NOS NieuwsAangepast

Rutte veroordeelt 'crimineel geweld': wat bezielt deze mensen?

Minister-president Rutte veroordeelt de onrust en het geweld van afgelopen weekend. "Het is ontoelaatbaar. Elk normaal mens kan hier alleen met afschuw kennis van nemen", zei Rutte. "Wat bezielt deze mensen?"

De demissionair premier sprak verder van "crimineel geweld" dat "niets te maken heeft met strijden voor de vrijheid". Rutte benadrukte daarbij dat 99 procent zich wel goed aan de avondklok en de andere maatregelen houdt.

Verder zei hij groot respect te hebben voor burgemeesters, politie en journalisten. "De politie heeft zeer adequaat opgetreden, op alle plekken."

Bekijk hier de verklaring van demissionair premier Rutte:

Rutte: dit is crimineel geweld

De rellen begonnen gisteren in Amsterdam en Eindhoven rond demonstraties tegen de coronamaatregelen. Ze sloegen rond het ingaan van de avondklok over in andere gemeenten als Tilburg, Stein, Enschede, Roermond en Apeldoorn.

Teststraat

Zaterdag, toen de avondklok voor het eerst van kracht werd, was het ook al raak in Urk. Daar werd onder meer een GGD-teststraat in brand gestoken. "Onacceptabel", zei Rutte daarover.

De premier benadrukte ook nog dat het geweld geen invloed heeft op de maatregelen. "De avondklok blijft nodig. Het is het virus dat ons de vrijheid beneemt."

Demissionair minister van Justitie en Veiligheid Grapperhaus zegt desgevraagd dat er geen plannen zijn om het leger in te zetten om meer onrust te voorkomen:

Minister Grapperhaus: niet van plan het leger in te zetten

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl