liveblog
NOS NieuwsAangepast

Carnaval in Rio gaat voor het eerst niet door • Formulieren avondklok nu beschikbaar

liveblog gesloten

Liveblog gesloten

Het coronaliveblog van donderdag 21 januari is gesloten. De komende dag is er een nieuw blog. Tot dan!

KLM-topman: personeel testen op Schiphol, niet in het buitenland

KLM-topman Pieter Elbers stelt voor om vliegtuigpersoneel al voor vertrek op Schiphol te laten testen op het coronavirus. Gisteren maakte het kabinet bekend dat vanaf zaterdag alle reizigers uit landen met verhoogd coronarisico kort voor vertrek een sneltest moeten ondergaan. Zonder negatieve testuitslag mogen ze niet in het vliegtuig stappen. Dat geldt ook voor bemanningsleden die positief testen.

Elbers pleitte al direct voor een uitzondering voor vliegtuigmedewerkers. Bij Op1 kwam hij nu met het plan om hen niet ter plaatse testen, maar al eerder, voordat ze naar het buitenland vliegen. Met de autoriteiten in de Amerikaanse stad Atlanta zijn al eerder dergelijke afspraken gemaakt.

"Daar hebben we een zogenaamde veilige corridor gemaakt waar er in Nederland getest wordt. En dan kom je ter plaatse in een soort bubbel te zitten en dan vlieg je weer terug", zei Elbers. Hij stelde dat hij het niet maken om personeel ziek op bestemming achter te laten.

Voorlopig geen coronapaspoort en grenzen blijven open

Er komt voorlopig geen coronapaspoort. Dat hebben de EU-leiders vanavond op een extra EU-top afgesproken. Er zijn volgens premier Rutte nog te veel vragen over zo'n vaccinatiecertificaat. Het kabinet heeft in Nederland advies gevraagd aan de Gezondheidsraad over een dergelijk document, waarmee je zou kunnen reizen. "Ik wil niet overhaast nu een besluit nemen", aldus de premier.

De grenzen in de Europese Unie worden ook niet gesloten. Wel roepen de regeringsleiders iedereen op om niet te reizen. "Het is asociaal als je nu op reis gaat als het niet noodzakelijk is", zo zei de premier na afloop van de top.

De 27 leiders spraken verder hun grote zorg uit over de verschillende mutaties van het virus.

Formulieren avondklok nu te downloaden op Rijksoverheid.nl

Wie vanaf zaterdag 's avonds na 21.00 uur de straat op moet, heeft een verklaring nodig. En wie na die tijd aan het werk is, heeft ook een werkgeversverklaring nodig. Die formulieren zijn nu te downloaden op Rijksoverheid.nl.

De eigen verklaring is nu alleen nog in het Nederlands opgesteld. Binnenkort is die ook in andere talen beschikbaar.

Biden zegt dat dodental VS volgende maand 500.000 passeert

De Amerikaanse president Joe Biden zegt dat het dodental als gevolg van het coronavirus in de VS volgende maand waarschijnlijk de 500.000 passeert. Tijdens een bijeenkomst in het Witte Huis zei de president dat het uitrollen van de vaccinatiestrategie "tot nu toe een sombere mislukking is geweest".

"Het gaat de komende tijd eerst slechter voordat het beter gaat worden", zei hij.

Frankrijk adviseert medische mondkapjes in openbaar

De Franse overheid adviseert mensen om per direct medische mondkapjes te dragen in plaats van normale maskers. Gezondheidsminister Olivier Véran zegt dat de normale mondkapjes niet genoeg beschermen tegen het coronavirus.

Het dragen van mondkapjes is verplicht in alle publieke binnenruimtes. Onder meer in Parijs en in vierhonderd andere gemeentes is het dragen van een mondkapje ook op straat verplicht.

De afgelopen 24 uur zijn er 22.848 nieuwe besmettingen gemeld, het dodental steeg met 346. In Frankrijk is al een strenge avondklok van 18.00 uur tot 06.00 uur van kracht.

Festivaldirecteur durft door garantiefonds te dromen: 'We kunnen aan de gang'

Er wordt 300 miljoen euro uitgetrokken voor de evenementensector. Alle evenementen die na 1 juli beginnen maken aanspraak op dat garantiefonds. Zoals ook WOO HAH!, één van de grootste hiphopfestivals van Europa. De organisator van het festival is optimistisch.

Festivaldirecteur durft door garantiefonds te dromen: 'We kunnen aan de gang'

Carnaval Rio de Janeiro gaat niet door

Het carnaval in de Braziliaanse stad Rio de Janeiro gaat dit jaar niet door. Het evenement was vanwege corona al verplaatst van februari naar juli. Op Twitter zegt burgemeester Eduardo Paes dat dat ook niet haalbaar is.

"Het lijkt me onzinnig om me op dit punt voor te stellen dat we het carnaval in juli kunnen houden", schrijft hij. "Dit evenement vergt veel voorbereiding van de overheid en van sambaverenigingen, iets wat tot nu toe onmogelijk was. Daarom wil ik u erop wijzen dat we in 2021 halverwege het jaar geen carnaval zullen hebben."

Carnaval in Rio is het grootste carnavalsfeest ter wereld. Het is voor het eerst, sinds het in 1932 een officieel evenement werd, dat het niet doorgaat.

Boete voor bezoek huisfeestjes in Engeland verhoogd tot 900 euro

Bezoekers van coronahuisfeestjes in Engeland kunnen vanaf volgende week een boete van 800 pond (900 euro) krijgen. Minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel heeft deze verviervoudiging aangekondigd in een poging naleving van de regels af te dwingen nu het virus in het land steeds meer slachtoffers eist.

De maatregel geldt voor mensen die bijeenkomsten van meer dan vijftien mensen bijwonen. De organisator van een huisfeestje kan nog zwaarder worden bestraft. Agenten hebben de afgelopen tijd boetes tot wel 10.000 pond uitgedeeld. Wie niet betaalt kan voor de rechter komen, die nog veel hogere boetes kan opleggen.

De enige die op de Franse pistes in de lift zit, is de sneeuwschoen

Skiën zit er voor de Fransen voorlopig niet in: de pistes blijven ook na 1 februari gesloten. De grootste sneeuwschoenenfabriek ter wereld doet ondertussen wél goede zaken. Want wie toch de sneeuw in wil op de bergen, schaft sneeuwschoenen aan.

De enige die op de Franse pistes in de lift zit, is de sneeuwschoen

Kamerdebat over coronamaatregelen afgelopen: er komt een avondklok

Het debat over de invoering van een avondklok is afgelopen. Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft ingestemd met een motie van D66 om de avondklok een half uur later te laten ingaan: om 21.00 uur in plaats van 20.30 uur. Een motie van de PVV om geen avondklok in te voeren werd verworpen.

Tai-chi-oefeningen in Russisch ziekenhuis: 'Het versnelt het genezingsproces'

In een tijdelijk ziekenhuis in de Russische hoofdstad Moskou doen artsen ademhalingsoefeningen met patiënten die van covid-19 herstellen. Ze gebruiken daarbij de van oorsprong Chinese vechtkunst tai chi. De oefeningen versnellen het genezingsproces, zegt één van de artsen.

Covid-patiënten doen tai chi in Russisch ziekenhuis: 'Het versnelt het genezingsproces'

Avondklok geldt vanaf zaterdagavond 21.00 uur

Het was nog niet helemaal duidelijk of het zou lukken om de avondklok aanstaande zaterdag al in te voeren. Anders zou het zondag worden. Maar een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid laat weten dat alles klaarstaat.

Rob Jetten (D66) legt uit waarom hij latere avondklok wel steunt

In een verklaring op de sociale media legt D66-fractievoorzitter Jetten uit waarom hij instemt met een avondklok vanaf 21.00 uur. D66 had tot nog toe grote twijfels bij de proportionaliteit van de maatregel. Maar nu hij een meerderheid heeft gevonden om de avondklok een half uur later te laten ingaan, geeft hij alsnog steun aan het plan van het demissionaire kabinet.

"Een latere avondklok maakt een verschil voor kinderen en jongeren om nog wél naar de sporttraining te kunnen. Voor volwassenen om na het werken nog net wél boodschappen te kunnen doen. En voor ouders om na een volle dag thuiswerken en thuisonderwijs nog net wél dat ommetje te kunnen maken."

Jetten: 'Verschuiving avondklok met een half uur is echt belangrijk'

EU-landen in overleg nu Pfizer minder flesjes vaccin-vloeistof levert

EU-landen gaan met elkaar in overleg nu vaccin-producent Pfizer heeft besloten om minder flesjes coronavaccin te leveren. De farmaceut besloot dat na een meevaller: in de praktijk blijkt dat uit ieder Pfizer-flesje niet vijf, maar zes doses vaccin zijn te halen. Er zijn dus minder flesjes nodig om het afgesproken aantal doses te leveren.

De EU bestelde tot nu toe 500 miljoen doses van het Pfizer/BioNTech-vaccin, die zouden worden geleverd in 100 miljoen flesjes. Nu de Europese medicijnautoriteit erkent dat er uit een flesje zes doses te halen zijn, hoeft Pfizer ineens nog maar 83 miljoen flesjes vaccin te leveren om aan het contract te voldoen.

Extra maatregel in Staphorst om besmettingen terug te dringen

In Staphorst wordt aan huisgenoten van mensen die in nauw contact met een besmet persoon zijn geweest nu gevraagd in quarantaine te gaan. Dat is een extra maatregel die de gemeente neemt om het aantal besmettingen terug te dringen, schrijft RTV Oost.

Nu is het al zo dat iemand die in nauw contact met een positief persoon is geweest tien dagen in quarantaine moet. Als de uitslag na vijf dagen negatief is, kan de quarantaine worden ingekort. Staphorst gaat nu een stapje verder. Het is de eerste keer dat in Overijssel zo'n maatregel wordt ingevoerd, laat woordvoerder Rianne Schuurman van GGD IJsselland aan RTV Oost weten. "We kijken altijd naar maatwerk, wat het beste is in die gemeente. Eerder namen we bijvoorbeeld in Bathmen specifieke maatregelen."

Naast de extra maatregel krijgt Staphorst vanaf zaterdag een tijdelijke testlocatie in de sporthal. Hier kunnen inwoners uit de gemeente Staphorst zich de komende twee weken op corona laten testen.

Italië slaat euromunt met zorgmedewerkers erop

Italië is bijzonder hard geraakt door de coronapandemie. Reden genoeg om de honderdduizenden zorgmedewerkers van het land extra in het zonnetje te zetten. Daarom is er nu deze speciale 2 euromunt met een afbeelding van zorgpersoneel.

'Grazie': Italië slaat euromunt met zorgmedewerkers erop

Kamer wil avondklok vanaf 21.00 uur

Het ziet ernaar uit dat de avondklok niet vanaf 20.30 uur, maar vanaf 21.00 uur gaat gelden. In het Kamerdebat over de coronamaatregelen dient D66 een motie in waarin wordt gepleit voor een half uur uitstel ten opzichte van het oorspronkelijke plan van het kabinet.

"Constaterende het kabinetsvoornemen een avondklok in te stellen. Overwegende dat een avondklok grote impact heeft op het sociale en psychische welzijn van mensen. Van mening dat een later tijdstip voor veel gezinnen, kinderen, studenten en werkenden een groot verschil kan maken. Verzoekt de regering een eventuele avondklok niet eerder dan 21.00 uur in te stellen", luidt de motie van D66.

Die motie wordt in elk geval gesteund door VVD, CDA, ChristenUnie, SP en 50Plus en dat is een meerderheid. Het kabinet gaat de motie overnemen.

