liveblog
NOS NieuwsAangepast

Corona-uitbraak in verzorgingshuis Ridderkerk • OMT: buitenschoolse opvang niet open

liveblog gesloten

Corona-uitbraak in verzorgingshuis in Ridderkerk

In een verzorgingshuis in het Zuid-Hollandse Ridderkerk zijn 39 bewoners positief getest op het coronavirus, meldt regionale omroep Rijnmond. Dat is bijna de helft van het totale aantal bewoners van het tehuis, waar 86 ouderen wonen. Een 90-jarige bewoner is overleden aan de gevolgen van het virus. Ook zeker veertien medewerkers zijn besmet.

Een woordvoerder van de overkoepelende zorgorganisatie zegt tegen Rijnmond dat het erop lijkt dat het coronavirus via een mantelzorger is binnengekomen. "Maar dat kun je nooit met zekerheid zeggen." De meeste besmette bewoners zijn overgebracht naar het coronacentrum van de zorgorganisatie, het Maasstad Zorghotel in Rotterdam.

Gevreesde rellen blijven uit in België: "meer politie dan betogers"

Hoewel men zich in België had voorbereid op coronarellen, bleven ze vooralsnog in het hele land uit. Het Laatste Nieuws meldt dat er op sociale media veel oproepen circuleerden om net als eerder in Nederland te protesteren tegen de avondklok. In Brakel had de burgemeester Stefaan Devleeschouwer (Open VLD) toestemming gegeven voor een demonstratie van Vlaams Belang tegen de coronamaatregelen.

De politie was met tientallen agenten aanwezig om in te grijpen waar nodig, maar van de honderd verwachte demonstranten kwamen er uiteindelijk amper vijftien opdagen. Of, zoals een voorbijganger zegt: "Er zijn meer politieagenten dan betogers". Ook in steden als Antwerpen, Kortrijk en Turnhout bleef het rustig.

Italië en Frankrijk hebben te weinig vaccins

Door productie- en leveringsproblemen bij farmaceuten moeten ook Italië en Frankrijk hun vaccinatieplannen bijstellen. Italië krijgt ruim 300.000 minder vaccins dan verwacht en ook Frankrijk kampt met tegenvallende leveringen.

Ook in Italië en Frankrijk te weinig vaccins: 'We staan klaar om op te schalen'

GGD schakelt printfunctie toch uit na datalek

De GGD heeft vandaag alsnog de printfunctie in zijn ict-systemen HPZone en HPZone Lite uitgeschakeld, meldt de organisatie op zijn website. Dit is gedaan om "ongeoorloofd delen te voorkomen", laat een woordvoerder weten aan NOS en Nieuwsuur. Gisteravond nog stelde de GGD dat de functie noodzakelijk was voor de analyse van het coronavirus en daarom niet zou worden uitgeschakeld.

Alle bron- en contactonderzoekers konden met behulp van de printfunctie bsn-nummers, adressen en medische gegevens printen en opslaan. Die gevoelige gegevens worden online op grote schaal verhandeld, meldde RTL Nieuws eerder deze week.

Het is nog onduidelijk of hiermee alle mogelijkheden om lijsten met gegevens op te slaan en te delen zijn uitgeschakeld. Op zijn website schrijft de GGD namelijk dat men nog bezig is met het aanpassen van 'alle overige exportmogelijkheden'.

Duitsland bestelt alvast coronavaccins voor 2022

Duitsland heeft uit voorzorg al coronavaccins voor 2022 besteld, mochten die later noodzakelijk blijken te zijn om de Duitse bevolking immuun te houden of om de immuniteit uit te breiden. Dat zei de Duitse minister van Volksgezondheid Jens Spahn zaterdag in een online bijeenkomst met mensen uit de medische zorg.

"We hebben nieuwe bestellingen gedaan voor 2022, om tenminste iets achter de hand te hebben", zei Spahn. "Niemand weet of we een nieuwe impuls nodig hebben. Nu de productiecapaciteit wordt uitgebreid, bestellen we vaccins bij wijze van voorzorgsmaatregel. Hebben we ze niet nodig, prima, maar als we ze wel nodig hebben dan zijn ze beschikbaar."

In Duitsland is er veel kritiek op de trage voortgang van vaccinaties. Spahn probeerde die kritiek te weerleggen door te zeggen dat 2,3 van de 83 miljoen Duitsers inmiddels een eerste prik hebben gehad. Gezondheidsautoriteiten meldden zaterdag in Duitsland 13.321 nieuwe coronabesmettingen en 794 overleden covid-patiënten.

