liveblog
NOS NieuwsAangepast

Politie: zeker 151 arrestaties vanwege rellen • Rust op alle plekken teruggekeerd

  • Welkom in het liveblog over de avondklokrellen, voor al het andere coronanieuws is er dit liveblog.
  • In diverse steden heeft de politie ingegrepen tegen relschoppers, er zijn minstens 151 arrestaties.
  • Al het treinverkeer van en naar Den Bosch enige tijd stilgelegd vanwege de onlusten.
  • Winkels in Rotterdam-Zuid en Den Bosch zijn geplunderd.
  • Persfotograaf bekogeld met steen in Haarlem.
liveblog gesloten

Inwoners Den Bosch geschrokken van rellen

Inwoners Den Bosch geschrokken van rellen: 'Ik zat helemaal te trillen'

Zo ging het eraan toe in Rotterdam

Zo ging het er vanavond aan toe in Rotterdam

Burgemeester Den Bosch: 'ME kon niet snel genoeg worden ingezet'

Burgemeester van Den Bosch Jack Mikkers kondigt een onderzoek aan naar de inzet van de politie en ME. Volgens hem duurde het lang voordat de ME in de stad aanwezig was.

"De ME is snel opgeroepen, maar voordat ze er zijn, dat duurde lang", zegt hij tegen Omroep Brabant. Daardoor konden relschoppers hun gang gaan. "Terwijl ze dan een onvoorstelbaar spoor van vernieling achterlaten." De ME werd ook in onder meer Helmond, Oss en Eindhoven ingezet. Daardoor duurde het lang voordat de ME in Den Bosch aanwezig was.

Volgens hem was er geen andere optie dan te wachten op versterking. "Ik kan geen gewone agenten, met gewone bescherming, hiertegen inzetten. Met deze vorm van geweld heb je gewoon ME nodig." In stad werden winkels vernield en geplunderd. Volgens Mikkers zijn er tientallen arrestaties verricht.

Het treinverkeer van en naar Den Bosch lag enige tijd stil, maar is inmiddels weer opgestart:

'Behoorlijk uit de hand gelopen in Den Bosch'

Verslaggever Jan Peels van Omroep Brabant vertelde zojuist in het NOS Journaal over de situatie in Den Bosch vanavond. "Het is behoorlijk uit de hand gelopen. Het begon met zwaar vuurwerk en daarna is een heel grote groep relschoppers de stad in getrokken. Langs de hele route zijn plunderingen aangericht, er is brand gesticht, er zijn auto's omgegooid en de Jumbo en Primera zijn geplunderd."

Verder is er volgens Peels een cordon opgesteld rond het Jeroen Bosch Ziekenhuis, omdat de politie bang is dat er stenen door de ramen gegooid kunnen worden. De verslaggever zegt dat het moeilijk te zeggen is of de politie het aankan: "Wie Den Bosch kent weet dat er veel kleine straatjes zijn waar jongeren makkelijk in kunnen ontkomen."

Ravage na rellen in Den Bosch

Politiechef: zeker 151 relschoppers gearresteerd

Bij de onlusten in verschillende steden zijn tot nu toe zeker 151 mensen aangehouden, zegt politiechef Willem Woelders in het NOS Journaal. "We constateren dat in het grootste deel van Nederland weer rustig is. Uitzondering is Den Bosch en Rotterdam, daar is de ME nog actief bezig."

Treinverkeer van en naar Den Bosch stilgelegd

Al het treinverkeer van en naar Den Bosch wordt stilgelegd vanwege de onlusten in de stad. ProRail meldt op Twitter dat de sfeer rondom het station grimmig is.

Omroep Brabant schrijft dat vanwege de rellen ook alle toegangswegen naar de stad zijn afgesloten. Maar een woordvoerder van de politie zegt dat niet te kunnen bevestigen tegen de NOS.

Groepen relschoppers in centrum Den Bosch

Op Twitter meldt de politie dat in Den Bosch groepen relschoppers door het centrum trekken en voor onrust zorgen. Er zou met stenen en vuurwerk worden gegooid en er zouden vernielingen worden aangericht. De ME is ingezet om de orde te herstellen.