Geen grote evenementen in Drenthe tot 1 juni

In Drenthe vinden tot 1 juni geen grote evenementen plaats. Tot dat besluit zijn de twaalf burgemeesters in de provincie gekomen, schrijft RTV Drenthe. De burgemeesters willen op deze manier vroeg duidelijkheid geven aan organisatoren.

Het gaat bijvoorbeeld om carnavalsoptochten, paasvuren en schaatstoertochten. "We hebben nog veel te veel besmettingen. Daar komt bij dat lang nog niet iedereen voor de zomer is gevaccineerd. Ook het verloop van de Britse variant van het virus is onvoorspelbaar. Dat maakt dat het gewoon niet realistisch is dat er al voor juni evenementen kunnen plaatsvinden. Hoe jammer ook", zegt de voorzitter van Veiligheidsregio Drenthe Marco Out.

"We roepen organisatoren op om tijdig contact op te nemen als ze een datum na 1 juni op het oog hebben. We weten niet wat er na de zomer mogelijk is, maar we willen met elkaar goede afspraken maken en ook zorgen voor spreiding van evenementen in onze provincie."

Vliegmaatschappijen keren zich tegen sneltestplicht

Alle vliegmaatschappijen in Nederland (KLM, Transavia, Corendon, TUI en EasyJet) en de brancheorganisaties BARIN en IATA keren zich in een gezamenlijk statement tegen de verplichte sneltest voor vluchten naar Nederland.

"Nederland wordt hiermee het enige land ter wereld waar dergelijke vergaande maatregelen van kracht zullen worden. Hiermee komen het verbonden zijn van Nederland met de rest van de wereld, de Nederlandse handelspositie en de werkgelegenheid in de Nederlandse luchtvaartsector in direct gevaar", aldus de vliegmaatschappijen.

Negen arrestaties om valse negatieve coronatestuitslag

Op Schiphol zijn negen mensen gearresteerd die een vervalste negatieve testuitslag bij zich hadden. De twee mannen en zeven vrouwen wilden met die valse verklaringen op het vliegtuig naar Marokko stappen.

De negen, in de leeftijd van 30 tot 75 jaar, zitten vast voor verder onderzoek, zegt de marechaussee op Facebook. Het is niet duidelijk of ze überhaupt een test hadden gedaan en wellicht positief het vliegtuig in wilden stappen. "Dat moeten we nog onderzoeken", zei een woordvoerder van de marechaussee.

Glastonbury voor tweede keer afgelast

Het Britse Glastonbury Festival is voor de tweede keer afgelast vanwege de coronapandemie. Op Twitter zegt de organisatie dat "het duidelijk is dat het dit jaar niet gaat gebeuren, ondanks dat we hemel en aarde hebben bewogen". "Het spijt ons dat we jullie moeten teleurstellen."

Het festival zou eind juni plaatsvinden. Iedereen die een kaartje had gekocht voor de editie van dit jaar en vorig jaar kan die gebruiken voor de editie van volgend jaar. "We zijn ervan overtuigd dat we jullie in 2022 wel iets speciaals kunnen laten zien."

Grapperhaus: uitgangspunt is dat we ons met z'n allen aan avondklok houden

In het debat in de Tweede Kamer over de avondklok is het woord nu aan minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. Hij gaat in op de uitzonderingen. Er is bewust een korte lijst gemaakt, om het zo overzichtelijk mogelijk te houden, zegt hij. "Het uitgangspunt is dat we met zijn allen ons best gaan doen om ons aan de avondklok te houden."

De boete voor het overtreden van de avondklok is 95 euro, zodat je geen strafblad krijgt (dat krijg je bij boetes van meer dan 100 euro). Maar als je bijvoorbeeld je verklaring vervalst, dan is er sprake van een misdrijf, waarschuwt de minister. En dan is de boete hoger.

Grapperhaus: Hoge straffen als mensen frauderen om buiten te zijn

Doden bij brand grootste vaccinproducent

Zeker vijf mensen zijn overleden bij een brand bij de grootste vaccinproducent ter wereld. Het vuur woedde bij een deel van het gebouw van het Serum Institute in India dat in aanbouw was.

Het instituut zei vanochtend al dat de brand geen gevaar vormt voor de productie van vaccins. Het instituut produceert 50 miljoen doses van het AstraZeneca-coronavaccin per maand.

5857 nieuwe besmettingen, 260 meer dan gisteren

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 5857 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 260 meer dan gisteren.

Dat is hoger dan dan het gemiddelde van afgelopen week, toen er per dag gemiddeld 5359 mensen positief getest werden. Gemiddeld genomen daalt het aantal positieve tests.

Rutte herhaalt: basisscholen moeten op 8 februari open

Het basisonderwijs moet op maandag 8 februari open, herhaalt demissionair premier Rutte. Dat heeft de hoogste prioriteit van het kabinet. Demissionair minister De Jonge zei dat gisteren ook al in de persconferentie. Hij voegde daar toen aan toe dat hij de sluiting van de scholen een veel zwaardere maatregel vindt dan de invoering van een avondklok.

Er lopen nog onderzoeken naar de gevolgen van de Britse variant voor kinderen, maar de eerste resultaten wijzen erop dat de scholen over een paar weken weer veilig open kunnen, zei Rutte. Hij voegde daaraan toe dat er alles aan wordt gedaan om ervoor te zorgen dat achterstanden worden ingehaald. "Geld speelt daarbij geen rol."

Rutte: basisscholen moeten zo snel mogelijk weer open

2344 coronapatiënten in het ziekenhuis

In de ziekenhuizen is de bezetting afgenomen van het aantal coronapatiënten. Er zijn dus meer patiënten uit het ziekenhuis ontslagen of overleden dan dat er werden opgenomen.

Er liggen nu 2344 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2388), van wie 677 op de IC (gisteren: 679), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

'Terminator' Arnold Schwarzenegger voor de camera gevaccineerd

Acteur en oud-gouverneur van Californië Arnold Schwarzenegger is ingeënt in een vaccinatiestraat in Los Angeles. Dat werd op video vastgelegd. De 'Terminator' kon het niet laten om het moment aan te grijpen om de prik te promoten met filmteksten:

Schwarzenegger: 'Come with me if you want to live'

Vliegverbod gaat vier weken duren

Het vliegverbod vanuit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en alle landen in Zuid-Amerika dat op zaterdag 23 januari ingaat, zal vier weken duren, zegt demissionair premier Rutte. Hij reageerde op een vraag van Kamerlid Van Esch van de Partij voor de Dieren.

Zij wilde weten waarom er niet veel eerder een vliegverbod is ingesteld. "We wisten al met Kerst dat die Britse variant eraan zat te komen. En nu zijn we eigenlijk te laat, want 10 procent van de besmettingen is al met het Britse coronavirus. Het is dus al hier."

Van Esch: vliegverbod nu voelt als mosterd na de maaltijd want het Britse virus is hier al

Zuid-Afrikaanse minister overleden aan gevolgen coronavirus

De Zuid-Afrikaanse minister Jackson Mthembu is overleden aan de gevolgen van het coronavirus, meldt president Ramaphosa. Hij gold als een van de belangrijkste adviseurs van de president. Anderhalve week geleden testte Mthembu positief op het virus, na het vertonen van lichte symptomen. Zuid-Afrika zit op het moment midden in de tweede golf.

Later vandaag houdt Ramaphosa een toespraak over de coronasituatie in het land. De dood van de Zuid-Afrikaanse minister volgt een dag na het overlijden van een minister in buurland Zimbabwe.

Grootste vaccinfabrikant ter wereld getroffen door brand

Het Serum Institute in India, de grootste fabrikant van vaccins ter wereld, is vanochtend getroffen door een brand. Ondanks de hevige rookontwikkeling, is de productie van vaccins niet in gevaar gekomen, stelt het bedrijf. Het instituut produceert 50 miljoen doses van het AstraZeneca-coronavaccin per maand.

Brand bij grootste vaccinproducent ter wereld

Vanaf vandaag dagelijks vaccinatiecijfers door GGD

De koepel van GGD's start vanaf vandaag met een dagelijkse update om 12.00 uur over de voortgang van het vaccinatieprogramma. In dat overzicht ontbreken de cijfers van andere instanties die vaccineren, zoals de huisartsen en ziekenhuizen.

Gisteren zijn 9179 mensen door de GGD's gevaccineerd, wat het totale aantal gevaccineerden door de GGD's op 66.469 mensen brengt. Zij moeten allemaal nog een tweede prik ontvangen.

Het RIVM brengt elke dinsdag een wekelijkse update van het totale aantal gevaccineerden. Daarin valt te lezen dat tot en met 17 januari 77.000 mensen zijn ingeënt, van wie 40.000 ziekenhuismedewerkers.

Rutte: thuiswerkplicht is niet wenselijk

D66-fractieleider Jetten heeft premier Rutte nogmaals gevraagd waarom de avondklok boven op andere maatregelen nodig is. Volgens de premier hebben de andere maatregelen impact , maar niet genoeg. Zo kan het thuiswerken niet goed worden afgedwongen, tenzij het kabinet het zal verplichten. "Dat lijkt me niet wenselijk", aldus Rutte. In dat geval moeten er lijsten worden opgesteld van werk dat wel of niet thuis verricht kan worden en daar ziet het kabinet geen mogelijkheden voor.

Rutte: thuiswerkplicht is niet wenselijk

Wilders noemt argumenten Rutte broddelwerk, Arib grijpt in

Wilders: verdediging Rutte is armoe troef

IOC-baas: Olympische Spelen gaan door

IOC-voorzitter Thomas Bach gaat ervan uit dat de Olympische Spelen in Tokio deze zomer doorgaan. Er is volgens hem geen reden om aan te nemen dat het sportfestijn moet worden afgeblazen. "Daarom hebben we geen plan B, want we zijn vastbesloten om deze Spelen veilig en succesvol te maken."

Op dit moment geldt in Tokio de noodtoestand vanwege het hoge aantal coronabesmettingen. De kans is aanwezig dat komende zomer toeschouwers niet of slechts beperkt welkom zijn. Dat hoeft niet tot uitstel te leiden, vindt Bach. "Het IOC moet flexibel zijn en offers brengen als dat nodig is."

Paasvuur Hellendoorn voor derde jaar op rij afgelast

Het bekende paasvuur in Hellendoorn gaat voor het derde jaar op rij niet door, meldt RTV Oost. Net als vorig jaar heeft het coronavirus roet in het eten gegooid. In 2019 ging de traditie niet door als gevolg van de droogte. De drie afgelastingen op rij zullen de eeuwenoude traditie "beslist niet" de nek omdraaien, zegt de organisatie.

Rutte: avondklok niet later dan 21.00 uur laten ingaan

In het Kamerdebat over de coronamaatregelen heeft premier Rutte de voorgenomen invoering van een avondklok verdedigd. Veel besmettingen vinden thuis plaats, met name 's avonds als mensen elkaar opzoeken. Daarom is gekozen voor een avondklok. Verder speelt ook de opkomst van de Britse variant een grote rol. Het kabinet wil een derde golf voorkomen.

Het enige alternatief voor de avondklok is volgens Rutte om iedereen dringend te adviseren om aldoor thuis te blijven, wat verder gaat. Het is de intentie om de avondklok weer los te laten zodra dat ook maar enigszins kan, zegt hij.

Op de vraag van een aantal partijen of de avondklok niet later kan ingaan, zegt de premier dat het niet later moet worden dan 21.00 uur. "Dan wordt het effect veel minder. De avondklok moet tussen 20.00 en 21.00 uur ingaan."

Rutte: avondklok misschien iets later, maar niet later dan 21.00 uur

Antwerpen gaat op microschaal preventief testen

Antwerpen gaat preventief testen in buurten waar het aantal besmettingen boven het gemiddelde van de stad ligt. De Vlaamse stad gaat 6500 inwoners van een wijk ten zuiden van de binnenstad oproepen zich komend weekend te laten testen. De gemeente hoopt daarmee zicht te krijgen op de virusverspreiding en de mogelijke rol van nieuwe varianten van het virus.

Vanaf 13.00 uur Rutte aan het woord

Het eerste deel van het debat over de nieuwe coronamaatregelen is afgelopen. Verschillende fracties, waaronder die van de regeringspartijen D66 en de ChristenUnie, vragen zich af of een avondklok, als die er al moet komen, eventueel later kan ingaan. GroenLinks en SP zeggen sowieso niet akkoord te kunnen gaan als de avondklok al om 20.30 uur begint.

Vanaf 13.00 uur beantwoordt premier Rutte de gestelde vragen.

Merkel: EU moet nauw samenwerken

We zitten in een hele moeilijke fase van de coronapandemie, zegt de Duitse bondskanselier Merkel. Volgens haar beginnen de offers die mensen door de lockdown moeten brengen vruchten af te werpen, maar is het dodental dat dagelijks wordt gemeld nog altijd "alarmerend hoog". Ook de mutatie van het coronavirus baart haar zorgen.

Merkel verwacht dat die Britse virusvariant vanavond centraal staat in een online overleg met de EU-regeringsleiders. Volgens haar vormt de Europese Unie epidemiologisch gezien één regio en moeten EU-landen daarom nauw samenwerken. Haar belangrijkste adviseur, Helge Braun, zei vanmorgen tegen de Duitse omroep ARD dat Duitsland mogelijk moet overwegen de grenzen met buurlanden te sluiten, als die niet genoeg doen om het aantal coronabesmettingen terug te dringen. In Duitsland is de lockdown gisteren verlengd tot 15 februari.

Volgens bondskanselier Merkel kunnen de bestaande vaccins tegen het coronavirus relatief snel worden aangepast aan de nieuwe varianten. Ze gaat ervan uit dat aan het einde van de zomer alle Duitsers een afspraak hebben gemaakt voor een vaccinatie.

CU, SGP en PvdD bezorgd over eenzaamheid door bezoekbeperking

De ChristenUnie maakt zich zorgen over het beperken van het aantal mensen dat op bezoek mag komen. Voortgaan geldt een limiet van één persoon in plaats van twee. Dat maakt mensen die eenzaam zijn nog eenzamer, stelt de partij. Dat geldt ook voor de SGP-leider Van der Staaij: "Is er met een avondklok nog oog voor de menselijke maat?" Hij pleit voor betere handhaving van de huidige maatregelen.

Ook partijleider Ouwehand van de Partij voor de Dieren maakt zich zorgen over de sociaal-psychische gevolgen van de coronamaatregelen. "We hebben menselijk contact nodig." Volgens Ouwehand zijn er al jongeren tot suïcide gedreven. Ze vraagt zich af waarom er geen gedragsdeskundigen voor het coronabeleid zijn ingeschakeld.

'Oog voor de menselijke maat en de psychische gevolgen van de coronamaatregelen'

GGD: risico uitstellen tweede prik kunnen we permitteren

Het uitstellen van de tweede coronavaccinatie is een risico, maar brengt de vaccinatiestrategie niet in gevaar, zegt André Rouvoet, voorzitter van de GGD-GHOR. in het NPO Radio 1-programma 1 op 1. "In deze situatie moet je risico's nemen, en dit risico kunnen we ons permitteren. We kunnen twee of drie leveringen missen om de tweede prik alsnog op tijd te zetten."

Er klinkt veel kritiek op het tempo van het vaccineren in Nederland, dat binnen de EU onder aan de lijst bungelt wat betreft het aantal toegediende vaccinaties. Rouvoet wijst er echter op dat Nederland op één vlak vooroploopt: "We zijn de eerste in Europa die zijn begonnen met vaccineren van mensen in gehandicapteninstellingen. Dat mag ook wel eens gezegd worden."

Verder baart het hem zorgen dat het aantal mensen dat zich laat testen daalt. Hij vermoedt dat mensen zich niet meer laten testen omdat het vaccineren is begonnen. Desondanks zal de GGD de testcapaciteit blijven opschalen, van 120.000 tot 175.000 tests per dag.

Linkse oppositie: waarom bleef vliegverkeer zo lang uit de wind?

Zowel GroenLinks als de SP hebben grote twijfels bij een avondklok. Zij vinden dat er veel meer moet worden ingezet op bijvoorbeeld thuiswerken. De werkgevers moeten daar beter op letten, zeggen zij. Verder vinden de oppositiepartijen het vreemd dat het vliegverkeer zo lang uit de wind is gehouden. Ook PvdA-fractieleider Ploumen hamert daarop. "Hoe kan het dat we zo ver zijn gekomen?"

Regeringspartij CDA is wel voor een avondklok, maar denkt dat die alleen helpt als mensen zich beter aan de basisregels houden, zoals handen wassen en afstand houden.

Bekijk hier de bijdrages van de linkse oppositie:

Avondklok gaat SP en Groenlinks te ver

Jetten: 'D66 worstelt hiermee'

In het debat over de avondklok zijn alle ogen gericht op regeringspartij D66, die erg twijfelt over de maatregel. Fractieleider Jetten herhaalt nog eens dat zijn partij de meeste nieuwe maatregelen steunt, maar nog vragen heeft over de proportionaliteit van een avondklok. "Dit is geen gemakkelijke keuze, wij worstelen hiermee."

