NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

'Geef ME'ers voorrang bij vaccin' • Frankrijk scherpt coronaregels aan

 • Welkom in het coronablog, je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
 • Het AstraZeneca-vaccin is door het EMA goedgekeurd voor gebruik in de Europese Unie.
 • De kans is heel groot dat de basisscholen op 8 februari opengaan, zegt minister Hoekstra van Financiën.
 • De korpschef wil dat ME'ers voorrang krijgen bij het vaccineren.
 • Bij het RIVM zijn 4438 nieuwe besmettingen gemeld.
Liveblog gesloten
 • EU draait bij na kritiek van VK op regels voor vaccinexport

  De strenge regels van Brussel voor de export van coronavaccins hebben vrijdagavond tot spanningen geleid tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Het gaat om de export van vaccins die in de EU zijn geproduceerd naar landen buiten de EU. Brussel heeft aangekondigd die stroom nauwlettend in de gaten te houden en indien nodig stop te zetten. Ook moet er vooraf toestemming worden gevraagd voor de export.

  Het grootste pijnpunt voor het VK en Ierland was dat de regels aanvankelijk ook leken te gelden voor de export van vaccins naar Noord-Ierland, dat sinds de brexit geen onderdeel meer is van de EU. In de brexit-afspraken is vastgelegd dat goederen de grens tussen Ierland en Noord-Ierland vrij kunnen passeren. De EU wilde zich beroepen op een artikel uit de overeenkomst waarmee daar in bepaalde omstandigheden van kan worden afgeweken, tot groot ongenoegen van Ierland en het Verenigd Koninkrijk. Onder meer de eerste minister van Noord-Ierland en de Britse premier Johnson lieten zich over de kwestie uit.

  Later vanavond maakte de Europese Commissie bekend dat ze toch geen gebruik zal maken van het zogeheten Noord-Ierse protocol. De Ieren zijn daar blij mee. De Ierse minister van Buitenlandse Zaken Coveney zei dat er lessen uit de situatie moeten worden getrokken. "Het protocol is niet iets om lichtvaardig mee om te gaan."

  Aanleiding voor de Europese exportmaatregelen is het conflict tussen de EU en farmaceut AstraZeneca. Die vlogen elkaar afgelopen week in de haren over de vertraging bij de levering van vaccins. In plaats van de beloofde 80 miljoen zou het bedrijf in het eerste kwartaal maar 31 miljoen doseringen kunnen leveren.

  Brussel suggereert dat AstraZeneca meer vaccins aan de Britten levert dan aan de EU, en dat dat niet mag.

 • Kleine versoepelingen in Italië, Griekse tieners mogen weer naar school

  In de meeste regio's in Italië worden de coronamaatregelen iets minder streng. Vanaf maandag gaan bars en restaurants overdag weer open en ook musea zijn dan weer toegankelijk. Italiaanse gezondheidsexperts zijn niet onverdeeld enthousiast. Er zijn zorgen dat het aantal besmettingen weer oploopt.

  In een groot deel van Griekenland mogen middelbare scholieren vanaf maandag weer fysiek naar de les. In de hoofdstad Athene geldt dat alleen voor leerlingen van 12 tot en met 15 jaar. Daar gaan ook morgen de niet-essentiële winkels dicht. Die waren twee weken geleden opengegaan, maar Griekse virologen hadden hun zorgen geuit over de lange rijen voor met name kleding- en schoenenwinkels.

  Andere maatregelen die in Griekenland van kracht zijn, zijn een avondklok (tussen 21.00 uur en 05.00 uur), een mondkapjesplicht en een verbod om buiten de eigen regio te reizen.

 • Snelle ademtest vanaf maandag in Amsterdam

  De vier grote coronatestlocaties in Amsterdam voeren vanaf maandag een blaastest in. De komende maanden wordt die snelle ademtest ook in de rest van Nederland ingezet. Alle bezoekers van de testlocaties krijgen de blaastest, waarbij de uitslag binnen een paar minuten duidelijk is.

  Met de zogenoemde SpiroNose kan in 70 procent van de gevallen met zekerheid worden vastgesteld dat er geen besmetting is. Voor de overige 30 procent geldt dat er daarna nog een vervolgtest moet worden gedaan, met een wattenstaafje in neus en keel.