Twaalf jongeren in Rotterdam opgepakt vanwege samenscholing

De Rotterdamse politie heeft twaalf jongeren opgepakt vanwege samenscholing. De groep bevond zich op de Beijerlandselaan, de straat in Rotterdam-Zuid waar afgelopen maandag rellen en plunderingen plaatsvonden. De helft van de gearresteerden is minderjarig, meldt Rijnmond.

Volgens een politiewoordvoerder is het tot dusver rustig in Rotterdam: "De meeste mensen doen het gewoon goed".

Portugal: nog maar zeven bedden voor coronapatiënten op het vasteland

In Portugal zijn nog maar zeven intensivecarebedden op het vasteland beschikbaar voor covid-patiënten, melden de autoriteiten. Het land is buitengewoon hard getroffen door een derde coronagolf. Sommige patiënten moeten nu naar het eiland Madeira worden overgebracht. Uit de data van het Portugese ministerie van Volksgezondheid blijkt dat 843 van de 850 IC-bedden voor coronapatiënten in het land met 10 miljoen inwoners bezet zijn. Portugal houdt vooralsnog 420 IC-bedden achter de hand voor patiënten met andere gezondheidsproblemen.

Het Zuid-Europese land heeft tot dusver 12.179 coronadoden geregistreerd en 711.018 besmettingen. Het Portugese ministerie van Justitie meldde vrijdag dat het instituut voor forensische geneeskunde, dat belast is met het uitvoeren van autopsies, om een koeltruck heeft gevraagd om lichamen te bewaren. Begrafenisondernemingen zouden aan hun volle capaciteit zitten. en ook de mortuaria in ziekenhuizen zijn in hoog tempo vol aan het raken. Sommige Portugese ziekenhuizen hebben uit voorzorg al koelcontainers geplaatst om extra ruimte te creëren.

De Britse variant zou volgens de Portugese tegenhanger van het RIVM goed zijn voor 65 procent van alle besmettingen in de laatste drie weken. De lockdown in Portugal is onlangs verlengd tot medio februari en er zijn strenge reisbeperkingen van kracht.

FC Bayern München beboet speler voor het nemen van tatoeage

De Duitse voetbalclub FC Bayern München heeft voetballer Corentin Tolisso een boete gegeven omdat hij afgelopen week een tatoeage heeft laten zetten en daarmee de coronarichtlijnen van de club heeft overtreden. "Deze overtreding is erg vervelend en wordt in geen geval getolereerd. We leggen Corentin Tolisso daarom een fikse boete op, en doneren het bedrag aan sociale doelen", zegt voorzitter Karl-Heinz Rummenigge in een verklaring van de club.

"Voorwaarde voor het spelen tijdens de coronapandemie is dat alle betrokkenen zich aan de hygiëneregels houden", aldus Rummenigge. "Corentin Tolisso heeft deze richtlijnen nu overtreden, hoewel ons sport- en medisch management deze richtlijnen continu en duidelijk intern heeft gecommuniceerd." De Duitse krant Bild kwam eerder vandaag met het nieuws naar buiten. Op een foto op sociale media was te zien dat noch Tolisso noch de tatoeëerder mond- en neusbescherming droeg. De hoogte van de boete voor Tolisso is niet bekendgemaakt.

OMT-advies: basisscholen en kinderopvang kunnen weer open, BSO niet

Basisscholen en kinderopvang kunnen weer open. Dat staat in het advies van het Outbreak Management Team aan het demissionaire kabinet, dat in handen is van de NOS. Een deel van het kabinet praat morgen in het Catshuis over de coronamaatregelen.

Het OMT laat middelbare scholen nog buiten beschouwing. De buitenschoolse opvang (BSO) kan volgens het OMT niet open, omdat de groepen op de BSO en op school anders zijn samengesteld. "En heropening van de BSO kan dus tot extra contacten en mogelijk extra verspreiding leiden."

Gisteren bleek dat het kabinet erop aanstuurt dat de basisscholen en de kinderopvang maandag 8 februari weer opengaan. Volgens Haagse bronnen vinden de ministers de schade voor de kinderen zo groot dat een langere sluiting onverantwoord is.

4211 nieuwe besmettingen gemeld bij het RIVM, minder dan gemiddeld

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 4211 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 218 minder dan gisteren. Dat is lager dan het gemiddelde van afgelopen week, toen er per dag gemiddeld 4440 mensen positief getest werden. Gemiddeld genomen daalt het aantal positieve tests.