Jetten stelt een hele reeks vragen aan het kabinet, onder meer over de handhaafbaarheid van de maatregel. "Ik ben nog niet enthousiast, het is een hele grote inperking van de vrijheid", zegt hij. Maar hij voegt daaraan toe dat het kabinet sinds vorige week wel bewegingen heeft gemaakt die de maatregel misschien makkelijker te accepteren maken. Jetten doelt daarbij op een vliegverbod en het uitstellen van de tweede vaccinatie, zodat de voorraden voor anderen mensen kunnen worden gebruikt.

De D66-fractievoorzitter wijst ook op het OMT-advies, waarin staat dat een avondklok het R-getal met 8 tot 13 procent kan verlagen. "Dat is niet niks. Maar ik vraag wel: zijn die andere maatregelen niet voldoende om dat R-getal onder de 1 te drukken?"

Wilders: 'Avondklok teken van onmacht'

De PVV keert zich tegen de avondklok. "We hebben al een van de strengste lockdowns van Europa", zegt PVV-leider Geert Wilders in het coronadebat. "Nederland wordt er inmiddels gek van." Volgens de politicus zou een demissionair kabinet dit soort maatregelen niet moeten nemen. Het is volgens hem een teken van onmacht en paniek van een premier die het niet in de hand heeft. "We worden thuis gevangengezet. Dat is geen feest, ik weet waar ik het over heb."

Hij vindt dat er eerder andere maatregelen genomen hadden moeten worden, zoals een vliegverbod. Ook had het vaccineren eerder moeten beginnen wat hem betreft. "Het is een absolute wanprestatie en broddelwerk", aldus Wilders.

'Nederland wordt er gek van'

'1,8 miljard coronavaccins voor arme landen in 2021'

Naar verwachting zullen in 2021 zeker 1,8 miljard coronavaccins beschikbaar komen voor arme landen, meldt het Covax-programma van onder meer de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Daarmee kan 27 procent van de bevolking van 92 betrokken landen worden ingeënt. De organisatie hoopt deals te sluiten met welvarende landen, die naar verwachting vaccins overhouden. Zo heeft Nederland twee keer zoveel vaccins in bestelling dan nodig zullen zijn.

De Verenigde Staten zal onder de nieuwe president Biden deel gaan nemen aan het wereldwijde vaccinatieprogramma, zegt de Amerikaanse gezondheidsadviseur Anthony Fauci. Gisteren besloot Biden al terug te keren als lid van de WHO, als een van de eerste handelingen van zijn presidentschap. Fauci wordt de Amerikaanse vertegenwoordiger daar.

Ook coronasteun voor recent gestarte ondernemers

Vanmiddag presenteert het kabinet een nieuw pakket aan steunmaatregelen. Nieuw is dat ook recent gestarte ondernemers kunnen profiteren van de steunpakketten. Zij vielen tot nu toe vaak buiten de boot, omdat veel steun wordt gebaseerd op cijfers van vóór maart vorig jaar, voor de coronacrisis dus.

Verder gaat ook in het algemeen de hoogte van de tegemoetkoming in de vaste lasten omhoog. Nu is de maximale vergoeding voor bedrijven 70 procent. Dat wordt 80 procent of meer. Ook de vergoeding voor bedrijven die met ongebruikte voorraden blijven zitten, wordt verhoogd. Daarnaast komt er een garantiefonds voor evenementen.

VVD: 'Sluiting scholen pijnlijkste maatregel'

De VVD zegt met pijn in het hart akkoord te gaan met een avondklok. "Niemand staat erbij te springen, maar ik snap dat het kabinet dit juist nu wil om erger te voorkomen", zegt Kamerlid Hayke Veldman bij aanvang van het coronadebat in de Tweede Kamer. "We moeten dit doen, bijvoorbeeld voor onze kinderen."

Veldman is vooral bezorgd over de grote leerachterstanden die ontstaan als gevolg van de sluiting van de scholen. Daarnaast vreest hij dat kwetsbare kinderen in een nog kwetsbaardere positie komen. De VVD'er zegt dat het sluiten van de scholen pijnlijker is dan alle andere maatregelen, zoals het beperken van het aantal mensen dat op bezoek mag komen.

Veldman: 'Avondklok is zware maatregel maar noodzakelijk'

Vaccinfabriek Wales dreigt te overstromen

Als gevolg van hoogwater en noodweer dreigt een vaccinfabriek in Wales te overstromen. Volgens Britse media worden brandweerlieden ingezet om water weg te pompen. Het gaat om een fabriek waar het vaccin ontwikkeld door de universiteit van Oxford en AstraZeneca wordt geproduceerd. Er is nog niets bekend over schade.

In het stadje Bangor-on-Dee is het hoogste waterpeil ooit gemeten:

Verlopen rijbewijzen blijven langer geldig

Rijbewijzen die tussen 1 december 2020 en 1 maart 2021 verlopen, blijven tot 1 maart geldig. De nieuwe coulanceregeling van het ministerie van Infrastructuur geldt ook voor beroepschauffeurs en EU-burgers die in Nederland verblijven. De regeling geldt vooralsnog alleen voor de Nederlandse wegen. Aan een Europese afspraak wordt nog gewerkt. Ook de uitslagen van theorie-examens blijven langer geldig, tot zeker 1 oktober 2021.

Volg hier het coronadebat in de Tweede Kamer

De Tweede Kamer debatteert de hele dag met premier Rutte en de ministers De Jonge (Volksgezondheid), Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) over de nieuwe coronamaatregelen. Met name de voorgenomen avondklok is een groot discussiepunt. Het debat is bij de NOS te volgen via deze livestream, NPO1, NPO Politiek, NPO Start en de socialemediakanalen van NOS. Op NPO Radio 1 zijn regelmatig updates te horen.

