NOS NieuwsAangepast

OMT-advies aan kabinet: basisscholen en kinderopvang kunnen weer open

Basisscholen en kinderopvang kunnen weer open. Dat staat in het advies van het Outbreak Management Team aan het demissionaire kabinet, dat in handen is van de NOS. Een deel van het kabinet praat morgen in het Catshuis over de coronamaatregelen.

Het OMT schrijft dat de versoepeling "een reëel risico" met zich meebrengt voor het aantal ziekenhuis- en IC-opnames. Een onbekend aantal OMT-leden is tegen een openstelling van de scholen. Maar in het advies staat dat de meerderheid van het OMT erkent dat er "ruimte gewenst is voor perspectief en enige versoepeling".

'BSO kan niet open'

Van een heropening van de middelbare scholen is geen sprake in het advies van het OMT. Wel wordt genoemd dat de buitenschoolse opvang (BSO) niet open kan, omdat de groepen op de BSO en op school anders zijn samengesteld. "En heropening van de BSO kan dus tot extra contacten en mogelijk extra verspreiding leiden."

Gisteren bleek dat het kabinet erop aanstuurt dat de basisscholen en de kinderopvang maandag 8 februari weer opengaan. Volgens Haagse bronnen vinden de ministers de schade voor de kinderen zo groot dat een langere sluiting onverantwoord is. De basisscholen en kinderopvang zijn sinds half december dicht.

'Andere maatregelen handhaven'

De avondklok, die vooralsnog geldt tot de nacht van 9 op 10 februari, wordt niet met naam genoemd in het advies. Wél schrijft het OMT dat de mogelijk nadelige gevolgen van de heropening van basisscholen en kinderopvang voor de druk op de zorg waarschijnlijk opgevangen kunnen worden "als de andere maatregelen (waaronder de huidige bezoekregeling) voorlopig gehandhaafd blijven".

Welke gevolgen dit heeft voor de avondklok, is nog onduidelijk. Morgen wordt die maatregel ook besproken in het Catshuis.

Dinsdag geven premier Rutte en minister De Jonge van Volksgezondheid weer een persconferentie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl