liveblog
NOS NieuwsAangepast

Politie: zeker 151 arrestaties vanwege rellen • Rust op alle plekken teruggekeerd

  • Welkom in het liveblog over de avondklokrellen, voor al het andere coronanieuws is er dit liveblog.
  • In diverse steden heeft de politie ingegrepen tegen relschoppers, er zijn minstens 151 arrestaties.
  • Al het treinverkeer van en naar Den Bosch enige tijd stilgelegd vanwege de onlusten.
  • Winkels in Rotterdam-Zuid en Den Bosch zijn geplunderd.
  • Persfotograaf bekogeld met steen in Haarlem.
liveblog gesloten

Inwoners Den Bosch geschrokken van rellen

Inwoners Den Bosch geschrokken van rellen: 'Ik zat helemaal te trillen'

Zo ging het eraan toe in Rotterdam

Zo ging het er vanavond aan toe in Rotterdam

Burgemeester Den Bosch: 'ME kon niet snel genoeg worden ingezet'

Burgemeester van Den Bosch Jack Mikkers kondigt een onderzoek aan naar de inzet van de politie en ME. Volgens hem duurde het lang voordat de ME in de stad aanwezig was.

"De ME is snel opgeroepen, maar voordat ze er zijn, dat duurde lang", zegt hij tegen Omroep Brabant. Daardoor konden relschoppers hun gang gaan. "Terwijl ze dan een onvoorstelbaar spoor van vernieling achterlaten." De ME werd ook in onder meer Helmond, Oss en Eindhoven ingezet. Daardoor duurde het lang voordat de ME in Den Bosch aanwezig was.

Volgens hem was er geen andere optie dan te wachten op versterking. "Ik kan geen gewone agenten, met gewone bescherming, hiertegen inzetten. Met deze vorm van geweld heb je gewoon ME nodig." In stad werden winkels vernield en geplunderd. Volgens Mikkers zijn er tientallen arrestaties verricht.

Het treinverkeer van en naar Den Bosch lag enige tijd stil, maar is inmiddels weer opgestart:

'Behoorlijk uit de hand gelopen in Den Bosch'

Verslaggever Jan Peels van Omroep Brabant vertelde zojuist in het NOS Journaal over de situatie in Den Bosch vanavond. "Het is behoorlijk uit de hand gelopen. Het begon met zwaar vuurwerk en daarna is een heel grote groep relschoppers de stad in getrokken. Langs de hele route zijn plunderingen aangericht, er is brand gesticht, er zijn auto's omgegooid en de Jumbo en Primera zijn geplunderd."

Verder is er volgens Peels een cordon opgesteld rond het Jeroen Bosch Ziekenhuis, omdat de politie bang is dat er stenen door de ramen gegooid kunnen worden. De verslaggever zegt dat het moeilijk te zeggen is of de politie het aankan: "Wie Den Bosch kent weet dat er veel kleine straatjes zijn waar jongeren makkelijk in kunnen ontkomen."

Ravage na rellen in Den Bosch

Politiechef: zeker 151 relschoppers gearresteerd

Bij de onlusten in verschillende steden zijn tot nu toe zeker 151 mensen aangehouden, zegt politiechef Willem Woelders in het NOS Journaal. "We constateren dat in het grootste deel van Nederland weer rustig is. Uitzondering is Den Bosch en Rotterdam, daar is de ME nog actief bezig."

Treinverkeer van en naar Den Bosch stilgelegd

Al het treinverkeer van en naar Den Bosch wordt stilgelegd vanwege de onlusten in de stad. ProRail meldt op Twitter dat de sfeer rondom het station grimmig is.

Omroep Brabant schrijft dat vanwege de rellen ook alle toegangswegen naar de stad zijn afgesloten. Maar een woordvoerder van de politie zegt dat niet te kunnen bevestigen tegen de NOS.

Groepen relschoppers in centrum Den Bosch

Op Twitter meldt de politie dat in Den Bosch groepen relschoppers door het centrum trekken en voor onrust zorgen. Er zou met stenen en vuurwerk worden gegooid en er zouden vernielingen worden aangericht. De ME is ingezet om de orde te herstellen.

Onder andere een friettent, een Jumbo, een Primera en een sportschoenenwinkel zijn door de relschoppers geplunderd. In de binnenstad liggen op meerdere plekken glas op de grond van ingegooide ramen. Sommige winkeliers vegen de glasscherven bij elkaar.

Plunderingen in Den Bosch en Rotterdam: 'Zo eng, ze breken alles open'

Politie: ook in Zwolle weer rustig

Ook in Zwolle is het volgens de politie weer rustig. Er zijn drie mensen aangehouden.

Voor verschillende gebieden in Zwolle was een noodbevel afgekondigd. Ook hier werd de ME ingezet.

Noodbevel afgekondigd in Zwolle, drie aanhoudingen

ME ingezet in Den Haag na bekogeling met stenen

In de Haagse Schilderswijk is kort de ME ingezet nadat agenten bekogeld waren met stenen. Op videobeelden is te zien dat een onbekend aantal mensen wordt gearresteerd:

Politie bekogeld met stenen in Den Haag

Politie Amsterdam: situatie Molukkenstraat onder controle

Volgens de politie in Amsterdam is de situatie in de omgeving van de Molukkenstraat onder controle. Er zijn in totaal negen verdachten aangehouden.