China gaat massaal testen uit vrees voor nieuwe uitbraak

In het noorden van China groeit de vrees voor een nieuwe uitbraak van het coronavirus. In drie steden wordt de bevolking weer op grote schaal getest. Ook zijn er enorme quarantainelocaties opgebouwd. China bleef lang gevrijwaard van een nieuwe opleving het virus, maar zegt nu last te hebben van nieuwe besmetting door reizigers vanuit het buitenland.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie werden in China de afgelopen dagen honderden besmettingen per dag gemeld. China hoopt dat het vaccineren de verspreiding van het virus zal afremmen. Volgens de overheid zijn 15 miljoen van de bijna 1,4 miljard Chinezen inmiddels ingeënt.

China vreest nieuwe uitbraak en gaat weer massatesten in drie steden

Fransen en Britten praten over redding Eurostar

Frankrijk is in gesprek met de Britse regering over steun aan Eurostar, meldt de Franse onderminister voor Transport. De internationale treinvervoerder bevindt zich volgens topman Christophe Fanichet in zwaar weer. Doordat het aantal passagiers met 85 procent is teruggelopen, dreigt het bedrijf in april failliet te gaan, aldus Fanichet. De Franse nationale spoorwegmaatschappij is grootaandeelhouder van Eurostar.

Sinds oktober verzorgt Eurostar een rechtstreekse verbinding van Amsterdam, Schiphol en Rotterdam naar Londen. Op dit moment rijdt er slechts een trein per dag in beide richtingen.

Bijna drie miljoen kijkers voor persconferentie nieuwe coronamaatregelen

De persconferentie waarin premier Rutte en minister De Jonge van Volksgezondheid de nieuwe coronamaatregelen aankondigden, kon gisteren rekenen op bijna drie miljoen tv-kijkers. Bijna 2,4 miljoen mensen stemden op NPO 1 af voor een extra uitzending van het NOS Journaal. Respectievelijk 410.000 en 170.000 kijkers keken via RTL4 en SBS6, meldt Stichting Kijkonderzoek.

De vorige persconferentie trok bijna 6,5 miljoen kijkers, maar die vond plaats om 19.00 uur. De coronapersconferentie met de meeste kijkers was eind april, toen er 7,8 miljoen kijkers werden genoteerd.

'Hongkong overweegt 14 dagen quarantaine voor vliegtuigbemanning'

De autoriteiten in Hongkong proberen een naderende vierde besmettingsgolf af te remmen door een verplichte quarantaine van twee weken in te stellen voor alle binnenkomende reizigers. De uitzondering voor luchtvaartpersoneel vervalt daarmee, meldt de krant South China Morning Post. Alleen cabinepersoneel dat binnen twee uur terugkeert, hoeft niet in quarantaine. De luchtvaartbranche zou zich achter de schermen met man en macht verzetten tegen de maatregel, omdat de isolatieplicht de sector de das om zou doen.

Britse coronamutatie leidt tot recordcijfers in Portugal

De Britse variant van het coronavirus verspreidt zich razendsnel in Portugal. De afgelopen 24 uur werd een record van 14.467 nieuwe besmettingen en 219 doden gemeld in het land met zo'n 10 miljoen inwoners. Daarmee is Portugal het op een na zwaarst getroffen land ter wereld op dit moment, meldt de Johns Hopkins Universiteit.

Minister Temido van Volksgezondheid verwacht dat volgende week een meerderheid van de besmettingen de Britse variant betreft. Als gevolg van de doorstijgende coronacijfers staan ziekenhuizen op omvallen, aldus Temido. Ze zegt zich in te zetten om het aantal IC-bedden met 800 te verhogen.

Volgens RTP, de publieke omroep van Portugal, wordt vanmiddag besloten de scholen te sluiten. De presidentsverkiezingen van zondag gaan vooralsnog gewoon door, meldde zittend president Rebelo de Sousa gisteren.

KLM-topman: ‘Extra ontslagen bij sneltestplicht bemanningsleden’

Als ook cabinepersoneel vanuit landen met een verhoogd coronarisico voor het terugvliegen een negatieve sneltest moet overleggen, dreigt KLM te stoppen met langeafstandsvluchten. Het kabinet kondigde woensdag een sneltestplicht voor reizigers vanuit onder meer het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika aan.

De luchtvaartmaatschappij hoopt op een uitzondering en "maatwerk" voor bemanningsleden, zegt topman Pieter Elbers in het NOS Radio 1 Journaal. "Als iemand onverhoopt een positieve test in São Paolo of Nairobi ondergaat, zouden we die collega moeten achterlaten. Dat kunnen we vanuit goed werkgeverschap natuurlijk niet doen."

Het stoppen met de vluchten zou wederom een "enorme financiële aderlating" zijn, zegt Elbers. "Dan zullen we nog harder terugvallen, met alle gevolgen van dien." Hij doelt op het ontslaan van medewerkers. "De afgelopen jaren hebben helaas al 5000 collega's KLM verlaten. We stonden al op het punt om volgende stappen te zetten, die waren nog van overzichtelijke omvang, hoe pijnlijk ook. Dit zou wederom een forse stap terug zijn."

Vanochtend debatteert de Tweede Kamer over de woensdag aangekondigde coronamaatregelen.

Stafchef Merkel optimistisch, vreest inreisbeperkingen

De Duitse bestrijding van het coronavirus lijkt effect te hebben. Het aantal coronapatiënten op de intensivecareafdelingen daalt, evenals het aantal besmettingen. Dat stemt Helge Braun, de belangrijkste adviseur van bondskanselier Merkel, optimistisch. "Met deze daling, en het vooruitzicht van vaccinatie en het voorjaar, kunnen we naar normaal terugkeren", zei hij in een interview met Deutsche Welle.

Desondanks is de stafchef bezorgd over de verschillende mutaties van het coronavirus. Als buurlanden het aantal besmettingen niet omlaag weten te brengen, zullen strengere inreisbeperkingen onvermijdelijk zijn, waarschuwt Braun. Hij noemde daarbij geen specifieke landen.

