Onrust in Tilburg
NOS NieuwsAangepast

Rellen in zeker tien gemeenten, ziekenhuis in Enschede bekogeld

Rond het ingaan van de avondklok zijn in meerdere steden rellen uitgebroken. Op verschillende plekken is de ME ingezet. In Stein kwam zelfs de marechaussee in actie.

In Enschede is het Medisch Spectrum Twente (MST) bekogeld, zegt het ziekenhuis. Relschoppers hebben aan het eind van de avond geprobeerd om ruiten in te gooien. Dat is niet gelukt en er is geen schade, zegt een woordvoerder.

Het ziekenhuis heeft extra beveiliging ingezet, zei een woordvoerder aan het einde van de avond. "Rond deze tijd is er bij het ziekenhuispersoneel wisseling van de avond- en nachtdienst. De beveiliging staat er voor de zekerheid, zodat collega's weten dat ze het ziekenhuis veilig in en uit kunnen." De politie heeft relschoppers in de buurt van het ziekenhuis weggestuurd.

Eerder hadden zich op de Oude Markt tientallen mensen verzameld die tegen de coronamaatregelen demonstreerden, meldt RTV Oost. De sfeer was grimmig en er werd vuurwerk afgestoken. De vele aanwezige agenten grepen eerst niet in maar later werd de ME ingezet. Op sociale media werd vandaag opgeroepen om om half negen te verzamelen.

Andere berichten kwamen onder meer uit Den Haag, Tilburg, Venlo, Helmond, Breda, Arnhem en Apeldoorn. "Het is vreselijk", reageert voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad in Op1. "Dit is geen demonstreren, ik zou dit coronahooligans noemen."

Hieronder een overzicht van de rellen in verschillende gemeenten:

In de Haagse Schilderswijk werd brand gesticht. In de Hobbemastraat was een grote groep aanwezig, zegt een politiewoordvoerder. Een motoragent moest vluchten. De ME werd ingezet om de orde te herstellen.

Rond 21.30 uur was de situatie in de wijk aardig onder controle, zei een woordvoerder van de politie tegen Omroep West. Er zijn nog wel veel agenten aanwezig. Op sociale media werd zondagmiddag opgeroepen om te gaan demonstreren op het Hobbemaplein.

Jongeren staken een scooter in brand, waarna een explosie te horen en te zien was:

Politie zet straat in Haagse Schilderswijk af na onlusten

In Oosterhout en Breda zijn groepen mensen bij elkaar gekomen die vernielingen plegen. "Iedereen die buiten is, zonder geldige verklaring, wordt bekeurd", tweet de politie.

Ook in de binnenstad van Helmond waren ongeregeldheden. Op Snapchat werd eerder vanavond opgeroepen om te demonstreren tegen de avondklok, zegt een politiewoordvoerder. "Er zijn zo'n 50 jongeren op afgekomen, er werd met vuurwerk en stenen naar de politie gegooid. We zitten nu bovenop die groep en de ME is opgeroepen om te komen."

Agent lichtgewond

In Venlo gooiden mensen met stenen, tweet de politie. Winkelruiten werden er ingeslagen en er werd met stenen gegooid, schrijft 1L. De burgemeester heeft een noodbevel uitgevaardigd. Ook in Stein en Roermond was het volgens de politie erg onrustig. In Roermond vernielden relschoppers een winkelcentrum. Bij opstootjes raakte een agent lichtgewond.

De Koninklijke Marechaussee werd ingezet in Stein en was onderweg naar Roermond, maar aan het einde van de avond was het weer rustig in deze gemeenten, zei de politie. "De politie blijft zichtbaar aanwezig in de verschillende centra en wijken. We handhaven intensief op overtredingen rondom de avondklok."

In Arnhem en Apeldoorn werd zwaar illegaal vuurwerk afgestoken en werd de ME ingezet, schrijft Omroep Gelderland. Sinds het ingaan van de avondklok zou het er rustiger zijn. Zowel Arnhem als Apeldoorn zijn bekeuringen uitgedeeld.

In Tilburg waren de politie en ME ook na middernacht nog in actie. Negentien relschoppers zitten vast. De burgemeester heeft een noodbevel afgekondigd. Onder het motto 'Tilburg in opstand' zou er een demonstratie plaatsvinden. Dat gebeurde ook in Breda en Oosterhout.

Ook in de buurt van de Tilburgse Wandelboslaan is een gespannen sfeer, schreef Omroep Brabant. Een getuige zei eerder vanavond dat er veel vuurwerk is afgestoken en verkeersborden en een lantaarnpaal uit de grond zijn gereden.

Verslaggever vlucht

Een verslaggever van het Brabants Dagblad werd bekogeld met stenen en achterna gezeten. "Tijdens een poging om te vluchten dook hij een brandgang in, waar hij werd ingesloten door een groep van zo'n vijftien man", schrijft de krant. "Via een tuin van een aangrenzende woning kon hij zichzelf in veiligheid brengen."

In het centrum van Almelo was het korte tijd onrustig. Een noodverordening werd afgekondigd en demonstranten werden naar huis gestuurd. Er werd één persoon aangehouden.

Eerder op de dag werden er verboden demonstraties gehouden in Amsterdam en Eindhoven. In de lichtstad richtten demonstranten op grote schaal vernielingen aan en plunderden ze winkels bij het centraal station. Tot 21.00 uur werden er 55 mensen opgepakt.

Burgemeester Jorritsma zei "Mijn stad huilt" en uitte zijn verbijstering over het extreme geweld in Eindhoven:

Geëmotioneerde burgemeester Eindhoven: 'We zijn zo op weg naar burgeroorlog'

Advertentie via Ster.nl