In samenwerking met
RTV Noord
NOS NieuwsAangepast

Dreigtelefoontjes bij UMCG na nieuws over dwangopnames corona

Medewerkers van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) worden telefonisch bedreigd. Aanleiding is het aanwijzen van het ziekenhuis als locatie om coronapatiënten gedwongen op te nemen.

Het besluit van het ministerie van Volksgezondheid kwam gisteren in het nieuws en leidde tot boze berichten op sociale media. Daar werd een telefoonnummer van het UMCG gedeeld en opgeroepen om het ziekenhuis te bellen.

Volgens RTV Noord kregen de telefonisten vervolgens een golf aan scheldpartijen en bedreigingen over zich heen. "Mensen riepen ook termen als 'Sieg Heil', 'NSB'er' en 'landverrader'. Ook werden er fragmenten van toespraken van Hitler afgespeeld over de telefoon", zegt een woordvoerder van het UMCG.

Vooral gisteren werd er veel gebeld, volgens het ziekenhuis wel vijftig keer per uur. "Sommige mensen belden wel vijftien keer. Daardoor was het ziekenhuis op sommige momenten onbereikbaar voor bijvoorbeeld patiënten of familieleden van patiënten", zegt de woordvoerder. "Heel kwalijk en triest. Vandaag wordt er minder gebeld, maar de toon is nog steeds heftig. Er is vanochtend een medewerker ontdaan naar huis gegaan." Het ziekenhuis laat het er niet bij zitten en gaat mogelijk aangifte doen.

UMCG werd verrast door bekendmaking

De publicatie in de Staatscourant kwam deze week ook voor het UMCG uit de lucht vallen. Het ziekenhuis was al langer over dit plan in gesprek, maar werd uiteindelijk verrast door de bekendmaking van het ministerie, zegt de woordvoerder van het UMCG.

"De communicatie tussen het ministerie en het UMCG had misschien wat beter gekund", zegt een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid tegen RTV Noord. "Maar ze hadden kunnen weten dat dit eraan zat te komen. Er is vooraf overleg geweest tussen VWS en het UMCG. Vervolgens is het plan voorgelegd aan de minister en die heeft toestemming gegeven. Toen hebben wij gezegd dat het besluit binnen een paar dagen in de Staatscourant zou worden gepubliceerd."

Elke ziekte een ziekenhuis

Het besluit om het UMCG aan te wijzen als locatie voor gedwongen opnames is volgens het ministerie van Volksgezondheid niet meer dan een formaliteit. "Deze maatregel geldt al voor elke infectieziekte", zei een woordvoerder gisteren. "Voor elke ziekte is een ziekenhuis aangewezen." Zo is het UMCG ook de aangewezen plek om tbc-patiënten op te nemen.

In de praktijk komen gedwongen opnames weinig voor. Het geldt alleen voor besmette mensen die een "ernstig gevaar voor de volksgezondheid" vormen en wanneer dat gevaar "niet op andere wijze effectief kan worden afgewend".

Advertentie via Ster.nl