Een verslaggever van NH Nieuws meldt dat de sfeer eerder op de avond grimmig was: "Het begon met schreeuwen en toeteren en daarna werd er vuurwerk op het kruispunt gegooid, daar zaten ook harde knallen tussen. Ook is er een ruit van een politiebusje ingeslagen."

Rond 21.00 uur greep de ME in en werden de relschoppers weggedreven.

Op Twitter roept de politie mensen op om verstandig te zijn en thuis te blijven:

Persfotograaf bekogeld met steen in Haarlem

Persfotograaf Laurens Bosch zegt op Twitter dat relschoppers in Haarlem van dichtbij een steen tegen zijn achterhoofd hebben gegooid. Ook de politie werd bekogeld en er werd vuurwerk afgestoken. De ME is ingezet.

Bosch deelt deze video van het voorval:

Persfotograaf van dichtbij met steen bekogeld in Haarlem

Politie: rust keert terug in Geleen, ook in Rotterdam iets rustiger

De politie meldt op Twitter dat de rust is wedergekeerd in Geleen. In totaal zijn twaalf mensen opgepakt wegens onlusten, onder wie enkele minderjarigen. Eerder op de avond trok een groep van zeker ruim honderd relschoppers door het centrum.

In Rotterdam-Zuid zijn de ongeregeldheden nog niet voorbij, maar wordt het volgens een politiewoordvoerder wel iets rustiger. Er zijn twintig mensen gearresteerd.

In de omgeving van de Beijerlandselaan kwam het tot een confrontatie tussen de politie en onruststokers. Ook werden winkels geplunderd. In tegenstelling tot wat de politie eerder op de avond meldde op Twitter is er toch geen traangas ingezet, zegt een woordvoerder.

De politie spreekt ook berichten tegen dat er met rubberkogels is geschoten:

Video: relschoppers proberen politiebus in Amsterdam omver te gooien

Politiebus aangevallen in Amsterdam

In deze steden zijn relschoppers actief en treedt de politie op

Op de derde dag van de avondklok zijn mensen in meerdere steden aan het rellen. Verschillende politie-eenheden melden dat er vuurwerk wordt afgestoken, de ME is ingezet en er zijn zo'n 70 relschoppers aangehouden.

In dit artikel vind je een overzicht van de steden waar het onrustig is:

'Video's van plunderingen in Den Bosch'

Op sociale media duiken video's op van vermoedelijke plunderingen in Den Bosch. Zo is op een video te zien dat tientallen mensen een supermarkt binnenstormen.

Een woordvoerder van de politie zegt dat er daar nog niets bekend is over plunderingen. Wel is hij op de hoogte van forse vernielingen die zijn aangericht in de stad.

Dit is de video waarop de plundering van een supermarkt in Den Bosch te zien zou zijn:

Politiechef: zeker 70 arrestaties

"Helaas zien we vanavond ongeveer hetzelfde beeld als gisteravond", zegt politiechef Willem Woelders in Nieuwsuur. "Tot 19.30 uur was het relatief rustig. Er waren wel meerdere jongeren op straat in verschillende plaatsen in het land, maar vanaf 19.30 was de geest uit de fles."

Volgens Woelders is in Rotterdam traangas ingezet om agenten te ontzetten. "Er zijn ook plunderingen, met name in Rotterdam. We zetten daar massaal in, de ME is zelfs extra opgeschaald daar." Er zijn landelijk zo'n 70 arrestaties verricht volgens de politiechef.

Ook onlusten in Amersfoort en Den Bosch

In Amersfoort wordt vuurwerk afgestoken en heeft een groep mensen een auto op zijn kant geduwd. De politie treedt op om de orde te herstellen. Volgens RTV Utrecht staat ook de ME paraat.

In Den Bosch is het eveneens raak. Tussen de 100 en 150 jongeren richten vernielingen aan en steken vuurwerk af, meldt Omroep Brabant. Ook hier werd een auto gekanteld.

Video: relschoppers gooien stenen naar politie in Haarlem

Relschoppers gooien met stenen naar politie in Haarlem

Politie zet in Rotterdam-Zuid traangas in

Vanwege de aanhoudende onrust op de Beijerlandselaan in Rotterdam-Zuid heeft de politie traangas ingezet. "Denk na en blijf weg", twittert de politie.

Eerder op de avond werd de ME ingezet en ook een waterkanon om enkele honderden aanwezigen te verjagen, Er is ook een aantal winkels geplunderd.

Plunderingen in Rotterdam, waarschuwingsschot gelost

In Rotterdam-Zuid zijn een aantal winkels geplunderd. De politie heeft daarbij een waarschuwingsschot gelost.

Volgens de politie gaat het om ten minste een supermarkt en een Kruidvat-filiaal. Een NOS-verslaggever heeft verder gezien dat een Zeeman werd geplunderd.

Video: politie voert arrestatie uit in Geleen

Arrestatie bij confrontatie tussen relschoppers en ME in Geleen

Voetbalsupporters: wij beschermen tegen relschoppers

Leden van de harde kern van Willem II hebben zich op meerdere plekken in Tilburg verzameld om "hun stad te beschermen" tegen relschoppers, meldt Brabants Dagblad. Een van de plekken waar werd opgeroepen om te gaan rellen, was het Willem II-stadion.