In de ziekenhuizen nam de bezetting toe. Er zijn dus meer coronapatiënten opgenomen dan er zijn ontslagen of overleden. Er liggen nu 2240 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2231), van wie 640 op de IC (gisteren: 659), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Politie houdt mensen aan voor opruiing op sociale media

De politie heeft in het hele land opnieuw mensen aangehouden voor opruiing op sociale media. Sinds het invoeren van de avondklok vorig weekend en de daaropvolgende rellen zijn meerdere aanhoudingen verricht vanwege opruiende berichten en bedreigingen op internet. In (super)snelrechtzittingen zijn meerdere onvoorwaardelijke celstraffen uitgedeeld.

Een 35-jarige man uit Soesterberg, Utrecht, werd vanochtend aangehouden in Amersfoort voor opruiing. Gisteren werd om die reden ook een 60-jarige vrouw uit Utrecht opgepakt, net als een 18-jarige vrouw uit Arnhem.

In het Limburgse Stein werd gisteren een jongen van 16 jaar opgepakt wegens het plaatsen van opruiende berichten. Hij is na verhoor met een gedragsaanwijzing weer vrijgelaten. In Eindhoven werd een 30-jarige man aangehouden die had opgeroepen om te gaan rellen in een winkelcentrum.

Gisteravond werd ook een jongen van 17 uit het Noord-Hollandse Stede Broec opgepakt na rechercheonderzoek naar een WhatsApp-groep waarin hij bedreigingen tegen een politieagent had geuit. Ook riep hij op te gaan rellen in Enkhuizen. Woensdag werd een ander lid (21) uit de WhatsApp-groep al opgepakt.

Gisteravond is ook een 19-jarige Amsterdammer aangehouden voor het bedreigen van een wijkagent. Op Facebook had hij een beloning uitgeloofd voor degene die de agent iets zou aandoen.

Politie beëindigt illegaal feest in Terneuzen

De politie heeft in Terneuzen in de nacht van vrijdag op zaterdag een illegaal feest in een bedrijfspand beëindigd. De circa 25 aanwezigen kregen een proces-verbaal voor het overtreden van de coronamaatregelen. Een 27-jarige vrouw uit Terneuzen is aangehouden voor het overtreden van de avondklok, omdat ze zich verzette en een politieagent schopte.

Op dit moment is bekend dat het feest in ieder geval bezocht werd door negen vrouwen, in de leeftijd van 18 tot 27 jaar oud en afkomstig uit Terneuzen, Westdorpe, Biervliet, Axel, Sint Jansteen, Zwijndrecht, Dordrecht en Rotterdam en door 14 mannen, in leeftijd variërend van 21 tot 39 jaar oud en afkomstig uit Terneuzen, Capelle aan den IJssel, Zoetermeer, Waddinxveen en Rotterdam.

Israël vaccineert in razend tempo. Hoe doen ze dat daar?

In Israël werden in een maand tijd ruim vier miljoen vaccins gezet. Daarmee is het land wereldwijd koploper. Nieuwsuur maakt inzichtelijk hoe Israël dat aanpakte.

Posbank beperkt bezoekersaantallen

Op de Posbank bij Rheden staan morgen verkeersregelaars om te voorkomen dat het te druk wordt. Het natuurgebied ten noordoosten van Arnhem is sinds het uitbreken van de coronacrisis extra populair, vooral in het weekend. Bezoekers krijgen een parkeerplaats toegewezen en als alle plekken bezet zijn, mag er niemand meer het natuurgebied in.

Ook in andere natuurgebieden worden maatregelen genomen om de verwachte toeloop in goede banen te leiden.

Avondklokboetes na ongeluk op A2

De politie heeft gisteravond drie inzittenden van een auto beboet nadat de auto was verongelukt op de oprit naar de A2 bij Vinkeveen.

De inzittenden bleven ongedeerd, maar kregen ieder een boete van 95 euro omdat ze geen goede reden hadden om na 21.00 uur op straat te zijn.

Oostenrijk betrapt buitenlanders in skiresort

De Oostenrijkse politie heeft in de populaire wintersportplaats Sankt Anton 96 buitenlanders aangetroffen uit verschillende Europese landen. Die overtraden daarmee de coronaregels. Ze hadden het land niet in gemogen en ze hielden zich niet aan de lockdown.

De burgemeester van Sankt Anton zegt dat er deze week tientallen buitenlandse jongeren naar de skipistes zijn gekomen. De pistes en skiliften zijn wel open, maar hotels in het skiresort zijn dicht.

Onder de jongeren zijn Britten, Polen, Zweden, Denen, Roemenen, Duitsers, Ieren en zelfs Australiërs, zegt de politie van Tirol. Ze kunnen rekenen op boetes tot 2180 euro.

Oostenrijk is sinds 26 december voor de derde keer in lockdown. Van 19 december tot en met 10 januari golden extra beperkingen om buitenlandse wintersporters te ontmoedigen: mensen die het land binnenkwamen moesten eerst in quarantaine. Via een omweg komen toch mensen het land binnen, met als reden werk of opleiding.

Bij opleidingen tot skileraar, die wel doorgaan voor mensen uit heel Europa, is al verschillende keren een corona-uitbraak geweest.

Honden getraind om coronavirus op te sporen

De universiteit van Florida traint honden om het coronavirus in lokalen op te sporen. De honden kunnen met hun neus vaststellen of een collegezaal coronavrij is en dus gebruikt kan worden.

'Deze hond spoort coronavirussen op'

Novavax-vaccin effectief tegen Zuid-Afrikaanse variant

In Zuid-Afrika is opluchting over het nieuws dat het vaccin van de Amerikaanse farmaceut Novavax lijkt te werken tegen de Zuid-Afrikaanse covid-variant. De effectiviteit is zo'n 60 procent, tegen 96 procent tegen het oorspronkelijke virus en zo'n 86 procent tegen de Britse mutatie. Er moet nog wel meer onderzoek worden gedaan.

De zeer besmettelijke Zuid-Afrikaanse variant is momenteel verantwoordelijk voor meer dan 90 procent van de corona-infecties in het land. Het wordt eveneens hoopgevend genoemd dat ook hiv-positieve vrijwilligers meer beschermd waren. Er zijn 7,7 miljoen hiv-patiënten in Zuid-Afrika.

Zuid-Afrika ontvangt maandag de eerste AstraZeneca-vaccins uit India. De gezondheidsraad in het land wil onderzoek naar de langetermijneffecten van alle goedgekeurde vaccins.

Militairen helpen ziekenhuis in LA: 'Alsof Superman je te hulp schiet'

Militairen helpen ziekenhuis Los Angeles: 'Alsof Superman je te hulp schiet'

30.000 fans per dag welkom op Australian Open

Dagelijks mogen zo'n 30.000 tennisliefhebbers naar het Australian Open komen. De autoriteiten in de staat Victoria hebben daarvoor toestemming gegeven. Op de vijf laatste dagen van het toernooi, als er minder partijen worden gespeeld, mogen er 25.000 toeschouwers naar binnen.

Normaal gesproken trekt het grandslam tennistoernooi zo'n 800.000 bezoekers, dit jaar iets minder dan de helft daarvan. "Dit wordt het grootste internationale evenement met publiek in vele, vele maanden", zei minister van Sport Martin Pauka van Victoria.

Veel spelers gaan voor het toernooi twee weken in quarantaine in een hotel. De meeste kunnen vijf uur per dag trainen, maar een aantal mag het hotel niet uit omdat medepassagiers op hun vlucht besmet bleken met het coronavirus.

Er zijn voor de spelers zes evenementen gepland om hun de kans te geven wat wedstrijdritme op te doen na de quarantaine.

Het toernooi begint drie weken later dan normaal, op 8 februari.

Mondkapje vanaf maandag verplicht in openbaar vervoer VS

In de Verenigde Staten is een mondkapje vanaf maandag verplicht in het openbaar vervoer. Het CDC, het Amerikaanse RIVM, heeft dat bepaald in de strijd tegen corona. Het aantal doden per dag loopt in de VS nog steeds in de duizenden.

President Biden gaf overheidsinstanties de dag na zijn inauguratie de opdracht om onmiddellijk actie te ondernemen om mondkapjes verplicht te stellen op luchthavens, stations, in het openbaar vervoer, op veerponten, in taxi's en op commerciële vluchten. Het niet dragen van gezichtsbescherming wordt strafbaar.

Er is een uitzondering voor kinderen onder de twee en op medische gronden. In hun eigen auto hoeven mensen geen mondkapje op en dat geldt ook voor vrachtwagenchauffeurs die alleen rijden.

Volgende week moet er een plan liggen voor bescherming tegen corona in openbare gebouwen. Daarnaast ligt er een advies om ambtenaren alleen binnenlandse reizen te laten maken die strikt noodzakelijk zijn.

