NOS NieuwsAangepast

AstraZeneca-vaccin goedgekeurd door Europese medicijnwaakhond

Het Oxford/AstraZeneca-vaccin is goedgekeurd door het Europese Geneesmiddelenbureau EMA. Het is het derde vaccin dat is goedgekeurd voor de Europese Unie, na die van Pfizer/BioNTech en Moderna.

De Europese Commissie heeft het advies van het EMA overgenomen. Daarmee wordt het vaccin beschikbaar gesteld voor mensen in de EU vanaf 18 jaar. "Het AstraZeneca-vaccin voor covid-19 is geautoriseerd door de commissie. We werken de klok rond om te zorgen dat het vaccin zo snel mogelijk voor de bevolking beschikbaar is", twittert EU-commissaris Stella Kyriakides.

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) zat namens Nederland in het beoordelingstraject. Het besluit tot goedkeuren is unaniem genomen door medicijnagentschappen van alle EU-leden en IJsland en Noorwegen.

"Met dit derde coronavaccin voegen we nog een werkzaam en veilig vaccin toe aan de middelen om het coronavirus te bestrijden", zegt CBG-voorzitter Ton de Boer. "Alle coronavaccins zijn hard nodig om mensen te beschermen. Deze beoordeling is net zoals altijd grondig gedaan met dezelfde hoge eisen die we altijd stellen aan vaccins."

Het vaccin bestaat uit twee doseringen. De tweede prik moet tussen de vier en twaalf weken na de eerste worden gegeven. Uit twee grote studies blijkt dat het vaccin bij 60 procent van de mensen van 18 jaar en ouder bescherming biedt.

Beperkt bewijs voor 55-plussers

Er is nog maar beperkt bewijs voor de bescherming van 55-plussers. Dat komt doordat de meeste deelnemers aan de studies jonger waren. Duidelijke conclusies voor mensen van boven de 55 zijn dus niet mogelijk, zegt het CBG.

"Wel is er betrouwbare informatie dat het vaccin veilig is voor deze doelgroep. Gebaseerd op ervaringen met andere vaccins, waaruit blijkt dat deze leeftijdsgroep een goede immuunrespons heeft, is te verwachten dat het vaccin ook in deze groep bescherming biedt. Daarom kan het vaccin ook gebruikt worden voor ouderen."

De meest voorkomende bijwerkingen zijn volgens het CBG gevoeligheid en pijn op de prikplek. Ook kan spierpijn voorkomen, net als hoofdpijn, vermoeidheid, verhoging en koorts, koude rillingen, gewrichtspijn en misselijkheid. De bijwerkingen zijn mild en kortdurend.

Het vaccin kan worden bewaard en vervoerd in koelsystemen met temperaturen tussen de 2 en 8 graden. Het vaccin is onder die omstandigheden zeker zes maanden houdbaar.

Ruzie met de EU

Over het vaccin is de laatste dagen veel te doen. De farmaceut zei vorige week minder te kunnen leveren aan de EU dan eerder was afgesproken, tot frustratie van Brussel. In het eerste kwartaal gaat het niet om 80 miljoen maar 31 miljoen doses. Brussel suggereert bovendien dat AstraZeneca meer vaccins aan de Britten levert dan aan de EU, en dat dat niet mag.

In de Nederlandse vaccinatiestrategie zijn het vooral 18 tot 60-jarigen met een medische indicatie die met het AstraZeneca-vaccin worden ingeënt.

De eerste AstraZeneca-vaccins zijn in de huidige strategie bedoeld voor cliënten en personeel van ggz-instellingen en voor medewerkers in de gehandicapten- en thuiszorg. Voor die groepen worden ook de vaccins van Moderna en Pfizer ingezet. Daarna komen mobiele thuiswonende 60-plussers mogelijk aan de beurt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl