NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Slob: waarschijnlijk veel meer zittenblijvers door corona • Nu 5 mensen vast voor datalek

Liveblog gesloten
 • Twee verdachten GGD-datalek langer vast

  Twee mannen die worden verdacht van het te koop aanbieden van persoonsgegevens uit de systemen van de GGD blijven langer vastzitten. Het voorarrest van een man uit Heiloo is met 90 dagen verlengd en dat van een man uit Alblasserdam met 30 dagen.

  In totaal zijn sinds eind januari vijf mannen in deze zaak aangehouden. Vandaag werd in Rotterdam de vijfde verdachte opgepakt.

 • Spanje versoepelt regels als 70 procent van de bevolking is gevaccineerd

 • Slob: waarschijnlijk veel meer zittenblijvers door corona

  Leerlingen, ouders en docenten moeten er rekening mee houden dat veel meer scholieren een jaar over moeten doen of inhaalprogramma's moeten volgen. Dat zegt minister Slob van Onderwijs in De Telegraaf. Volgens de minister zijn de achterstanden inmiddels zo groot dat die niet meer binnen een jaar zijn weggewerkt.

  "We hebben even gedacht dat het ons zou lukken om in dit schooljaar alle problemen weg te werken. Dat moment zijn we gepasseerd", aldus Slob. Hij roept alle betrokkenen op om "ontspannen" om te gaan met dit nieuws. Volgens hem is het nu vooral belangrijk dat de leerlingen terug naar school kunnen waar ze met hun leeftijdgenoten bij elkaar zijn. "Dat is toch het allermooiste?"

  Het is voorstelbaar dat klassen opnieuw thuis komen te zitten doordat een leerling positief test of een docent ziek wordt, weet Slob. "Je kunt niet uitsluiten dat dit geregeld op scholen zal voorkomen. De risico's zijn nooit nul. We weten zelfs dat bij de Britse variant het risico ietsje groter is, maar nog steeds aanvaardbaar, als je de goede maatregelen eromheen neemt. En dat doen we."

 • Coronamaatregelen Frankrijk ongewijzigd

  De coronamaatregelen blijven in Frankrijk zoals ze zijn. Volgens premier Castex blijft de situatie zorgelijk, maar komt er geen nieuwe nationale lockdown.

  De premier riep alle Fransen op om zich goed aan de bestaande regels te houden, zodat een derde lockdown niet nodig zal zijn. In Frankrijk geldt vanaf 18.00 uur een avondklok, maar winkels en scholen zijn wel gewoon open.

 • Vijfde verdachte datalek GGD aangehouden

  In Rotterdam heeft de politie een vijfde verdachte aangehouden in verband met het datalek bij de GGD. De 21-jarige Rotterdammer is de vijfde verdachte die in de zaak is aangehouden. Ze worden verdacht van illegale handel in de privégegevens van miljoenen Nederlanders uit de coronasystemen van de GGD.

  Eerder werden al twee mannen uit Heiloo (22 en 23 jaar), een 23-jarige man uit Alblasserdam en een 25-jarige man uit Amstelveen aangehouden.

 • Politie zet beelden Rotterdamse relschoppers online

  De politie in Rotterdam heeft op internet beelden gezet van relschoppers die betrokken waren bij vernielingen en plunderingen. De mannen worden verdacht van openlijke geweldpleging, diefstal, vernieling en brandstichting.

  Ook zijn de beelden vanavond te zien in Bureau Rijnmond. Als dit geen resultaat oplevert worden de beelden volgens de politie mogelijk op verschillende schermen in de stad getoond en in landelijke programma's als Crime Desk en Opsporing Verzocht.

 • Kamervoorzitter Arib haalt fel uit naar Henk Krol vanwege filmpje

  Kamervoorzitter Arib heeft in het coronadebat hard uitgehaald naar het onafhankelijke Kamerlid Henk Krol. Die had net het voorstel ingediend om het aanstaande verkiezingsreces van de Kamer te schrappen, vanwege de pandemie.

  Eerder stuurde Krol een filmpje de wereld in, waarin hij zei dat de Kamer vanaf 11 februari vijf weken "met vakantie" gaat. Dat is tegen het zere been van Arib; er wordt gewoon doorgewerkt. Ze noemde de opmerkingen van Krol "slecht voor het aanzien van de Tweede Kamer".

  Bekijk hier de reprimande van Arib:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Arib gispt Henk Krol
 • Inspectie: drie schoolbesturen houden scholen gesloten

  Van de bijna duizend schoolbesturen in Nederland hebben tot nu toe drie besturen aan de Inspectie van het Onderwijs laten weten maandag niet open te gaan voor fysiek onderwijs. Dit geeft volgens de inspectie aan dat een grote meerderheid van de scholen de heropening aan het voorbereiden is.

  Hoeveel scholen er onder de schoolbesturen vallen is niet duidelijk. Gisteren meldde Omroep Brabant dat de 31 basisscholen van de Lowys Porquinstichting in de regio Bergen op Zoom komende week dichtblijven. Zolang niet duidelijk is of en hoeveel medewerkers en leerlingen gevaar lopen, gaan zij niet open.

  De inspectie probeert de schoolbesturen nog over te halen. Van sanctioneren is op dit moment geen sprake.

 • Advies: zet vaccin AstraZeneca eerst in bij 60- tot 65-jarigen

  De eerste mensen die met het AstraZeneca-vaccin ingeënt moeten worden, zijn 60- tot 65-jarigen. Dat adviseert de Gezondheidsraad aan het ministerie van Volksgezondheid. Het vaccin kan beter niet worden ingezet bij 65-plussers, omdat er twijfels zijn of het vaccin bij hen goed genoeg werkt.

