liveblog
NOS NieuwsAangepast

Advies EMA: 3 weken tussen twee Pfizer-prikken • Braziliaanse coronavariant in Nederland

  • Welkom in het coronablog, je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
  • Het RIVM meldt 4740 nieuwe besmettingen, 2240 patiënten in het ziekenhuis van wie 645 op IC.
  • Veel jongeren somber door lockdown.
  • Vrouw uit Lansingerland per ongeluk gevaccineerd in plaats van getest.
liveblog gesloten

Italiaanse politie onderzoekt overtreden coronaregels door Cristiano Ronaldo

De Italiaanse politie onderzoekt of voetballer Cristiano Ronaldo en zijn vriendin coronaregels hebben overtreden. Het stel zou van de regio Piemonte naar de regio Valle d'Aosta zijn gereisd om in het skioord Courmayeur haar verjaardag te vieren. Om de verspreiding van het virus tegen te gaan is reizen tussen deze regio's niet toegestaan, uitzonderingen daargelaten.

Het stel zou in Courmayeur hebben overnacht en de volgende dag zijn teruggekeerd naar hun woonplaats Turijn. Als dat klopt, kan dat een boete opleveren.

Ronaldo testte in oktober positief op corona. Hij was op dat moment in Portugal voor een interland.

Festival Zwarte Cross mogelijk in september

Het festival Zwarte Cross wordt mogelijk in september gehouden. "We zijn in gesprek met de gemeente, grondeigenaren en leveranciers om te kijken of dat mogelijk is. Maar de gemeente is nu de belangrijkste pion", zegt Pieter Holkenborg namens organisator Feestfabriek, tegen Omroep Gelderland.

Het festival wil graag uitwijken naar september omdat het nog niet duidelijk is of de Zwarte Cross in juli gehouden kan worden door het coronavirus.

"Of het ook daadwerkelijk gaat lukken, kunnen we nog niet zeggen. Maar we werken heel goed met de gemeente samen en ook voor de omgeving is het een belangrijk evenement dat gehouden wordt. Het is ook voor hen gunstig om het te laten slagen", aldus Holkenborg tegen de omroep. "De gesprekken gaan prettig."

Koning Marokko trapt vaccinatiecampagne af met eerste prik

De Marokkaanse koning Mohammed VI is voor het oog van de camera gevaccineerd. Daarmee is de vaccinatiecampagne van het Noord-Afrikaanse land van start gegaan.

Als eerste worden zorgmedewerkers, overheidsmedewerkers, leraren en ouderen ingeënt, zegt het gezondheidsministerie. Er zijn ongeveer 3000 vaccinatielocaties ingericht in Marokko.

Gisteren kwam een levering binnen van het AstraZeneca-vaccin. Volgens de autoriteiten heeft het land nu voldoende doses om iedereen vanaf 17 jaar oud in te enten.

De Marokkaanse koning kreeg het vaccin in het koninklijk paleis in Fez toegediend

Ziekenhuizen leverden in december meer zorg dan verwacht

Nederlandse ziekenhuizen hebben in december meer andere zorg kunnen verlenen dan verwacht, ondanks de drukte vanwege corona. "Uit de cijfers blijkt dat ziekenhuizen zich tot het uiterste hebben ingezet om de reguliere zorg zoveel als mogelijk doorgang te laten vinden", zegt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

In het voorjaar was er een grote terugval als gevolg van de coronamaatregelen, maar in de zomer was er een inhaalslag. Ziekenhuizen hebben "tijdens de tweede golf fors meer reguliere zorg geleverd dan tijdens de eerste golf", ziet de autoriteit nu. Het aantal operaties lag bij de meeste specialismen in december weer op normaal niveau, uitgezonderd orthopedie en keel-, neus- en oorheelkunde.

In december moesten veel ziekenhuizen noodgedwongen de zorg afschalen. In enkele gevallen zelfs tot 50 procent. Maar ondanks de afschaling zijn er dus veel operaties geweest. Dit kan volgens de autoriteit komen doordat er minder complexe en tijdrovende operaties zijn uitgevoerd. "Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat één complexe operatie (met risico op nazorg op de IC) niet door kon gaan, maar in plaats hiervan meerdere laag complexe en minder tijdrovende operaties plaats konden vinden", licht de autoriteit toe.

