bezorgers de weg op, maar alleen als dat veilig kan. Als we iets later bezorgen, melden we dat via onze kanalen, zoals de app."
Winters weer duurt hele week voort
Goed nieuws voor sterrenkijkers en schaatsfanaten: het winterse weer houdt de hele week nog aan. In tegenstelling tot de bewolking van gisteren en vandaag gaat later in de week de zon schijnen en krijgen we 's nachts te maken met kraakheldere nachten.
"Het blijft koud, dat is de bottom line", zegt NOS-weerman Peter Kuipers Munneke. Tot zaterdag wordt het overdag niet warmer dan -5 graden Celsius, en 's nachts wordt het nog een stuk kouder. Het KNMI houdt rekening met temperaturen tussen de -12 en -16 graden 's nachts. Maar hoe koud het werkelijk wordt, laat zich nog moeilijk voorspellen, zegt Kuipers Munneke.
Kinderen hebben sneeuwpret op eerste schooldag na acht weken
Na bijna acht weken dicht te zijn geweest vanwege corona, zijn overal in het land basisscholen weer opengegaan. Sommige blijven dicht vanwege het winterweer, maar de kinderen die wel naar school mogen, zien dat winterweer wel zitten.
D66-leider Jetten: Elfstedentocht moet mogelijk zijn
D66-fractievoorzitter Rob Jetten roept het kabinet op na te denken over het eventueel kunnen doorgaan van de Elfstedentocht. Hij doet die oproep bij BNR. Volgens Jetten moet het demissionaire kabinet schaatsen op natuurijs mogelijk maken en zou de Elfstedentocht tot de mogelijkheden moeten behoren. Dat moet dan wel zonder publiek, zo laat Jetten weten. Het helpt volgens Jetten als er ook dingen kunnen waar "de samenleving een beetje blij van wordt".
Ook Geert Wilders zegt op Twitter dat de tocht 'op een verantwoorde manier' moet doorgaan.
De Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden heeft al besloten dat vanwege de coronamaatregelen het niet mogelijk is een Elfstedentocht te organiseren. Mochten de maatregelen worden versoepeld, dan wordt de situatie opnieuw bekeken. Het bestuur zegt binnen 48 uur een Elfstedentocht te kunnen organiseren als er voldoende ijs ligt, en als het mogelijk is wat betreft de coronamaatregelen.
Gemeenten halen geen afval op
In een aantal gemeenten wordt geen afval opgehaald vanwege de sneeuw. Het is volgens de afvalverwerkingsbedrijven te gevaarlijk om nu vuilniswagens de weg op te laten gaan. In Flevoland is nu al duidelijk dat het inzamelen van oud papier en gft-afval in ieder geval niet mogelijk is tot en met zondag, meldt Omroep Flevoland. Plastic afval en restafval worden weer opgehaald als de wegen begaanbaar zijn.
Ook in Brabant wordt op meerdere plekken geen vuilnis ingezameld. Dat is onder meer het geval in Vught, Uden en Altena. In een deel van Limburg wordt vanwege het heftige winterweer eveneens geen afval opgehaald. In Gennep en Horst aan de Maas worden aanstaande zaterdag extra wagens ingezet om de routes in te halen.
De gemeente Venray - waar de containers voor glas, plastic en blik normaal op maandag worden geleegd - waarschuwt inwoners dat de containers volraken. Mensen worden opgeroepen om het afval komende dagen in huis of in de tuin op te slaan, schrijft 1Limburg.
Code oranje in drie provincies tot 18.00 uur
In Noord-Holland, Friesland, Groningen en het Waddengebied geldt in ieder geval tot 18.00 uur code oranje, meldt het KNMI. In die gebieden veroorzaakt de sneeuw nog steeds veel gladheid op de wegen, en wordt reizen met de auto afgeraden als het niet noodzakelijk is. In de overige provincies wordt om 12.00 uur afgeschaald naar code geel, maar geldt nog steeds de waarschuwing voorzichtig te rijden.
Flinke file op de A73 door ongeluk vrachtwagen en personenauto
Door een ongeluk met een auto en een vrachtwagen bij Vierlingsbeek is de A73 richting Nijmegen dicht, meldt Rijkswaterstaat. Vanaf knooppunt Zaarderheiken wordt het verkeer omgeleid via de A67 en A2. De file op de A73 is inmiddels toegenomen tot 9 kilometer. Door schade aan een vangrail is ook een rijstrook in de richting van Maasbracht afgesloten. Daar staat 4 kilometer file vanaf Boxmeer.