Teststraat Hilversum weer open, met beveiliging

De coronateststraat van de GGD in Hilversum gaat vandaag weer open. Er is extra beveiliging aanwezig op het terrein.

Gisterochtend werd de teststraat ontruimd nadat er een pakket was gevonden met brandbaar materiaal, waaraan vuurwerk was vastgebonden. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie bracht het vuurwerk elders tot ontploffing.

De omgeving van de teststraat werd afgezet en enkele omliggende gebouwen werden ontruimd. De teststraat is op een bedrijventerrein. De politie is nog uren bezig geweest met onderzoek. Het is niet bekend of er een verdachte is aangehouden.

Trage vaccinatie, een GGD-datalek, steeds meer problemen voor De Jonge

Het vaccinatieprogramma komt nog steeds niet lekker op gang. Nederland bungelt met Bulgarije onderaan in Europa. Daarnaast leidt het GGD-datalek tot kopzorgen. Twee GGD-callcentermedewerkers zijn gearresteerd op verdenking van handel in privégegevens van mensen die zijn getest.

Demissionair minister De Jonge moet zich komende week verantwoorden in de Tweede Kamer.

Moderna past fabriek aan, tijdelijk minder vaccins

Vaccinproducent Moderna kan niet voldoen aan de afspraak om in de eerste week van februari 48.000 doses van het coronavaccin te leveren. Het worden er zo'n 20 procent minder, laat het ministerie van Volksgezondheid weten.

Het gaat net als bij het Pfizer/BioNTech-vaccin om een tijdelijke vermindering. De fabriek wordt aangepast om op grotere schaal te kunnen produceren. Ook de andere EU-landen krijgen tijdelijk minder vaccins. Het aantal is een schatting op basis van de beschikbare informatie en kan in de praktijk hoger of lager uitvallen, zegt het ministerie.

Mexico gaat AstraZeneca-vaccins uit India importeren

De Mexicaanse president López Obrador maakt het goed, zegt hij in een videoboodschap. Begin deze week werd bekend dat hij positief is getest op het coronavirus. Volgens zijn artsen is de 67-jarige president de "kritische fase" van de infectie voorbij en vertoont hij nauwelijks meer symptomen.

In dezelfde video zegt López Obrador dat hij van plan is om komende maand 870.000 AstraZeneca-vaccins uit India te importeren. Dat vaccin wordt ook in Mexico zelf geproduceerd. Eerder was al bekend geworden dat het Latijns-Amerikaanse land ook doses van het Pfizer-vaccin binnenkrijgt, evenals van het Russische Spoetnik V-vaccin en het Chinese CanSino-middel. López Obrador zegt dat hij verwacht dat Mexico eind februari 6 miljoen doses vaccins heeft ontvangen en in maart 12 miljoen.

Volgens het laatste rapport van het ministerie van Volksgezondheid zijn er in Mexico tot nu toe zeker 152.000 doden gevallen door het coronavirus, op een inwonertal van 126 miljoen mensen. De autoriteiten zeggen dat het daadwerkelijke aantal sterfgevallen waarschijnlijk hoger ligt.

Amerikaans muziekfestival Coachella voor derde keer afgelast

Het Amerikaanse festival Coachella gaat ook in april niet door vanwege het coronavirus. Het is de derde keer dat het bekende muziekevenement in Californië niet op de geplande datum kan doorgaan.

Het festival zou oorspronkelijk in april vorig jaar plaatsvinden, verspreid over twee weekenden. Vanwege de coronapandemie werd het toen verplaatst naar oktober. Vervolgens werd Coachella verschoven naar april van dit jaar, maar ook daar gaat nu een streep doorheen.

Wanneer de organisatie het festival wel denkt te kunnen houden, is niet bekendgemaakt.

Snelle ademtest vanaf komende week in Amsterdam

De vier grote coronatestlocaties in Amsterdam voeren komende week een blaastest in. De komende maanden wordt die snelle ademtest ook in de rest van Nederland ingezet. Alle bezoekers van de testlocaties krijgen de blaastest, waarbij de uitslag binnen een paar minuten duidelijk is.

Met de zogenoemde SpiroNose kan in 70 procent van de gevallen met zekerheid worden vastgesteld dat er geen besmetting is. Voor de overige 30 procent geldt dat er daarna nog een vervolgtest moet worden gedaan, met een wattenstaafje in neus en keel.

Welkom!

In dit liveblog houden we je op de hoogte van het coronanieuws van zaterdag 30 januari. Het liveblog van gisteren kun je hier teruglezen.