Zo'n vijftig fans zijn de wacht aan het houden voor het stadion. Relschoppers zijn niet gezien, de ME is met drie busjes aanwezig.

Van supporters van andere clubs zijn vergelijkbare berichten gekomen. Zo zegt de supportersvereniging van MVV dat er geruchten rondgaan over plannen om in Maastricht te protesteren. "Het mag duidelijk zijn voor iedereen die aan de demonstratie deelneemt, slopen en plunderen tolereren wij niet!", schrijven de fans op Instagram. De vereniging zegt hiertegen "op te treden".

Politie in Rotterdam zet waterkanon in

ME zet waterkanon in tegen relschoppers Rotterdam

ME ingezet in Helmond en Zwolle

In Helmond-Noord staat de ME paraat om in te grijpen tegen een groep die de avondklok negeert. Er wordt vuurwerk afgestoken, met stenen gegooid en vernielingen aangericht. De politie weet niet precies hoe groot de groep onruststokers is, zegt een woordvoerder tegen de omroep.

RTV Oost meldt dat het ook in het centrum van Zwolle onrustig is. Honderden jongeren rennen door de straten en steken vuurwerk af. De ME heeft een charge uitgevoerd en zeker een persoon aangehouden.

Burgemeester Aboutaleb kondigt noodbevel af

Vanwege de onrust bij de Beijerlandselaan in Rotterdam-Zuid kondigt burgemeester Aboutaleb een noodbevel af. De honderden mensen die zich daar verzameld hebben moeten direct vertrekken.

Verbond van Verzekeraars: 'Veel schade niet verzekerd'

Verzekeraars bekijken in hoeverre de schade van de avondklokrellen bij hen verzekerd is. Ze proberen de schade te verhalen op de daders.

Maar veel schade, zoals aan overheidseigendommen, is volgens het Verbond van Verzekeraars niet verzekerd. Ook geeft de organisatie aan dat dit soort situaties ervoor zorgt dat andere verzekerden via hun premies indirect opdraaien voor de kosten.

"Het is van belang dat de overheid krachtig ingrijpt om te voorkomen dat de situatie onbeheersbaar wordt," zegt Richard Weurding, algemeen directeur van het Verbond van Verzekeraars. "Ondernemers en particulieren worden in zware tijden nog eens extra getroffen door nodeloos toegebrachte schade aan bedrijven, woningen en auto's."

Het Verbond geeft aan de schade voor hun klanten te gaan dekken conform de polisvoorwaarden.

Confrontatie tussen relschoppers en ME in Geleen

In Geleen is er een confrontatie tussen een groep van zo'n 150 relschoppers en de ME. Volgens een woordvoerder van de politie proberen agenten de jongeren uit elkaar te drijven. Er is zeker één arrestatie verricht.

De relschoppers verzamelden zich rond 18.00 uur en staken onder meer vuurwerk af. Ook zouden er vernielingen zijn aangericht. De politie achtervolgt wegvluchtende jongeren, die alle kanten op rennen en zich verspreiden.

Waterkanon ingezet in Rotterdam-Zuid

Aan de Beijerlandselaan in Rotterdam-Zuid heeft de politie een waterkanon ingezet tegen relschoppers. Dat is ook te zien in deze video op Twitter:

Bruls: pas op met gebruik van oorlogstermen

Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad, heeft opgeroepen om voorzichtig te zijn met heftig taalgebruik. "We moeten heel erg opletten om de situatie niet in oorlogstermen te beschrijven." Bruls noemde geen namen, maar de Eindhovense burgemeester Jorritsma zei eerder te vrezen voor "een burgeroorlog".

Bruls verwees verder naar ondernemers in sommige steden "die alleen op basis van geruchten op sociale media de zaak dichttimmeren".

Bruls: 'We moeten opletten met wat we zeggen'

Politie: groep keert zich tegen agenten in Rotterdam-Zuid

In Rotterdam-Zuid keert een groep van zo'n vijftig mensen zich tegen de politie. Ze gooien stenen en vuurwerk en er zijn meerdere mensen opgepakt, meldt de politie.

De ME is aanwezig en voert charges uit. Ook is er een waterkanon ter plaatse en zijn de zijstraten van de Beijerlandselaan afgezet. Een NOS-verslaggever ter plaatse schat dat enkele honderden mensen op locatie zijn verjaagd door de politie.

Jongeren gooien met vuurwerk in Rotterdam

Confrontaties in Rotterdam-Zuid en Geleen

Op minstens twee plekken in het land is de politie in actie gekomen tegen groepen jongeren.

In Rotterdam-Zuid is een groep van zo'n honderd jongeren op de Beijerlandselaan bijeengekomen, schrijft de regionale omroep Rijnmond. Er is een aantal arrestaties verricht en er zijn charges uitgevoerd. Volgens ooggetuigen gooien jongeren met stenen.

Ook in Geleen is de politie ingezet tegen een groep rellende jongeren. De politie laat weten dat de ME onderweg is. Op videobeelden is te zien dat relschoppers door het centrum trekken en vernielingen aanrichten.

Geen demonstratieverbod, wel maximaal aantal deelnemers

Er komt geen demonstratieverbod als gevolg van de rellen afgelopen weekend, maar er worden voortaan wel aanvullende eisen gesteld. Dat hebben de 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad afgesproken.

Er mag alleen nog bij daglicht worden gedemonstreerd, als er voldoende ruimte is en met een maximumaantal deelnemers. "Wij willen echte demonstranten de ruimte geven", aldus voorzitter Hubert Bruls.

Ook noodmaatregelen in Roermond en Sittard-Geleen

Behalve in Nijmegen en Roosendaal zijn nu ook in Roermond en Sittard-Geleen extra noodmaatregelen ingesteld. Sinds 16.00 uur is in de laatstgenoemde gemeente een noodverordening van kracht. In de hele gemeente mag preventief worden gefouilleerd, want het is bestempeld tot veiligheidsrisicogebied.

In Roermond geldt een noodbevel, een zwaardere maatregel dan een noodverordening. Het overtreden ervan is een misdrijf. De aanwezigheid van extra politie en het noodbevel moeten rellen zoals gisteravond in Roermond voorkomen. Toen richtten zo'n honderd jongeren grote vernielingen aan in een winkelcentrum in de wijk de Donderberg.

De gemeente Eindhoven roept mensen op weg te blijven uit de binnenstad:

Eindhoven stelt onderzoek in naar rellen

Een onafhankelijk bureau gaat de rellen in de binnenstad van Eindhoven van gisteren onderzoeken. Op die manier wil burgemeester Jorritsma erachter komen hoe de onlusten konden ontstaan en er lessen uit trekken voor de toekomst, schrijft Omroep Brabant.

Relschoppers lieten een spoor van vernieling achter in de binnenstad. Ook werden agenten bekogeld met stenen en vuurwerk. Ruim zestig mensen werden opgepakt.

Het bureau komt over vijf weken met de eerste voorlopige resultaten. Deze worden besproken in de lokale driehoek (burgemeester, politie en justitie), met de hulpdiensten en in de gemeenteraad.

Sociale media vol met oproepen tot rellen, 'kan riskante cocktail ontstaan'

Tientallen oproepen om vanavond opnieuw te gaan rellen, in tal van plaatsen en op verschillende momenten, gaan rond op sociale media.

Het gebeurt bijvoorbeeld in Telegram-groepen, soms met honderden leden. Daarin roept de een op om alle journalisten aan te vallen, de ander biedt voor 25 euro vervalste werkgeversverklaringen aan om de avondklok te omzeilen. Anderen leggen uit hoe je brandbommen moet maken. De groepen staan vol oproepen tot geweld en vernieling.

"Er zit veel kruisbestuiving tussen verschillende groepen. Het gaat om hooligans, partijen die tegen de coronamaatregelen zijn of jongeren die zich vervelen en geinen. Dan ontstaat er een cocktail die soms riskant kan zijn", legt een deskundige uit in dit artikel:

Jongeren opgepakt op verdenking van opruiing

Op meerdere plekken in het land heeft de politie jongeren opgepakt die verdacht worden van oproepen tot rellen via sociale media.

In Goes werden vier jonge mannen van 18, 19 en 21 jaar oud gearresteerd. Ze zouden via TikTok en Snapchat hebben aangezet tot onlusten in de binnenstad. Burgers hadden melding gedaan van deze oproepen.

Een 23-jarige man werd in Tilburg aangehouden. Hij zou in een post op sociale media hebben opgeroepen tot rellen.

Ondernemers in Nijmegen bereiden zich voor op vanavond

Ondernemers timmeren ramen en deuren dicht in Nijmegen

Noodverordening in Roosendaal, noodbevel in Nijmegen

Vanwege signalen van naderende onlusten nemen de burgemeesters van Nijmegen en Roosendaal extra maatregelen.

In het centrum van Roosendaal wordt een noodverordening ingesteld. Dat betekent dat van 17.00 uur tot 04.30 uur niemand zich mag ophouden in de binnenstad. Ook is het bedekken van het gezicht niet toegestaan, meldt burgemeester Van Midden.

In de binnenstad van Nijmegen geldt een noodbevel; mensen die er niet moeten zijn, worden weggestuurd. Er zal extra politie-inzet zijn om het noodbevel te kunnen handhaven, schrijft de gemeente op haar website.

Zet ons in, zeggen jongerenwerkers in Schilderswijk

Jongerenwerkers in de Haagse Schilderswijk hebben geen goed woord over voor de rellen gisteren in de buurt. Om te voorkomen dat zoiets weer gebeurt, roepen ze de politie, de burgemeester en het OM op om jongerenwerkers in te zetten tijdens de avondklok.

De afgelopen dagen gingen de jongerenwerkers wel voor 21.00 uur naar buiten om jongeren te ontmoedigen de straat op te gaan, maar daarna moesten ook zij naar binnen. "Wij kregen te horen dat onze hulp tijdens de avondklok niet mogelijk was en dat de politie robuust zou gaan optreden", zegt een jongerenwerker tegen Omroep West. Hij hoopt dat de politie er anders over gaat denken.

Een verslaggever van Omroep West was gisteravond op het Hobbemaplein in de Schilderswijk. Toen hij daar gisteravond aankwam, zag hij dat er midden op straat vuur werd gestookt. Tientallen jongeren stonden eromheen, schrijft hij in een artikel over zijn ervaringen daar.