Eerste claims niet-coronapatiënten tegen ziekenhuizen

Elf mensen hebben een financiële claim ingediend tegen hun ziekenhuis in verband met corona, meldt zorgnieuwswebsite Skipr. Het gaat voornamelijk om patiënten van wie een behandeling of operatie is uitgesteld. Mensen met corona kregen in die gevallen voorrang in het ziekenhuis.

De patiënten claimen dat ze gezondheids- en financiële schade hebben opgelopen. Ze stellen de ziekenhuizen aansprakelijk. Een deel van het claimbedrag is om de extra zorgkosten te dekken die ze hebben gemaakt en nog moeten maken.

Veel jongeren somber door lockdown

Je vrienden niet meer zien, veel binnen zitten en het gevoel hebben dat je opgesloten zit in je hoofd. Veel jongeren voelen zich somber door corona. Dat valt op te maken uit de antwoorden op een vragenlijst van NOS Stories, die bijna 9000 volgers invulden.

Een op de drie jongeren geeft zijn of haar leven op dit moment een onvoldoende.

Fraudehelpdesk koppelt ongeveer veertig meldingen aan GGD-lek

Gegevens van burgers die werden gestolen bij de GGD, zijn mogelijk vorig jaar al gebruikt door oplichters. De Fraudehelpdesk kan ongeveer veertig eerdere meldingen terugkoppelen aan het maandag onthulde datalek bij de GGD, bevestigt de desk na berichtgeving door FD.

Het ging bijvoorbeeld om mensen die eerst door de GGD waren gebeld vanwege het bron- en contactonderzoek en een dag later een verdacht telefoontje kregen van een ander nummer, legt voorlichter Tanya Wijngaarde uit in de krant.

Braziliaanse coronavariant in Brabant aangetroffen

In Brabant is in de tweede week van januari de Braziliaanse variant van het coronavirus aangetroffen. Dat bevestigt het RIVM na berichtgeving in NRC. Deze variant is mogelijk besmettelijker.

De eerste gevonden besmetting in Nederland deed zich voor in een zorginstelling in Brabant. De besmetting werd opgemerkt in de zogeheten Kiem-surveillance, waarbij wekelijks willekeurig virussen van een paar honderd positief geteste monsters afkomstig uit heel Nederland volledig genetisch in kaart worden gebracht, schrijft de krant.

Inmiddels is duidelijk dat er meer mensen besmet zijn geraakt. Hoeveel precies is niet duidelijk. De GGD-West-Brabant is een bron- en contactonderzoek gestart.

Scherper advies EMA: tweede prik Pfizer na 3 weken

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft een strenger advies gegeven over de tijd die tussen de twee prikken van het Pfizer-vaccin moet zitten. In de bijgewerkte bijsluiter wordt nu geadviseerd de tweede dosis na drie weken toe te dienen.

Dit gaat waarschijnlijk gevolgen hebben voor het Nederlandse vaccinatiebeleid. Nederland besloot eerder juist om er vijf tot zes weken tussen te laten zitten.

In een eerdere versie van de bijsluiter werd geadviseerd dat er ten minste 21 dagen tussen de eerste en de twee inenting zit. Nu staat er heel duidelijk "drie weken" om een goede bescherming tegen covid-19 te bieden. Ook de fabrikant zelf raadt drie weken aan.

Vrouw per ongeluk gevaccineerd in plaats van getest

Een vrouw uit Lansingerland werd opgeroepen om zich te laten testen, maar kreeg per ongeluk het Pfizer-vaccin toegediend. Personeel van de GGD-locatie bij Rotterdam The Hague Airport controleerde de gegevens van de vrouw niet goed, schrijft de regionale omroep Rijnmond. Daardoor belandde ze in de prikstraat en niet in de teststraat.

Volgens de GGD Rotterdam-Rijnmond had de vrouw haar afspraakbevestiging niet goed gelezen. Ze was er zelf van overtuigd dat ze gevaccineerd moest worden. Toen ze bij de testlocatie arriveerde, hoefde ze haar afspraakbevestiging voor de test niet te laten zien. Daardoor kwam ze in de verkeerde hal terecht.

Ook daar ging het mis. Omdat de computersystemen traag werkten, stuurde de baliemedewerker de vrouw alvast door om tijd te winnen. Na de vaccinatie zou alles worden verwerkt. Direct na de prik werd de fout opgemerkt. Een arts controleerde de vrouw. Volgens de dienst gaat het goed met haar. Ze krijgt binnenkort het tweede vaccin.