 • Geen derde lockdown, wel strengere maatregelen in Frankrijk

  Een derde lockdown in Frankrijk is nog niet aan de orde, heeft premier Castex gezegd na topberaad. Volgens hem is de situatie in Frankrijk beter dan in andere landen, maar nog altijd zorgwekkend. De Franse regering heeft daarom besloten om de maatregelen uit te breiden, ook met het oog op de Britse en Zuid-Afrikaanse variant.

  Niet-essentiële reizen vanuit landen buiten de Europese Unie worden verboden. Ook wordt het aantal mensen dat in winkelcentra mag zijn verder beperkt en gaat de politie de avondklok strikter handhaven. De avondklok gaat in Frankrijk al om 18.00 uur in.

  "De komende dagen zijn cruciaal", zei Castex. "We doen wat we kunnen om een nieuwe lockdown te voorkomen." De premier zei verder dat er tot dusver bijna anderhalf miljoen Fransen zijn gevaccineerd.

  Premier Castex van Frankrijk Reuters
 • Maatregelen in verschillende gemeenten uit angst voor rellen

  Met de rellen van deze week in het achterhoofd hebben verschillende gemeenten extra maatregelen genomen in de hoop nieuwe ongeregeldheden voortijdig de kop in te drukken.

  In Urk wordt extra cameratoezicht ingezet en er geldt een noodverordening. Ook is de vissersplaats tot en met 10 februari aangewezen als veiligheidsrisicogebied, wat betekent dat de politie preventief mag fouilleren. Vorige week zaterdag werd in Urk een teststraat van de GGD in brand gestoken.

  In een reeks gemeenten geldt dit weekend een noodverordening na signalen over dreigende ongeregeldheden. De maatregel is afgekondigd in onder meer Meppel, Leerdam, Drachten, Breda, Gouda, Sittard-Geleen en Apeldoorn. In die laatste gemeente wordt opgeroepen om zondag op een voormalig fabrieksterrein te gaan "koffiedrinken". Een vergelijkbare oproep werd ook gedaan bij de demonstraties in Amsterdam en Eindhoven, die uitliepen op gewelddadigheden.

  Ook de gemeente Eindhoven heeft extra camera's opgehangen. Verder is er een streep gezet door twee demonstraties die dit weekend in Eindhoven zouden worden gehouden. In Hilversum is het centrum aangewezen als veiligheidsrisicogebied.

  De politie controleert in Leerdam NOS
 • 'Nieuwe maatregelen in Frankrijk'

  De Franse premier Castex zal vanavond nieuwe coronamaatregelen aankondigen, meldt persbureau AFP. In het Elysée, het Franse presidentiële paleis, zijn gezondheidsexperts met een klein aantal ministers, de premier en president Macron bijeen om te praten over de corona-aanpak.

  De bewegingsvrijheid van Fransen is al sterk ingeperkt. Zo geldt in het hele land een avondklok, die al om 18.00 uur van kracht wordt. De regering concludeerde afgelopen week dat die onvoldoende werkt, omdat het aantal nieuwe besmettingen hoog blijft.

 • GGD-systeem nog steeds niet waterdicht

  Het is nog steeds mogelijk om uit een systeem van de GGD privacygevoelige gegevens uit te draaien, blijkt uit onderzoek van de NOS en Nieuwsuur. Het gaat om het systeem dat wordt gebruikt voor bron- en contactonderzoek.

  Vanuit die printfunctie kunnen de gegevens van mensen ook als pdf worden opgeslagen, zodat ze digitaal met anderen kunnen worden gedeeld. Dat kunnen ook gevoelige data zijn, zoals bsn-nummers, adressen en testresultaten.

  De functie staat aan voor alle medewerkers die werken met HPzone Lite, zegt de GGD. Duizenden bron- en contactonderzoekers maken gebruik van dat systeem. De GGD gaat de printmogelijkheid niet blokkeren, "omdat hiermee data van groepen mensen geanalyseerd kunnen worden voor de bestrijding van het coronavirus."

  De exportfunctie werd afgelopen week wel grotendeels gedicht.

 • 'ME'ers moeten voorrang krijgen bij coronavaccin'

  De politie wil dat agenten die actief zijn als ME'er voorrang krijgen bij de coronavaccinaties. Korpschef Henk van Essen en de ondernemingsraad roepen op om die groep eerder in te enten.

  In een video op het Twitteraccount van Van Essen wordt gezegd dat het risico op besmetting in een ME-bus groot is. "Als je aan de bak moet, zit je met z'n achten in een bus", zegt een politiechef in de video. "Dampend en zwetend zit je dicht tegen elkaar. Het is warm en benauwd. Stel je voor dat de inzetbaarheid van de ME in gevaar komt omdat een of meerdere groepen in quarantaine moeten."