Verkeer stond vast en rijen met auto's toeterden. In de vlammen werden afval, fietsen en scooters gegooid. De verslaggever zag ook dat een motoragent moest vluchten voor demonstranten.

Bedreiger van journalisten opgepakt

De man die vorige week in een video zei dat journalisten naar het buitenland moesten vluchten of ontslag nemen omdat hun anders mogelijk iets wordt aangedaan, is aangehouden. De aanhouding was zaterdag, meldt het Openbaar Ministerie. De man komt vandaag nog vrij.

Het gaat om een man van 39 uit Almere. De NOS en het ANP hadden aangifte van bedreiging tegen de man gedaan. Ook de politie heeft aangifte gedaan, van smaad. De man had de politie ervan beticht met agenten in burger, zogenoemde Romeo's, de eigen ME te hebben geprovoceerd om geweld te gebruiken. Zo zou volgens hem de ME-inzet tegen demonstranten gerechtvaardigd kunnen worden, schrijft het OM.

De man is verhoord en wordt vrijgelaten. Apparaten van de verdachte die in beslag zijn genomen, worden nog onderzocht.

Ondernemers barricaderen ramen en deuren

In diverse steden in het land timmeren ondernemers in de binnenstad hun zaken dicht. Ze maken zich zorgen over mogelijke rellen in verband met de avondklok.

Zo staan op sociale media oproepen om vanavond Nijmegen "te gaan slopen", meldt de Gelderlander. Ook in Oldenzaal sluiten winkels uit voorzorg na berichten op internet, meldt Tubantia. In Venlo hebben ondernemers deuren en ramen gebarricadeerd, schrijft Omroep Venlo.

De rellen zouden in Nijmegen staan te gebeuren op Plein 1944, in het centrum van de stad. "Een hoop collega's schroeven hun pand dicht", ziet Barry, die in de buurt een kledingzaak heeft. Zelf is de ondernemer nog in gesprek met zijn huurbaas over wat hij moet doen. "We zitten net een beetje uit de loop. Misschien lukt het met de lampen uit en een lege etalage om niet te veel op te vallen."

"Dit heeft niets meer met protest te maken", zegt de ondernemer. "Het is rücksichtslos willen slopen en op zoek naar sensatie." In de straat van zijn winkel zitten geen grote ketens, maar kleinere ondernemers. "Alles dat vanavond stuk gaat is voor mijn rekening. Dat is beangstigend."

Vanavond is de ondernemer "met een paar man" in de winkel. "Je wil daar zijn om te beschermen wat je hebt opgebouwd. Dat lever je niet zonder slag of stoot in", zegt hij.

De gevel van een winkelpand in Nijmegen wordt dichtgetimmerd

Buitenlandse media besteden uitgebreid aandacht aan rellen in Nederland

Buitenlandse media hebben de rellen van gisteren in Nederland ook opgepikt. Kranten, omroepen en persbureaus besteden uitgebreid aandacht aan de ongeregeldheden en (politieke) reacties daarop:

Oproepen tot demonstraties en rellen via sociale media

Op sociale media wordt voor diverse steden opgeroepen vanavond samen te komen tegen de avondklok. Het gaat onder meer om Utrecht, Amsterdam, Roosendaal en Nijmegen.

In sommige appgroepen wordt ook opgeroepen tot geweld. Zo wordt in een Telegram-groep over Roosendaal gevraagd "allemaal" een molotovcocktail mee te nemen.

De politie zegt dat er veel tips worden doorgegeven over oproepen tot rellen. Als gevolg moeten tipgevers soms lang wachten voordat ze iemand kunnen spreken. "Houd de lijnen vrij voor degene die het echt nodig hebben", is het advies.

In dit artikel wordt uitgelegd wat politie en gemeenten kunnen doen tegen nieuwe rellen:

Bruls: niet gelijk doorschieten en alles verbieden

Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad, pleit voor terughoudendheid na het verzoek van de politie om het demonstratierecht verder in te perken. "Ik zou niet te snel door willen schieten en alles verbieden. Want dat is precies wat de relschoppers willen horen en dan kunnen ze zeggen: zie je wel, we hebben gelijk."

Gezien de rellen van afgelopen weekend vindt de politie het juist een goed idee om extra beperkingen op te leggen. Zo heeft de politie het Veiligheidsberaad verzocht om minder mensen toe te staan bij demonstraties.

Bruls: 'Ik zou niet te snel alles verbieden'

"Ik vind dat we voorzichtig moeten zijn om in reactie op geweld grondwettelijke vrijheden te beperken", zegt Bruls. Hij benadrukt dat de avondklok en andere coronamaatregelen al grote beperkingen van deze rechten zijn. Ook wijst hij erop dat de uit de hand gelopen demonstraties in Amsterdam en Eindhoven al op voorhand verboden waren.

De politie was volgens Bruls niet verrast door alle ongeregeldheden. Met de extra politie-inzet is de situatie volgens hem onder controle, maar als het de komende periode steeds onrustig blijft "kunnen we dit op de lange termijn niet volhouden. Dat is zeker een punt van overleg met de minister vanmiddag."