Gedeelte A1 dicht door slecht wegdek en sneeuw
De A1 van Apeldoorn naar Amersfoort is afgesloten voor verkeer door slecht wegdek en sneeuw. De ANWB verwacht dat dit gedeelte afgesloten blijft tot 16.00 uur.
ANWB heeft het druk door weigerende accu's
Een stortvloed aan pechmeldingen stroomt vanochtend binnen bij de ANWB Alarmcentrale in Assen. Met name weigerende accu's veroorzaken problemen bij automobilisten. "We zijn echt los", zegt Renate Augustijn van de alarmcentrale tegen RTV Drenthe. Rond 08.00 uur waren er al ruim 1400 meldingen binnen. "Normaal zien we rond 11.00 uur zo'n 1100 meldingen in het systeem."
Veel van de meldingen gaan over falende accu's. "Accu's blijven lastig. De meeste mensen hebben de afgelopen tijd korte stukjes gereden. Als de kou eroverheen komt, zijn ze snel op." Augustijn raadt mensen die de komende dagen toch de weg op moeten aan om preventief een bezoekje te brengen aan de garage.
Behalve over accuproblemen krijgen de medewerkers van de centrale ook veel hulpverzoeken binnen over zaken waar ze niks mee kunnen. "Mensen die vaststaan in de sneeuw, daar zijn wij niet op berekend. Dat is geen autopech en daar heb je bergers voor", zegt Augustijn. "Of je kan zelf scheppen." Ook krijgt ze veel vragen over winterbanden en of monteurs van de ANWB die erop kunnen zetten. "Daar zijn wij niet voor."
IJsbaan in Doorn is beperkt open
De ijsbaan in het Utrechtse Doorn is sinds vanochtend open. De baan is zondag sneeuwvrij gemaakt en afgelopen nacht is een laag ijs aangebracht. De baan is vanwege de coronamaatregelen alleen geopend voor kinderen van leden van de ijsbaan.
Andere ijsbanen, zoals een aantal bekende in Noordlaren, Haaksbergen en Veenoord, gaan vandaag nog niet open. Het is voorlopig nog niet mogelijk om op natuurijs te schaatsen, waarvoor een langere vorstperiode nodig is. De verwachting is dat vanaf donderdag of vrijdag op veel plekken in het land het natuurijs sterk genoeg is.
Winterweer houdt veel basisscholen dag langer dicht
De meeste basisscholen gaan vandaag weer open na zeven weken lockdown. Maar ook een groot aantal houdt de deuren nog een dag langer gesloten vanwege het winterweer. Veel leraren kunnen de scholen nauwelijks of niet bereiken. De PO-Raad, de sectororganisatie van het basisonderwijs, vreest voor ongelukken.
"We hebben besloten dicht te blijven omdat de verwachting was dat er chaos op de weg en in het openbaar vervoer zou zijn", aldus Rien Spies, bestuurslid van de stichting Agora Zaanstreek. Onder de stichting vallen 24 basisscholen. Vanwege de coronamaatregelen kunnen de leraren die er wel zijn, geen leerlingen uit andere groepen opvangen, zei Spies in het NOS Radio 1 Journaal. Of 'zijn' scholen morgen weer open gaan, kan hij nog niet zeggen.
Het gaat om scholen uit het hele land, ziet de PO-Raad. Scholenkoepels in Friesland en Amsterdam houden de deuren gesloten, maar ook in Den Haag, Utrecht en Rotterdam blijven scholen dicht. Kinderen van ouders met een cruciaal beroep kunnen in de noodopvang worden opgevangen.
Rijkswaterstaat weet hoeveel er gestrooid en gereden is
Voor de cijferfetisjisten houdt Rijkswaterstaat een zogenoemde strooikaart bij. Daar wordt de hoeveelheid zout bijgehouden die is gestrooid, net als het aantal kilometers dat strooiwagens hebben afgelegd. Voor wat het waard is: de teller staat sinds 1 oktober respectievelijk op een kleine 95 miljoen kilo zout en ruim 1 miljoen kilometer. Rijkswaterstaat is het seizoen met een voorraad van 200 miljoen kilo zout van start gegaan.
Rijkswaterstaat: op veel plaatsen ernstige hinder
Rijkswaterstaat roept mensen nog steeds op om tot in ieder geval 12.00 uur niet de weg op te gaan als dat niet noodzakelijk is. Op veel plaatsen in het land zorgt de sneeuwjacht nog voor ernstige hinder. Zo zijn door de combinatie van wind en stuifsneeuw langs de A7 en A9 in Noord-Holland sneeuwduinen van 50 tot 60 centimeter hoog ontstaan. In het noorden van het land wordt sneeuw weggeschoven, maar waait dit direct de wegen weer op. Ook vriest de sneeuw daar vast.
Volgens Debby van Slegtenhorst van Rijkswaterstaat zijn er sinds afgelopen weekend 450 incidenten op de weg gemeld en is 40 miljoen kilo zout gestrooid (twintig volle binnenvaartschepen). "Afgelopen nacht is flink doorgewerkt en op veel plekken is nu minimaal één rijstrook vrij", zei Van Slegtenhorst in het NOS Radio 1 Journaal. "Maar het wordt de komende uren nog keihard werken." Wie toch de weg op moet, adviseert Rijkswaterstaat om voldoende afstand te houden, langzaam te rijden en niet onnodig van rijstrook te wisselen.
A50 in beide richtingen dicht door geschaarde vrachtwagens
Ook de A50 is bij Ravenstein in de richtingen Oss en Arnhem afgesloten, meldt Rijkswaterstaat. Op Twitter is te zien dat een vrachtwagen dwars over de rijbaan tot stilstand is gekomen.
Treinen weer beperkt op gang
Het treinverkeer komt vanochtend weer langzaam op gang. De NS laat sprinters rijden op een aantal trajecten, maar intercity's vallen nog wel uit. Op veel plekken zijn nog wisselstoringen.
Vervoerder Arriva meldt ook dat er beperkt treinen gaan rijden. Tot 08.00 uur rijden er sowieso geen Arriva-bussen, maar ook daarna is het onzeker of er bussen zullen worden ingezet. In Friesland en Groningen rijden alleen treinen van Groningen naar Leeuwarden en tussen Groningen en Weener en Veendam. Op de Vechtdallijnen in Overijssel rijden tweemaal per uur treinen. In de Achterhoek rijden de Arriva-treinen overal behalve tussen Apeldoorn en Zutphen.
De vervoerders blijven adviseren om kort voor vertrek een reisplanner te checken.
Meerdere wegen afgesloten door winterweer
De A7 is tussen Middenmeer en Den Helder richting Den Oever en tussen Middenmeer en Medemblik afgesloten vanwege sneeuwduinen. Daarnaast is de Drechttunnel afgesloten op de A16 in de richting Breda. Daar lukt het een vrachtwagenchauffeur niet om de dienstweg op te gaan na een hoogtemelding. Rijkswaterstaat blijft benadrukken om niet de weg op te gaan.
Ook overlast door winters weer in Duitsland
In Duitsland hebben 25 passagiers de nacht moeten doorbrengen in een trein. Ze waren onderweg naar Hamburg, maar strandden bij station Uelzen, zo'n 100 kilometer zuidelijker.
Het is niet duidelijk waarom de trein hier tot stilstand kwam. Eerder al had de Deutsche Bahn enkele treinen in de regio uit de dienstregeling genomen om te voorkomen dat ze zouden stranden. Het Rode Kruis heeft de passagiers warme drankjes, soep en dekens gebracht. In de morgen kunnen zij waarschijnlijk hun reis weer vervolgen.
Bij Neurenberg kwamen 150 vrachtwagens vast te zitten op de snelweg A6. Door de sneeuwval konden ze niet een heuvel op komen. Op de andere rijstrook kon het andere verkeer wel doorrijden. Reddingsdiensten konden de voertuigen na enige tijd op weg helpen. Ook bij Gera in Thüringen kwamen vrachtwagens vast te staan.
'Ga niet op pad'
Rijkswaterstaat en de NS raden allebei nog aan niet op pad te gaan. Op het spoor en de weg hebben reizigers nog altijd te maken met de gevolgen van het extreme winterweer.