  Het zou gaan om een groep van zo'n 3000 politiemensen.

 • Ook goedkeuring van Europese Commissie voor AstraZeneca-vaccin

  Zoals verwacht heeft de Europese Commissie zijn fiat gegeven voor het gebruik van het coronavaccin van AstraZeneca en de Oxford-universiteit. Dat meldt Commissievoorzitter Ursula von der Leyen op Twitter. Vanmiddag maakte het Europees geneesmiddelenagentschap EMA al bekend dat het middel is goedgekeurd voor EU-burgers van 18 jaar en ouder.

  Von der Leyen voegt eraan toe dat ze erop rekent dat AstraZeneca de afgesproken 400 miljoen doses zal leveren. Deze week lagen de farmaceut en de Europese Commissie met elkaar in de clinch over vertraging bij de levering van vaccins voor de EU.

 • Rekenen en taal in een concertzaal

  Door corona lopen sommige scholen tegen logistieke problemen aan. Lege concertzalen en sporthallen bieden uitkomst.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  School te klein? Dan maar les in een concertzaal
 • GGD-voorzitter Rouvoet: vreselijk dat datalek kon gebeuren

  Al bij het begin van de pandemie wist GGD Nederland dat het registratiesysteem voor mensen die zich op corona laten testen, kwetsbaar is. Voorzitter André Rouvoet zegt in een reactie op het grootschalige datalek, dat deze week werd onthuld door RTL Nieuws, dat het "vreselijk is dat dit heeft kunnen gebeuren".

  Volgens Rouvoet is onder druk van de virusuitbraak besloten om het systeem toch te blijven gebruiken, ook toen er flink opgeschaald werd.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Rouvoet: 'Vreselijk dat dit heeft kunnen gebeuren'
 • Stelletjes op Valentijnsdag welkom in restaurants New York

  Als het aantal coronagevallen binnen de perken blijft, mogen restaurants in New York op Valentijnsdag ook binnen eten serveren. Sinds half december moeten de horecazaken in de stad het hebben van mensen die komen afhalen of buiten in een paviljoen hun eten verorberen.

  Vanaf 14 februari (Valentijnsdag) mag er ook binnen worden gegeten. Wel moet driekwart van de tafeltjes nog leeg blijven, laat gouverneur Cuomo weten.

  Op 15 maart worden in New York ook de regels voor het aantal gasten bij bruiloften versoepeld.

 • Antwerpen sluit synagoge waar coronaregels niet werden opgevolgd

  Een synagoge in Antwerpen moet de komende vier weken de deuren dichthouden omdat de coronaregels herhaaldelijk niet werden nageleefd, meldt de Vlaamse omroep VRT. Volgens de burgemeester werd onder meer het samenscholingsverbod niet gerespecteerd. Ook overtraden de gelovigen de hygiëneregels.

  Deze week besloot het bestuur van de synagoge zelf al om de komende twee weken geen vieringen te houden. Burgemeester Bart De Wever noemt dat een positief signaal, maar heeft toch besloten om het joodse gebedshuis te sluiten. "De wet geldt voor iedereen", zegt hij.

 • Britten en Zuid-Afrikanen niet meer welkom in Duitsland

  Duitsland doet de grens op slot voor reizigers uit landen waar varianten van het coronavirus veel voorkomen. Het inreisverbod voor reizigers uit Groot-Brittannië, Ierland, Portugal, Zuid-Afrika en Brazilië gaat morgen in. Vanaf zondag zijn ook reizigers uit de Afrikaanse staten Lesotho en Swaziland niet meer welkom. De maatregel geldt in ieder geval tot 17 februari.

  Er gelden wel een paar uitzonderingen, onder meer voor vracht- en ambulancevluchten.

 • Extra beveiliging bij teststraten Gooi en Vechtstreek

  De test- en vaccinatielocaties in de GGD-regio Gooi en Vechtstreek worden per direct 24 uur per dag fysiek beveiligd. Aanleiding zijn de brandbare goederen die vanochtend werden gevonden op het terrein van een teststraat in Hilversum. Aan de spullen was een stuk vuurwerk vastgemaakt.

  De teststraat was tot halverwege de middag dicht voor politieonderzoek. De GGD laat weten dat de testlocatie aan het Colosseum morgen weer opengaat.