Zo'n 300 arrestaties en 2100 boetes

De politie meldt nu dat gisteren tussen de 250 en 300 mensen zijn opgepakt bij de onlusten in diverse steden. "Ik begrijp dat in Amsterdam en Eindhoven nog de nodige mensen vastzitten", zegt een woordvoerder tegen de NOS.

Er zijn zo'n 2100 boetes uitgeschreven voor het overtreden van de avondklok. Zaterdag waren dat er 3600. "We hebben gisteren wat minder boetes uitgeschreven, omdat we meer bezig waren met het handhaven van de openbare orde."

De woordvoerder maakt een duidelijk onderscheid tussen demonstranten en relschoppers. "Bij een aantal demonstraties waren er groepen die oprecht wilde demonstreren. Maar er zijn ook groepen die echt op rellen uit zijn en de confrontatie opzoeken."

In totaal werden er de afgelopen week 7045 coronaboetes uitgeschreven voor zaken als het niet voldoende afstand houden, het niet naleven van de mondkapjesplicht in het openbaar vervoer, groepsvorming en de verkoop van alcohol, meldt de politie.

Noodverordening tot 9 februari in Venlo

Burgemeester Scholten van Venlo heeft een noodverordening ingesteld voor Venlo, Blerick en Tegelen. De politie mag mensen daar preventief fouilleren, identiteitscontroles uitvoeren en kofferbakken bekijken zonder dat er een specifieke verdenking is, schrijft 1Limburg. De noodverordening geldt zolang de avondklok duurt. Dat is, zoals het er nu naar uitziet, tot en met 9 februari.

In Venlo is gisteren op meerdere plaatsen zwaar vuurwerk afgestoken. De politie werd met stenen bekogeld en bij meerdere winkels sneuvelden ruiten. Ov-bedrijf Arriva legde het bus- en treinverkeer stil.

De burgemeester roept in een video op om op te houden met relschoppen. "Blijf thuis. Doe het voor jezelf en voor ons allemaal", zei hij. Hij noemde de relschoppers die de politie aanvallen "tuig van het laagste niveau". "We sporen je op. Je krijgt je straft en je zult er de rest van je leven last van houden."

62 aanhoudingen in Eindhoven

De politie in Eindhoven is naar aanleiding van de rellen van gisteren een groot onderzoek gestart. "Op die manier willen we zo snel mogelijk alle relschoppers opsporen, zodat ze zich bij de rechter voor hun daden mogen verantwoorden", zegt de politie. "Zoals we gisteren al aangaven: het geweld dat door de stad trok was ongekend."

Er zijn tot nu toe 62 mensen opgepakt: de meesten voor openlijke geweldpleging of het niet opvolgen van een bevel. Ongeveer de helft zit nog vast.

De politie verwacht dat er snel meer aanhoudingen volgen. Nog niet alle beelden zijn geanalyseerd. "Het is goed om te zien dat de politie massaal beelden krijgt toegestuurd."

Grapperhaus denkt niet aan inzet leger

Demissionair minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid zegt dat het kabinet niet van plan is om het leger in te zetten om nieuwe rellen te voorkomen.

Mensen die denken dat ze hun gang kunnen gaan worden aangepakt. Daar is het leger niet voor nodig:

Minister Grapperhaus: niet van plan het leger in te zetten

Tussenstand: gisteren 250 mensen aangehouden

Bij de rellen van gisteren zijn zo'n 250 mensen aangehouden. Het grootste deel daarvan is opgepakt in Amsterdam, zei Willem Woelders van de Nationale Politie in 1 op 1 met Sven Kockelmann op NPO Radio 1. "Het is wel een tussenstand."

Woelders is hoofd Operatiën van de Nationale Politie en zat gisteren in het crisiscentrum in Driebergen. "Het was verbijsterend", zei hij. De politie was op grote rellen voorbereid en kreeg bijstand van de Koninklijke Marechaussee. Toch was de politie verrast door de hoeveelheid mensen die bij protesten in diverse steden op de been kwam. "Dat was gewoon niet te voorspellen", zei Woelders. "Ik had niet verwacht dat het zo hevig in alle steden zou losbranden."

Normaal gesproken vinden er nooit tegelijkertijd op zo veel plaatsen in het land ongeregeldheden plaats. "Je zit nu met aanrijtijden van soms een half uur, drie kwartier voordat je ernaartoe kunt. Qua aansturing was dit heel lastig."

Ook Woelders zegt dat groepen die op geweld tegen de politie uit waren, zich onder andere demonstranten hebben gemengd. Hij zag gisteren voetbalsupporters van bekende voetbalverenigingen onder de relschoppers.

Politie Amsterdam: 27 verdachten langer vast

De politie van Amsterdam zegt dat er gisteren bij de rellen op en rond het Museumplein 190 mensen zijn aangehouden. Het overgrote deel kreeg een boete opgelegd en mocht daarna naar huis. 27 mensen zitten nog vast, onder wie 7 minderjarigen. De meesten worden verdacht van openlijke geweldpleging.

Mogelijk volgen meer aanhoudingen. De politie heeft nog niet alle camerabeelden geanalyseerd.

Segers haalt uit naar Baudet

Volgens ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers is Thierry Baudet van Forum voor Democratie (FvD) medeverantwoordelijk voor de rellen van het afgelopen weekend.