Onder andere een friettent, een Jumbo, een Primera en een sportschoenenwinkel zijn door de relschoppers geplunderd. In de binnenstad liggen op meerdere plekken glas op de grond van ingegooide ramen. Sommige winkeliers vegen de glasscherven bij elkaar.

Plunderingen in Den Bosch en Rotterdam: 'Zo eng, ze breken alles open'

Politie: ook in Zwolle weer rustig

Ook in Zwolle is het volgens de politie weer rustig. Er zijn drie mensen aangehouden.

Voor verschillende gebieden in Zwolle was een noodbevel afgekondigd. Ook hier werd de ME ingezet.

Noodbevel afgekondigd in Zwolle, drie aanhoudingen

ME ingezet in Den Haag na bekogeling met stenen

In de Haagse Schilderswijk is kort de ME ingezet nadat agenten bekogeld waren met stenen. Op videobeelden is te zien dat een onbekend aantal mensen wordt gearresteerd:

Politie bekogeld met stenen in Den Haag

Politie Amsterdam: situatie Molukkenstraat onder controle

Volgens de politie in Amsterdam is de situatie in de omgeving van de Molukkenstraat onder controle. Er zijn in totaal negen verdachten aangehouden.

Een verslaggever van NH Nieuws meldt dat de sfeer eerder op de avond grimmig was: "Het begon met schreeuwen en toeteren en daarna werd er vuurwerk op het kruispunt gegooid, daar zaten ook harde knallen tussen. Ook is er een ruit van een politiebusje ingeslagen."

Rond 21.00 uur greep de ME in en werden de relschoppers weggedreven.

Op Twitter roept de politie mensen op om verstandig te zijn en thuis te blijven:

Persfotograaf bekogeld met steen in Haarlem

Persfotograaf Laurens Bosch zegt op Twitter dat relschoppers in Haarlem van dichtbij een steen tegen zijn achterhoofd hebben gegooid. Ook de politie werd bekogeld en er werd vuurwerk afgestoken. De ME is ingezet.

Bosch deelt deze video van het voorval:

Persfotograaf van dichtbij met steen bekogeld in Haarlem

Politie: rust keert terug in Geleen, ook in Rotterdam iets rustiger

De politie meldt op Twitter dat de rust is wedergekeerd in Geleen. In totaal zijn twaalf mensen opgepakt wegens onlusten, onder wie enkele minderjarigen. Eerder op de avond trok een groep van zeker ruim honderd relschoppers door het centrum.

In Rotterdam-Zuid zijn de ongeregeldheden nog niet voorbij, maar wordt het volgens een politiewoordvoerder wel iets rustiger. Er zijn twintig mensen gearresteerd.

In de omgeving van de Beijerlandselaan kwam het tot een confrontatie tussen de politie en onruststokers. Ook werden winkels geplunderd. In tegenstelling tot wat de politie eerder op de avond meldde op Twitter is er toch geen traangas ingezet, zegt een woordvoerder.

De politie spreekt ook berichten tegen dat er met rubberkogels is geschoten:

Video: relschoppers proberen politiebus in Amsterdam omver te gooien

Politiebus aangevallen in Amsterdam

In deze steden zijn relschoppers actief en treedt de politie op

Op de derde dag van de avondklok zijn mensen in meerdere steden aan het rellen. Verschillende politie-eenheden melden dat er vuurwerk wordt afgestoken, de ME is ingezet en er zijn zo'n 70 relschoppers aangehouden.

In dit artikel vind je een overzicht van de steden waar het onrustig is:

'Video's van plunderingen in Den Bosch'

Op sociale media duiken video's op van vermoedelijke plunderingen in Den Bosch. Zo is op een video te zien dat tientallen mensen een supermarkt binnenstormen.

Een woordvoerder van de politie zegt dat er daar nog niets bekend is over plunderingen. Wel is hij op de hoogte van forse vernielingen die zijn aangericht in de stad.

