NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

'Constructief' gesprek tussen EU en AstraZeneca • Marokko start donderdag met vaccineren

 • Welkom in het coronablog, je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
 • Gesprek tussen EU en AstraZeneca verliep 'constructief'.
 • 4774 nieuwe besmettingen, 2299 patiënten in het ziekenhuis, van wie 651 op IC.
 • Nog geen vaccin voor 50.000 bewoners verpleeghuizen.
Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  Dit liveblog is nu gesloten. Vanochtend is er weer een nieuw blog met het laatste nieuws rond de coronacrisis. Goedenacht!

 • Ruim de helft van Slowaken preventief getest

  Slowakije heeft voor de tweede keer de gehele bevolking aan een coronasneltest onderworpen. Bijna 3 miljoen van de 5,5 miljoen Slowaken liet zich testen, van wie 1,24 procent positief werd getest. Het testen was formeel vrijwillig, maar zonder negatief testresultaat ben je verplicht tot 7 februari thuis te werken. Het massatesten wordt binnenkort herhaald in de districten van het land waar de meeste besmettingen zijn vastgesteld.

  In het Centraal-Europese land werd in november ook al de gehele bevolking opgeroepen zich te laten testen. Volgens premier Matovic was de situatie in het land toen minder ernstig, met een positiviteitsratio van 1,06 procent.

 • 'Rusland en China zetten zich op de kaart met vaccindeals'

  China en Rusland springen handig in op de vraag naar vaccins. Met het Russische Sputnik-V-vaccin of het Chinese CoronaVac proberen zij voet aan de grond te krijgen in de rest van de wereld. Dat doen ze om corona te helpen bestrijden, maar ook om hun eigen invloed te vergroten, zeggen geopolitiek deskundigen tegen Nieuwsuur.

  "China helpt nu de wereld en zichzelf om een pandemie te bestrijden, maar is ook bezig om er geopolitiek beter uit te komen", zegt China-specialist Ties Dams. "China wil laten zien dat het een betrouwbare en krachtige partner is." Rusland beziet de wereldwijde crisis op dezelfde manier, zegt geopolitiek analist Isa Yusibov. "Het is een soort vaccinwedloop. In de Russische achtertuin, maar ook in het Midden-Oosten, Afrika en Latijns-Amerika staan steeds meer landen in de rij om het Russische Sputnik-vaccin te kopen."

 • Gesprek tussen EU en AstraZeneca verliep 'constructief'

  Het gesprek tussen vaccinproducent AstraZeneca en de Europese Unie is "constructief verlopen", twittert Eurocommissaris Stella Kyriakides. Eerder vandaag was nog onduidelijk of de twee partijen überhaupt met elkaar om tafel gingen.

  Op de agenda stond het tegenvallende aantal vaccins dat de farmaceut in het eerste kwartaal aan de EU kan leveren. Dat worden er zo'n 30 miljoen in plaats van de eerder afgesproken 80 miljoen. De spanning daarover liep hoog op. Volgens correspondent Sander van Hoorn is het nu zoeken naar een oplossing om toch aan voldoende vaccins te komen.

  De vraag is wie er juridisch gelijk heeft in het geschil. Volgens AstraZeneca was er geen leveringsverplichting, alleen een inspanningsverplichting. De EU vermoedt dat de farmaceut vaccins naar Groot-Brittannië stuurde om de tekorten daar op te vangen.

 • Marokko begint donderdag met vaccineren

  Marokko begint donderdag met het vaccineren. Vrijdag werden de eerste doses van het AstraZeneca-vaccin geleverd.

  Vandaag kwam nog een levering binnen van hetzelfde vaccin. Volgens de autoriteiten heeft het land nu voldoende doses om iedereen vanaf 17 jaar oud in te enten.

  Als eerste worden zorgmedewerkers, overheidsmedewerkers, leraren en ouderen ingeënt, zegt het gezondheidsministerie. Er zijn ongeveer 3000 vaccinatielocaties ingericht in het Noord-Afrikaanse land.

 • Nog geen vaccin voor bewoners verpleeghuizen

  Tienduizenden bewoners van verpleeghuizen krijgen volgens zorgorganisaties in de eerste vaccinatierondes nog geen prik. Ze blijken niet te vallen onder de definitie 'verpleeghuisbewoner' die het ministerie van VWS en het RIVM hanteren in de vaccinatiestrategie, maar onder de doelgroep 'thuiswonend'.

  Zorgorganisaties noemen het een papieren werkelijkheid. "Deze mensen staan nu te boek als thuiswonend, maar wonen eigenlijk onder hetzelfde dak als de verpleeghuisbewoners, op dezelfde gang en zitten aan de koffietafel. Toch krijgen ze hun prik nu op een later moment", zegt een woordvoerder van huisartsenvereniging LHV.

 • Voorzitter IOC: 'Iedereen achter doorgaan Spelen'

  Thomas Bach heeft woensdag op een persconferentie nog maar eens benadrukt dat iedereen, van atleten tot de Japanse regering, achter het doorgaan van de Olympische en Paralympische Spelen staat.

  De voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) vertelde dat het gaat om een "extreem complexe organisatie, nog eens vermenigvuldigd omdat de Spelen vanwege de coronapandemie met een jaar zijn uitgesteld".

 • Vaccineren bewoners Waddeneilanden gebeurt op eilanden zelf

  Het vaccineren van de bewoners van de Friese Waddeneilanden gebeurt op de eilanden zelf. De GGD Fryslân is nu in gesprek met de gemeenten, huisartsen en het RIVM. Het is de bedoeling dat het vaccineren van ouderen en zorgpersoneel half februari in samenwerking met huisartsen start.