Ruim 200.000 vaccins toegediend

Tot nu toe zijn 203.450 vaccinaties toegediend bij Nederlanders. Dat zijn er ruim 18.000 meer ten opzichte van gisteren, meldt het RIVM.

Het coronadashboard van het ministerie van VWS maakt niet duidelijk hoeveel mensen inmiddels twee keer gevaccineerd zijn en voorlopig dus beschermd zijn tegen het coronavirus. Die herhaalprikken begonnen gisteren.

De meeste vaccins (140.205) zijn toegediend door de GGD's. Dat is een toename van 11.894 ten opzichte van woensdag. Ziekenhuizen hebben inmiddels 46.416 prikken gezet, 6200 meer dan tot woensdag.

Zorgmedewerkers vast in de sneeuw, vaccineren gestrande weggebruikers

Zorgmedewerkers in de Amerikaanse staat Oregon kwamen vast te zitten met een lading vaccins. Omdat ze bang waren dat vaccins niet meer houdbaar zouden zijn, besloten ze medeweggebruikers in hun auto's te vragen om in te enten, schrijft The New York Times.

De zorgmedewerkers waren onderweg naar een vaccinatielocatie toen ze in een sneeuwstorm terechtkwamen. De vaccins die ze bij zich hadden moesten binnen zes uur ongeveer 50 kilometer verderop zijn, een ritje dat normaalgesproken drie kwartier duurt. Omdat voor hen een tractor de weg blokkeerde, dachten ze dat het nog wel uren zou duren voordat ze verder konden.

Ze stapten uit, gingen lang auto's en vroegen bestuurders of ze gevaccineerd wilden worden. "Een van hen was zo blij dat hij direct zijn shirt uittrok", zegt de directeur van de zorgdienst tegen de krant. De meeste bestuurders moesten lachen en weigerden beleefd, zelfs nadat de directeur zei dat er professionals aanwezig waren om de vaccinaties in goede banen te leiden.

"Het was natuurlijk ook wel een bizar gesprek", zegt hij. "Stel je eens voor dat je vast komt te zitten in een sneeuwstorm en een onbekende vraagt of je een spuit in je arm wil." Toch werden alle beschikbare doses gebruikt.

Alle doses werden gebruikt

4740 nieuwe besmettingen gemeld bij RIVM

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 4740 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 17 minder dan gisteren en iets lager dan het gemiddelde van afgelopen week, toen er per dag gemiddeld 4814 mensen positief waren.

Tine verveelde zich en besloot 's werelds langste pindaketting te maken

Drie jaar geleden zag Tine uit Rouveen in Overijssel hoe kinderen een pindaketting van vijfhonderd meter maakte. Tine gaat nu zelf voor het dubbele.

Tine verveelde zich en besloot 's werelds langste pindaketting te maken

2240 coronapatiënten in het ziekenhuis

In de ziekenhuizen nam de bezetting af. Er zijn dus meer patiënten uit het ziekenhuis ontslagen of overleden dan dat er werden opgenomen.

Er liggen nu 2240 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2299), van wie 645 op de IC (gisteren: 651), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Minister wil FFP2-mondkapjes voor alle zorgmedewerkers

Zorgmedewerkers moeten de betere FFP2-mondkapjes kunnen krijgen als ze dat willen. Dat zegt minister Van Ark voor Medische Zorg in reactie op een oproep van de Tweede Kamer. "Als zorgverleners het nodig vinden deze maskers te gebruiken, dan mogen daar geen belemmeringen voor zijn."

De meeste zorgverleners werken nu nog met eenvoudigere chirurgische maskers, die bedoeld zijn om patiënten te beschermen tegen ziekteverwekkers van de drager zelf. Alleen bij risicovolle handelingen bij patiënten die waarschijnlijk besmet zijn, wordt het gebruik van een FFP2-masker aangeraden.

Van Ark zegt dat er genoeg van de maskers beschikbaar zijn.

'Geef vaccin AstraZeneca alleen aan mensen onder de 65'

Het vaccin van AstraZeneca moet alleen worden gegeven aan mensen jonger dan 65 jaar. Dat is het advies van vaccinatiecomité STIKO van het Duitse Robert Koch Instituut, de tegenhanger van het Nederlandse RIVM. Er is te weinig informatie om goed te kunnen beoordelen hoe effectief het vaccin is bij 65-plussers.

