NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Corona-uitbraak in verzorgingshuis Ridderkerk • OMT: buitenschoolse opvang niet open

Liveblog gesloten
 • Corona-uitbraak in verzorgingshuis in Ridderkerk

  In een verzorgingshuis in het Zuid-Hollandse Ridderkerk zijn 39 bewoners positief getest op het coronavirus, meldt regionale omroep Rijnmond. Dat is bijna de helft van het totale aantal bewoners van het tehuis, waar 86 ouderen wonen. Een 90-jarige bewoner is overleden aan de gevolgen van het virus. Ook zeker veertien medewerkers zijn besmet.

  Een woordvoerder van de overkoepelende zorgorganisatie zegt tegen Rijnmond dat het erop lijkt dat het coronavirus via een mantelzorger is binnengekomen. "Maar dat kun je nooit met zekerheid zeggen." De meeste besmette bewoners zijn overgebracht naar het coronacentrum van de zorgorganisatie, het Maasstad Zorghotel in Rotterdam.

 • Gevreesde rellen blijven uit in België: "meer politie dan betogers"

  Hoewel men zich in België had voorbereid op coronarellen, bleven ze vooralsnog in het hele land uit. Het Laatste Nieuws meldt dat er op sociale media veel oproepen circuleerden om net als eerder in Nederland te protesteren tegen de avondklok. In Brakel had de burgemeester Stefaan Devleeschouwer (Open VLD) toestemming gegeven voor een demonstratie van Vlaams Belang tegen de coronamaatregelen.

  De politie was met tientallen agenten aanwezig om in te grijpen waar nodig, maar van de honderd verwachte demonstranten kwamen er uiteindelijk amper vijftien opdagen. Of, zoals een voorbijganger zegt: "Er zijn meer politieagenten dan betogers". Ook in steden als Antwerpen, Kortrijk en Turnhout bleef het rustig.

 • Italië en Frankrijk hebben te weinig vaccins

  Door productie- en leveringsproblemen bij farmaceuten moeten ook Italië en Frankrijk hun vaccinatieplannen bijstellen. Italië krijgt ruim 300.000 minder vaccins dan verwacht en ook Frankrijk kampt met tegenvallende leveringen.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Ook in Italië en Frankrijk te weinig vaccins: 'We staan klaar om op te schalen'
 • GGD schakelt printfunctie toch uit na datalek

  De GGD heeft vandaag alsnog de printfunctie in zijn ict-systemen HPZone en HPZone Lite uitgeschakeld, meldt de organisatie op zijn website. Dit is gedaan om "ongeoorloofd delen te voorkomen", laat een woordvoerder weten aan NOS en Nieuwsuur. Gisteravond nog stelde de GGD dat de functie noodzakelijk was voor de analyse van het coronavirus en daarom niet zou worden uitgeschakeld.

  Alle bron- en contactonderzoekers konden met behulp van de printfunctie bsn-nummers, adressen en medische gegevens printen en opslaan. Die gevoelige gegevens worden online op grote schaal verhandeld, meldde RTL Nieuws eerder deze week.

  Het is nog onduidelijk of hiermee alle mogelijkheden om lijsten met gegevens op te slaan en te delen zijn uitgeschakeld. Op zijn website schrijft de GGD namelijk dat men nog bezig is met het aanpassen van 'alle overige exportmogelijkheden'.

 • Duitsland bestelt alvast coronavaccins voor 2022

  Duitsland heeft uit voorzorg al coronavaccins voor 2022 besteld, mochten die later noodzakelijk blijken te zijn om de Duitse bevolking immuun te houden of om de immuniteit uit te breiden. Dat zei de Duitse minister van Volksgezondheid Jens Spahn zaterdag in een online bijeenkomst met mensen uit de medische zorg.

  "We hebben nieuwe bestellingen gedaan voor 2022, om tenminste iets achter de hand te hebben", zei Spahn. "Niemand weet of we een nieuwe impuls nodig hebben. Nu de productiecapaciteit wordt uitgebreid, bestellen we vaccins bij wijze van voorzorgsmaatregel. Hebben we ze niet nodig, prima, maar als we ze wel nodig hebben dan zijn ze beschikbaar."