  De bewoners van Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog hadden er zelf om gevraagd om niet op het vasteland te worden ingeënt. GGD Fryslân gaat de komende tijd vaker naar de eilanden om uiteindelijk iedereen van boven de 18 jaar oud te vaccineren.

  De GGD verwacht dat het inenten per eiland een dag tot een paar dagen duurt. Een paar weken later volgt dan de tweede prik.

 • Verdacht pakketje bij farmaceut Wales niet gevaarlijk

  Het verdachte pakketje dat eerder vandaag werd gevonden in een fabriek van AstraZeneca in Wrexham in Wales is niet gevaarlijk. Na de vondst van het pakketje werd de explosievendienst ingeschakeld en medewerkers werden geëvacueerd.

  De geëvacueerde medewerkers konden later weer terug naar binnen. Wat er in het pakketje zat, is niet duidelijk. Er wordt nog verder onderzoek naar gedaan.

  Het bedrijf is cruciaal is voor de productie van het Britse coronavaccin van AstraZeneca. Volgens plaatselijke media is het belangrijk voor de laatste productiefasen van het vaccin dat er ook wordt opgeslagen. Het zou om jaarlijks 300 miljoen doses kunnen gaan. De productie van de vaccins heeft geen vertraging opgelopen.

 • Reizigers naar VK moeten bij aankomst tien dagen in quarantainehotel

  Reizigers die Groot-Brittannië inreizen vanuit gebieden die zwaar zijn getroffen door corona, moeten eerst tien dagen in een quarantainehotel verblijven. Premier Johnson stelde in het Lagerhuis dat dit nodig is om nieuwe varianten van het coronavirus tegen te houden.

  Het VK weigert al vluchten uit 22 risicolanden, die staan op de zogenoemde rode lijst. Het gaat onder meer om vluchten uit Zuid-Afrika, Portugal en veel Zuid-Amerikaanse landen. Britse staatsburgers en mensen met een verblijfsvergunning mogen het land wel in. Zij zullen op het vliegveld worden opgevangen en direct in quarantaine worden gebracht.

 • Drentse schaapsherder is drukte zat: 'Ze hebben zelfs de hond getrapt'

  Normaal gesproken zoekt Reinier, schaapsherder van de kudde Het Stroomdal uit Schipborg, juist contact met het publiek. Maar door corona is het drukker, en hebben bezoekers een korter lontje. "Mijn collega dreigden ze zelfs de bek dicht te timmeren."

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Drentse schaapsherder is het zat: 'Ze hebben zelfs de hond getrapt'
 • Illegaal feestje in Thaise bar, 89 buitenlanders gearresteerd

  De politie in Thailand heeft 89 buitenlanders gearresteerd die op een illegaal feestje in een bar waren waar de coronamaatregelen niet werden nageleefd. De politie arresteerde ook 22 lokale bewoners, onder wie de eigenaar en een medewerker van de kroeg.

  Onder de arrestanten zaten mensen uit Groot-Brittannië, de VS, Zwitserland en Denemarken. In totaal werden mensen uit tien verschillende landen opgepakt. In Thailand geldt de noodtoestand vanwege het coronavirus. Dat houdt onder meer in dat de horeca dicht moet blijven.

  De feestvierders kunnen tot twee jaar cel en een boete krijgen voor het schenden van de noodtoestand. De eigenaar en de medewerker kunnen daarnaast nog een jaar celstraf krijgen voor het overtreden van een Thaise ziektewet.

  De arrestanten komen uit tien verschillende landen Surat Thani immigratie/ Supapong Chaolan
 • Ruim 185.000 mensen gevaccineerd

  In totaal zijn nu 185.356 Nederlanders gevaccineerd, meldt het RIVM op het coronadashboard. Er zijn 11.718 prikken bij gekomen ten opzichte van gisteren.

  De stijging komt geheel door de GGD's, die verpleeghuismedewerkers en huisartsen inenten. Dat aantal steeg van 116.593 naar 128.311. Het aantal gevaccineerde medewerkers van de acute zorg bleef op 40.216 staan en ook het aantal gevaccineerde cliënten van langdurige zorg bleef gelijk: 16.829.

 • Elke dag een coronablog bij de NOS, zo zag de eerste er precies een jaar geleden uit

  "De Chinese autoriteiten hebben de vakantie ter gelegenheid van het Chinese Nieuwjaar in het hele land met drie dagen verlengd. De maatregel moet verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus tegengaan. Het dodental is inmiddels opgelopen tot tachtig."

  Zo begon vandaag een jaar geleden het eerste coronaliveblog van de NOS. Dat was ongeveer een maand nadat het virus in de Chinese stad Wuhan was opgedoken. De pandemie, die al meer dan 2 miljoen mensen het leven heeft gekost, economieën heeft ontwricht en politieke en sociale onrust heeft veroorzaakt, was toen nog maar net begonnen.

 • Jaarbeurs wordt centrale vaccinatieplek voor Utrecht

  De Jaarbeurs wordt de centrale plek voor het vaccineren van de inwoners van Utrecht en omgeving. In hal 4 van het beursgebouw richt de GGD een vaccinatieplek in, die wordt volgende week dinsdag in gebruik genomen.

  "Per dag kunnen hier tot 2800 mensen een vaccinatie halen, afhankelijk van de beschikbaarheid van vaccins", zegt de gemeente Utrecht. In februari moeten er 60-plussers worden gevaccineerd en daarna ook de 18- tot 60-jarigen. Tot eind augustus blijft de priklocatie open. Nu moeten Utrechters nog naar Houten voor een vaccinatie.

  Op de parkeerplaats van de Jaarbeurs zit ook al een XL-teststraat.