Braun wil dat de Europese Raad voorzorgsmaatregelen neemt. Vanavond bespreken de Europese regeringsleiders mogelijke nieuwe maatregelen tegen het coronavirus. In een videovergadering ligt onder meer een verbod op skivakanties en andere niet-noodzakelijke reizen op tafel. België heeft zich daar al voor uitgesproken. Volgens premier De Croo zijn negatieve reisadviezen niet voldoende om vakantiereizen tegen te gaan.

Londen bouwt bussen om tot ambulance

Twee Londense bussen worden omgebouwd tot ambulances, meldt The Guardian. Busmaatschappij Go-Ahead leent de bussen uit aan de National Health Service, die ze inzet om patiënten te vervoeren. De stoelen hebben plaatsgemaakt voor bedden en beademingsapparatuur. Er is plaats voor vier patiënten per bus.

In Londen geldt al bijna twee weken de noodtoestand, als gevolg van een forse toename van het aantal coronabesmettingen, zieken en doden.

Werkloosheid opnieuw lager

Er waren in december ondanks het ingaan van de lockdown minder mensen werkloos dan in de maanden ervoor. Dat meldt het Centraal Bureau voor Statistiek. In totaal waren er 368.000 mensen werkloos. Dat komt neer op 3,9 procent van de beroepsbevolking. Wel is de werkloosheid nog hoger dan voor de coronacrisis. Toen waren er zo'n 275.000 mensen die werk zochten.

Hongarije verleent toestemming voor Russisch vaccin

Het Hongaarse medicijnagentschap heeft toestemming verleend aan het gebruik van het Russische coronavaccin Spoetnik V. Daarmee omzeilt Boedapest het Europees Medicijnagentschap, dat nog niet tot beoordeling van het vaccin is overgegaan. Het land vindt dat de verspreiding van vaccins in de Europese Unie te traag gaat en is daarover op ramkoers beland met Brussel. De Hongaarse regering wil ook Chinese vaccins aankopen, zonder Europese tussenkomst.

De toestemming, die in eerste instantie voor zes maanden geldt, leidt er niet direct toe dat het Russisch vaccin kan worden ingezet. De Hongaarse evenknie van het RIVM, dat tot nu toe de Europese lijn heeft gevolgd, heeft nog geen plannen gemaakt om tot het inenten met Spoetnik V over te gaan.

Flink meer winst voor PostNL

PostNL heeft flink meer winst geboekt dan waar het postbedrijf rekening mee hield. Mede door het coronavirus en de ingestelde lockdown, hebben mensen meer online besteld. Het afgelopen jaar bezorgde het bedrijf een recordaantal pakketten: 337 miljoen in totaal.

Pfizer: geen garantie dat vaccin even effectief is bij uitstellen tweede prik

Farmaceut Pfizer kan niet garanderen dat de effectiviteit van het coronavaccin hetzelfde blijft wanneer de tijd tussen de eerste en tweede prik wordt aangepast, zei de Nederlandse directeur gisteravond in Op1. Die interval wordt verruimd van 19 à 28 dagen tot 35 à 42 dagen, maakte minister De Jonge gisteren bekend. Daarmee moet het vaccineren worden versneld.

Pfizer zegt alles te doen om het vaccineren zo snel mogelijk te laten verlopen. "Wij hebben de voorraden al tot nul teruggebracht. Er is geen enkele buffer meer. Laatste wat je kan doen is de interval tussen eerste en tweede vaccinatie oprekken, maar dat is niet wat in de bijsluiter staat."

Tweede Kamer wil latere aanvangstijd avondklok

Een dag later dan gepland begint om 10.15 uur het coronadebat in de Tweede Kamer. Het belangrijkste punt is of de Kamer instemt met de voorgenomen avondklok, zoals voorgesteld door demissionair premier Rutte en minister De Jonge. De avondklok kan binnen enkele dagen na een akkoord door het parlement worden ingevoerd.

In de Tweede Kamer zal worden geprobeerd het tijdstip van de avondklok te veranderen. Zo zou een latere aanvangstijd een flink verschil maken voor het draagvlak, is de verwachting.

Het Kamerdebat is te volgen op NPO1, de NOS-app en -site, NPO Politiek, NPO Start en de socialemediakanalen van NOS. Op NPO Radio 1 zijn regelmatig updates te horen.

'Avondklok pittig voor mensen met weinig contacten'

'Door de avondklok nóg minder sociale contacten, dat hakt er wel in bij veel mensen'

Oxford werkt aan ombouwen vaccin tegen nieuwe varianten

Wetenschappers aan de universiteit van Oxford zijn hard aan het werk om nieuwe versies van het AstraZeneca-vaccin te ontwikkelen die werkzaam zijn tegen de coronavarianten uit Zuid-Afrika, Brazilië en het Verenigd Koninkrijk, meldt de Britse krant Daily Telegraph.

Volgens de krant gebeurt dit omdat de huidige generatie covid-19-vaccins mogelijk niet tegen de nieuwe Zuid-Afrikaanse variant werken. De vaccinwetenschappers onderzoeken hoe snel ze hun vaccin kunnen ombouwen om werkzaam te zijn tegen een nieuwe variant. Waarschijnlijk kan dat binnen een dag of twee, zei een bron in Oxford tegen de krant.

Volgens een woordvoerder van de universiteit is het "bekend dat virussen door mutatie voortdurend veranderen" en mogen we verwachten dat er in 2021 veel nieuwe varianten zullen worden geïdentificeerd. "Deze veranderingen worden nauwlettend gevolgd door wetenschappers, en het is belangrijk dat we alert blijven op veranderingen in de toekomst."

Goedemorgen

Welkom in het liveblog van donderdag 21 januari. Hier vind je het belangrijkste coronanieuws in binnen- en buitenland. Het blog van gisteren is hier terug te lezen.