De politie in Rotterdam
NOS NieuwsAangepast

Hier waren gisteren gewelddadigheden en plunderingen

Op de derde dag van de avondklok hebben mensen in meerdere steden rellen veroorzaakt. Er is geplunderd, vuurwerk afgestoken, brand gesticht en de politie is in sommige plaatsen bekogeld met stenen. De mobiele eenheid is op tal van plaatsen ingezet. Aan het eind van de avond maakte de politie melding van in totaal zeker 151 aanhoudingen.

In de meeste steden was het rond 23.30 uur weer rustig. Een overzicht van de gebeurtenissen.

Den Bosch

Op verschillende plekken in Den Bosch waren er rellen. Tientallen in het zwart geklede relschoppers drongen een supermarkt binnen en ook een elektronicawinkel moest het ontgelden. Op beelden is te zien dat een auto in brand vliegt.

Ravage na rellen in Den Bosch

Alle toegangswegen naar Den Bosch werden aan het einde van de avond afgesloten om te voorkomen dat meer mensen zich bij de rellen in de binnenstad zouden aansluiten, meldt Omroep Brabant. Ook stad- en streekvervoer werd stilgelegd, alle bussen moesten naar de depots.

Er waren relschoppers op het spoor, waarna het treinverkeer tussen Den Bosch en Vught op last van de politie werd gestaakt, zegt ProRail. Enige tijd later werd het treinverkeer weer opgestart.

Rotterdam

In Rotterdam-Zuid keerde een groep zich tegen agenten. Ze gooiden stenen en vuurwerk. Er werd geplunderd en er werden zeker vijftig mensen opgepakt, meldt de politie. De ME voerde charges uit. Een politieagent raakte gewond aan zijn been.

Zo ging het er vanavond aan toe in Rotterdam

De politie twitterde eerder dat er traangas werd ingezet, maar besloot later dat toch niet te doen. Er waren 150 tot 200 relschoppers en er werd geplunderd, zei politiechef Willem Woelders in Nieuwsuur.

Burgemeester Aboutaleb heeft tot 04.30 uur een noodbevel afgekondigd voor het gebied rond de Groene Hilledijk en de Beijerlandselaan. Een supermarkt en een drogisterijwinkel zijn geplunderd en de politie heeft een waarschuwingsschot gelost.

Ook is er een waterkanon ter plaatse en zijn de zijstraten van de Beijerlandselaan afgezet.

Amsterdam

In de omgeving van de Molukkenstraat in Amsterdam-Oost was het erg onrustig, maar de politie zei in de loop van de avond dat de situatie onder controle was.

Relschoppers hebben geprobeerd een politiebusje omver te duwen. Negen mensen zijn aangehouden.

Politiebus aangevallen in Amsterdam

Haarlem

In Haarlem gooiden relschoppers met stenen naar de politie. Dat gebeurde in het stadsdeel Schalkwijk. De politie heeft traangas ingezet. Ook is er brand gesticht:

Relschoppers gooien met stenen naar politie in Haarlem

Een persfotograaf kreeg van dichtbij een steen tegen zijn achterhoofd gegooid. Hij twitterde daar later zelf beelden van. Ook de ME zou zijn bekogeld.

Persfotograaf van dichtbij met steen bekogeld in Haarlem

Den Haag

In Den Haag is de politie aangevallen met stenen en vuurwerk. De ME is kort ingezet. Eerder op de avond vloog er een politiehelikopter over de Schilderswijk.

Politie bekogeld met stenen in Den Haag

Geleen

Ook in Geleen is de politie ingezet tegen een groep rellende jongeren die vuurwerk gooien. De ME probeerde een groep van zo'n 150 jongeren uit elkaar te drijven, zei de politie. Er zijn twaalf mensen aangehouden, onder wie enkele minderjarigen, allemaal voor het overtreden van de maatregelen.

Op beelden is te zien dat relschoppers door het centrum trokken en vernielingen aanrichtten.

Arrestatie bij confrontatie tussen relschoppers en ME in Geleen

Helmond

In Helmond-Noord is de ME ingezet tegen relschoppers, meldt Omroep Brabant. Er werd vuurwerk afgestoken, met stenen gegooid en vernielingen aangericht. De politie weet niet precies hoe groot de groep onruststokers was.

Zwolle

Voor verschillende gebieden in Zwolle is een noodbevel afgekondigd. De ME is er ingezet en drie mensen aangehouden. Inmiddels is de situatie onder controle en weer rustig, twittert de politie. "We blijven aanwezig om de avondklok te handhaven. Wees verstandig en blijf thuis." Eerder meldde RTV Oost dat honderden jongeren door de straten renden en vuurwerk afstaken.

Noodbevel afgekondigd in Zwolle, drie aanhoudingen

Almelo

In Almelo zijn acht mensen aangehouden om verschillende reden, twittert burgemeester Gerritsen.

Breda

In Breda zijn drie mensen aangehouden voor opruiing. "Maakte jij je ook schuldig aan opruiing? Dan loop je niet alleen vanavond kans om aangehouden te worden, maar ook in de komende dagen", schrijft de politie op Twitter.

Veenendaal

In Veenendaal zijn twee mensen aangehouden. Er werd vuurwerk naar agenten gegooid en de ME is ingezet.

Tilburg

In Tilburg is een man aangehouden vanwege bedreiging. Hij had een stroomstootwapen bij zich, zegt de politie.

Advertentie via Ster.nl