  Demissionair minister De Jonge noemde het inenten van 60- tot 65-jarigen met dit vaccin gisteren al als een van de scenario's. Hij wil het liefst het vaccineren van 60-plussers versnellen, om daarmee sterfte te voorkomen en de druk op de zorg te verlichten.

  Als De Jonge het advies van de Gezondheidsraad overneemt, wordt opnieuw afgeweken van de eerder vastgestelde vaccinatiestrategie. Daarin was bedacht dat het AstraZeneca-vaccin allereerst zou worden ingezet bij wijkverpleegkundigen, medewerkers in de gehandicaptenzorg, verpleeghuismedewerkers die nog niet zijn ingeënt en medewerkers en bewoners van ggz-instellingen.

 • Ouderen lang in de rij door storing bij priklocatie Schiphol

  Door een storing in het ICT-systeem van de GGD Kennemerland is de wachttijd vandaag voor een vaccinatie op de XL-priklocatie op Schiphol opgelopen tot meer dan een uur. Een woordvoerder van de GGD Kennemerland zegt dat cliënten met pen en papier moesten worden geregistreerd en dat is "zeer arbeidsintensief".

  Het systeem van de GGD heeft er vanaf 11.00 uur zo'n 45 minuten uit gelegen. Volgens de woordvoerder werkte het daarna nog steeds niet optimaal. Mensen kregen de keuze om nog langer te wachten of een nieuwe afspraak te maken. Ook bleef de priklocatie wat langer open dan normaal.

  Volgens iemand in de rij veroorzaakte de storing op de XL-priklocatie op Schiphol een "chaos". Veel ouderen moesten lang wachten en in de tent was het druk. "Al die kwetsbare mensen stonden gewoon met 200 man in een tent, allemaal hutjemutje", zei ze tegen NH Nieuws.

  Volgens de medewerker werden sommige ouderen onwel door het lange staan. "Na een uur werden er plastic stoeltjes uitgedeeld aan mensen die slecht ter been waren, maar die moesten ze wel zelf verplaatsen als ze verder konden. Het personeel was vriendelijk, maar dit kon echt niet."

  De oorzaak van de storing was niet op Schiphol, maar op een internetknoopunt in Amsterdam. De landelijke GGD kon vanmiddag nog niet vertellen of en hoe de storing ook ook op andere priklocaties gevolgen heeft gehad.

 • Basisscholen die niet opengaan niet meteen beboet

  Basisscholen die maandag niet opengaan, krijgen niet direct een boete. Dat zei demissionair premier Rutte in het debat over de coronacrisis. Eerst zal de inspectie met scholen in gesprek gaan over de manieren waarop men veilig open kan. Volgens Rutte zijn de meeste lagere scholen er overigens klaar voor om maandag weer te starten. Hij wees erop dat het ook niet de bedoeling is dat scholen dicht blijven, er is gewoon een onderwijsplicht.

  In Brabant hebben ruim dertig scholen van de Brabantse organisatie Lowys Porquin aangekondigd dat ze in ieder geval dicht blijven tot de krokusvakantie, die daar 15 februari begint.

  In de Kamer is bij sommige partijen, waaronder PvdA en SP, ergernis over de voorbereiding van de heropening van scholen. Ze zeggen dat scholen zich overvallen voelen en veel vragen hebben over hoe ze veilig weer open kunnen. Volgens Rutte wordt er al weken gesproken over heropenen van de scholen.

 • RIVM koopt 1,5 miljoen speciale naalden

  Het RIVM heeft 1,5 miljoen speciale naalden gekocht, die het binnen twee weken verwacht te kunnen inzetten.

  Het gaat om zogenoemde low-volume-naalden, waar weinig vaccinvloeistof in achterblijft en waardoor dus minder weggegooid hoeft te worden. Ziekenhuisapothekers halen er zeven in plaats van zes doses mee uit een Pfizer-flacon.

 • Medewerkers UMCG krijgen in dreigtelefoontjes de volle laag

  Medewerkers van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) worden telefonisch bedreigd. Aanleiding is het aanwijzen van het ziekenhuis als locatie om coronapatiënten die niet in isolatie willen gedwongen op te nemen. Op sociale media werd een telefoonnummer van het ziekenhuis gedeeld, met de oproep om te bellen .

  Volgens RTV Noord kregen de telefonisten vervolgens een golf aan scheldpartijen en bedreigingen over zich heen en werden termen als 'deporteren' en 'concentratiekamp' niet geschuwd. Vooral gisteren werd er veel gebeld, volgens het ziekenhuis wel vijftig keer per uur.

 • 'Qua haar slaat deze lockdown wel toe'

  In het Kamerdebat over de bestrijding van de coronacrisis valt het ChristenUnie-leider Segers op dat het dicht zijn van kappers zichtbare gevolgen heeft voor de kapsels van zowel Kamerleden als bewindslieden.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  "Qua haar slaat de coronacrisis wel toe"
 • 4246 nieuwe besmettingen, meer dan gemiddeld

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 4246 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 208 meer dan gisteren.

  Het aantal is ook hoger dan dan het gemiddelde van afgelopen week, toen er per dag gemiddeld 3916 mensen positief getest werden. Gemiddeld genomen daalt het aantal positieve tests wel al een tijdje.

  Bij het RIVM werden 67 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren waren dat er nog 62. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 61 doden per dag, tegen 70 doden per dag een week eerder.