Eerder had het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) al gesuggereerd dat het met het advies zou komen om het vaccin alleen aan jongere mensen te geven. Het AstraZeneca-vaccin wordt naar verwachting morgen door de EMA goedgekeurd. Maandag ontkende de fabrikant overigens nog dat het vaccin niet goed werkt bij mensen van 65 jaar en ouder.

Volgens de Nederlandse vaccinatiestrategie is de grootste groep die met het AstraZeneca-vaccin wordt ingeënt 18 tot 60-jarigen met een medische indicatie. Ook zou een deel van de verpleeghuismedewerkers met dat vaccin worden ingeënt naast de vaccins van Moderna en Pfizer.

De eerste AstraZeneca-vaccins zijn in de huidige strategie bedoeld voor cliënten en personeel van GGZ-instellingen en voor medewerkers in de gehandicapten- en thuiszorg. Voor die groepen worden ook de vaccins van Moderne en Pfizer ingezet. Daarna komen mobiele thuiswonenden 60-plussers aan de beurt. Voor deze groep geldt dat AstraZeneca een van de drie mogelijke vaccins is.

Coronaverspreiding loopt terug in de VS

Voor de derde week op rij loopt het aantal nieuwe coronagevallen in de VS terug. Nieuwswebsite Axios meldt dat het aantal nieuwe besmettingen met 16 procent afnam. In 41 staten waren de cijfers beter dan vorige week en in geen van de overige staten versnelde de verspreiding van het virus. Het aantal doden, dat ongeveer twee weken achterloopt op de besmettingscijfers, lijkt te stabiliseren.

Experts noemen dit goed nieuws maar wijzen erop dat het nog altijd om 165.000 nieuwe gevallen in een week ging. Bovendien zou de verspreiding weer toe kunnen nemen door de opkomst van nieuwe, besmettelijkere varianten van de ziekte.

The New York Times noemt twee oorzaken van de terugval. Ten eerste zouden Amerikanen zich beter aan voorzorgsmaatregelen houden, zoals afstand bewaren en mondkapjes dragen, mogelijk geïnspireerd door het voorbeeld van de nieuwe president Biden. Ten tweede zou het land een begin kunnen zien van groepsimmuniteit, omdat ongeveer een derde van alle Amerikanen het virus heeft gehad en er miljoenen vaccins zijn gegeven.

Belgische inspecteurs onderzoeken fabriek waar AstraZeneca-vaccins worden gemaakt

Het Belgische geneesmiddelenagentschap heeft de fabriek in Seneffe onderzocht waar vaccins van farmaceut AstraZeneca worden geproduceerd. De fabriek is het middelpunt van het conflict tussen de Europese Commissie en AstraZeneca over het aantal vaccins dat aan de EU geleverd wordt. AstraZeneca zegt minder prikken te kunnen leveren omdat het problemen ondervindt bij een toeleverancier in Seneffe.

Op verzoek van de commissie heeft de Belgische minister van Volksgezondheid een controle ingesteld, schrijven Belgische media. De commissie wil niet kwijt of zij om de inspectie heeft gevraagd: "Dat is aan de Belgische autoriteiten".

Het doel is "ons ervan te verzekeren dat de leveringsvertraging wel degelijk te wijten is aan een productieprobleem op de Belgische site", gaf de Belgische regering als toelichting. Er zouden onder meer monsters en documenten zijn meegenomen. Ook Nederlandse onderzoekers namen deel aan de inspectie.

Het vaccin van AstraZeneca wordt behalve in België ook in het Verenigd Koninkrijk, Nederland en Duitsland gemaakt. Het bedrijf kan naar verluidt maar een kwart van de overeengekomen vaccins leveren aan de EU. Het vaccin dat AstraZeneca met de Universiteit van Oxford ontwikkelde, moet overigens nog worden goedgekeurd in de EU. Het leveringsprobleem bij farmaceut AstraZeneca leidt tot een lager tempo van vaccineren in Nederland, zei minister Hugo de Jonge gisteren.