FvD schreef gisteravond laat op Twitter: "Dit is de tweede avond dat Rutte Nederland opsluit. Steeds meer mensen keren zich tegen de avondklok. Alleen samen krijgen we onze vrijheid terug." Het geweld van zaterdag en en die dag werd niet veroordeeld. Een woordvoerder van FvD zei daarover later: "Wij dachten dat die veroordeling wel voor zich sprak."

Vanmorgen verscheen een tweet van Baudet, waarin hij demonstreren een essentieel grondrecht noemt, maar daaraan toevoegt dat "geweld, diefstal, vernieling, etc." nooit mag.

Segers reageerde daarna: "Een grote verantwoordelijkheid ligt bij degenen die onverlaten wijs hebben gemaakt dat er een goede reden is om te rellen. En die dan op maandagochtend krampachtig proberen de geest weer in de fles te krijgen."

Reparaties station Eindhoven gaan weken duren

Het repareren van de schade aan het Centraal Station in Eindhoven gaat weken duren, zegt een woordvoerder van ProRail. Relschoppers hebben er gisteren voor tonnen aan schade aangericht.

"De grootste puinhoop hebben we opgeruimd, maar alle herstelwerkzaamheden kunnen tot wel twee maanden duren", aldus de woordvoerder. "Met name de restauratie op de eerste verdieping: dat zijn hoge ramen, geen doorsnee-ruiten. Die moeten op maat worden gemaakt."

De relschoppers sloegen niet alleen ruiten kapot. Ook werd een Jumbo in de stationshal overhoop gehaald en werd de stationspiano aan diggelen geslagen.

Rutte: 99 procent van Nederland houdt zich aan de maatregelen

Premier Rutte zegt naar aanleiding van de rellen dat 99 procent van de Nederlanders zich aan de coronamaatregelen houdt. De vernielingen en gevechten met de politie van gisteren en vannacht hebben volgens hem niets te maken met de strijd voor vrijheid. "We strijden juist tegen het virus om de vrijheid terug te krijgen", zei hij in een korte verklaring. "We nemen deze maatregelen niet voor de lol. Het is het virus dat ons de vrijheid ontneemt."

Rutte noemde de rellen ontoelaatbaar, iets waar "normale" mensen alleen maar met afschuw naar kijken. Hij sprak van crimineel geweld van een heel klein groepje mensen en zei dat de daders als criminelen behandeld zullen worden. "Wat we met z'n allen moeten doen, is ervoor zorgen dat het stopt, ook als het je vrienden of kinderen zijn."

Rutte wilde niet ingaan op de vraag of het leger moet worden ingezet. De politie kan het goed aan, zei hij. Hij wil eerst de gebeurtenissen analyseren en dan kijken of er meer nodig is.

Dat ook een teststraat en een ziekenhuis zijn aangevallen, vindt hij "ongelooflijk". "Mensen die zich het snot voor de ogen werken en dan te maken krijgen met mensen die met stenen gooien. Onacceptabel!"

Rutte: dit is crimineel geweld

Ziekenhuis Enschede vol onbegrip over aanval relschoppers

De bestuursvoorzitter van ziekenhuis Medisch Spectrum Twente in Enschede is vol onbegrip over de bekogeling van het ziekenhuis. Relschoppers probeerden gisteren de ruiten van het ziekenhuis in te gooien. Dat lukte niet,maar wel is er schade aan onder meer lantaarnpalen.

"Het was net op het moment van de wisseling van de dienst", zegt topvrouw Sophia de Rooij. "Onze medewerkers durfden niet goed naar buiten en de mensen die net zouden beginnen durfden niet goed naar binnen. Dit was heel bizar." Op het moment van de belaging was het volgens haar druk op de verloskamers en werden er meerdere baby's geboren.

Doe dit niet", zegt De Rooij:

'Mensen zijn verbijsterd. Waarom een ziekenhuis?'

Straks reactie Rutte op rellen

Demissionair premier Rutte geeft vanochtend een reactie van het kabinet op de rellen van gisteren en vannacht. Naar verwachting geeft hij rond 10.00 uur een verklaring.

Gisteren sprak minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid al over "crimineel gedrag". De rellen hebben niets te maken met demonstreren tegen de coronamaatregelen, benadrukte hij. Vanmiddag is er overleg met de burgemeesters van het Veiligheidsberaad.

Een overzicht van de rellen van gisteravond en vannacht:

In beeld: gewelddadige uren na ingaan avondklok

Stadsreiniging Eindhoven krijgt hulp van vrijwilligers

Inwoners van Eindhoven die vol afschuw hebben gezien wat er gisteren in hun stad gebeurde, hebben de schoonmakers van de stadsreiniging hulp aangeboden. "Een groep bezorgde, aangedane burgers heeft onze organisatie benaderd of ze deze maandag mogen meehelpen met opruimen", zei Thijs Franssen van het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de stadsreiniging tegen Omroep Brabant.

Franssen zegt dat Ergon geraakt is door deze oproep en deze mensen maandagochtend graag verwelkomt. "Om negen uur verzamelen we bij het Stationsplein en kunnen ze de handen uit de mouwen steken."