Dit is de video waarop de plundering van een supermarkt in Den Bosch te zien zou zijn:

Politiechef: zeker 70 arrestaties

"Helaas zien we vanavond ongeveer hetzelfde beeld als gisteravond", zegt politiechef Willem Woelders in Nieuwsuur. "Tot 19.30 uur was het relatief rustig. Er waren wel meerdere jongeren op straat in verschillende plaatsen in het land, maar vanaf 19.30 was de geest uit de fles."

Volgens Woelders is in Rotterdam traangas ingezet om agenten te ontzetten. "Er zijn ook plunderingen, met name in Rotterdam. We zetten daar massaal in, de ME is zelfs extra opgeschaald daar." Er zijn landelijk zo'n 70 arrestaties verricht volgens de politiechef.

Ook onlusten in Amersfoort en Den Bosch

In Amersfoort wordt vuurwerk afgestoken en heeft een groep mensen een auto op zijn kant geduwd. De politie treedt op om de orde te herstellen. Volgens RTV Utrecht staat ook de ME paraat.

In Den Bosch is het eveneens raak. Tussen de 100 en 150 jongeren richten vernielingen aan en steken vuurwerk af, meldt Omroep Brabant. Ook hier werd een auto gekanteld.

Video: relschoppers gooien stenen naar politie in Haarlem

Relschoppers gooien met stenen naar politie in Haarlem

Politie zet in Rotterdam-Zuid traangas in

Vanwege de aanhoudende onrust op de Beijerlandselaan in Rotterdam-Zuid heeft de politie traangas ingezet. "Denk na en blijf weg", twittert de politie.

Eerder op de avond werd de ME ingezet en ook een waterkanon om enkele honderden aanwezigen te verjagen, Er is ook een aantal winkels geplunderd.

Plunderingen in Rotterdam, waarschuwingsschot gelost

In Rotterdam-Zuid zijn een aantal winkels geplunderd. De politie heeft daarbij een waarschuwingsschot gelost.

Volgens de politie gaat het om ten minste een supermarkt en een Kruidvat-filiaal. Een NOS-verslaggever heeft verder gezien dat een Zeeman werd geplunderd.

NOS

Video: politie voert arrestatie uit in Geleen

Arrestatie bij confrontatie tussen relschoppers en ME in Geleen

Voetbalsupporters: wij beschermen tegen relschoppers

Leden van de harde kern van Willem II hebben zich op meerdere plekken in Tilburg verzameld om "hun stad te beschermen" tegen relschoppers, meldt Brabants Dagblad. Een van de plekken waar werd opgeroepen om te gaan rellen, was het Willem II-stadion.

Zo'n vijftig fans zijn de wacht aan het houden voor het stadion. Relschoppers zijn niet gezien, de ME is met drie busjes aanwezig.

Van supporters van andere clubs zijn vergelijkbare berichten gekomen. Zo zegt de supportersvereniging van MVV dat er geruchten rondgaan over plannen om in Maastricht te protesteren. "Het mag duidelijk zijn voor iedereen die aan de demonstratie deelneemt, slopen en plunderen tolereren wij niet!", schrijven de fans op Instagram. De vereniging zegt hiertegen "op te treden".

Politie in Rotterdam zet waterkanon in

ME zet waterkanon in tegen relschoppers Rotterdam

ME ingezet in Helmond en Zwolle

In Helmond-Noord staat de ME paraat om in te grijpen tegen een groep die de avondklok negeert. Er wordt vuurwerk afgestoken, met stenen gegooid en vernielingen aangericht. De politie weet niet precies hoe groot de groep onruststokers is, zegt een woordvoerder tegen de omroep.

RTV Oost meldt dat het ook in het centrum van Zwolle onrustig is. Honderden jongeren rennen door de straten en steken vuurwerk af. De ME heeft een charge uitgevoerd en zeker een persoon aangehouden.

Burgemeester Aboutaleb kondigt noodbevel af

Vanwege de onrust bij de Beijerlandselaan in Rotterdam-Zuid kondigt burgemeester Aboutaleb een noodbevel af. De honderden mensen die zich daar verzameld hebben moeten direct vertrekken.