Duitsland vreest dat vaccintekort tot in april duurt

Voor het vaccintekort in Duitsland is de komende weken nog geen oplossing, heeft minister Jens Spahn van Volksgezondheid gezegd. Spahn vreest dat er tot in april problemen zullen zijn met de beschikbare hoeveelheden vaccins. Op Twitter waarschuwde hij dat Duitsland tien "zware weken" te wachten staan. Spahn wil snel rond de tafel met de zestien deelstaatministers om over het vaccinatieprogramma te overleggen. Bij dat overleg moeten ook farmaceuten aanschuiven.

Duitsland zit momenteel in een lockdown die nog tot 14 februari duurt. Volgens Spahn gaan de cijfers inmiddels de goede kant op. Als die trend doorzet, kunnen volgens de minister in februari de crèches en scholen weer open.

Afgelopen nacht 51 arrestaties, politie spreekt van beheersbare avond

De vijfde avond en nacht na het instellen van de avondklok is rustig verlopen. Voor de tweede avond op rij bleven grote incidenten uit. Verschillende regionale politiekorpsen spreken van een "beheersbare avond". In totaal werden er 51 aanhoudingen verricht, waarvan twintig voor online opruiing. In Rotterdam werden 25 jongeren aangehouden, in de regio Den Haag waren dit er zes.

Voor meer regionale cijfers, lees onderstaand bericht:

Nederland verwacht na crisis twee keer zoveel uren thuis te werken

Werkenden in Nederland verwachten na de coronacrisis twee keer zoveel uren thuis te werken als voor de crisis. Uit een onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB) blijkt dat ze denken straks gemiddeld 8 uur per week vanuit huis bezig te zijn. Voor de crisis was dat gemiddeld 4 uur per week. Als ze zouden mogen kiezen, zouden ze gemiddeld 9 uur per week vanuit huis aan de slag zijn.

In alle sectoren neemt naar verwachting het aantal thuisgewerkte uren toe, concludeert het CPB, maar met name bij de overheid en in de financiële en zakelijke dienstverlening. In de financiële sector verwachten mensen 41 procent van de tijd thuis aan het werk te zijn: dat is een ruime verdubbeling ten opzichte van de periode voor corona.

Uit het onderzoek blijkt ook dat het thuiswerken afgelopen december weer een vlucht nam, net als tijdens de eerste lockdown. Tussen juni en september werkten juist weer meer mensen buitenshuis. Het onderzoek werd uitgevoerd onder bijna 3.000 mensen. De meeste deelnemers verwachten na de pandemie het merendeel van hun gewerkte uren weer op hun werkplek door te brengen.

Parfumketen Douglas sluit vijfde van zijn winkels in Europa

De Duitse parfumerieketen Douglas sluit ongeveer een vijfde van al zijn winkels in Europa. Aan het eind van volgend jaar moeten zo'n 500 van de circa 2400 filialen de deuren hebben gesloten.

Het is vooral het gevolg van de coronacrisis, zegt de parfumerieketen. Door de lockdowns waren winkels in veel landen dicht en is de onlineverkoop toegenomen. Het bedrijf was vorig jaar nog wel winstgevend.

Bedrijven op Urk krijgen vragen na rellen

Bedrijven op Urk krijgen naar aanleiding van de rellen van afgelopen weekend vragen binnen van klanten en leveranciers. Dat zegt Bedrijvenkring Urk, die de ondernemers in de gemeente vertegenwoordigt. Volgens de belangenbehartiger ontvangen sommige Urker webshops momenteel zelfs 'hate mail'.

In een oproep spreekt voorzitter Louwe Kramer de relschoppers aan: "Er worden vragen gesteld, mails gestuurd, komen telefoontjes binnen over de gang van zaken op ons dorp. Met andere woorden, je maakt ons mooie dorp te schande. Dat moet ophouden!".

De gemeenteraad van Urk houdt om 18.00 uur een spoeddebat over de ongeregeldheden. Tientallen mensen gingen afgelopen zaterdag de straat op uit protest tegen de avondklok en richtten daarbij vernielingen aan. Zo werd een teststraat van de GGD in brand gestoken. De politie deelde tientallen boetes uit.

Honderden mensen in 'vaccinatiefile' in Tennessee

Urenlang in de rij voor vaccinatie, maar er was niet genoeg voor iedereen

Nederland koopt testrobot die 20.000 pcr-tests kan verwerken

Nederland heeft een testrobot aangekocht die per etmaal zo'n 20.000 pcr-tests kan verwerken. Die test toont de aanwezigheid aan van een stukje genetisch materiaal van het coronavirus. De zogenoemde STRIP-1 testrobot is een Nederlandse uitvinding, maar het apparaat werd in Zwitserland gebouwd. Volgens het ministerie van Volksgezondheid kan het apparaat meer pcr-tests verwerken dan soortgelijke apparaten.