Dit zijn de beelden:

Puin ruimen in Eindhoven

Bruls: hoe gaan we zorgen dat het niet overslaat?

Het Veiligheidsberaad bekijkt vanmiddag hoe kan worden voorkomen dat demonstraties tegen de avondklok opnieuw uit de hand lopen. "Dat is het kernpunt", zei voorzitter Bruls van het Veiligheidsberaad in het NOS Radio 1 Journaal. "Hoe kun je zorgen dat het niet gaat overslaan, want dan hebben we echt veel gedoe."

Bruls wil niet alle demonstraties verbieden. Zaterdag was er in zijn eigen stad, Nijmegen, nog een demonstratie van gele hesjes. Die is prima verlopen, zei hij. Maar hij riep organisatoren van vreedzame demonstraties tegen de avondklok op wel goed na te denken over waar ze aan beginnen. "Er komen ook groepen op af die om wat voor reden dan ook willen rellen. Ik vat ze maar even samen onder de term coronahooligans. Dat is een vrij diverse groepen. Vooral goedwillende demonstranten moeten zich afvragen of ze ander methoden kunnen vinden om hun geluid de laten horen, want dit kan zo niet doorgaan."

Bruls vindt de politie terecht hard heeft ingegrepen. "Ik denk dat de politie uiteindelijk geen keuze heeft. De demonstraties waren verboden. Zoals ik de politie ken, die probeert altijd de mensen eerst duidelijk te maken, je mag hier vandaag niet demonstreren, u moet gaan. Dat je zware middelen achter de hand hebt en moet inzetten, geeft aan dat de politie wel degelijk in de gaten had dat er mensen kwamen die niet wilden demonstreren. Dan moet de overheid helaas optreden. Dat verwachten ook die miljoenen andere Nederlanders.

Oproep burgemeester: meld relschoppers bij Meld Misdaad Anoniem

Burgemeester Jorritsma van Eindhoven heeft na de rellen in zijn stad van gisteravond opgeroepen om deelnemers aan te geven. "Het is echt een oproep aan de samenleving. Meld alsjeblieft ook bij Misdaad Anoniem. We halen ze graag binnen", zei hij.

In Eindhoven richtten relschoppers gisteravond urenlang vernielingen aan in het gebied rond het station. Winkels werden geplunderd en auto's en fietsen werden in brand gestoken. Jorritsma zei in het NOS Radio 1 Journaal dat de politie bijna alle mogelijk geweldsmiddelen heeft ingezet, maar dat de agenten het moesten opnemen tegen messen, stenen en molotovcocktails. "Je kunt het niet beschrijven wat hier voor een agressie bij kwam kijken. Heel veel liepen met grote neusgaten en holle ogen rond, als u begrijpt wat ik bedoel."

Jorritsma neemt vanmiddag deel aan het Veiligheidsberaad met collega-burgemeesters van veiligheidsregio's, de procureur-generaal en minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid.

Politiebond vreest meer rellen in de komende tijd

De Nederlandse Politiebond vreest dat het nog "dagen of weken" onrustig blijft. Dat zei hoofdbestuurder Koen Simmers gisteren in Nieuwsuur. "De politie is daar goed op voorbereid, maar ik hoop dat het niet nodig is", zegt Simmers.

De gebeurtenissen van gisteravond doen Simmers denken aan de Krakersrellen uit de jaren 80. "En in Eindhoven is het zo gek geworden dat ME'ers gewoon met messen werden bekogeld en aangevallen. Dat gaat helemaal nergens meer over."

Weer rustig na avondklokrellen in meerdere plaatsen

Gisteravond zijn rond het ingaan van de avondklok in zeker tien gemeenten rellen uitgebroken. Dat gebeurde onder meer in Den Haag, Tilburg, Enschede, Venlo, Helmond, Arnhem, Apeldoorn en Stein. Op verschillende plekken werd de ME ingezet en in Limburg is de Marechaussee ook opgeroepen.

In Enschede hebben tientallen relschoppers vernielingen aangericht in het centrum van de stad. Ook het Medisch Spectrum Twente (MST) is bekogeld, zegt het ziekenhuis. Er werd geprobeerd om ruiten in te gooien, maar dat is niet gelukt. Het ziekenhuis heeft extra beveiliging ingezet.

Voor zover bekend was het in de loop van de nacht overal weer rustig. Hoeveel mensen zijn aangehouden of bekeurd is nog onduidelijk. In Tilburg, Breda en Oosterhout is een noodbevel van kracht.

Burgemeester Eindhoven emotioneel over rellen

Burgemeester John Jorritsma van Eindhoven heeft zich emotioneel geuit over de rellen in zijn stad, gisteren. "Dit was het schuim van de aarde dat hier geprobeerd heeft de boel te molesteren", zei hij tegen de verzamelde pers. "Ik ben bang dat als wij met elkaar op deze weg zijn, we op weg zijn naar een burgeroorlog."

In Eindhoven richtten relschoppers urenlang vernielingen aan. Winkels op station werden geplunderd en auto's en fietsen werden in brand gestoken. 55 mensen werden opgepakt.

Geëmotioneerde burgemeester Eindhoven: 'We zijn zo op weg naar burgeroorlog'

Welkom

Welkom in dit liveblog met nieuws over de rellen van het afgelopen weekend.