  In Duitsland is er veel kritiek op de trage voortgang van vaccinaties. Spahn probeerde die kritiek te weerleggen door te zeggen dat 2,3 van de 83 miljoen Duitsers inmiddels een eerste prik hebben gehad. Gezondheidsautoriteiten meldden zaterdag in Duitsland 13.321 nieuwe coronabesmettingen en 794 overleden covid-patiënten.

 • Twaalf jongeren in Rotterdam opgepakt vanwege samenscholing

  De Rotterdamse politie heeft twaalf jongeren opgepakt vanwege samenscholing. De groep bevond zich op de Beijerlandselaan, de straat in Rotterdam-Zuid waar afgelopen maandag rellen en plunderingen plaatsvonden. De helft van de gearresteerden is minderjarig, meldt Rijnmond.

  Volgens een politiewoordvoerder is het tot dusver rustig in Rotterdam: "De meeste mensen doen het gewoon goed".

 • Portugal: nog maar zeven bedden voor coronapatiënten op het vasteland

  In Portugal zijn nog maar zeven intensivecarebedden op het vasteland beschikbaar voor covid-patiënten, melden de autoriteiten. Het land is buitengewoon hard getroffen door een derde coronagolf. Sommige patiënten moeten nu naar het eiland Madeira worden overgebracht. Uit de data van het Portugese ministerie van Volksgezondheid blijkt dat 843 van de 850 IC-bedden voor coronapatiënten in het land met 10 miljoen inwoners bezet zijn. Portugal houdt vooralsnog 420 IC-bedden achter de hand voor patiënten met andere gezondheidsproblemen.

  Het Zuid-Europese land heeft tot dusver 12.179 coronadoden geregistreerd en 711.018 besmettingen. Het Portugese ministerie van Justitie meldde vrijdag dat het instituut voor forensische geneeskunde, dat belast is met het uitvoeren van autopsies, om een koeltruck heeft gevraagd om lichamen te bewaren. Begrafenisondernemingen zouden aan hun volle capaciteit zitten. en ook de mortuaria in ziekenhuizen zijn in hoog tempo vol aan het raken. Sommige Portugese ziekenhuizen hebben uit voorzorg al koelcontainers geplaatst om extra ruimte te creëren.

  De Britse variant zou volgens de Portugese tegenhanger van het RIVM goed zijn voor 65 procent van alle besmettingen in de laatste drie weken. De lockdown in Portugal is onlangs verlengd tot medio februari en er zijn strenge reisbeperkingen van kracht.

 • FC Bayern München beboet speler voor het nemen van tatoeage

  De Duitse voetbalclub FC Bayern München heeft voetballer Corentin Tolisso een boete gegeven omdat hij afgelopen week een tatoeage heeft laten zetten en daarmee de coronarichtlijnen van de club heeft overtreden. "Deze overtreding is erg vervelend en wordt in geen geval getolereerd. We leggen Corentin Tolisso daarom een fikse boete op, en doneren het bedrag aan sociale doelen", zegt voorzitter Karl-Heinz Rummenigge in een verklaring van de club.

  "Voorwaarde voor het spelen tijdens de coronapandemie is dat alle betrokkenen zich aan de hygiëneregels houden", aldus Rummenigge. "Corentin Tolisso heeft deze richtlijnen nu overtreden, hoewel ons sport- en medisch management deze richtlijnen continu en duidelijk intern heeft gecommuniceerd." De Duitse krant Bild kwam eerder vandaag met het nieuws naar buiten. Op een foto op sociale media was te zien dat noch Tolisso noch de tatoeëerder mond- en neusbescherming droeg. De hoogte van de boete voor Tolisso is niet bekendgemaakt.

 • OMT-advies: basisscholen en kinderopvang kunnen weer open, BSO niet

  Basisscholen en kinderopvang kunnen weer open. Dat staat in het advies van het Outbreak Management Team aan het demissionaire kabinet, dat in handen is van de NOS. Een deel van het kabinet praat morgen in het Catshuis over de coronamaatregelen.

  Het OMT laat middelbare scholen nog buiten beschouwing. De buitenschoolse opvang (BSO) kan volgens het OMT niet open, omdat de groepen op de BSO en op school anders zijn samengesteld. "En heropening van de BSO kan dus tot extra contacten en mogelijk extra verspreiding leiden."

  Gisteren bleek dat het kabinet erop aanstuurt dat de basisscholen en de kinderopvang maandag 8 februari weer opengaan. Volgens Haagse bronnen vinden de ministers de schade voor de kinderen zo groot dat een langere sluiting onverantwoord is.