"De rijomstandigheden blijven met name in het midden en noorden van het land onverminderd gevaarlijk", luidt het laatste RWS-advies van gisteravond. Het KNMI somt op dat automobilisten nog te maken kunnen krijgen met sneeuwjacht die het zicht belemmert, sneeuwduinen en ijsplaten op de weg en grootschalige gladheid.
Mensen die toch de weg op moeten, bijvoorbeeld voor een cruciaal beroep, wordt aangeraden de rijstijl aan te passen: langzaam rijden, afstand houden, niet onnodig van rijstrook wisselen en rustig remmen.
Geen zekerheid op het spoor
Ook de NS raadt mensen nog aan als het kan hun reis uit te stellen. Het is de bedoeling de dienstregeling mondjesmaat weer op te starten, maar "wij kunnen op dit moment nog geen zekerheid geven over het aantal treinen, de trajecten en de frequentie". "De situatie is heel onzeker, het kan van moment tot moment veranderen."
Volgens de NS werkten ploegen hard om alle storingen te verhelpen, maar blaast de wind sneeuw terug in de wissels. "De verwachting is dat we de storingen niet allemaal kunnen verhelpen en mogelijk kunnen er zelfs storingen terugkeren."
De spoorwegmaatschappij adviseert reizigers die geen alternatief hebben om de reisplanner te gebruiken. Daarin is bijvoorbeeld te zien dat veel intercity's zijn uitgevallen maar enkele stoptreinen nog wel zijn ingepland.
Weerman Weerplaza durft te dromen
Weerman Raymond Klaassen van Weerplaza hoopt stiekem dat het deze week koud genoeg wordt om enkele bijzondere natuurverschijnselen te zien. Overdag blijft het immers ruim onder het vriespunt en in de nacht volgt strenge vorst. "In de nieuwe pluim zien we temperaturen tussen de -15 en -20 graden en het zal mij niet verbazen als het op een heldere, windstille nacht zelfs nog kouder gaat worden."
"Misschien kunnen we in de vroege ochtend dan wel poolsneeuw zien als het een beetje helder is", zegt Klaassen over de sneeuw die ontstaat zonder wolken, als koude, vochtige lucht bevriest. De ijsnaaldjes en -plaatjes die dat oplevert kunnen in het zonlicht bijzondere effecten geven, zoals halo's om de zon.
"Misschien gaat we ook wel lichtpilaren zien, dat zal helemaal bijzonder zijn in Nederland", vervolgt hij. Bij die optische illusie ontstaan sciencefictionachtige zuilen in de lucht. "Maar dan moet het wel heel, heel erg koud worden."
Ook raadt hij de 'dubak-challenge' aan te proberen als het extreem koud is: kokend heet water in de koude lucht gooien zodat het onmiddellijk kristalliseert. "Allemaal misschien mogelijk." Maar: wel oppassen dat je het hete water niet over je heen krijgt.
Trefzekere brandweerman
Een brandweerman in Almelo had een sportieve oplossing tegen een pakket sneeuw dat vervaarlijk boven een steegje hing.
Het blijft nog dagen koud
Ook de komende tijd blijft het nog behoorlijk vriezen, blijkt uit de laatste verwachtingen.
In Met het Oog op Morgen spraken weermannen Gerrit Hiemstra en Peter Kuipers Munneke over het winterweer van de afgelopen dagen. Volgens Hiemstra was dat "best goed te voorspellen", onder meer dankzij de voortdurend verbeterende weermodellen: "We hebben dit weer drie dagen van tevoren in de publiciteit gebracht, maar we waren er achter de schermen al langer mee bezig. Dat was vijf jaar geleden ondenkbaar."
Kuipers Munneke zegt dat de vooruitzichten voor de komende week ook "best betrouwbaar" zijn. "En dan zitten we nog zeker een week met temperaturen onder nul. Dat levert waarschijnlijk situaties op die we toch al een tijdje niet meer hebben gezien."
Code oranje van kracht
Welkom in dit nieuwe blog over de impact van het winterse weer. Na precies een dag code rood in heel Nederland geldt sinds middernacht code oranje voor het hele land. Het nieuws van gisteren is hier terug te vinden.