"De robot kan niet alleen met hoge snelheid veel grotere hoeveelheden tests verwerken, maar de kosten per test liggen ook aanzienlijk lager", schrijft het ministerie in een aankondiging. Een proef met de robot loopt nog. Naar verwachting kan het apparaat halverwege februari volledig worden ingezet. Bij een volgende pandemie kan de robot ook worden gebruikt, zegt het ministerie.

Corona-experts WHO uit quarantaine in Wuhan

Onderzoekers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) kunnen aan hun veldonderzoek naar de oorsprong van het coronavirus beginnen. Het team van experts was na aankomst in de Chinese stad Wuhan twee weken in quarantaine gegaan en die periode is nu afgelopen. Internationale persbureaus melden dat de onderzoekers donderdag hun hotel verlieten en met bussen vertrokken. Hoe hun reisschema eruit ziet, is niet duidelijk. Ook de Nederlandse viroloog Marion Koopmans maakt deel uit van het team.

Om het veldwerk is veel te doen geweest en de vraag is in hoeverre China de onderzoekers onbelemmerd hun gang laat gaan. Het land verzette zich eerder tegen het WHO-onderzoek naar de herkomst van het virus, vermoedelijk omdat het niet verantwoordelijk gehouden wil worden voor eventuele fouten.

Het virus stak in 2019 in de miljoenenstad Wuhan voor het eerst de kop op.

'Ziekteverzuim in zorg naar recordniveau'

Het ziekteverzuim in de Nederlandse zorg is vorig jaar gestegen naar recordniveau, meldt het FD op basis van jaarlijks onderzoek van dataonderzoeksbureau Vernet.

Het verzuim in de zorg neemt al jaren toe. Vorig jaar kwam de totale uitval op 6,8 procent, een stijging van 11 procent in vergelijking met 2019. Dat betekent dat er gemiddeld elke dag 63.000 zorgmedewerkers thuiszaten. Tegen het eind van het jaar waren in de zorg zelfs 78.000 mensen uit de running.

In de cijfers zijn mensen die in quarantaine zaten of moesten wachten op een testuitslag niet meegenomen. Vernet kan niet direct een verband leggen met de coronacrisis, omdat zorginstellingen de reden van ziekteverzuim niet mogen registreren.

Australië schort reisbubbel met Nieuw-Zeeland op vanwege drie besmettingen

Australië heeft eenzijdig de zogeheten reisbubbel met Nieuw-Zeeland voor 72 uur opgeschort, nadat in Auckland drie besmettingen van de Zuid-Afrikaanse coronavariant waren aangetroffen. Het zijn de eerste bevestigde infecties in maanden in het land.

Nieuw-Zeeland kent al lange tijd bijna geen coronamaatregelen meer, omdat het land met strenge maatregelen het virus de baas werd. Nieuw-Zeelanders die uit het buitenland terugkeren moeten verplicht in quarantaine in speciale hotels.

De besmette Nieuw-Zeelanders zaten in zo'n hotel en werden na twee weken negatief getest, maar ontwikkelden later toch symptomen en bleken besmet. Nieuw-Zeeland gaat daarom de regels voor de quarantainehotels verder aanscherpen.

Leeuwen in Artis weg om coronageldnood

De coronacrisis raakt de Amsterdamse dierentuin Artis zo hard, dat de drie leeuwen van het park half februari weg moeten. Het mannetje van drie en twee vrouwtjes van acht en negen jaar oud verhuizen naar een dierentuin in Zuid-Frankrijk, laat de dierentuin weten na berichtgeving van de Telegraaf.

Artis heeft sinds 1839 leeuwen. Een nieuw verblijf voor de dieren kost ruim vier miljoen euro. "Dat kunnen we gewoon niet betalen, al ligt het volledige ontwerp al klaar", zegt directeur Rembrandt Sutorius tegen de krant. "Wellicht kan het over drie of vijf jaar, maar het kan ook nog tien jaar duren voordat we het kunnen realiseren." Volgens hem is het nodig om de leeuwen een beter en groter verblijf te geven. Het huidige verblijf stamt uit 1927.