 • 4211 nieuwe besmettingen gemeld bij het RIVM, minder dan gemiddeld

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 4211 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 218 minder dan gisteren. Dat is lager dan het gemiddelde van afgelopen week, toen er per dag gemiddeld 4440 mensen positief getest werden. Gemiddeld genomen daalt het aantal positieve tests.

  In de ziekenhuizen nam de bezetting toe. Er zijn dus meer coronapatiënten opgenomen dan er zijn ontslagen of overleden. Er liggen nu 2240 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2231), van wie 640 op de IC (gisteren: 659), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

 • Politie houdt mensen aan voor opruiing op sociale media

  De politie heeft in het hele land opnieuw mensen aangehouden voor opruiing op sociale media. Sinds het invoeren van de avondklok vorig weekend en de daaropvolgende rellen zijn meerdere aanhoudingen verricht vanwege opruiende berichten en bedreigingen op internet. In (super)snelrechtzittingen zijn meerdere onvoorwaardelijke celstraffen uitgedeeld.

  Een 35-jarige man uit Soesterberg, Utrecht, werd vanochtend aangehouden in Amersfoort voor opruiing. Gisteren werd om die reden ook een 60-jarige vrouw uit Utrecht opgepakt, net als een 18-jarige vrouw uit Arnhem.

  In het Limburgse Stein werd gisteren een jongen van 16 jaar opgepakt wegens het plaatsen van opruiende berichten. Hij is na verhoor met een gedragsaanwijzing weer vrijgelaten. In Eindhoven werd een 30-jarige man aangehouden die had opgeroepen om te gaan rellen in een winkelcentrum.

  Gisteravond werd ook een jongen van 17 uit het Noord-Hollandse Stede Broec opgepakt na rechercheonderzoek naar een WhatsApp-groep waarin hij bedreigingen tegen een politieagent had geuit. Ook riep hij op te gaan rellen in Enkhuizen. Woensdag werd een ander lid (21) uit de WhatsApp-groep al opgepakt.

  Gisteravond is ook een 19-jarige Amsterdammer aangehouden voor het bedreigen van een wijkagent. Op Facebook had hij een beloning uitgeloofd voor degene die de agent iets zou aandoen.

 • Politie beëindigt illegaal feest in Terneuzen

  De politie heeft in Terneuzen in de nacht van vrijdag op zaterdag een illegaal feest in een bedrijfspand beëindigd. De circa 25 aanwezigen kregen een proces-verbaal voor het overtreden van de coronamaatregelen. Een 27-jarige vrouw uit Terneuzen is aangehouden voor het overtreden van de avondklok, omdat ze zich verzette en een politieagent schopte.

  Op dit moment is bekend dat het feest in ieder geval bezocht werd door negen vrouwen, in de leeftijd van 18 tot 27 jaar oud en afkomstig uit Terneuzen, Westdorpe, Biervliet, Axel, Sint Jansteen, Zwijndrecht, Dordrecht en Rotterdam en door 14 mannen, in leeftijd variërend van 21 tot 39 jaar oud en afkomstig uit Terneuzen, Capelle aan den IJssel, Zoetermeer, Waddinxveen en Rotterdam.

 • Israël vaccineert in razend tempo. Hoe doen ze dat daar?

  In Israël werden in een maand tijd ruim vier miljoen vaccins gezet. Daarmee is het land wereldwijd koploper. Nieuwsuur maakt inzichtelijk hoe Israël dat aanpakte.

 • Posbank beperkt bezoekersaantallen

  Op de Posbank bij Rheden staan morgen verkeersregelaars om te voorkomen dat het te druk wordt. Het natuurgebied ten noordoosten van Arnhem is sinds het uitbreken van de coronacrisis extra populair, vooral in het weekend. Bezoekers krijgen een parkeerplaats toegewezen en als alle plekken bezet zijn, mag er niemand meer het natuurgebied in.

  Ook in andere natuurgebieden worden maatregelen genomen om de verwachte toeloop in goede banen te leiden.

 • Avondklokboetes na ongeluk op A2

  De politie heeft gisteravond drie inzittenden van een auto beboet nadat de auto was verongelukt op de oprit naar de A2 bij Vinkeveen.

  De inzittenden bleven ongedeerd, maar kregen ieder een boete van 95 euro omdat ze geen goede reden hadden om na 21.00 uur op straat te zijn.