Vorig jaar had Artis te kampen met een tekort van 10 miljoen euro door de verplichte sluitingen als gevolg van de coronacrisis. "Het kost 60.000 euro per dag om Artis draaiend te houden en we zijn door ons spaargeld heen", zegt de directeur.

Miljardair Carlos Slim opgenomen in ziekenhuis vanwege corona

Een van de rijkste mensen ter wereld, de Mexicaan Carlos Slim, is vanwege het coronavirus opgenomen in het ziekenhuis. Volgens zijn familie gaat het prima met de miljardair, maar is de opname alleen om hem in de gaten te houden. "Hij is in zeer goede gezondheid", laat zijn familie weten aan persbureau AFP.

Slim vergaarde een fortuin met het Mexicaanse telecombedrijf América Móvil en heeft volgens Bloomberg een geschat vermogen van ruim 55 miljard dollar. Hij deed in 2013 tevergeefs een bod op KPN. Afgelopen week bleek uit een melding bij de Autoriteit Financiële Markten dat América Móvil zijn belang in KPN onlangs heeft verhoogd van 16 naar ruim 20 procent. Onduidelijk is waarom.

Spaans alarm om tekort aan vaccins

In Madrid heeft het uitdelen van nieuwe coronavaccinaties voor zeker twee weken gepauzeerd, omdat de gezondheidsdiensten nauwelijks nog vaccins op voorraad hebben. De paar doses die er nog zijn, zijn volgens de autoriteiten bestemd voor mensen die hun tweede prik moeten krijgen. De afgelopen tijd zijn er in de Spaanse hoofdstad zo'n 180.000 mensen ingeënt tegen het coronavirus.

Ook in de deelstaat Catalonië zijn de vaccins bijna op, waarschuwen de gezondheidsdiensten. Gevreesd wordt dat vrijdag alle vaccins in Catalonië zijn gebruikt "en daarna zijn de vriezers leeg", zegt een gezondheidsfunctionaris. Volgens hem lukt het in dit tempo niet om in de zomer 70 procent van de Spanjaarden te hebben ingeënt.

Tot dusver zijn er 1,3 miljoen doses uitgedeeld, voornamelijk aan zorgpersoneel. De Spaanse regering hoopt dat eind februari 2,5 miljoen mensen in het hele land zijn ingeënt.

Ruim de helft van Slowaken preventief getest

Slowakije heeft voor de tweede keer de gehele bevolking aan een coronasneltest onderworpen. Bijna 3 miljoen van de 5,5 miljoen Slowaken liet zich testen, van wie 1,24 procent positief bleek. Het testen was formeel vrijwillig, maar zonder negatief testresultaat is een Slowaak verplicht tot 7 februari thuis te blijven. Het massatesten wordt binnenkort herhaald in de districten van het land waar de meeste besmettingen zijn vastgesteld.

In het Centraal-Europese land werd in november ook al de gehele bevolking opgeroepen om zich te laten testen. Volgens premier Matovic was de situatie in het land toen minder ernstig. Toen was 1,06 procent van de getesten positief.

'Rusland en China zetten zich op de kaart met vaccindeals'

China en Rusland springen handig in op de vraag naar vaccins. Met het Russische Sputnik-V-vaccin en het Chinese CoronaVac proberen zij voet aan de grond te krijgen in de rest van de wereld. Dat doen ze om corona te helpen bestrijden, maar ook om hun eigen invloed te vergroten, zeggen deskundigen tegen Nieuwsuur.

"China helpt nu de wereld en zichzelf om een pandemie te bestrijden, maar is ook bezig om er geopolitiek beter uit te komen", zegt China-specialist Ties Dams. "China wil laten zien dat het een betrouwbare en krachtige partner is."

Rusland beziet de wereldwijde crisis op dezelfde manier, zegt geopolitiek analist Isa Yusibov. "Het is een soort vaccinwedloop. In de Russische achtertuin, maar ook in het Midden-Oosten, Afrika en Latijns-Amerika staan steeds meer landen in de rij om het Russische Sputnik-vaccin te kopen."

Welkom in het coronablog!

Hartelijk goedemorgen en welkom in het coronablog van donderdag 28 januari. Wil je het blog van gisteren teruglezen? Dat kan hier.